A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Gyorskereső

Kutyatár

Puli

Puli

Ázsiai eredetű magyar terelő pásztork...

Magyar agár

Magyar agár

A magyar agár ősi vadászkutya. Eredet...

Kuvasz

Kuvasz

Ősi magyar pásztorkutya. Elődei a hon...

Erdélyi kopó

Erdélyi kopó

Ősi magyar kutyafajta, amelyet a spec...

További fajták


Tudástár

Egészség Gazdiknak Szolgáltatóknak Utazás
Autóban Buszon Repülőn Utazás külföldre
Más országok és a helyi szabályok

A Magyar Állatorvosi Kamara honlapján közli, hogy az egyes országokban milyen sajátosságoknak, helyi szabályoknak kell megfelelni:


Felhívjuk a honlaplátogatók figyelmét, hogy az alábbiakban olvasható tájékoztatók NEM minősülnek hivatalos tájékoztatásnak, és nem tudunk garanciát vállalni arra sem, hogy az általunk leírtak mindenben megfelelnek az aktuálisan éppen érvényes szabályozásnak. Hivatalos tájékoztatást

- Magyarországról más államok irányába vagy az adott célország állategészségügyi hatóságaitól, vagy az adott ország magyarországi (ha nincs, akkor a legközelebbi) külképviseletén kérhetnek, illetve itt kell kérni.

- más országokból Magyarországra (ill. az EU-ba) történő beutazás/visszautazás esetén a magyar állategészségügyi hatóságnál (MgSzH Központ) kérhetnek.

Az információ kérést mindkét esetben mindenképpen javasolt írásban megtenni, és a választ is írásban kérni!

Amennyiben Ön nem Magyarországról, hanem Magyarországra szeretne máshonnan állatot beutaztatni/visszautaztatni, és a hivatalos előírások iránt érdeklődne, felveheti a kapcsolatot a magyar hatósági állategészségügyi szolgálat ferihegyi repülőtéren működő határállomási irodájával is. Ők szívesen adnak tájékoztatást, külünösen akkor, ha az állat beléptetése itt (a ferihegyi repülőtéren) történik majd meg.

Elérhetőségeik:  [email protected]  vagy 06-30-241-8206

 

FONTOS!

Ha Ön állatával olyan országba kíván utazni, amely ország az EU vonatkozó listáján az ún. "kockázatos" csoportba került besorolásra, a hazautazáskor az EU területére csak érvényes veszettség elleni vértitervizsgálat birtokában léphet be (vissza)! Ezek az országok általában azok, ahol a veszettség ma is előfordul, vagy előfordulhat. Az ide tartozó országok listájának a Petpassport.hu oldalunkon, az EU rendeletben nézhet utána. (A környező országok közül ide tartozik Szerbia, Ukrajna, Montenegro, Bosznia-Hercegovina.)

Ezt a vérvizsgálatot célszerű még jóval az elindulás előtt elvégeztetni, ebben kérjék állatorvosuk segítségét. Javasoljuk azt is, hogy amennyiben Ön állatával gyakran utazik szerte a világban, mindenképpen végeztesse el ezt a vizsgálatot, mert ezzel sok későbbi kellemetlenség előzhető meg.

A megfelelő vérvizsgálati eredmény mindaddig folyamatosan érvényes lesz,. amíg az állat veszettség elleni újraoltása a Magyarországon előírt 365 napos határidőn belül történik meg, így ezt a vizsgálatot elegendő egyszer elvégeztetni.

  

Országonkénti sajátosságok, szabályok

 

Az alábbi információk a Magyarországról más állam felé történő állatmozgásokra vonatkoznak:

Az alábbiak csak a kutya, macska és vadászgörény utazásakor, Magyarországról a megjelölt országba, és onnan vissza, történő utazások esetében érvényesek.  Az összeállítás az aktuálisan rendelkezésre álló adatok ill. gyakorlati tapasztalatok alapján készült. Felhívjuk a figyelmet, hogy a szabályok változhatnak, ezért kérjük, tájékozódjanak utazás előtt az illető ország vonatkozásában a megfelelő honlapon, követségen, repülőtársaságnál stb. az aktuális elvárások felől, különösképpen akkor, ha úticéljuk nem EU tagország (főleg a kuriózum kategóriába tartozó országok esetében).

