A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Gyorskereső

Kutyatár

Drótszőrű magyar vizsla

Drótszőrű...

A drótszőrű magyar vizsla a XX. száza...

Mudi

Mudi

A XVIII-XIX. században magyarországi ...

Rövidszőrű magyar vizsla

Rövidszőrű...

Mindenes vadászkutya, amelyet elsősor...

Puli

Puli

Ázsiai eredetű magyar terelő pásztork...

További fajták


Tudástár

Egészség Gazdiknak Szolgáltatóknak
Jogszabályok/Rendeletek
Állatmenhelyek, állatpanziók működése Kutyastrandok üzemeltetése
Kutyastrandok üzemeltetése

Alábbi cikkünket mind gazdiknak, mind szolgáltatóknak ajánljuk. Jó tudni, hogy milyen lehetőségek és szabályok rendszerében tudjuk kutyáinkat tavakban, folyókban, strandokon fürdetni. A turisztikai vállalkozások pedig felkészülhetnek, ha jövőre kutyastranddal is szeretnék bővíteni szolgáltatásaikat!

 

A kutyát társállatként tartó emberek - ez a csoport évről-évre rohamosan nől, - számára, az ember és a kutyája számára egyformán örömet jelentő szabadidő hasznos és kellemes eltöltésére fokozott igény jelentkezik. Ezen belül az utóbbi években fokozatosan növekszik az igény a vízparti lehetőségek és programok iránt is, beleértve a kutyák úszását vagy a gazdikkal történő közös fürdőzést, strandolást is. Nincs egyszerű dolguk azoknak, akik kedvencükkel együtt vízparton szeretnék nyári szabadidejüket és ezt a helyzetet a téves vagy nem mindig jogszerűségen alapuló információk sok esetben tovább bonyolítják.

 

A jelenlegi helyzetet a hazánkba látogató külföldi kutyabarátok, - főleg akik olyan országból érkeznek, ahol ez a kérdés jól szabályozott, - ugyanúgy nem értik, mint a magyar állatbarátok.
Az mára már vitathatatlan tény, hogy a turizmus, az idegenforgalom számára a kutyás ember egyre fontosabb és jelentősebb célcsoporttá válik.
Sajnálatos, hogy a megváltozott igényekkel a jelenleg érvényes jogszabályozás nem tart lépést, ezzel némileg akadályt gördítve, - de nem teljes mértékben akadályozva, - az igényt kiszolgálni próbálók elé.

 

A természetes  vizek azon részein, ahol nincs fürdésre kijelölt hely (strand), és nem tiltja tábla, nincs elkerítve mint magánterület, ott nincs akadálya a kutyák fürdetésének.
 

 1. A természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről szóló 78/2008. (IV. 3.) Korm. rendelet a 7. mellékletében tiltja az állat bevitelét a fürdőhelyre. 
  • ​Csak arra az időszakra vonatkozik a tiltás, amire a kijelölés. Ezt követően a tulajdonos vagy a strand kezelője dönthet a területen a kutyák jelenlétéről. 
  • Amennyiben a terület/partszakasz önkormányzati tulajdonban/kezelésben van akkor a strand üzemeltetésén kívül a terület  automatikusan közterület besorolás alatt, az adott önkormányzat más egyéb közterületére vonatkozó szabályok az érvényesek. Pl. ha nem tiltott a közterületen a kutya jelenléte, akkor a területen/partszakaszon sem,  ha póráz kötelezettséget ír elő a közterületre vonatkozó helyi szabály, akkor pórázon kell tartani a kutyát. 
  • Ez utóbbi már ellentmondásra adhat okot, mert pl. nehezen elképzelhető és kivitelezhető, hogy a gazdi a pórázzal a kezében parton sétál és a kutya a póráz másik végén a vízben úszik. (de egy 10-15 m hosszúságú un. vonó pórázzal ez is kivitelezhető) 
  • Amennyiben a terület/partszakasz magán- vagy jogi személy tulajdonában van akkor a tulajdonos álltal előírt szabály vonatkozhat a használatra és azon belül a kutyák jelenlétére.
    
 2. Elképzelhető, hogy természetes vízparton lévő területen un. kutyafuttatót létesíthet az önkormányzat, akár valamilyen jogi formában működő kutyás civil- vagy gazdasági szervezettel közös kialakításban és/vagy üzemeltetésben. Ilyen esetben a kutyafuttatókra vonatkozó általános jogszabályok mellett érdemes figyelembe venni, ha a partszakasz valamilyen fokú természetvédelmi és/vagy vadászatra is használt területen fekszik, az arra vonatkozó külön szabályokat, rendeleteket.
   
