A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

10+1 tipp, hogy otthonodban kevesebb legyen a kutyaszőr

2023. december 09., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Vedlés. Míg egyes ebeknél inkább időszakosan tapasztalhatjuk, addig társaik egész évben hullatják szőrüket. Kész rémálom? Nem feltétlen. Néhány egyszerű ötlettel elejét vehetjük a mindent beborító szőrnek.



 

A kutyatartás szőrrel jár. Hol kevesebbel, hol rengeteggel… De ha szeretnénk megosztani életünket egy négylábú társsal, számíthatunk arra is, hogy többször kerül elő a porszívó és a mosógép is szorgosabban dolgozik majd. Ruházatunkat valószínűleg két kategóriába fogjuk sorolni: egy kutyás és a többi, ami idővel kutyás lesz. Az autóról nem beszélve… És megtanuljuk azt is, hogy a reggeli kávé elengedhetetlen hozzávalója lesz a kutyaszőr.

 

Ha úgy érezzük, mindezzel nehezen birkóznánk meg, választhatunk olyan fajtát, amely kevésbé vagy egyáltalán nem vedlik, legyen akár kistestű, terrier vagy különleges fajta képviselője. Az ő esetükben viszont a rendszeres szőrápolás, így a kutyakozmetika látogatása is feljebb kerülhet a fontossági sorrendben.

 

Mindazonáltal bevethetünk néhány egyszerű praktikát, mely segíthet minimalizálni a szőrmennyiséget.

 

 

Kutya a lakásban - A rövid szőr is könnyen megtapad a szőnyegen
Kutya a lakásban - A rövid szőr is könnyen megtapad a szőnyegen
Fotó: cvets.net

 

 

1. Keményfa padló

 

Míg a szőnyegből egy idő után képtelenségnek tűnik eltávolítani a beletapadt szőrt, a laminált és keményfa padlón kevésbé találnak fogást, rendszerint egy kisebb-nagyobb gombóc formájában összegyűlnek a sarokban vagy a padló szélein. Egy alapos porszívózás és már nyoma sincs a „szőrcicáknak”.

 

 

2. Kárpit helyett…

 

is választhatunk bőr, műbőr vagy velúr anyaggal bevont kanapét, fotelt, melybe nehezebben tudnak belekapaszkodni a szőrszálak. Persze ettől még ott maradnak, ha kedvencünk egy jóleső alvás után kikászálódik a kényelemből, de lényegesen könnyebb feltakarítani utána, mintha a textil anyagból kellene egyesével kiszedegetnünk a szőrt.

 

 

3. Extra védőréteg

 

Ha jobb szeretjük a „simis” vagy szőttes anyagokat, beszerezhetünk egy nagyobb méretű takarót, amely befedi a kanapét, ágyat, és megfogja a szőrt. Tény, hogy ezt sűrűn ki kell porolni, szellőztetni, és a mosásra is illik sort keríteni, ha kedvencünk merő véletlenségből összekoszolja (nincs ebben semmi szándékoltság, hiszen csak szeretne hozzánk bújni). Kölyök és idős kutyáknál, illetve vizeletvisszatartási problémákkal küzdő ebeknél a takaró alá vagy fölé tehetünk egy vízhatlan huzatot, lepedőt is, mely felfogja a nedvességet.  

 

 

Tippek kutyaszőr ellen - Extra védőréteg, takaró a kanapén, fotelon
Tippek kutyaszőr ellen - Extra védőréteg, takaró a kanapén, fotelon
Fotó: Pinterest

 

 

4. Omega-3

 

Pozitív tulajdonságai közismertek, nem véletlenül ajánlott táplálékkiegészítő kutyusoknak és gazdiknak is. Többek között jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, az idegrendszerre, immunrendszerre, és hozzájárul a bőr és a haj, szőrzet egészségéhez is. Segíthet csökkenteni a vedlés mértékét, táplálja a bőrt, fényessé, simábbá varázsolhatja a matt bundát. Kérjük ki állatorvosunk tanácsát azzal kapcsolatban, kedvencünknek milyen formában és mennyiségben adhatunk Omega-3 zsírsavat.

 

 

5. Ruhatisztító henger

 

Magától értetődően nyúlunk hozzá, ha ruhánkon észreveszünk egy-két szöszt. Különösen zavaró lehet, ha hivatalos vagy alkalmi öltözéket veszünk fel, amelyben makulátlanul illene megjelennünk. A szöszhenger praktikus eszköz a kutyás háztartásokban is: segíthet tisztábbá varázsolni ruhánkat, a különböző felületeket, és még a vendégek is értékelhetik, ha nem szíveven vinnének haza szuvenírként kutyaszőrt.

 

 

A bőr, műbőr, velúr anyagokra kevésbé tapad a szőr
A bőr, műbőr, velúr anyagokra kevésbé tapad a szőr
Fotó: Pinterest

 

 

6. Ablakmosó

 

Öhm, ez nem az autóhoz való? Elsőre talán ez ugrik be róla, viszont otthon is kapóra jön, ha magasabban lévő ablakokat szeretnénk tisztává varázsolni. A gumibetétes fej segítségével a különféle kárpitokhoz makacsul ragaszkodó szőrszálakat is könnyebben távolíthatjuk el. Ahogy átdörgöljük vele a puhább anyag felületét, apró gombócokba állhat össze a szőr.

