A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

2016-tól az FBI is nyomozni fog állatkínzási ügyekben!

2015. december 03., 16:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Jövőre már az FBI is nyomozni fog az állatkínzást elkövetők után az Egyesült Államokban. - írja a The Baltimore Sun nevű amerikai napilap.



2016-tól az FBI is kiemelt szerepet fog vállalni az Egyesült Államok területén történő állatkínzási ügyek felderítésében. Az állatjogi aktivisták reményei szerint ily módon a rendfenntartó és végrehajtó szervek körében is nagyobb figyelmet kap a bűncselekmény, továbbá rávilágít az állatbántalmazási esetek és egyéb erőszakos bűncselekmények közötti lehetséges kapcsolatra. Mindezigáig az állatokkal kapcsolatos bűncselekményeket az FBI mindent átfogó National Incident Based Reporting System (Nemzeti Eseti Alapú Jelentő Rendszer) felé jelentették. Az adatbázis a rendőrségektől gyűjti össze a bűncselekményeket országszerte. Hamarosan azonban az FBI is kiáll az állatvédelem mellett!

 

Joe Fain és kutyája, Waffles
Joe Fain és kutyája, Waffles
Fotó: tri-cityherald.com

 

A fenti kép 2015. májusában készült, amikor Joe Fain szenátor és a kutyabarát Jay Inslee kormányzó éppen egy új törvényt ír alá, mely szerint törvényt sért minden személy, aki autóba zár vagy bármely más zárt térben veszélyes körülmények között (pl. hőség, fagy) magára hagy egy kutyát. 

 

“Nem állt rendelkezésünkre a megfelelő módszer annak megítélésére, milyen gyakorisággal történnek ezek az esetek. Így nem tudtuk megállapítani azt sem, csökkenő vagy éppen növekvő tendenciát mutattak-e.” - fogalmazott Mary Lou Randor, az Animal Welfare Institute (Állatjóléti Intézmény) szenior tanácsadója, állatkínzási programok és képzések felelőse. “Egyedül ezekből az empirikus adatokból nyerhetünk pontos információt az állatkínzásra vonatkozóan. Segítségével hatékonyabban tervezhetjük meg a megelőzési stratégiánkat, és a beavatkozás mikéntjét is.”

 

Számos állatbaráthoz hasonlóan Randour úgy véli, hogy az állatkínzási ügyek felgöngyölítése különös jelentőséggel bír, mivel a kutatások szerint az állatokkal szemben alkalmazott erőszak gyakorta előrevetíti, hogy az elkövető emberek irányában is hasonlóan fog cselekedni. Kimutatták, hogy az állatkínzás más bűncselekményekkel, így a családon belüli erőszakkal is összefüggésben áll.

 

Ezt a kutyát már megmentették San Francisco környékén
Ezt a kutyát már megmentették San Francisco környékén
Fotó: sanfrancisco.cbslocal.com

 

“Az állatkínzást elkövető személy úgy érzi, erővel és hatalommal bír az állat felett, az irányítás az ő kezében van.” - nyilatkozta Adam Lippe, Baltimore megyei ügyész, aki hivatásából fakadóan számos állatkínzási esettel kerül szembe. “Ha egy ember képes saját erejét ilyen kegyetlen, gonosz és erkölcstelen módon felhasználni, akkor több, mint valószínű, hogy előbb-utóbb olyan embertársaival szemben is alkalmazni fogja, aki nála gyengébbek. Gyakori célpontok a gyermekek és a sebezhető felnőttek. Az ilyenfajta cselekedet az empátia teljes hiányára utal.”

 

Az állatkínzási ügyek és más bűncselekmények közötti összefüggést kutató amerikai szervezet, a National Link Coalition képviselői szerint ha egy gyermek végignézi azt, ahogy egy másik személy éppen egy állatot bántalmaz vagy egyszerűen elhanyagolja, a tapasztalatai kihatnak személyiségének további alakulására, pszichológiai fejlődésére. Emiatt érzéketlenné válhat a látottakkal szemben és ez meggátolja az empatikus képességének kialakulását.

Randour éveken át dolgozott az FBI tanácsadójaként. Elmondta, hogy egy házastárs a családban élő kisállatokat is bántalmazhatja, mintegy a meglévő “bántalmazási mintája” részeként. Tulajdonképpen “a személyek között erőszak egyik formája. A mások feletti kontroll és hatalom megszerzésének, illete a megfélemlítés gyakorlásának egyik eszköze.” Amerikában több sorozatgyilkosról is kiderült, hogy fiatal korukban rendszeresen bántalmaztak állatokat is.

 

Januártól kezdve azonban a rendőrkapitányságok kötelező jelleggel jelenteniük kell az állatokkal kapcsolatos bűncselekményeket az FBI nemzeti adatbázisába. Az ún.  “társadalom ellen elkövetett bűntett” kategóriában négy osztályba sorolják majd az eseteket

  • elhanyagolás

  • szándékos bántalmazás és kínzás

  • szervezett bántalmazás pl. kutyaviadal, kakasviadal

  • szexuális bántalmazás

Az állatok bántalmazása más bűncselekmények elkövetésével is összefügghet
Az állatok bántalmazása más bűncselekmények elkövetésével is összefügghet
Fotó: petsfans.com

 

Az FBI Egységes Bűncselekmény Bejelentő Programját (Uniform Crime Reporting Program) kriminológusok, kutatók és végrehajtó szervek is alkalmazzák. John Thompson, a National Sheriffs’ Association (Nemzeti Sheriff Szövetség) helyettes főigazgatója is fontos szerepet vállalt a törvénymódosítás létrejöttében. Elmondta, hogy néhány évvel ezelőtt az állatkínzási esetek a legtöbb rendfenntartó látókörén kívülre estek. Az ilyen ügyeket továbbították az állatrendőrség felé vagy egyszerűen nem foglalkoztak vele. A nagy nyilvánosságot kapott esetek persze egyre több ember figyelmét hívják fel az ügy fontosságára. Az olyan esetek sem ritkák, ahol az elkövető maga is híres személy. 

Az Egyesült Államokban ma már egyre több rendőrség tartja fontosnak az állatkínzási ügyek felderítését. Külön forrásokat fordítanak erre, a Baltimore-i Rendőrség például egy négy személyből álló csoportnak adja ki a feladatot.

 

Ha az FBI valóban a tettek mezejére lép és elkezdi felderíteni az állakínzási eseteket, még akkor is 5-6 évbe telhet, mire elegendő mennyiségű adat gyűlik össze a trendek elemzéséhez. Dr. Martha Smith-Blackmore, massachussetts-i törvényszéki állatorvos reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a rendelkezésre álló számok alapján a szakértők pontosabb képet kaphatnak majd az állatkínzók hátteréről és tetteinek mintájáról. “Amikor elkezdtem tanulmányozni az állatkínzási eseteket, döbbentem vettem tudomásul, hogy ezek az állatok ugyanazokban a működésképtelen családokban élnek és ugyanazokkal a betegségekkel küzdenek, mint a háztartásban élő személyek.” Az állatkínzási esetek tanulmányozása mellett tanácsadói feladatokat is ellát, valamint bírósági ügyekben tanúskodik. “Bízom benne, hogy az új adatok segítségével fényt deríthetünk arra, kikre jellemző az állatkínzás, milyen háttérrel rendelkeznek és mit fognak elkövetni.”

 

Nem válogatnak: nem csak kutyák, macskák, de lovak, szarvasmarhák és más állatok is nagy számban esnek áldozatul az állatkínzóknak
Nem válogatnak: nem csak kutyák, macskák, de lovak, szarvasmarhák és más állatok is nagy számban esnek áldozatul az állatkínzóknak
Fotó: examiner.com

 

Az ügyet képviselő hivatalos személyek egybehangzó véleménye szerint a rendfenntartó és végrehajtó szervezeteknek más bűncselekményekkel összefüggésben kellene tekintenie az állatkínzási esetekre. Ez egy közösségi probléma.

 

Forrás: tri-cityherald.com
Indexkép forrás: petsfans.com
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Állatkínzót fogtak Budapesten: megvan a körözött férfi, aki kutyákat bántalmazott Állatkínzót fogtak Budapesten: megvan a körözött férfi, aki kutyákat bántalmazott
Az összefogás ereje: épp a Párizsba tartó vonatra igyekezett a körözött állatkínzó férfi, amikor sikerült elfogni.

Így lopják a kutyákat Budapesten! Így lopják a kutyákat Budapesten!
Az egyik újbudai állatvédő személyes tapasztalatait osztotta meg a közösségi médiában, amikor beszámolt az esetről, aminek szemtanúja volt.

Mikor azt hinnénk, nincs már lejjebb – elképesztő állatkínzásra derült fény Hajdú-Bihar vármegyében Mikor azt hinnénk, nincs már lejjebb – elképesztő állatkínzásra derült fény Hajdú-Bihar vármegyében
Az emberi gonoszság nem ismer határokat – ismét bebizonyosodott. A Hajdú-Bihar vármegyei Nyíracsádon talált két jószándékú állatbarát talált rá a hat hónap körüli kutyára, akit ismeretlen tettes felakasztott – a kutyán friss és jóval régebbi bántalmazások nyomai is voltak.

Bőröndbe rejtett kutyatetemet találtak a Duna partján Bőröndbe rejtett kutyatetemet találtak a Duna partján
Kirándulók találtak rá a bőröndre, azonnal értesítették az állatvédőket.

Kegyetlen büntetés – vascsővel verték agyon kutyájukat, mert ugatott Kegyetlen büntetés – vascsővel verték agyon kutyájukat, mert ugatott
A kutya bűne mindössze annyi volt, hogy ugatott – a kutya gazdái vacsővel estek neki büntetésül. A szomszédok értesítették az állatvédőket, ők pedig rendőrséget, akik azonnal a helyszínre is siettek. A kutya olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy már csak az altatás segíthetett rajta.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online JULIUS-K9 AEGON Magyarország Zrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyaszános expedíció - Szavazz Gergőre! Hírek - Címlapon
Kutyaszános expedíció - Szavazz Gergőre!
Fjällräven Polar Expedition 2016 - Szavazz Zsoltra! Hírek - Címlapon
Fjällräven Polar Expedition 2016 - Szavazz Zsoltra!