 3. Ajánlott a vízpartok strand üzemmódon kívüli, kutyás használatára vagy kutyás rendezvények időtartamára egy HÁZIREND összeállítása, amelyben érdemes, - többek között, - az alábbi, a használatra és a felelősségvállalásra vonatkozó elvárásokat rögzíteni:
  1. a területen csak, 3 hónapnál nem régebben féregtelenített, a korának megfelelő oltásokkal rendelkező, chip azonosítóval ellátott kutya tartózkodhat
  2. egy gazdával, egy időben maximum 3 kutya használja a területet
  3. mindenki a saját felelősségére használja, a kutyáját önálló elhatározása, döntése alapján hozza be a területre
  4. a kutyaürülék feltakarítása és a kijelölt helyre dobása a gazda számára kötelező (legyen kijelölt hely !)
  5. 6 éven aluli, - illetve úszni nem tudó 14 éven aluli gyermekek, csak felnőtt kíséretében használhatja a területet
  6. a területen és a vízben olyan magatartást kell tanúsítani, hogy a többi vendéget/használót ne zavarja, másoknak és másik kutyának kellemetlenséget, megbotránkozást ne okozzon
  7. minden kutyatulajdonos, vagy kutyával tartózkodó személy felelős a vele lévő kutyát olyan mértékben ellenőrzése alatt tartani, hogy az állat más személyek vagy állatok számára ne jelentsen közvetlen veszélyt. Személyben, állatban, növényzetben vagy tárgyi berendezésben kárt ne tegyen.
  8. a kutya által okozott mindennemű anyagi kárért a kutya chipjével azonosítható tulajdonost  terheli a felelősség
  9. beteg, sérült vagy tüzelő kutyával a terület nem látogatható/használható
  10. alkoholos állapotban vagy egyéb narkotikum befolyásoltsága alatt lévő embernek, - sem kutyával, sem kutya nélkül, - a területen tartózkodni tilos! 
  11. A HÁZIREND-nek érdemes tartalmaznia, hogy ki a felelős betartásáért, illetve ki ellenőrzi a betartást!
    
 4. A jelenleg érvényes jogszabályozás nem veszi figyelembe annak a lehetőségét, hogy nem kiállítás, sportverseny, cirkusz vagy állatvásár céljára, egytől több állat, emberi felügyelettel és irányítással egy helyen tartózkodik a természetben, tisztán szabadidő  eltöltése végett. Ebből ered ez a jogszabályi hiányosság, ennek megfelelően a kutyákkal együttes vízparti tartózkodás és/vagy az ott szervezett rendezvény nem minősül „Állategészségügyi felügyelet alá tartozó rendezvény” -nek. Ennek ellenére, az esetleges későbbi viták, támadások kezelhetősége érdekében, ha a vízparton kutyás rendezvény kerül lebonyolításra, - nem kötelező, de ajánlott !, - bejelenteni területileg illetékes Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatalnak”, amelyik engedélyezheti azt. Egyben kirendeli a hatósági állatorvost, aki (rendeletileg rögzített díj ellenében) ellenőrzi és felügyeli azt valamint jegyzőkönyvet készít, amely az esetleges későbbi vitás esetekben jól használható bizonyítés lehet.
   
 5. A rendezvény megtartásakor a vonatkozó közegészségügyi, járványügyi, balesetvédelmi és tűzvédelmi szabályokra tekintettel lenni. Az 1.000 főt meghaladó rendezvény megtartásának engedélyezése a területileg illetékes jegyző hatásköre.
   
 6. Amennyiben egy hotel vagy kemping rendelkezik a területéhez/tulajdonához tartozó közvetlen vízparttal, - de az nem minősül strandnak, - akkor maga az üzemeltető vagy tulajdonos szabja meg a kutyával történő használat lehetőségeit, formáját és idejét.
   
 7. Ajánlott az adott természetes vízpart tulajdon- és kezelői jogviszonyát tisztázni mielőtt ott bármilyen kutyás szabadidős programokat vagy rendezvényt szervez valaki.
   

Fontos tudni, hogy a nagyobb vízfelületek esetében a vízpart és a belső vízfelület esetében ez nem feltétlenül egyedüli, vagy egy és ugyanaz a jogi személy.
Szintén érdemes tájékozódni a területeken lévő közigazgatási határokról is, mert a különböző közigazgatási területeken más-más jogszabályok is lehetnek.

 

Forrás: Stefan Siman


Utazás Kutyatár

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Gyorskereső

Kutyatár

Drótszőrű magyar vizsla

Drótszőrű...

A drótszőrű magyar vizsla a XX. száza...

Mudi

Mudi

A XVIII-XIX. században magyarországi ...

Rövidszőrű magyar vizsla

Rövidszőrű...

Mindenes vadászkutya, amelyet elsősor...

Puli

Puli

Ázsiai eredetű magyar terelő pásztork...

További fajták

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Ebugatta AEGON Magyarország Zrt. MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube