A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

37. Vizsla Világbajnokság

2015. november 07., 06:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Közérdekű




A 37. Vizsla Világbajnokság, a szerbiai Leskovac vonzáskörzetében került megrendezésre október 24-25-26-án, a Svájci Szetter és Pointer Klub szervezésében.



nemzetközi vadászkutyás eseményen 29 ország képviseltette magát: páros futamokban, két-két csoportban, külön a kontinentális- és az angol vizslák. A Szent Hubertus versenyek két női és három férfi csoportban zajlottak, valamint egy külön csoportban a spánielek versenyeztek.

 

A Magyar Pointer Club által delegált magyar pointeres csapat tagjai:

  • Tiszató-Menti Duka, tulajdonos és vezető: Dr. Gellén János
  • Tiszató-Menti Fulmine, tulajdonos: Molnár Zsolt, Vezető: Noveczki Katalin
  • Caligula Od Sveti Hubertus, tulajdonos: Molnár Zsolt, Vezető: Noveczki Katalin
  • Solid Gold’s Virus, tulajdonos és vezető: Ignácz Judit

Tartalék:

  • Sáregresi Pointerland Athos, tulajdonos és vezető: Pál József

 

37. Vizsla Világbajnokság - A magyar csapat: Pál József, Noveczki Katalin, Dr. Gellén János, Ignácz Judit
37. Vizsla Világbajnokság - A magyar csapat:
Pál József, Noveczki Katalin, Dr. Gellén János, Ignácz Judit
Fotó: Marjolein Kamman-van Eijk (Hollandia)

 

Október 24-én és 26-án zajlottak a Field Trial futamok, 25-én a Szent Hubertus versenyek. Mindkét Field Trial két csoportban, csoportonként 15 pár kutya versenyzett a világ szinte minden tájáról. A magyar kutyák szépen dolgoztak, de minősítést csak ketten szereztek.

 

Az első napon Tiszató-Menti Duka a szerbiai terep viszonyokra jellemző ritkás kukorica sávban stabil vadmegállással jelezte a fogolycsapatot, majd vadkelésre, lövésre stabilan helyben maradt. A vadállomány megőrzése érdekében a foglyok lelövésre nem kerültek, pontozás esetén csak a futamok legvégén volt hideg vaddal apport. Ezt Duka probléma nélkül, nagyon szépen oldotta meg. Majd vártuk a vízi apport lehetőségét, ekkor derül ki ugyanis a végső eredmény, az aznapi helyezés.

Fontos mérföldkő ez a végső eredményhez, mivel, ha a kutya nem teljesíti, az eddig megszerzett minősítést vissza sorolják egy osztállyal: tehát, amennyiben eddig kitűnő minősítésű volt a kutya munkája, de vízből nem hozza ki a kacsát, végső eredménye már csak nagyon jó minősítés lehet. Duka azonban minden nehézség nélkül megoldotta ezt a feladatot is, és ”nagyon jó„ minősítéssel zárt.

 

Az első versenynapot, a legmagasabb CACIT minősítéssel, az osztrák Solid Gold’s Veria nevű angol szetter nyerte, vezetője: Ifj. Mayer Bertalan.

A szerbiai területre jellemzően, a gazdag fogolyállománynak köszönhetően (családonként 10-15 madár) az első napon nagyon sok eredmény született mindkét csoportban, ezért a verseny teljesen nyitott volt a második versenynap előtt. A vasárnapi Szent Hubertus nap a kutyáinknak, versenyzés szempontjából, pihenő nap volt.

 

Tiszató-Menti Duka - Dr. Gellén János
Tiszató-Menti Duka - Dr. Gellén János
Fotó: Pál József

 

Hétfőn, a második versenynapon, az időjárási körülmények hasonlónak ígérkeztek, mint szombaton, de sajnos a szél nem állt az oldalunkon: a rendelkezésre álló területen számos esetben határozott oldal-, illetve hátszéllel kellett a kutyáknak dolgozniuk. Szintén Szerbiára jellemző a tagolt, vegetációban vegyes, váltakozó terület: mély szántás, alacsony takarású szakasz, pár sor ritkás, száraz, de talpon álló kukorica, már levágott, halomba állított kukorica, gyümölcsfás terület… és jó néhány dolgozó traktor. A nehezítő körülmények hatására példátlanul kevés pont született mindkét csoportban.

Szerencsénkre egy magyar pointer, Tiszató-Menti Fulmine „nagyon jó 2” minősítést szerzett, azaz csoportjában aznap a második lett! A sikeres vízi munkák után a bírók az orosz Kamhunting Eyson nevű pointer, vezetője: Akop Manukyan munkáját látták a legjobbnak és CACIT minősítéssel díjazták.

Mivel az első napon az osztrák szetter, Solid Gold’s Veria, is CACIT minősítést kapott, így pontegyenlőség alakult ki.  A világbajnok cím meghatározására e két kutyát vetették össze. A Barrage (összevetés/ szó szerint elválasztás) egy érdekes és végletekig feszült helyzet, érdekes tapasztalat, melyből végül az orosz kutyát hozták ki győztesnek a bírók.

 

Egyéni verseny végeredmény – angol fajták:

  1. Kamhunting Eyson, vezetője: Akop Manukyan (Oroszország)
  2. Solid Gold’s Veria, vezetője: Ifj. Mayer Bertalan (Ausztria)
  3. Eliot du Clos des Frigoula, vezetője: Patrick Teulieres (Franciaország)

 

Az egyéni versenyben Tiszató-Menti Fulmine Noveczki Katalinnal és Tiszató-Menti Duka Dr. Gellén Jánossal holtversenyben, az előkelő 9. helyen végeztek! Ez minden idők második legjobb egyéni eredménye az angol fajták versenyében.

 

Tiszató-Menti Fulmine - Noveczki Katalin
Tiszató-Menti Fulmine - Noveczki Katalin
Fotó: Michael Popelka

 

A csapatversenyben, minimum 2, maximum 4 nevezhető kutya által szerzett pontokat összeadva alakul ki a végeredmény. Azzal, hogy a magyar csapat két kutyája is pontozott, összesítésben az előkelő 3. helyezést érték el! Ez minden idők legjobb magyar eredménye a világbajnokságok történetében, az angol fajták versenyében.

 

Csapatverseny végeredmény – angol fajták:

  1. Németország
  2. Csehország
  3. Magyarország

 

Ez a csapateredmény visszaigazolás arra, hogy jó úton járunk, folyamatosan fejlődik ez a vadászkutyás szakág is Magyarországon, az elmúlt évek kitartó munkájának köszönhetően. Remélem jövő évi dániai világbajnokság az ideihez hasonlóan sikeres és tapasztalatokban gazdag verseny lesz!

 

Köszönjük támogatóinknak: Magyar Pointer Club, MEOESZ – Kórózs András elnök, HUSSE Magyarország, hogy segítségüket nyújtották eredményes szereplésünkhöz!

 

37. Vizsla Világbajnokság - A magyar csapat által elnyert díj
37. Vizsla Világbajnokság - A magyar csapat által elnyert díj
Fotó: Tóth Alexandra

 

Ignácz Judit, a magyar csapat vezetője, a Magyar Pointer Club tagja

Forrás: Ignácz Judit (Magyar Pointer Club)
Indexkép forrás: Marjolein Kamman-van Eijk (Hollandia)

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát! A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!
Igazi kincseink ők: sokoldalúak, hűségesek és hatalmas a szívük! Ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!

A spanyol tradíciók négylábú áldozatai - A Galgok világnapja A spanyol tradíciók négylábú áldozatai - A Galgok világnapja
Miért ragaszkodik az ember valamihez, ami embertelen. Ami másokat bánt. Csak azért, mert hagyomány? Tényleg e mögé bújunk? Tényleg elegendő ezt az egy szót kimondani, és máris tisztára mostuk magunkat?

Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán
A négylábú főszereplő első pillantásra belopta magát a színész szívébe.

Íme a Világ Legcukibb Mentett Kutyája: Hobie, a félszemű „plüssmaci” Íme a Világ Legcukibb Mentett Kutyája: Hobie, a félszemű „plüssmaci”
Több mint 8000 kutyát utasított maga mögé a tündéri keverék a Világ Legcukibb Mentett Kutyája 2023-as versenyén. Megjelenésének és inspiráló történetének köszönhetően ő lett az idei év legaranyosabb mentett kutyája.

Kiemelkedő magyar eredmény született a Mentőkutya Világbajnokságon Kiemelkedő magyar eredmény született a Mentőkutya Világbajnokságon
Több magyar csapat is indult az idei Mentőkutya Világbajnokságon, ahova a világ minden tájáról érkeztek versenyzők. Kutyáink és vezetőik idén is gyönyörűen szerepeltek!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Mondial Assistance GesmbH Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyatorta házilag az EBképesztő szülinapokért! Hírek - Címlapon
Kutyatorta házilag az EBképesztő szülinapokért!
Nyers étrend az egészséges kutyákért! Hírek - Címlapon
Nyers étrend az egészséges kutyákért!