 

MINDEN MÁS -itt fel nem sorolt- CÉLORSZÁG esetében javasoljuk, érdeklődjenek az adott ország külképviseletén, és ott tudakolják meg az esetleges külön előírásokat (ha lehetséges, írásban kérjék az előírásokat) Idegen nyelveken -főleg angolul- beszélő és értő érdeklődők néhány jól kiválasztott kereső szó kiválasztásával akár az illetékes hatóságok hivatalos honlapjait is megtalálhatják az Interneten.

 

 

 

 

Az Európia Unió országaiba történő beutazás feltételei

 


1. Az Európai Unió tagállamaiba történő beutazás általános feltételei:

  • Mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785) vagy tisztán, egyértelműen olvasható tetoválás (2011. július 03. napjáig)
  • Egységes európai állatútlevél kiállítása.
  • Érvényes veszettség elleni védőoltás, a származási tagország nemzeti szabályozásának megfelelően igazolt érvényességi idő feltüntetésével (hazánkban 3 hónapos, először oltott kölyök esetében 6 hónap, más esetekben 1 év/ 365 nap).

 

Az utazást legkorábban az első veszettség elleni oltás dátumától számított 21 nap múlva lehet megkezdeni, mivel az Uniós irányelvek szerint a veszettség elleni védőoltást a beadásától számított 21 nap elteltével lehet érvényesnek tekinteni. (Nagy-Britanniába, Írországba, Svédországba és Máltára történő utazásnál a 21 napnak minden esetben a mikrochipes megjelölést követő veszettség elleni oltástól kell eltelnie!)

Folyamatos, 365 napon belüli veszettség elleni újraoltás esetén az egységes európai állatútlevél folyamatosan érvényes. Amennyiben az újraoltás 365 napon túl történik meg, az újabb oltás beadásától számított 21 napnal ismét el kell telnie az utazás előtt!

 

 

Figyelem!

 

A fenti általános szabályokon túl egyes EU tagállamok esetében a következő "különlegességeket" kell figyelembe venni:

Olaszország már korábban jelentősen szigorított az ellenőrzésen, és a követelményeken, ami azt jelenti, hogy 15 hetesnél fiatalabb életkorú, veszettség ellen oltatlan állatot még egységes európai állatútlevéllel sem engednek be, illetve az országon belüli ellenőrzéseknél (pl. autópályán történő közúti ellenőrzéskor) emiatt gyakorta kellemetlenkednek a hatóságok. Amennyiben gyanújuk merül fel a dokumentumok, illetve az abban igazoltak valódiságát illetően, komoly (és kellemetlen) intézkedéseket is foganatosítanak az állatot szállító személyekkel szemben. A vonatkozó 998/2003 EK rendelet vonatkozó szabályait szigorúan betartatját, és szigorúan megkövetelik a veszettség elleni oltás meglétét minden útlevéllel rendelkező állat esetében (kölyökkutyák, kölyökmacskák esetében is)!

 

Finnország esetében eltérés az általános EU-s gyakorlattól, hogy veszettség ellen oltatlan fiatal állatokat nem engednek be az országba, és megkövetelik a beutazás előtti 1-5 nap közötti időben elvégzett Echinococcus elleni féregtelenítő kezelést is. Amennyiben az 1 évesnél idősebb állatot Finnországban oltották veszettség ellen, ennek az oltásnak az érvényessége 2 év!

 

Spanyolország sem engedélyezi a 3 hónaposnál fiatalabb, veszettség ellen oltatlan állatok bevitelét!

 

Németországba veszettség elleni oltás nélkül neml vihető be kutya vagy macska. Gyakorta érkeznek megkeresések az ottani hatósági szolgálatoktól a szabálytalanul bevitt kutyák ügyében, ami azt bizonyítja, hogy az ottani hatóságok folyamatosan ellenőrzik (sokszor az autópályákon is) az oda bevitt állatokat valamint a szállítást végző vállalkozásokat. 2014. dec.29-től már Németország sem engedi meg az oltatlan kutyák, macskák és görények bevitelét az országba. A legfiatalabb életkor, amikor  -12 hetes oltás+ 21 nap várakozás után -  be lehet vinni ezeket az állatokat, a 15 hetes kor.

