A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Állatkínzás Vas megyében

2015. október 21., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem




Kemestaródfa – 2015. januárjában 47 kutyát mentettek ki borzalmas körülmények közül az állatvédők egy osztrák nő házából. A napokban lezárult a nyomozás a tulajdonos ellen. A vád: állatkínzás.



Az osztrák hölgy több tucatnyi kutyát tartott kemestaródfai ingatlanán. Az állatok tartási körülményei közel sem feleltek meg az előírásoknak, a szükséges oltásokat és állatorvosi kezeléseket nem kapták meg, néhányuk súlyos betegségektől szenvedett, a hiányos táplálás miatt lesoványodtak, éheztek. 

A tulajdonos nemtől, kortól és mérettől függetlenül összeengedte a kutyákat a házban és a kertben is, így mindennaposak voltak a verekedésekből fakadó sérülések, a tüzelési időszakokat követően pedig újabb és újabb almok születtek éveken át. 

 

Kutyák foglalták el a kemestaródfai ház minden pontját
Kutyák foglalták el a kemestaródfai ház minden pontját
Fotó: facebook.com/allatmentok.vasi

 

Az állatvédők már 2009-ben kapcsolatba kerültek a kutyatulajdonossal. Akkor „11 alultáplált, kiszáradt, rühes kölyökkutyát” hoztak el a helyszínről – olvasható az Állatvédők Vasi Egyesületének (Á.V.E.) facebook-oldalán. Felajánlották segítségüket a szuka kutyák ivartalanításához, valamint a kutyák gazdikereséséhez is, s bár a tulaj eleinte az együttműködés jeleit mutatta, később hallani sem akart a segítségnyújtásról. A rendőrségi feljelentést bírósági ügy követte, mely eredménytelenül zárult: megállapították, hogy a kutyák megfelelő állapotban vannak, mind egészségileg, mind a tartás tekintetében, ezért továbbra is ott maradhattak.

 

Az egyik beteg kölyök. Neki szerencséje volt, az állatvédőkhöz került.
Az egyik beteg kölyök. Neki szerencséje volt, az állatvédőkhöz került.
Fotó: facebook.com/allatmentok.vasi

 

Ezek a kutyák viszont ott maradtak Kemestaródfán
Ezek a kutyák viszont ott maradtak Kemestaródfán
Fotó: facebook.com/allatmentok.vasi

 

6 hosszú évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy változás történjen az ügyben. 2015. január 10-én „osztrák és magyar állatvédők több rossz állapotú kölyökkutya mellett egy súlyos állapotban lévő kutyát” is átvettek. Sajnos a napokig tartó állatorvosi kezelések, gondos felügyelet ellenére sem tudták megmenteni az életét. Mint kiderült, a hölgy kapcsolatban állt egy osztrák állatvédő szervezettel, az Arche Noah-val, mely a kutyák ellátására és orvosi költségeire gyűjtött pénzt, ám a beígért ivartalanítási műtétek elmaradtak, így a helyszínen lévő kutyalétszám folyamatosan növekedett az állandó szaporulatok miatt. A szervezetet felkeresték az Á.V.E. munkatársai, de elutasító választ kaptak, mert az Arche Noah szerint a kutyák teljesen jó állapotban voltak, és az állatartás körülményeit sem kifogásolták.

 

Bűz, ürülék és szemét - ilyen körülmények között éltek a kemestaródfai kutyák
Bűz, ürülék és szemét - ilyen körülmények között éltek a kemestaródfai kutyák
Fotó: facebook.com/allatmentok.vasi

 

2015. január 29-én megtörtént az áttörés a kemestaródfai ügyben. Kiss Sándor jegyző és Dr. Lantos Zoltán hatósági állatorvos, valamint a Körmendi Rendőrfőkapitányság munkatársainak segítségével az állatvédők megkezdhették az ingatlanban található kutyák mentését. A szakadó hóban zajló öt és félórás mentőakció során 47 kutyát fogtak be:

 

„42 db felnőtt (közöttük több vemhes szuka) és 5 db 2 napos babakutyát hoztunk el. A kutyák nagy része alultáplált, férges, bolhás, fülrühes, antiszociálisak, félnek az emberi érintéstől, a szőrükön vizelet és ürülék (szaguk rettenetes), testükön rengeteg harapásnyom. A házban mindenhol ürülék és vizelet, tömény ammónia szag, borzalmas mocsok. Itt élt a gazda 50 kutyával. Volt, akiket egy lakókocsiba zárt be. A szobákba, kisebb helyiségekbe bezárt kutyák gyakran tépték vagy ölték meg egymást, sok kutya halt meg. A hátsó kertben több száz kutya teteme van. A szomszédok elmondása szerint a kutyák sokszor elhullott társaikat ették, hogy táplálékhoz jussanak. A kutyáknak oltása és chipje nem volt, ezt a helyszínen kaptak.” – olvashatjuk az ÁVE facebook-oldalán.

 

Több kutyán harapások és sérülések nyomait találták a mentés során
Több kutyán harapások és sérülések nyomait találták a mentés során
Fotó: facebook.com/allatmentok.vasi/

 

A 47 kutya befogása öt és fél órán át tartott
A 47 kutya befogása öt és fél órán át tartott
Fotó: facebook.com/allatmentok.vasi/

 

2015. októberében befejeződött a nyomozás a kemestaródfai ügyben, állatkínzás vádjával gyanúsítják az osztrák hölgyet.


