A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Állatorvosok és jogászok is segítik a polgárőrök állatvédelmi tevékenységét

2023. július 18., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Állatorvosok és jogászok segítik a polgárőrök állatvédelmi tevékenységét - közölte Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos titkársága az MTI-vel. 

A közlemény szerint az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) frissen alakult Kutyás Szolgálati és Állatvédelmi Tagozata a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány támogatásával állatvédelmi szakemberekből álló szakértői testületet állít fel. Ennek értelmében az országos lefedettségű, mintegy 66 ezer tagot számláló polgárőrség is részt vesz a megelőzésben, és segít felderíteni azokat az eseteket, ahol nem érvényesül a felelős állattartás, illetve fennáll az állatkínzás gyanúja - írták.

 

Mint hozzátették, az alapítvány vállalta, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel segíti a polgárőr-egyesületek állatvédelmi tevékenységét, oktatási anyagokat készít és oktatási programlehetőséget biztosít a polgárőrszervezetek számára. Ezért - folytatták - az OPSZ elnöksége Túrós András elnök vezetésével június 16-án ünnepélyes keretek között létrehozta a Kutyás Szolgálati és Állatvédelmi Tagozatot, majd az együttműködés újabb lépéseként szerdán, Dunakeszin megalapították a - jellemzően állatvédelmi szakjogászokból és szakállatorvosokból álló - Állatvédelmi Szakértői Testületet.

 

A közlemény egyik elsődleges célnak nevezte egy olyan szakmai oktatási anyag elkészítést, amelynek a felhasználásával elkezdődhet a kijelölt vármegyei polgárőr kapcsolattartók oktatása, majd a kapcsolattartók segítségével a helyi polgárőrök "érzékenyítése és edukálása".

 

A közlemény szerint Ovádi Péter kifejtette: a több mint 260 ezer állampolgár által kitöltött kérdőívre adott válaszokból is egyértelmű volt, hogy a lakosság részéről is nagy igény mutatkozik az állatkínzókkal szembeni következetes fellépésre. Mint felidézte, a munka következő állomása volt, hogy szigorították a büntető törvénykönyv egyes állatvédelmi tárgyú rendelkezéseit 2021 év végén.

Kiemelte továbbá, a polgárőr-egyesületek eddig is nagy szerepet vállaltak a bűnmegelőzésben és bűnfelderítésben, azonban tevékenységüket immár a testület szakértői gárdája is támogatni és segíteni fogja.

 

"Nincs hazánkban még egy olyan nagy lefedettségű szervezet-rendszer amely olyan szoros mindennapi kapcsolatban áll a lakossággal, mint a polgárőrség, ezért mindent meg fognak adni ahhoz, hogy állatvédelmi feladataikat a legmagasabb színvonalon láthassák el" - hangoztatta a kormánybiztos.

 

A közlemény idézte Vetter Szilviát, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány elnökét, aki szimbolikusnak nevezte, hogy a februárban bejegyzett alapítvány első együttműködési megállapodását az OPSZ-szel kötötte.

Vetter Szilvia kitért arra is, hogy az alapítvány még idén elindítja Állatvédelmi Kompetencia Programját, amelynek fő célja az állatvédelemben eljáró szereplők - így a polgárőrség is - hiteles, hatályos és gyakorlati jellegű információkhoz juttatása.

 

A kommüniké szerint Molnár Zoltán, az OPSZ újonnan alakult állatvédelmi tagozatának elnöke arról szólt, hogy a polgárőrök a saját működési területeiken teljesített közterületi szolgálataik során és azon kívül mindig is érzékenyek voltak az állatokkal kapcsolatos bánásmódra. Mint utalt rá, a jelenleg kialakítás alatt álló országos struktúra alapját a Tatabányai Polgárőr Egyesület és más polgárőr-gyesületek jó gyakorlatai adják.

 

Frigyer László jogász, az állatvédelmi tagozat általános elnökhelyettese kiemelte, hogy a 66 ezer polgárőr a szolgálatai során olyan észlelési, jelzési és segítségi rendszert tud biztosítani, amelyet jelenleg egyetlen más hatóság sem az országban.

 

 

 

 

 

 

Forrás: MTI
Indexkép forrás: Unsplash - Alireza Zohoor Parvaz

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szülők és gyermekotthonok is csatlakozhatnak idén az Állatvédelmi Témahéthez Szülők és gyermekotthonok is csatlakozhatnak idén az Állatvédelmi Témahéthez
Szülők és gyermekotthonok is csatlakozhatnak idén az Állatvédelmi Témahéthez, amelyet október 2. és 15. között rendeznek meg - közölte Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos.

95 millió forint az állatvédelem fejlesztésére 95 millió forint az állatvédelem fejlesztésére
A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány szeptemberben éves költségvetése több mint harmadát, mintegy 95 millió forintot állatvédő civil ernyőszervezetek fejlesztésére, prevenciós és edukatív munkájának megsegítésére, az állatkertek állatmentő és fajvédelmi tevékenységének erősítésére, valamint az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) civil állatvédőket segítő ivartalanítási programjának és kutatómunkájának támogatására fordítja - közölték hétfőn, Budapesten.

Átfestették az ellopott csivava bundáját a tolvajok, hogy ne bukjanak le Átfestették az ellopott csivava bundáját a tolvajok, hogy ne bukjanak le
A fekete-fehér bundájú kutyából egy csapásra feketetét csináltak a tolvajok – szerencsére a történet jól végződött, és a kutyus visszakerült gazdijaihoz.

Forró autóba zárt tacskó kölyköt mentettek a rendőrök Forró autóba zárt tacskó kölyköt mentettek a rendőrök
Néhány percre sem hagyunk állatot az autóban a nyári melegben – erre hívta fel ismét a figyelmet a BRFK, miután egy pár hetes kölyökkutyát kellett kiszabadítaniuk egy napon álló autóból.

Rendőrök segítik gazdára találni az árva állatokat Rendőrök segítik gazdára találni az árva állatokat
Minden négylábú megérdemel egy szerető családot! Akár kicsi, akár nagy, akár ugat, vagy épp nyávog. Jól tudják ezt a BRFK munkatársai, ezért ismét az örökbefogadás mellett kampányolnak.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Irodakutya.com Hírstart MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ehetnek a kutyák sárgabarackot? Hírek - Címlapon
Ehetnek a kutyák sárgabarackot?
Többszáz golden retriever gyűlt össze Skóciában, hogy megünnepeljék a fajta születését Hírek - Címlapon
Többszáz golden retriever gyűlt össze Skóciában, hogy megünnepeljék a fajta születését