 

Görögországba történő utazás esetén, amennyiben a szállítandó állatokat Szerbián és Montenegrón áthajtva viszik, mindenképpen szükséges az ún. ellenanyag-titer vizsgálat előzetes elvégeztetése, ugyanis ebben az esetben a görög határon az EU területére történő visszalépéshez ez szükséges (lehet)), illetve arra a Magyarországra történő visszautazáskor is szükség van.

 

Horvátország 2013. július 1-től az EU tagja lett, így oda is az előbbiekben ismertetett általános EU-s szabályok érvényesek.

 

Hollandiába 2014. dec.29-től kizárólag 15 hetes életkorát betöltött, és érvényes (12 hetes korban kapott) veszettség elleni oltással rendelkező állatot lehet bevinni.


 

 

 

2. Svédországba történő beutazás feltételei (2012. január 1-től)

 

Svédországba kizárólag legalább 90 napos/13 hetes kutya, macska vihető be, de csak érvényes veszettség elleni oltással. Miután a beadott oltás +21 nap múlva válik érvényessé, így 4 hónapos kornál fiatalabb állattal nem lehet beutazni!

 

a.) Mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785) vagy tisztán, egyértelműen olvasható tetoválás (2011. július 03. napjáig)

b.) egységes európai állatútlevél kiállítása

c.) Érvényes veszettség elleni védőoltás, a származási tagország nemzeti szabályozásának megfelelően az érvényességi idő feltüntetésével (hazánkban 3 hónapos, először oltott kölyök esetében 6 hónap, más esetekben 1 év /365 nap), de mindenképpen a 3 hónapos életkor betöltése után!) Az utazást csak a veszettség elleni oltás időpontjától számított 21 nap múlva lehet megkezdeni.

Megjegyzés: Fontos követelmény, hogy a mikrochipes megjelölés mindenképpen megelőzze a veszettség elleni oltást! Ha az állat már korábban is oltva volt, a megjelölés után újra be kell oltani, mert csak ez lesz elfogadható!

 

A Svédországba történő belépéskor mindenképpen azt a folyosót kell választani, ahol vámvizsgálatot végeznek (itt történik a fentiek ellenőrzése.)

 

 

 

3. Az Egyesült Királyságba (Nagy-Britanniába) és Írországba, valamint Máltára történő beutazás feltételei (2012. január 1-től)

 

a.) Mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785),

b.) egységes európai állatútlevél kiállítása

c.) A mikrochipes megjelölést követően elvégzett veszettség elleni védőoltás, a származási tagország nemzeti szabályozásának megfelelően, az érvényességi idő feltüntetésével (hazánkban 3 hónapos, először oltott kölyök esetében 6 hónap, más esetekben 1 év /365 nap), de mindenképpen a 3 hónapos életkor betöltése után!)

d.) A Nagy-Britannába, ill. Írországba történő belépés időpontjához képest 24 – 300 óra (1-5 nap) közötti időpontban (óra, perc fontos!) az Unióban engedélyezett gyógyszerkészítménnyel féregtelenítő kezelés Echinococcus ellen.

 

Fontos követelmény, hogy a mikrochipes megjelölésnek minden esetben meg kell előznie a veszettség elleni oltást! Ha az állat korábban már oltva volt, a megjelölés után újra be kell oltani! Az utazás megkezdése előtt legalább 21 napnak kell eltelnie a mikrochipes megjelölést követő veszettség elleni oltástól!

 

Málta esetében információink szerint 2012. január 1-től a beutazáskor a tulajdonos költségére állatorvosi vizsgálatot és féregtelenítő kezelést végeznek el.

 

 

 

Az Európai Unión kívüli, ún. harmadik országokba történő beutazás feltételei  

 

4. Svájcba történő beutazás feltételei

 

Svájc nem tagja az Európai Uniónak (ún. harmadik ország), de a Magyarországról származó állat esetében pontosan ugyanazoknak a követelményeknek kell megfelelni, mint az EU más tagállamaiba történő utazásnál (lásd 1. pont).  (Tehát elegendő a megjelölés, az érvényes veszettség elleni védőoltás, vagyis az érvényes egységes európai állatútlevél megléte.)

