A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyatartás lehet a hosszú élet titka?

2019. augusztus 29., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Legalábbis az egyik. Felmérések szerint ugyanis egészségesebb és hosszabb életűek azok, akik egy vagy több kutyának felelős gazdái.



A felelős szót nem véletlenül emeltük ki, hiszen a fenti eredmények azon gazdik között figyelhetők meg, akik megfelelő mennyiségű aktív időt is töltenek kedvencükkel. A napi többszöri, akár hosszabb séták, túrák miatt a kutyások sokkal aktívabbak a nem-kutyásokhoz képest. Azt pedig nem is kell sokat ragoznunk, mennyire sokat számít a mozgás egészségünk megőrzése érdekében! 

 

Egy újonnan megjelent tanulmány megerősítette a fenti elképzelést: részletesen felmérték a résztvevők egészségügyi állapotát és ezt vetették össze a társadalmi és gazdasági viszonyaikkal. A Kardiozive Brno 2030 elnevezésű kutatás 2014-ben indult,  első eredményei most jelentek meg. (A kutatás egyébként 2030-ig fog tartani, ez idő alatt többször is megvizsgálják majd a résztvevőket.)

 

 

A kutyások általában többet mozognak, kirándulnak, és több időt töltenek a természetben
A kutyások általában többet mozognak, kirándulnak, és több időt töltenek a természetben - ez pedig jót tesz az egészségüknek!
Fotó: cdc.gov

 

 

Ezen első eredmények, melyeket a Mayo Clinic Proceedings tudományos folyóiratban publikáltak, rámutatnak, hogy a kutyatartás bizony jót tesz a szívnek, mi több: egyenesen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Az eredményekhez több mint 1700 embert vizsgáltak meg az Amerikai Szívtársaság által meghatározott 7 ideális egészségügyi faktor alapján: a testtömeg-indexet, étrendet, fizikai aktivitást, dohányzást, vérnyomást, vércukorszinet és az össz-koleszterint nézték. 

 

“Általában véve azt tapasztaltuk, hogy azok az emberek, akik bármilyen állatot kedvtelésből tartottak az otthonukban, nagyobb eséllyel végeznek nagyobb fizikai aktivitást, jobb az étrendjük és kedvezőbb a vércukor szintjük” – idézi az Origo Andrea Maugeri-t, a kutatás társszerzőjét, a brnoi Szent Anna Egyetemi Kórház és az olaszországi Catania Egyetem Nemzetközi Klinikai Kutatóközpontjának kutatóját.




 


Indexkép forrás: cdc.gov

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Óvatosan az erdei sétákon: A vaddisznók veszélyesek lehetnek az ellési időszakban! Óvatosan az erdei sétákon: A vaddisznók veszélyesek lehetnek az ellési időszakban!
Érdemes nyitott szemmel és füllel járni az erdőben a túrák, kirándulások, séták alatt: jobb most elkerülni a vaddisznókat. Az ellési időszakban veszélyesek lehetnek: a kocák bármi áron megvédik a kismalacaikat.

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Mikortól tekinthető idősnek a kutya? Mikortól tekinthető idősnek a kutya?
A kutyám a mindenem – és bármit megtennék érte, hogy jól érezze magát. Ám az öregedés az ember legjobb barátját sem kerülheti el. Honnan lehet tudni, hogy idős korba lépett?

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI JULIUS-K9 EB OVO Közhasznú Egyesület MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Megszüntetné a nem magyar kutyafajták tenyésztésének felügyeletét a kormány Hírek - Címlapon
Megszüntetné a nem magyar kutyafajták tenyésztésének felügyeletét a kormány
Támogass egy menhelyet az UBER-en keresztül! Hírek - Címlapon
Támogass egy menhelyet az UBER-en keresztül!