A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

97 kölyökkutyát szállítottak volna papírok nélkül külföldre - a Nébih állította le a fuvart

2018. június 13., 11:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




Spanyolországba szánt kutyaszállítmányt ellenőriztek egy, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ZöldSzámára érkezett közérdekű bejelentés alapján a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal és a Nébih szakemberei.



Rendszeres, vélhetően illegális kutyakereskedésről érkezett közérdekű panasz a Nébih ZöldSzámára. A bejelentés alapján a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal és a Nébih szakemberei előzetes adatgyűjtéssel és megfigyeléssel egybekötött ellenőrzést tartottak május végén.

 

Az ellenőrök egy szlovák rendszámú szállítójárművet vizsgáltak át Karcag környékén, amellyel 97 kölyökkutyát, valamint egy kölyökmacskát akartak Spanyolországba szállítani. A járművet a szlovák hatóság állatszállítás céljára engedélyezte, az állatok klimatizált helyen, száraz alommal bélelt ketrecekben voltak elhelyezve, állatjóléti szempontból tehát megfelelő körülmények között történt volna a kivitelük.

 

A kutyákat megfelelő körülmények közt szállították, de papírjaik nem voltak
A kutyákat megfelelő körülmények közt szállították, de papírjaik nem voltak

 

 

Hiányoztak azonban az állategészségügyi dokumentumok, továbbá – a tulajdonosváltozás ellenére – az állatok microchippel sem rendelkeztek, így az ellenőrzés során, a tulajdonos költségére, valamennyi állat egyedi megjelölése és vizsgálata megtörtént. Több állat esetében egyértelműen megállapítható volt, hogy életkoruk a szállíthatóság feltételeként meghatározott 8 hetes kort sem érte el.

 

 

 

 

Spanyolországba egyébként kizárólag veszettség ellen oltott, minimum 15 hetes életkort betöltött kutyák szállíthatók, amely feltételek egyetlen kölyökkutya esetében sem teljesültek.

 

A szakemberek elrendelték az állatok forgalmi korlátozását, amíg azok meg nem felelnek a szállításra vonatkozó kritériumoknak, beleértve a fogadó ország által meghatározott állategészségügyi feltételeket is.

 

Sok kölyök még el sem érte a megfelelő kort
Sok kölyök még el sem érte a megfelelő kort


 

Forrás: NÉBIH

Témába vág

Több ezer hamis kisállat útlevelet állított ki a korrupt állatorvos – vádat emeltek ellene Több ezer hamis kisállat útlevelet állított ki a korrupt állatorvos – vádat emeltek ellene
Több mint ötezer kisállatnak állított ki hamis kisállat útlevelet a hatósági állatorvos és társa, egy szolgáltató állatorvos. A kiskutyákat és macskákat az Európai Unió több tagállamába szállították – a hamis papírokon túl a kölykök korával is baj volt, túl fiatalok voltak még a szállításhoz, ráadásul azonosító chippel sem rendelkeztek. A hatósági állatorvos és társai ellen vádat emeltek – börtön várhat rájuk!

Betiltaná a kormány a kutyák, macskák és madarak árusítását az állatvásárokon Betiltaná a kormány a kutyák, macskák és madarak árusítását az állatvásárokon
Az állatvédő szervezetek kezdeményezésére rendeletet hozna a kormány, mellyel betiltaná a kutyák, macskák és madarak árusítását.

Letöltendőt kér az ügyészség a kutyái hangszálát elvágó karcagi szaporítóra Letöltendőt kér az ügyészség a kutyái hangszálát elvágó karcagi szaporítóra
Súlyosításért fellebbezett a járási ügyészség annak a karcagi férfinek az ügyében, aki azért vágatta el a kutyái hangszálait, hogy a szomszédokat ne zavarja a szaporítótelepről kiszűrődő csaholás - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség hétfőn az MTI-vel.

Kutyagyártó nagyhatalom vagyunk – A szaporítókról készült dokumentumfilm Kutyagyártó nagyhatalom vagyunk – A szaporítókról készült dokumentumfilm
Nehéz, de annál fontosabb témát boncolgat a Telex.hu csütörtök este bemutatott filmje.

Kutyaféreghajtókat tesztelt a Nébih Szupermenta csapata Kutyaféreghajtókat tesztelt a Nébih Szupermenta csapata
A Szupermenta legújabb terméktesztjén ezúttal kutyáknak szánt féreghajtó készítményeket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A 24 állatgyógyászati készítményből kettő termékkel volt probléma. Akadt olyan interneten vásárolt készítmény, ami egyáltalán nem az volt, aminek eladták.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Brimo partysátor Hírstart Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyaéletek a foci VB-ért Hírek - Címlapon
Kutyaéletek a foci VB-ért
16 kilós daganatot műtöttek le a kutyáról Hírek - Címlapon
16 kilós daganatot műtöttek le a kutyáról