A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Az alumínium veszélyes hatása a kutyákra

2016. január 07., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Egészség
Az alumínium a legelterjedtebb fém a Földön, szilikátok formájában van jelen a talajban. Ez közvetlenül nem káros az állatokra, és növényekre, ám az iparosításnak és savas esőknek köszönhetően a fémnek egy neurotoxikus formája szabadult fel…Ez a forma a vizekbe jutva a halak és más állatok halálát okozza. Az alumínium kedvtelésből tartott állataink egészségét is veszélyezteti, ugyanis nincs ismert szerepe a szervezetben, sőt az immunrendszer kiveti, tehát tanácsos elkerülni. A kutyák főként az étellel, vízzel, és egyes gyógyszertári készítményekkel vihetik be szervezetükbe a fémet.

 

A legalapvetőbb alumínium források:

 

Nagyvárosi levegő

A szmogos környezetben nagyobb mennyiségben fordul elő

 

Étel

A szennyezett talajon növekedett zöldségeknek köszönhetően az ételeknek jelentős az alumínium tartalma. A legmagasabban érintettek közé tartozik a paradicsom, és a spenót is.  A készételek is bővelkedhetnek a fémben, ha alumínium tartalmú adalékanyagokat tartalmaznak, nem beszélve azokról a táplálékokról, melyek alumínium főzőedényben készültek. A fém lassan szívódik fel, és jelentősen megnehezíti az emésztést.

 

A zöldség, de akár a hús is tartalmazhat alumíniumot
A zöldség, de akár a hús is tartalmazhat alumíniumot
Fotó: photo.elsoar.com

 

Víz

Gyakran használnak alumíniumsókat a különböző szervezetek kiirtására, az alga távoltartására a vizekben. A savas esők hatására ezekből az anyagokból kiválik az alumínium, és oldott állapotba kerül.

 

A vese megbetegedése!

Azoknál a kutyáknál, akik vese elégtelenségben szenvednek nagyon fontos, hogy elkerüljék az alumínium szervezetbe jutását. A gyengén működő vese nem képes hatékonyan kiválasztani a fémeket, így azok a szervezetben maradhatnak. Ez gyomorbántalmakhoz is vezethet.

 

Oltások

Néhány oltóanyag is tartalmaz alumíniumot, mellyel egy mesterséges immunvédelmet kívánnak előidézni. Ilyenek például a Lyme-kór, veszettség, és a leptospirosis ellen kapható készítmények. A legtöbb jelenleg használt vakcinában fellelhető az alumínium hidroxid, mely egyébként az embereknek készített oltóanyagokban is előfordul.

 

Hogyan károsíthatja az alumínium a kutya szervezetét?

 

A tüdő, a csontok, és a központi idegrendszer a leginkább kitettek a fém hatásainak. Az alumínium káros hatásának észrevehetősége a kitettség időtartamával egyenes arányban növekszik. Azzal, hogy oltóanyagként a szervezetbe jut, megkerüli a biológiai gátat képező immunrendszert, stimulálja az agyat, és a hormonrendszert, ezzel egy gyulladáshoz vezető kaszkádfolyamatot kiváltva, mely mesterségesen előidézett immunválaszhoz vezet. A vakcinák akár 850 ug alumíniumot is tartalmazhatnak. Az erre érzékeny egyedeknél 4 ug/g koncentráció akár klinikai kezelést igénylő tünetekhez is vezethet.

 

Az idegrendszeren keresztül az egész szervezetre hatást gyakorol
Az idegrendszeren keresztül az egész szervezetre hatást gyakorol
Fotó: merckvetmanual.com

 

Hatással van az agyalapi mirigy, valamint a pajzsmirigy hormontermelésére, gátolja a mellékpajzsmirigy hormonjainak termelődését, befolyással van az inzulin, és T3 faktorok szabályozására is. Ezek gátolhatják a növekedést, csökkenthetik a tanulási készséget, és memóriazavarokat okozhatnak, valamint pajzsmirigy rendellenességhez vezetnek.

 

Az alumínium káros hatásai legfőképpen mégis az agyat célozzák, degenerációt, és idegszövet károsodást okozva. A legsúlyosabb esetben gátolja a születés előtti, és utáni idegműködéseket, mind állatoknál, mind embereknél. A fém túlzott mennyisége embereknél gondot okoz a felismerő készség fejlődésében, valamint a szavak, és jelentésük összekapcsolásában.

 

Léteznek vakcinához kapcsolható szarkómák, daganatok. Ezek morfológiailag más felépítést mutatnak, mint nem oltóanyagból származtatható társaik. A daganatok magas arányú kialakulása miatt az orvosok gyakran ajánlják a váll környéki, alatti oltást, így „csak” a végtagot kell amputálni egy esetleges szarkóma esetén.

 

Az iparosítás miatt felszabadult túlzott alumínium mennyiség miatt fontos, hogy elkerüljük a további fémbevitelt a szervezetbe. Különösen fontos ez a vemhes kutyáknál, ugyanis a vérbe kerülve a magzatot is közvetlenül károsítja.
 

A cikk nem az oltások ellen szólt, a kötelező, és kombinált oltást fontos beadatni, de kerüljük a felesleges, könnyen kikerülhető betegségek ellen kifejlesztett oltóanyagokat!

 

Forrás: dogsnaturallymagazine.com
Indexkép forrás: mykickassfuneral.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Így kerüld el a fagyálló mérgezést! Így kerüld el a fagyálló mérgezést!
A fagyálló egy erősen mérgező, az állatok számára édeskés illatú, és finom ízű folyadék. Azonban akár néhány nyalás is halálos lehet, visszafordíthatatlan vesekárosodást okozva a kutyának. Emiatt nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk a fagyálló elkerülése érdekében!

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Miért szeretik a kutyák a macskakakit? Miért szeretik a kutyák a macskakakit?
Csóválva közelít, csak úgy süt róla a lelkesedés: szeretne adni egy puszit vagy legalább megnyalni a gazdi kezét. Valami apróság virít a bajszán... csak nem kaki? Netán macskaalom? Már megint?

Kutyák hidegtűrése, hidegtűrő kutyafajták Kutyák hidegtűrése, hidegtűrő kutyafajták
A tél közeledtével gondot kell fordítani a kertben élő kutyák házának téliesítésére, testének melegen tartására. Ehhez azonban több tényezőt figyelembe kell venni, ugyanis minden fajtának mások az igényei, eltérő a tűrőképességük, valamint más a számukra ideális hőmérséklet.

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker AEGON Magyarország Zrt. Hírstart JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Menhelyről lopott kutya - megtalálták Zeppelint! Hírek - Címlapon
Menhelyről lopott kutya - megtalálták Zeppelint!
Kutyatámadás az erdőben Hírek - Címlapon
Kutyatámadás az erdőben