 

 

7. Gumikesztyű

 

Ideális lehet abban az esetben, ha a kanapé, szőnyeg vagy egyéb textil egy-egy részét szeretnénk megszabadítani a szőrtől. Például, ha fésülés közben kedvencünk bundája rátapad a kárpit egy pontjára, vagy boldogan nekidörgölőzött a kanapé oldalának, és itt-ott hátrahagyott némi szőrt. Nincs más teendő, mint felhúzni egy pár kesztyűt, átdörgölni a felületet, és a nagyja már rá is tapadt a gumira.

 

 

8. Ragasztószalag

 

A csomagolásnál és díszítésnél használatos ragasztószalagok is alkalmasak lehetnek az itt-ott felbukkanó kutyaszőr eltávolítására. Ragacsos oldalával kifelé körbeterkerjük vele kezünket, és már össze is gyűjthetjük a szőrszálakat, ha éppen nem tudunk vagy nincs kedvünk porszívózni, esetleg bőrünk érzékeny a gumikesztyű anyagára.  

 

 

Kutya a lakásban - Néhány ötlet segíthet csökkenteni a szőr mennyiségét
Kutya a lakásban - Néhány ötlet segíthet csökkenteni a szőr mennyiségét
Fotó: Unsplash

 

 

9. Légszűrőbetét

 

Ha otthonunkba levegőtisztítő készüléket, párátlanítót és/vagy klímaberendezést telepítettünk, érdemes gyakrabban kitisztítani vagy kicserélni a bennük található légszűrőbetétet. Egy kisállatmentes háztartásban átlagosan 90 naponta, egy kutya, macska esetén 2 havonta tanácsos sort keríteni erre. Ha életünket több kiskedvenccel osztjuk meg, ez az időtartam 20-45 napra is lecsökkenhet.

 

 

10. Antisztatikus spray

 

Az elektromos feltöltődés megakadályozására szolgáló készítmény segíthet abban is, hogy a textilanyagoktól távol maradjon a szőr. Mindenesetre kérdezzük meg, hogy biztonsággal használhatjuk kutya mellett is. Ha bizonytalanok vagyunk, inkáb keressünk más megoldást a szőreltávolításra.

 

 

+1 tipp: Biztosítsuk kutyánk számára a szőrzetének megfelelő ápolást! Figyeljük meg, kedvencünk mikor, milyen mértékben hullatja szőrét. A fokozott vedlés, szőrhullás hátterében többféle betegség állhat, az allergiától kezdve a bőrproblémákon át a hormonális rendszert érintő gondokig. Bármilyen gyanús tünet észlelése esetén látogassunk el állatorvosunkhoz egy alapos kivizsgálásra!

 

 


 

 

Szőrhullás kutyáknál: a 10 leggyakoribb ok - Kutyabarát helyek

A túlzott vedlés, kopasz foltok vagy sebek megjelenése a kutya bőrén nem pusztán szépséghiba, hanem kezelésre szoruló fertőzésre, betegségre is utalhat. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?

Forrás: iheartdogs.com
Indexkép forrás: hortondogs.co.uk
Cikk első megjelenése: 2021. október 13.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Rovarcsípés kutyáknál – Tünetek és teendők Rovarcsípés kutyáknál – Tünetek és teendők
A rovarcsípések gyakran bosszantó viszketést hagynak maguk után, máskor azonban komoly fájdalommal járhatnak, és életveszélyes állapotba is sodorhatják a kutyát. Hogyan óvhatjuk meg kedvencünket?

Miért nem eszik a kutyám? Az étvágytalanság lehetséges okai 10 pontban Miért nem eszik a kutyám? Az étvágytalanság lehetséges okai 10 pontban
A napi rutinban bekövetkező változásoktól kezdve az egészségi problémákig terjedhet azon okok széles köre, melyek miatt a kutya elutasítja az ételt. Mit szeretne velünk közölni és hogyan segíthetünk neki?

Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak
Viszketés, könnyezés, vakarózás... Lehet, hogy kedvencünk allergiás? Bár a téma rendkívül komplex, összefoglalónkkal szeretnénk egy kis segítséget nyújtani az eligazodásban.

Albínó kutyák - 4 érdekesség a hófehér négylábúakról Albínó kutyák - 4 érdekesség a hófehér négylábúakról
Álomszép fehér bunda, igéző szemek, rózsaszín orr. Semmihez sem fogható megjelenésük mellett azonban különleges odafigyelést, törődést igényelnek az albínók. Mit érdemes tudni róluk?

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Praktiker EB OVO Közhasznú Egyesület Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért szagol be a kutya a lábaink közé? Hírek - Címlapon
Miért szagol be a kutya a lábaink közé?
Kiskutyák a kifutón: Nemes ügy mellé álltak a sztárok Hírek - Címlapon
Kiskutyák a kifutón: Nemes ügy mellé álltak a sztárok