Fontos tudnivaló azonban, hogy Svájcban nem kívánatosak a fül- és farokvágott egyedek, de rövid ideig tartó ott tartókodás (pl. pár napos nyaralás idejére) esetén azonban ebben engedményeket tesznek. Ha azonban fül- vagy farokvágott állattal hosszabb ideig szeretne Svájcban tartózkodni, ennek lehetőségéről előzetesen mindenképpen alaposan tájékozódni kell Svájc külképviseletein. Idegen nyelveket értők számára további részletes információk érhetők el az alábbi honlapon: 

http://bvet.bytix.com/plus/dbr/default.aspx?lang=de

 


5. Norvégiába történő beutazás feltételei

 

Norvégia és Svédország között nyitottak a határok, így a Norvégiába történő beutazáshoz (annak ellenére, hogy Norvégia nem tagja az Európai Uniónak) ugyanazoknak a követelményeknek kell eleget tenni, mintha Svédországba akarnánk az állatot bevinni. (2. pont) 

 

 

6. Szerbiába, Ukrajnába, Oroszországba történő beutazás feltételei

 

A beutazáshoz hatósági állatorvosi igazolás kell csak, amit az utazás előtt 3 napon belül kell beszerezni. Az állat azonosítása nem követelmény. Oroszországba a belépés előtt 3 napon belül kötelező a féregtelenítés és a kullancs elleni kezelés elvégzése és igazolása. (Ez utóbbi 2011. júniusi információ Oroszország magyarországi nagykövetségétől.)

 

Ha az állattal vissza is akarnak jönni Magyarországra (vagy az Európai Unióba), akkor szükséges még a következő:

 

a.) Mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785) vagy tisztán, egyértelműen olvasható tetoválás (2011. július 03. napjáig)

b.) Érvényes veszettség elleni védőoltás a 3 hónapos kor betöltése után,

c.) A veszettség elleni védőoltás után vérvétel és a vérminta titer-vizsgálata. Megfelelő eredmény (0,5 NE/ml) szükséges a visszautazáshoz. (A vérvétel időpontját annak figyelembe vételével kell meghatároznia az állatorvosnak, hogy a korábbi oltások függvényében mikorra várható megfelelő ellenanyag titer-érték kialakulása az állatban.)

 

  

7. Montenegróba történő beutazás feltételei

 

4 hónaposnál fiatalabb állattal egyáltalán nem lehet beutazni.

a.) Követelmény a mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785)

b.) Veszettség elleni védőoltás (lehet a mikrochipes megjelölés napján is, vagy az után)

c.) A beutazáshoz szükséges a hatósági állatorvosi igazolás.

 

Ha az állattal vissza is akarnak jönni Magyarországra, akkor ugyanaz szükséges, mint a 7. pontban Szerbia, Ukrajna, Oroszország esetében.  

 

 

8. Utazás az USA-ba, Kanadába

 

Pontos információkat mindenképpen ajánlott írásban megkérni az USA (ill. Kanada) nagykövetségétől!

A legfrissebb szabályok  az USA hatóságainak hivatalos elvárásairól itt olvashatóak (angol nyelven).  

További tájékoztatás itt

Ezek szerint olyan állatok esetében, amelyek csak egyszer kerültek veszettség ellen oltásra, az oltás időpontjától számított 30 nap múlva vihetők csak be az USA-ba.

15 hónaposnál idősebb kutyák esetében, ha a 3 hónapos életkoruknál nem korábban megkapott első veszettség elleni oltást  megismétlik még az érvényességi idő lejárata előtt, a 30 napos várakozási időt nem kell letölteni.  

Az USA-ba történő bevitelhez az állatot kísérő dokumentumnak a következőket kell tartalmaznia:

- a tulajdonos neve, címe

- fajta, ivar, születési időpont, egyedi azonosítója

- a veszettség oltás idpontja, az oltóanyag adatai és az oltás érvényességi ideje

- a veszettség elleni oltást beadó állatovos adatai, címe, engedélyszáma

Amennyiben az USA-ba bevinni szándékozott állat még nincs 12 hetes, ill. nincs beoltva veszettség ellen, csak egy külön tulajdonosi/szállítói nyilatkozat kitöltése és aláírása után vihető be, megfelelő előírások elrendelésének tudomásulvétele után. A nyilatkozat információink szerint beszerezhető az  USA nagykövetségén ill. külképviseletein.