"A Körmendi Rendőrkapitányság feljelentést követően indított eljárást 2015 márciusában és vizsgálta a Kemestaródfa község egyik ingatlanán tartott állatok elhelyezésének körülményeit. A nyomozás során kiderült, hogy egy 58 éves nő 35­40 m2 területen, ötvennégy kutyát tartott állattartásra alkalmatlan körülmények között. Az ebek sem kondíció, sem nagyság szerint nem voltak elkülönítve, továbbá megfelelő mennyiségű élelem hiányában az életük is veszélyeztetve volt. A megalapozott gyanú szerint az egymás közötti harcok okozta ellátatlan sérülések és a fekvőhelyükön talált ürülék miatt állandó volt a járványveszély. Az állattartó a kutyák oltásáról és a rendszeres állatorvosi kezelésükről sem gondoskodott. A Körmendi Rendőrkapitányság munkatársai a több állat maradandó egészségkárosodását, vagy pusztulását okozó állatkínzás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást befejezték és az ügyben keletkezett iratokat az illetékes ügyészségre vádemelési javaslattal megküldték."(police.hu)

 

A mentőakció további képek megtekinthetőek ITT

 

Pár napos kölyök, még a szemei sem nyíltak ki
Pár napos kölyök, még a szemei sem nyíltak ki
Fotó: facebook.com/allatmentok.vasi/

 

A kutyák a helyszínen megkapták a veszettségi oltást és a microchipet
A kutyák a helyszínen megkapták a veszettségi oltást és a microchipet
Fotó: facebook.com/allatmentok.vasi/

 

A Kemestaródfáról megmentett kutyák megkapták a szükséges állatorvosi kezeléseket, oltva, chipezve, ivartalanítva lettek. Mind egészségesek, befogadóknál várják az érdeklődőket. Jelenleg még a Magyar Állam tulajdonában vannak, de hamarosan örökbefogadhatóak lesznek. 

 

Bővebb információ az Állatvédők Vasi Egyesületetől kérhető:

  • Tel: +36 (30) 390-7908 (9-20 h-ig)
  • Email:
  • Web: http://aveanimals.com/

 

Kemestaródfai mentőakció - példaértékű összefogás
Kemestaródfai mentőakció - példaértékű összefogás
Fotó: facebook.com/allatmentok.vasi/

 

A mentőakció az alábbi állatvédő szervezetek és magánszemélyek együtműködésében valósult meg:

 

  • Állatvédők Vasi Egyesülete
  • Bakonyi Állat- és Természetvédő Egyesület, Ajka
  • Pápai Humán Állatvédő Egyesület
  • Siófoki Állatvédő Alapítvány
  • Assisi Szent Ferenc Állatmenhely Alapítvány, Tapolca
  • Vackoló Állatvédő Egyesület, Veszprém
  • Észak-Balatoni Ebmentő Egyesület, Balatonfüred
  • Második Esély Állatmentő Csoport, Pápa
  • Kiss Sándor jegyző
  • Dr. Lantos Zoltán hatósági állatorvos
  • Dr. Gyöngyösi Adrienn állatorvos
  • Czirákyi Zoltán, Szentgotthárdi Kutyamenhely
  • Lidija Zawodsky
  • Jahn Viktória
  • Asbóth Péternek és Ángyán Ágnes, Army Shop

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: Állatvédők Vasi Egyesülete, police.hu, vaol.hu
Indexkép forrás: facebook.com/allatmentok.vasi

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Kóbor kutyák örökbefogadására buzdít miséin a kutyabarát pap Kóbor kutyák örökbefogadására buzdít miséin a kutyabarát pap
A Brazíliában élő Paulo atya szívében kiemelt helyet töltenek be a magukra hagyott, elárvult állatok - "Felesküdtem arra, hogy amíg csak élek, segíteni fogom őket."

Egy bolt ajtaja előtt könyörgött segítségért az éhező mamakutya Egy bolt ajtaja előtt könyörgött segítségért az éhező mamakutya
… de nem volt egyedül. Négy aprócska kölykét szerette volna biztonságban tudni, mielőtt feladná a reményt.

Menhelyi kutyák a reflektorfényben - árva kutyákkal mutatták be a hazai divattervezők kollekcióikat Menhelyi kutyák a reflektorfényben - árva kutyákkal mutatták be a hazai divattervezők kollekcióikat
2023. december 9-én került megrendezésre a Dogs on the Catwalk eseménye. A rendezvény főszereplői örökbefogadható menhelyi kutyusok, akik egy különleges fashion show keretében vonulnak végig a kifutón, divattervezők hazai márkáinak kollekcióit bemutató modellekkel a póráz túlsó végén. 2018. után most az Ürömi Állatmenhely 8 mentvényéé volt a lehetőség, hogy megmutatkozzon a nagyközönség előtt hazai sztárok kíséretében.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Beagle Club Online Brimo partysátor Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Megható rövidfilm egy mentett kutya életéről Hírek - Címlapon
Megható rövidfilm egy mentett kutya életéről
Ismét kutyákon segít a CIB Bank Hírek - Címlapon
Ismét kutyákon segít a CIB Bank