A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Az alumínium veszélyes hatása a kutyákra

2016. január 07., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Egészség
Az alumínium a legelterjedtebb fém a Földön, szilikátok formájában van jelen a talajban. Ez közvetlenül nem káros az állatokra, és növényekre, ám az iparosításnak és savas esőknek köszönhetően a fémnek egy neurotoxikus formája szabadult fel…Ez a forma a vizekbe jutva a halak és más állatok halálát okozza. Az alumínium kedvtelésből tartott állataink egészségét is veszélyezteti, ugyanis nincs ismert szerepe a szervezetben, sőt az immunrendszer kiveti, tehát tanácsos elkerülni. A kutyák főként az étellel, vízzel, és egyes gyógyszertári készítményekkel vihetik be szervezetükbe a fémet.

 

A legalapvetőbb alumínium források:

 

Nagyvárosi levegő

A szmogos környezetben nagyobb mennyiségben fordul elő

 

Étel

A szennyezett talajon növekedett zöldségeknek köszönhetően az ételeknek jelentős az alumínium tartalma. A legmagasabban érintettek közé tartozik a paradicsom, és a spenót is.  A készételek is bővelkedhetnek a fémben, ha alumínium tartalmú adalékanyagokat tartalmaznak, nem beszélve azokról a táplálékokról, melyek alumínium főzőedényben készültek. A fém lassan szívódik fel, és jelentősen megnehezíti az emésztést.

 

A zöldség, de akár a hús is tartalmazhat alumíniumot
A zöldség, de akár a hús is tartalmazhat alumíniumot
Fotó: photo.elsoar.com

 

Víz

Gyakran használnak alumíniumsókat a különböző szervezetek kiirtására, az alga távoltartására a vizekben. A savas esők hatására ezekből az anyagokból kiválik az alumínium, és oldott állapotba kerül.

 

A vese megbetegedése!

Azoknál a kutyáknál, akik vese elégtelenségben szenvednek nagyon fontos, hogy elkerüljék az alumínium szervezetbe jutását. A gyengén működő vese nem képes hatékonyan kiválasztani a fémeket, így azok a szervezetben maradhatnak. Ez gyomorbántalmakhoz is vezethet.

 

Oltások

Néhány oltóanyag is tartalmaz alumíniumot, mellyel egy mesterséges immunvédelmet kívánnak előidézni. Ilyenek például a Lyme-kór, veszettség, és a leptospirosis ellen kapható készítmények. A legtöbb jelenleg használt vakcinában fellelhető az alumínium hidroxid, mely egyébként az embereknek készített oltóanyagokban is előfordul.

 

Hogyan károsíthatja az alumínium a kutya szervezetét?

 

A tüdő, a csontok, és a központi idegrendszer a leginkább kitettek a fém hatásainak. Az alumínium káros hatásának észrevehetősége a kitettség időtartamával egyenes arányban növekszik. Azzal, hogy oltóanyagként a szervezetbe jut, megkerüli a biológiai gátat képező immunrendszert, stimulálja az agyat, és a hormonrendszert, ezzel egy gyulladáshoz vezető kaszkádfolyamatot kiváltva, mely mesterségesen előidézett immunválaszhoz vezet. A vakcinák akár 850 ug alumíniumot is tartalmazhatnak. Az erre érzékeny egyedeknél 4 ug/g koncentráció akár klinikai kezelést igénylő tünetekhez is vezethet.

 

Az idegrendszeren keresztül az egész szervezetre hatást gyakorol
Az idegrendszeren keresztül az egész szervezetre hatást gyakorol
Fotó: merckvetmanual.com

 

Hatással van az agyalapi mirigy, valamint a pajzsmirigy hormontermelésére, gátolja a mellékpajzsmirigy hormonjainak termelődését, befolyással van az inzulin, és T3 faktorok szabályozására is. Ezek gátolhatják a növekedést, csökkenthetik a tanulási készséget, és memóriazavarokat okozhatnak, valamint pajzsmirigy rendellenességhez vezetnek.

 

Az alumínium káros hatásai legfőképpen mégis az agyat célozzák, degenerációt, és idegszövet károsodást okozva. A legsúlyosabb esetben gátolja a születés előtti, és utáni idegműködéseket, mind állatoknál, mind embereknél. A fém túlzott mennyisége embereknél gondot okoz a felismerő készség fejlődésében, valamint a szavak, és jelentésük összekapcsolásában.

 

Léteznek vakcinához kapcsolható szarkómák, daganatok. Ezek morfológiailag más felépítést mutatnak, mint nem oltóanyagból származtatható társaik. A daganatok magas arányú kialakulása miatt az orvosok gyakran ajánlják a váll környéki, alatti oltást, így „csak” a végtagot kell amputálni egy esetleges szarkóma esetén.

 

Az iparosítás miatt felszabadult túlzott alumínium mennyiség miatt fontos, hogy elkerüljük a további fémbevitelt a szervezetbe. Különösen fontos ez a vemhes kutyáknál, ugyanis a vérbe kerülve a magzatot is közvetlenül károsítja.
 

A cikk nem az oltások ellen szólt, a kötelező, és kombinált oltást fontos beadatni, de kerüljük a felesleges, könnyen kikerülhető betegségek ellen kifejlesztett oltóanyagokat!

 

Forrás: dogsnaturallymagazine.com
Indexkép forrás: mykickassfuneral.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez
Kutyánk iránt elkötelezett, gondos gazdiként jól tudjuk, hogy kedvencünknek is szüksége lehet kezelésekre. Mit tegyünk, ha gyógyszert kell szednie? Hogyan változtassuk élménnyé azt, amit legszívesebben mi is elkerülnénk?

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Beagle Club Online Brimo partysátor Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Menhelyről lopott kutya - megtalálták Zeppelint! Hírek - Címlapon
Menhelyről lopott kutya - megtalálták Zeppelint!
Kutyatámadás az erdőben Hírek - Címlapon
Kutyatámadás az erdőben