A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Az állatvédelem közös ügyünk – szakmai konferencia volt a rendőrségen

2023. április 08., 14:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




A felelős állattartás, az állatok ellen elkövetett bűncselekmények és a megelőzés fontossága is témája volt annak a szakmai konferenciának, amelyet a rendőrség Teve utcai székházában tartottak 2023. április 5-én.



 

Az állatvédelem napjaink egyik fontos társadalmi kérdésköre, ennek érdekében a jelenleg hatályos szabályozás egészét áthatja a „jó gazda gondosságának” vezérelve. Alapító szervezetként az Országos Rendőr-főkapitányság is aláírta azt az etikai szándéknyilatkozatot 2021. október 4-én - az Állatok Világnapján-, amelyben a rendőrség vállalja, hogy a felelős állattartás és az állatbántalmazás elleni fellépés szükségességét képviseli tevékenysége során - írja a police.hu.

 

2022-ben az orvhalászat és az orvvadászat száma csökkent, míg az állatkínzás, a tiltott állatviadal szervezése, a veszélyes állat, illetve eb tartásával kapcsolatos kötelezettség megszegése bűncselekmények száma emelkedett az előző évhez képest. Ugyanakkor a nyomozás eredményességéről elmondható, hogy mind a tiltott állatviadal szervezése, mind a veszélyes állat, illetve eb tartásával kapcsolatos kötelezettség megszegése esetében az eredményességi mutató 100 %-os volt. A rendőrség elkötelezett abban, hogy határozottan lépjen fel, ezeket a bűncselekményeket megakadályozza és felderítse annak érdekében, hogy a bűnelkövetőket felelősségre vonhassák. 

 

Az állatvédelem a rendőrség kiemelt bűnmegelőzési feladata volt az elmúlt évben, ami tovább folytatódik 2023-ban is. A bűnmegelőzési szakemberek - a gyermekektől az idős korosztályig- az életkori sajátosságoknak megfelelő üzenetekkel és módszerekkel hívják fel a figyelmet a téma fontosságára. A rendőrök 2022-ben országosan közel 1000 tájékoztató előadást szerveztek, a közösségi médiában figyelemfelhívó kampányokkal, videókkal, a lakossági kitelepülések során pedig személyesen hangsúlyozták a felelős állattartás jelentőségét, és az egyik legfőbb üzenetet, miszerint az állatok érezni, szenvedni, örülni képes élőlények.

 

 

A felelős állattartás, az állatok ellen elkövetett bűncselekmények és a megelőzés fontossága is témája volt a konferenciának
A felelős állattartás, az állatok ellen elkövetett bűncselekmények és a megelőzés fontossága is témája volt a konferenciának
Fotó: police.hu

 

 

Az ORFK Bűnmegelőzési Osztály szervezésében a rendőrség Teve utcai épületében 2023. április 5-én közel száz szakember részvételével tartottak állatvédelmi konferenciát. Az előadásokon szó esett a magyar állatvédelem helyzetéről, az állatokkal szemben elkövetett bűncselekményekről, a hatósági állatorvosokkal történő együttműködésről és fontos megállapítások hangoztak el a bűnmegelőzés lehetőségeiről is.

 

A tanácskozáson részt vett Ovádi Péter, az Igazságügyi Minisztérium Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért felelős kormánybiztosa is. Beszédében elmondta, hogy az Országgyűlés 2021 év végén szigorította a Büntető Törvénykönyv egyes állatvédelmi tárgyú rendelkezéseit. A jogalkotó elsődleges célja volt, hogy az állami fellépés hatékonyabb és következetesebb legyen az állatkínzókkal szemben, hiszen az állatok bántalmazásának megakadályozása közös társadalmi érdekünk. Ebben a munkában mindig is nagymértékben számítottak a rendőrségre, hiszen a nyomozó hatóság áll szoros kapcsolatban a lakossággal, bűnfelderítési tevékenységük megkérdőjelezhetetlenül az első helyen szerepel az állatvédelem területén is. Az országjáráson tapasztaltak is azt bizonyítják, hogy az állatvédelmi tárgyú eljárások akkor működnek a legmegfelelőbben, ha az érintett hatóságok, önkormányzatok és civilek is kölcsönösen együttműködnek az állatok jólléte érdekében. A rendőrséggel több fórumon is közös munkát folytatnak, napi rendszerességgel osztják meg egymással meglátásaikat és javaslataikat, a szakmai programokon és továbbképzéseken is támogatják egymás tevékenységét. A Nemzeti Állatvédelmi Tanács ülésein rendszeresen megvitatják a rendőrséget érintő legfontosabb kérdéseket, és kivétel nélkül azon dolgoznak, hogy megtalálják a leghatékonyabb megoldásokat. Ebben nagy segítségükre lesz az állam által létrehozott Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány is, hiszen a februárban nyilvántartásba vett szervezet tevékenysége kiterjed az állatvédelem népszerűsítését célzó tudományos és oktatási tevékenység ösztönzésére, képzési programok kidolgozására és koordinálására is. A kormánybiztos megköszönte a rendőrség munkáját, elmondta, hogy a 2022-es évre vonatkozó rendőrségi statisztikai adatok is alátámasztják, hogy okkal számíthatnak a nyomozó hatóság elkötelezett munkájára az állatvédelem területén. A minisztérium a továbbiakban is azon dolgozik az érintett szervekkel, hatóságokkal, hogy a felmerülő kihívásokra hatékony és átfogó intézkedésekkel reagáljon.

 

 

 

Forrás: police.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak
A hétköznapi életben is vigyáz az emberek biztonságára: ha meglát egy motorost bukósisak nélkül, vakkantással jelzi gazdájának, szóljon az illetőnek.

Kóbor kutyák örökbefogadására buzdít miséin a kutyabarát pap Kóbor kutyák örökbefogadására buzdít miséin a kutyabarát pap
A Brazíliában élő Paulo atya szívében kiemelt helyet töltenek be a magukra hagyott, elárvult állatok - "Felesküdtem arra, hogy amíg csak élek, segíteni fogom őket."

Őrizetbe vették az állatkínzás gyanúsítottját a tapolcai rendőrök Őrizetbe vették az állatkínzás gyanúsítottját a tapolcai rendőrök
A Tapolcai Rendőrkapitányság munkatársai elfogták és gyanúsítottként hallgatták ki az elkövetőket.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta JULIUS-K9 AEGON Magyarország Zrt. MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Sandra Bullock óriási összeggel támogatja az állatok mentését a kaliforniai erdőtűzből Hírek - Címlapon
Sandra Bullock óriási összeggel támogatja az állatok mentését a kaliforniai erdőtűzből
Kukur Tihar - fesztivál a kutyák tiszteletére Hírek - Címlapon
Kukur Tihar - fesztivál a kutyák tiszteletére