A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Gyorskereső

Kutyatár

Komondor

Komondor

Ázsiai eredetű, ősi magyar pásztorkut...

Erdélyi kopó

Erdélyi kopó

Ősi magyar kutyafajta, amelyet a spec...

Rövidszőrű magyar vizsla

Rövidszőrű...

Mindenes vadászkutya, amelyet elsősor...

Magyar agár

Magyar agár

A magyar agár ősi vadászkutya. Eredet...

További fajták


Tudástár

Egészség Gazdiknak Szolgáltatóknak Utazás
Autóban Buszon Repülőn Utazás külföldre Útlevél kutyáknak Vonaton
Kutya szállítása vonaton

Feltételek és általános szabályok a vonaton és a vonatpótló autóbuszokon való szállításhoz

 • A díjszabás értelmében a kézipoggyászra vonatkozó általános szabályok megtartásával az utas csomagban élő állatot is bevihet a vasúti kocsiba. A csomagolásnak (kosár, ketrec, láda) biztosítania kell, hogy az állat abból az utazás során ne szabaduljon ki, és alkalmasnak kell lennie arra, hogy az utasokat, azok ruházatát és kézipoggyászát, valamint a vasúti berendezéseket megóvja a szennyeződéstől.
 • Az előbbiektől eltérően a kutya zárt szállítóeszköz nélkül, szájkosárral és pórázon vezetve is felvihető a vonatra.
 • A kutya tulajdonosa köteles az állat egy évnél nem régebbi keletű, veszettség elleni oltási bizonyítványát magával vinni és azt kérésre felmutatni. A három hónapnál fiatalabb kölyökkutya papírok nélkül is utaztatható. Ha a gazda a szükséges igazolást nem tudja bemutatni a vasúti társaság az utast és kutyáját kizárja a további közlekedésből.
 • A kutyák szállítása a vonatpótló autóbuszokon is lehetséges, amennyiben a busz nem pót- és helyjegyköteles, vagy helyjegyköteles vonat pótlását szolgálja.
 •  Nem vihető be élő állat: 1. kocsiosztályú kocsiba, étkezőkocsiba, a pót- és helyjegyköteles, a helyjegyköteles vonatba és kocsiba. Kutya csak a másodosztályú vagonokba vihető be.
 •  Egy utas legfeljebb két kutyát vihet magával. A fülkés kocsi fülkéjébe a kutya csak az ott ülő valamennyi utas beleegyezésével vihető be. Egy kabinba legfeljebb 2 ember vihet be kutyát
 • A segítő kutya az első és másodosztályú, valamint az étkezőkocsiba is bevihető az ott utazók egyetértésének kikérése nélkül. Az ülőhely-biztosítással közlekedő vonat fülkéjébe a segítő kutya is csak az ott ülő valamennyi utas beleegyezésével vihető be.

 

A kutya méretére vonatkozó szabályok:

 

 • 20 kg-nál nehezebb, nagytestű négylábú csak a személykocsi peronján szállítható.  

 

Jegyváltásra vonatkozó előírások:

 • A kutya részére élőállat jegyet kell váltani függetlenül attól, hogy az utas azt pórázon, szájkosárral ellátva tartja, vagy kosárban, ketrecben, ládában viszi be a kocsiba.
 • A vasúti társaság kizárólag a kutya szállításáért számít fel viteldíjat. A kilométer-távolságok összeadására vagy a viteldíj külön számítására az általános szabályok érvényesek.
 • Ha az ebnek az utas nem vett jegyet a pénztárban, akkor a kalauz pótdíj fizetésére kötelezheti.
 • A bérlettel (Budapest-bérlettel) rendelkező utas kedvence részére kutya havibérlet kiszolgáltatását kérheti. 30 napos bérlet esetén az utas bérletén, illetve a kutyabérleten levő érvénytartam eltérhet.
 • Az eb részére kiadott bérlet felhasználási szabályai megegyeznek az utas birtokában levő bérletre vonatkozó előírásokkal. Annyi a különbség, hogy a kutya részére váltott bérleten nem kell igazolványszámot feltüntetni. Egyes kedvezmények esetében külön meghirdetett feltételek mellett menetjegyhez is váltható kutyabérlet.
 • A segítő kutya kiképzésének, vizsgáztatásának és alkalmazhatóságának szabályairól szóló 27/2009. (XII. 3.) SZMM rendelet hatálya alá tartozó ebet a jogosult elszámolás nélkül, díjfizetés nélkül szállíthatja. Mindössze egy pórázt kell rátenni, és rendelkezni a kiképzését, valamint oltását igazoló papírokkal.
 • Az igazolvánnyal rendelkező, rendőr által kísért rendőrségi kutya elszámolás nélkül, díjfizetés nélkül szállítható. A rendőrségi kutyával azonos elbírálás alá esnek más nyomozó hatóságok állományába tartozó személyek által szolgálati céllal szállított kutyák is. 
 • Ha az utas a fuvarozási korlátozásokat megszegi, a viteldíjon felül a Vasúti menetdíjtáblázatok I. kötetében megállapított pótdíjat kell megfizetnie és a korlátozásoknak eleget kell tennie.
  • Ha az utas az előírt pótdíjat nem fizeti meg vagy a térítés után is megszegi a korlátozásokat, a vasúti társaság a négylábúval együtt az első alkalmas állomáson kizárhatja az utazásból.

 

 

A fentebb említett díjszabás megtalálható ITT.

Forrás: MÁV és GYSEV


Kutyatár

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Gyorskereső

Kutyatár

Komondor

Komondor

Ázsiai eredetű, ősi magyar pásztorkut...

Erdélyi kopó

Erdélyi kopó

Ősi magyar kutyafajta, amelyet a spec...

Rövidszőrű magyar vizsla

Rövidszőrű...

Mindenes vadászkutya, amelyet elsősor...

Magyar agár

Magyar agár

A magyar agár ősi vadászkutya. Eredet...

További fajták

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Egyedi kutyás ajándéktárgyak Mondial Assistance GesmbH AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube