A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Állatkínzás Vas megyében

2015. október 21., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem
Kemestaródfa – 2015. januárjában 47 kutyát mentettek ki borzalmas körülmények közül az állatvédők egy osztrák nő házából. A napokban lezárult a nyomozás a tulajdonos ellen. A vád: állatkínzás.Az osztrák hölgy több tucatnyi kutyát tartott kemestaródfai ingatlanán. Az állatok tartási körülményei közel sem feleltek meg az előírásoknak, a szükséges oltásokat és állatorvosi kezeléseket nem kapták meg, néhányuk súlyos betegségektől szenvedett, a hiányos táplálás miatt lesoványodtak, éheztek. 

A tulajdonos nemtől, kortól és mérettől függetlenül összeengedte a kutyákat a házban és a kertben is, így mindennaposak voltak a verekedésekből fakadó sérülések, a tüzelési időszakokat követően pedig újabb és újabb almok születtek éveken át. 

 

Kutyák foglalták el a kemestaródfai ház minden pontját
Kutyák foglalták el a kemestaródfai ház minden pontját
Fotó: facebook.com/allatmentok.vasi

 

Az állatvédők már 2009-ben kapcsolatba kerültek a kutyatulajdonossal. Akkor „11 alultáplált, kiszáradt, rühes kölyökkutyát” hoztak el a helyszínről – olvasható az Állatvédők Vasi Egyesületének (Á.V.E.) facebook-oldalán. Felajánlották segítségüket a szuka kutyák ivartalanításához, valamint a kutyák gazdikereséséhez is, s bár a tulaj eleinte az együttműködés jeleit mutatta, később hallani sem akart a segítségnyújtásról. A rendőrségi feljelentést bírósági ügy követte, mely eredménytelenül zárult: megállapították, hogy a kutyák megfelelő állapotban vannak, mind egészségileg, mind a tartás tekintetében, ezért továbbra is ott maradhattak.

 

Az egyik beteg kölyök. Neki szerencséje volt, az állatvédőkhöz került.
Az egyik beteg kölyök. Neki szerencséje volt, az állatvédőkhöz került.
Fotó: facebook.com/allatmentok.vasi

 

Ezek a kutyák viszont ott maradtak Kemestaródfán
Ezek a kutyák viszont ott maradtak Kemestaródfán
Fotó: facebook.com/allatmentok.vasi

 

6 hosszú évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy változás történjen az ügyben. 2015. január 10-én „osztrák és magyar állatvédők több rossz állapotú kölyökkutya mellett egy súlyos állapotban lévő kutyát” is átvettek. Sajnos a napokig tartó állatorvosi kezelések, gondos felügyelet ellenére sem tudták megmenteni az életét. Mint kiderült, a hölgy kapcsolatban állt egy osztrák állatvédő szervezettel, az Arche Noah-val, mely a kutyák ellátására és orvosi költségeire gyűjtött pénzt, ám a beígért ivartalanítási műtétek elmaradtak, így a helyszínen lévő kutyalétszám folyamatosan növekedett az állandó szaporulatok miatt. A szervezetet felkeresték az Á.V.E. munkatársai, de elutasító választ kaptak, mert az Arche Noah szerint a kutyák teljesen jó állapotban voltak, és az állatartás körülményeit sem kifogásolták.

 

Bűz, ürülék és szemét - ilyen körülmények között éltek a kemestaródfai kutyák
Bűz, ürülék és szemét - ilyen körülmények között éltek a kemestaródfai kutyák
Fotó: facebook.com/allatmentok.vasi

 

2015. január 29-én megtörtént az áttörés a kemestaródfai ügyben. Kiss Sándor jegyző és Dr. Lantos Zoltán hatósági állatorvos, valamint a Körmendi Rendőrfőkapitányság munkatársainak segítségével az állatvédők megkezdhették az ingatlanban található kutyák mentését. A szakadó hóban zajló öt és félórás mentőakció során 47 kutyát fogtak be:

 

„42 db felnőtt (közöttük több vemhes szuka) és 5 db 2 napos babakutyát hoztunk el. A kutyák nagy része alultáplált, férges, bolhás, fülrühes, antiszociálisak, félnek az emberi érintéstől, a szőrükön vizelet és ürülék (szaguk rettenetes), testükön rengeteg harapásnyom. A házban mindenhol ürülék és vizelet, tömény ammónia szag, borzalmas mocsok. Itt élt a gazda 50 kutyával. Volt, akiket egy lakókocsiba zárt be. A szobákba, kisebb helyiségekbe bezárt kutyák gyakran tépték vagy ölték meg egymást, sok kutya halt meg. A hátsó kertben több száz kutya teteme van. A szomszédok elmondása szerint a kutyák sokszor elhullott társaikat ették, hogy táplálékhoz jussanak. A kutyáknak oltása és chipje nem volt, ezt a helyszínen kaptak.” – olvashatjuk az ÁVE facebook-oldalán.

 

Több kutyán harapások és sérülések nyomait találták a mentés során
Több kutyán harapások és sérülések nyomait találták a mentés során
Fotó: facebook.com/allatmentok.vasi/

 

A 47 kutya befogása öt és fél órán át tartott
A 47 kutya befogása öt és fél órán át tartott
Fotó: facebook.com/allatmentok.vasi/

 

2015. októberében befejeződött a nyomozás a kemestaródfai ügyben, állatkínzás vádjával gyanúsítják az osztrák hölgyet.


"A Körmendi Rendőrkapitányság feljelentést követően indított eljárást 2015 márciusában és vizsgálta a Kemestaródfa község egyik ingatlanán tartott állatok elhelyezésének körülményeit. A nyomozás során kiderült, hogy egy 58 éves nő 35­40 m2 területen, ötvennégy kutyát tartott állattartásra alkalmatlan körülmények között. Az ebek sem kondíció, sem nagyság szerint nem voltak elkülönítve, továbbá megfelelő mennyiségű élelem hiányában az életük is veszélyeztetve volt. A megalapozott gyanú szerint az egymás közötti harcok okozta ellátatlan sérülések és a fekvőhelyükön talált ürülék miatt állandó volt a járványveszély. Az állattartó a kutyák oltásáról és a rendszeres állatorvosi kezelésükről sem gondoskodott. A Körmendi Rendőrkapitányság munkatársai a több állat maradandó egészségkárosodását, vagy pusztulását okozó állatkínzás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást befejezték és az ügyben keletkezett iratokat az illetékes ügyészségre vádemelési javaslattal megküldték."(police.hu)

 

A mentőakció további képek megtekinthetőek ITT

 

Pár napos kölyök, még a szemei sem nyíltak ki
Pár napos kölyök, még a szemei sem nyíltak ki
Fotó: facebook.com/allatmentok.vasi/

 

A kutyák a helyszínen megkapták a veszettségi oltást és a microchipet
A kutyák a helyszínen megkapták a veszettségi oltást és a microchipet
Fotó: facebook.com/allatmentok.vasi/

 

A Kemestaródfáról megmentett kutyák megkapták a szükséges állatorvosi kezeléseket, oltva, chipezve, ivartalanítva lettek. Mind egészségesek, befogadóknál várják az érdeklődőket. Jelenleg még a Magyar Állam tulajdonában vannak, de hamarosan örökbefogadhatóak lesznek. 

 

Bővebb információ az Állatvédők Vasi Egyesületetől kérhető:

 • Tel: +36 (30) 390-7908 (9-20 h-ig)
 • Email:
 • Web: http://aveanimals.com/

 

Kemestaródfai mentőakció - példaértékű összefogás
Kemestaródfai mentőakció - példaértékű összefogás
Fotó: facebook.com/allatmentok.vasi/

 

A mentőakció az alábbi állatvédő szervezetek és magánszemélyek együtműködésében valósult meg:

 

 • Állatvédők Vasi Egyesülete
 • Bakonyi Állat- és Természetvédő Egyesület, Ajka
 • Pápai Humán Állatvédő Egyesület
 • Siófoki Állatvédő Alapítvány
 • Assisi Szent Ferenc Állatmenhely Alapítvány, Tapolca
 • Vackoló Állatvédő Egyesület, Veszprém
 • Észak-Balatoni Ebmentő Egyesület, Balatonfüred
 • Második Esély Állatmentő Csoport, Pápa
 • Kiss Sándor jegyző
 • Dr. Lantos Zoltán hatósági állatorvos
 • Dr. Gyöngyösi Adrienn állatorvos
 • Czirákyi Zoltán, Szentgotthárdi Kutyamenhely
 • Lidija Zawodsky
 • Jahn Viktória
 • Asbóth Péternek és Ángyán Ágnes, Army Shop

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: Állatvédők Vasi Egyesülete, police.hu, vaol.hu
Indexkép forrás: facebook.com/allatmentok.vasi

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

Így örültek a kutyák a plüssöknek, miután az árvízben mindenüket elvesztették Így örültek a kutyák a plüssöknek, miután az árvízben mindenüket elvesztették
Szívmelengető videón, ahogy újra mosolyognak a katasztrófát megélt kutyusok.

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Kóbor kutyák örökbefogadására buzdít miséin a kutyabarát pap Kóbor kutyák örökbefogadására buzdít miséin a kutyabarát pap
A Brazíliában élő Paulo atya szívében kiemelt helyet töltenek be a magukra hagyott, elárvult állatok - "Felesküdtem arra, hogy amíg csak élek, segíteni fogom őket."

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Brimo partysátor Irodakutya.com EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Megható rövidfilm egy mentett kutya életéről Hírek - Címlapon
Megható rövidfilm egy mentett kutya életéről
Ismét kutyákon segít a CIB Bank Hírek - Címlapon
Ismét kutyákon segít a CIB Bank