Vannak olyan információk, amelyek szerint, ha a Magyarországról az USA-ba (Kanadába) történő utazás valamely EU tagállamban történő átszállással történik, akkor biztonsági okokból az állatnak rendelkeznie kell mindazzal, ami az Európai Unióba történő beutazáshoz szükséges. Ez a követelmény azonban nem általános, a különböző európai repülőtereken eltérő gyakorlat szerint járnak el. Emiatt jobb, ha az állatnak készül szabályos EU kisállat útlevél is.

Emellett a transzatlanti utakat repülő légitársaságoknak is lehetnek (vannak) különleges igényeik, előírásaik, amit konkrétan attól a társaságtól kell megérdeklődni, amelyikkel az állat repülni fog!

 

 

9. Utazási feltételek Izraelbe

 

Izraelbe 3 hónaposnál fiatalabb állat nem vihető be!

A beutazáshoz a szokásos hatósági állatorvosi igazolás szükséges. Ennek hiányában teljes mértékben elfogadják az érvényes egységes európai állatútlevelet is.

 

 

10. Utazás Ausztráliába kutyával, macskával

 

Ausztráliába rendkívül szigorú karanténozás, és rendkívül szerteágazó adminisztráció után lehet csak állatot bevinni. A karanténozás kijelölt karantén állomásokon történik, ahová előzetesen helyet kell foglalni. Mindenképpen javasoljuk az ausztrál külképviselettel felvenni a kapcsolatot (írásban)! Részletes angol nyelvű információ az alábbi linken található:

http://www.daff.gov.au/aqis/cat-dogs

 

 

11. Beutazási feltételek Izlandra

 

Izlandra csak rettentő szigorú rendszabályok betartása után lehet kutyát bevinni. Útlevél nem szükséges, és azt nem is fogadják el. Helyette olyan hatósági igazolást kérnek, amelynek a formanyomtatványát az illetékes izlandi minisztériumtól kell igényelni, itthon kitöltetni és igazoltatni. Szükséges a mikrochipes megjelölés és a veszettség elleni oltás. Az oltás után 120 napos itthoni várakozási időt kell eltölteni, ami alatt veszettség elleni titervizsgálatot kell végeztetni (vérvétel az oltás utáni 30. naptól). 7 hónaposmnál fiatalabb állat így nem léphet be Izlandra, semmiképpen sem! A beutazás csak ottani karantén állomások útján lehetséges, ahol további 1 hónapot kell az állatnak eltöltenie. A karantén állomásokra előzetesen kell időpontot kérni, és ez nem változtatható meg. Ha lekésik, újabb időpont kell másik befogadó állomásra. A beutazásnak némi anyagi vonzata is van, bizonyos összegű beutazási díjat is fizetni kell. (kb. 20 izlandi korona)

 

 

12. Beutazási feltételek a Dél-Afrikai Köztársaságba

 

Aki ebbe az országba szeretne kutyát, macskát bevinni (oda beutaztatni), annak számos speciális előzetes vizsgálatot kell elvégeztetnie, ezért célszerű időben állatorvoshoz fordulni. A beutazás feltétele az EU-ban szokásos feltételeken túl a következő 5 kórokozóra történő mentességi vizsgálat igazolása (Brucella canis, Trypanosoma evansi, Babesia gibsoni, Dirofilaria immitis, Lishmania).

 

© 2018 MAGYAR ÁLLATORVOSI KAMARA

Forrás: www.maok.hu


Mondial utasbiztosítás kutyák részére is
Útlevél kutyáknak Vonaton
Kutyatár

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Gyorskereső

Kutyatár

Puli

Puli

Ázsiai eredetű magyar terelő pásztork...

Magyar agár

Magyar agár

A magyar agár ősi vadászkutya. Eredet...

Kuvasz

Kuvasz

Ősi magyar pásztorkutya. Elődei a hon...

Erdélyi kopó

Erdélyi kopó

Ősi magyar kutyafajta, amelyet a spec...

További fajták

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Mondial Assistance GesmbH JULIUS-K9 Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube