A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Bántalmazott gyermekeknek segít a megkínzott kutya - jól tudja, mit éltek át

2018. július 08., 15:15


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




Súlyos sérülésekkel mentették kölyökkorában - ma már ő segít a fizikai és szexuális bántalmazás áldozatainak feldolgozni a velük történteket.



Patriot, a kékszemű, vörös-fehér bundájú husky bárhová is megy, feltűnést kelt. A bántalmazásra emlékeztető hegeket ma már büszkén viseli pofáján, egykor azonban elviselhetetlen fájdalmakat élt át. 2012-ben mentették kegyetlen gazdájától, alig négy hónapos korában. Az elsődleges vizsgálatok során megállapították, hogy sérüléseit a szorosan az orra és a szája köré tekert fémdrót okozta, mely mélyen belevágott a húsába. Rendkívül alultáplált volt és többféle betegségtől is szenvedett.

 

A kaliforniai szervezet állatmentői tudták, nem lesz egyszerű vele, gyógyulása hosszú ideig is eltarthat, ám szerették volna megadni neki az esélyt a boldog, teljes életre. Fizikai sebeinél azonban lelki állapota igényelt még gondosabb törődést.

 

Sokáig az emberi érintést sem viselte el a kis husky
Sokáig az emberi érintést sem viselte el a kis husky
Fotó: thedodo.com

 

„Érzelmileg nagyon visszahúzódott, teljesen magába fordult, de az agresszió legapróbb jelét sem mutatta. Ha valaki nem tudta, mi mindent élt át, egyszerűen azt gondolhatta, magának való, társaságkerülő kutya. Egyáltalán nem kedvelte az emberek közelségét.” – idézte fel gazdája, Kevin Marlin, aki a szervezet terápiás programjának vezetője is egyben.

 

A kis husky az elkövetkező hónapokban csodálatos átváltozáson ment keresztül, mely a mai napig lenyűgözi mindazokat, akik megismerik történetét. Eleinte nagyon nehezen viselte a vizsgálatokat és a kezeléseket, elhúzódott az érintéstől, hiszen jót embertől még sohasem tapasztalt azelőtt. Egy éves koráig a nyakörvet sem lehetett rátenni, mindent megpróbált, hogy megszabaduljon tőle, képes volt kutyatársaitól segítséget kérni, hogy leszedjék róla. A hangos szótól, kiabálástól ma is megijed, ha ilyen helyzetben találja magát, visszahúzódik és legszívesebben elmenekülne.  

 

Patriot gyógyulása hosszú folyamat volt
Patriot gyógyulása hosszú folyamat volt
Fotó: thedodo.com

 

Több műtéten is átesett, hogy helyreállítsák pofájának roncsolt részeit, a gondos ápolásnak és a sok-sok szeretetnek köszönhetően idővel begyógyultak sebei – kívül is, belül is. Nemcsak az érzelmi megrázkódtatásokon emelkedett felül, terápiás kutyaként ma már másoknak is segít feldolgozni a bántalmazás emlékeit.

 

A terápiás vizsgára történő felkészítés nem volt tervezett döntés. Gazdája csupán azt szerette volna elérni, ha felhozhatják egy olyan szintre, hogy képes legyen beilleszkedni egy család életébe. Ám a huskyból áradó megértés és empátia szép lassan utat tört magának, és nyilvánvalóvá vált, mi lenne számára az ideális tevékenység:

 

„A programunkhoz kiképzett kutyákhoz képest hihetetlen könnyedséggel és gyorsasággal tanult, már egy éves korában megfelelt az előzetes értékelésen. Ez csak keveseknek sikerül, ennyi idősen általában még nehezebben koncentrálnak, de úgy tűnt, ő már kezdené is a munkát, ha tehetné.”

 

Terápiás kutyaként bántalmazott gyermekeknek és felnőtteknek segít a husky
Terápiás kutyaként bántalmazott gyermekeknek és felnőtteknek segít a husky
Fotó: thedodo.com

 

Patriot és gazdája 2015-ben kapták kézhez terápiás igazolványukat. Azóta gyermekekkel és felnőttekkel is dolgoznak, nyugdíjas otthonokba, hospice házakba, kórházakba, nevelőotthonokba látogatnak el. Speciális igényű gyermekkel és a családon belüli erőszak elszenvedőivel is foglalkoznak. Jelenlétével a bírósági tárgyalásokon is megnyugtatja a gyermekeket a kutya, mikor el kell mesélniük, mi mindenen mentek át:

 

„Patriot megérti a fájdalmukat és segít nekik meglátni, hogy van élet és szeretet a bántalmazáson túl is. Az áldozatok többsége képes azonosulni vele, ahogy felismerik hegeit.”

 

Gazdája felidézett egy fiatal lányt, aki "nagyon kényelmetlenül érezte magát a kihallgatáson, és folyamatosan a kutyához beszélt. Patriot odasétált hozzá, megbökdöste az orrával, a kislány pedig átkarolta a nyakát és elkezdtek potyogni a könnyei - lélekben összekapcsolódtak. A találkozó végén még visszafordult, hogy megölelhesse Patriot-ot, nagyon nehezen váltak el egymástól."

 

Patriot és egyik husky barátja
Patriot és egyik husky barátja
Fotó: thedodo.com

 

A kedves husky élete természetesen nemcsak a munkáról szól, rengeteg ideje van kutyapajtásaival is mókázni. Későn kelő típus, de gyakran elkíséri gazdáját az irodába, ahol saját kanapéján folytathatja tovább a szundikálást vagy játékaival foglalja el magát. Nem könnyű elhinni, hogy a vidám, lendületes kutya mi mindent élt át, a pofáján körbefutó csíkok azonban örökre emlékeztetnek az általa elszenvedett fájdalmakra, egyúttal csodálatos gyógyulására is.

 

Minden kutya cipel magával egy csomagot, melyet nekünk kell kibontanunk. A benne rejlő történet lehet jó vagy rossz emlékekkel teli, rajtunk múlik, mivé formáljuk. Patriot esetében ez a csomag egy olyan személy volt, aki a védtelen kölyköt használta fel erejének fitogtatására. A megbocsátás és a feltétel nélkül szeretet erejével azonban képes volt túllépni mindezen, ahogy mentett társainál is megfigyelhetjük. Tanuljunk tőlük!

 

Patriot csodálatos fizikai és lelki átalakuláson ment át
Patriot csodálatos fizikai és lelki átalakuláson ment át
Fotó: thedodo.com

Forrás: thedodo.com
Indexkép forrás: thedodo.com
Cikk első megjelenése: 2017. július 27.

Témába vág

Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját
Különleges partit szerveztek a mozgássérült kisöreg számára, ő pedig egyfolytában mosolygott, annyira örült a meglepetésnek!

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Kékesen csillog a kutya szeme – Mire utalhat ez a tünet? Kékesen csillog a kutya szeme – Mire utalhat ez a tünet?
Ahogy öregszik kedvencünk, gyengülhet a látása. Mintha homály fedné szemeit, vagy valami másról van szó?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. EB OVO Közhasznú Egyesület Mondial Assistance GesmbH AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyáink nem túl megbocsátóak egymással Hírek - Címlapon
Kutyáink nem túl megbocsátóak egymással
Nagyszabású jótékonysági kutyafesztivál vár hétvégén Budapesten Hírek - Címlapon
Nagyszabású jótékonysági kutyafesztivál vár hétvégén Budapesten