A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyatartás lehet a hosszú élet titka?

2019. augusztus 29., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Legalábbis az egyik. Felmérések szerint ugyanis egészségesebb és hosszabb életűek azok, akik egy vagy több kutyának felelős gazdái.



A felelős szót nem véletlenül emeltük ki, hiszen a fenti eredmények azon gazdik között figyelhetők meg, akik megfelelő mennyiségű aktív időt is töltenek kedvencükkel. A napi többszöri, akár hosszabb séták, túrák miatt a kutyások sokkal aktívabbak a nem-kutyásokhoz képest. Azt pedig nem is kell sokat ragoznunk, mennyire sokat számít a mozgás egészségünk megőrzése érdekében! 

 

Egy újonnan megjelent tanulmány megerősítette a fenti elképzelést: részletesen felmérték a résztvevők egészségügyi állapotát és ezt vetették össze a társadalmi és gazdasági viszonyaikkal. A Kardiozive Brno 2030 elnevezésű kutatás 2014-ben indult,  első eredményei most jelentek meg. (A kutatás egyébként 2030-ig fog tartani, ez idő alatt többször is megvizsgálják majd a résztvevőket.)

 

 

A kutyások általában többet mozognak, kirándulnak, és több időt töltenek a természetben
A kutyások általában többet mozognak, kirándulnak, és több időt töltenek a természetben - ez pedig jót tesz az egészségüknek!
Fotó: cdc.gov

 

 

Ezen első eredmények, melyeket a Mayo Clinic Proceedings tudományos folyóiratban publikáltak, rámutatnak, hogy a kutyatartás bizony jót tesz a szívnek, mi több: egyenesen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Az eredményekhez több mint 1700 embert vizsgáltak meg az Amerikai Szívtársaság által meghatározott 7 ideális egészségügyi faktor alapján: a testtömeg-indexet, étrendet, fizikai aktivitást, dohányzást, vérnyomást, vércukorszinet és az össz-koleszterint nézték. 

 

“Általában véve azt tapasztaltuk, hogy azok az emberek, akik bármilyen állatot kedvtelésből tartottak az otthonukban, nagyobb eséllyel végeznek nagyobb fizikai aktivitást, jobb az étrendjük és kedvezőbb a vércukor szintjük” – idézi az Origo Andrea Maugeri-t, a kutatás társszerzőjét, a brnoi Szent Anna Egyetemi Kórház és az olaszországi Catania Egyetem Nemzetközi Klinikai Kutatóközpontjának kutatóját.




 


Indexkép forrás: cdc.gov

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Óvatosan a kutyasétán: kezdődik az őzek násza Óvatosan a kutyasétán: kezdődik az őzek násza
Nem csak az autóvezetőknek kell fokozottan ébernek lennie a nyár második felében: a kutyasétán, kiránduláson is keresztezhetjük a szerelmes őzek útját. Legyünk éberek!

Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés
Ha szeretnénk, hogy kedvencünk boldog és kiegyensúlyozott legyen, gondoskodnunk kell egészségéről is. Ennek elengedhetetlen része az, hogy legalább évente egy alkalommal ellátogassunk az állatorvoshoz. Mire számíthatunk az állapotfelmérés során?

Túrázás kutyával – Tippek a stresszmentes kalandhoz Túrázás kutyával – Tippek a stresszmentes kalandhoz
Együtt a szabadban? Így varázsolhatod örömteli élménnyé kedvenced társaságában.

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Túrázás kutyával – Ezek a leggyakoribb sérülések Túrázás kutyával – Ezek a leggyakoribb sérülések
Balesetek sajnos bármikor történhetnek, kirándulás közben is. Mire figyeljünk?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com AEGON Magyarország Zrt. Beagle Club Online Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hatlábú kiskutya lett a fiú legjobb barátja, akit az iskolában csúfoltak betegsége miatt Hírek - Címlapon
Hatlábú kiskutya lett a fiú legjobb barátja, akit az iskolában csúfoltak betegsége miatt
Tíz kutya halálra éheztetése mindössze egy felfüggesztettet ér Hírek - Címlapon
Tíz kutya halálra éheztetése mindössze egy felfüggesztettet ér