A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Biztonságos jégre lépés - hasznos tudnivalók és szabályok

2016. december 10., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




Befagyott víztükör - vidám korcsolyázásra, csúszkálásra csábít. Hosszú idő óta hozzátartozik a téli szórakozáshoz, időtöltéshez. Kutyasétáltatás alkalmával könnyen találkozhatunk befagyott tükrű vízzel - de gondolkodjunk, mielőtt rálépünk, vagy kutyánkat ráengedjük!



Január első napjaiban egy nagytestű kutya szaladt rá a Velencei-tó jegére - az azonban nem volt elég vastag, nem bírta el az eb súlyát és beszakadt. Az állatot szerencsére ki tudták menteni a tűzoltók.

Az eset is bizonyítja: nem lehetünk elég óvatosak, ha a jégre lépésről van szó. Ha valakit nem tántorít el az életveszély, gondoljon arra, akár borsos büntetést is kiróhatnak felelőtlensége miatt!

 

Íme a szabályok, melyeket mindannyiunknak be kell tartania a tragédiák elkerülése érdekében:

A hatályos jogi szabályozás értelmében szabad vizek jegén tartózkodni csak azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá.
 

TILOS a szabadvizek jegén tartózkodni:

  • Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között,
  • Járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,
  • Kikötők és veszteglőhelyek területén,
  • Folyókon és azok mellékágain.
Csak akkor engedjük a kutyát a jégre, ha az biztosan elég vastag és stabil!
Csak akkor engedjük a kutyát a jégre, ha az biztosan elég vastag és stabil!
Fotó: Hornyák Emőke - facebook.com/hornyakfoto

 

A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. Legalább 8 centiméteres jégvastagság szükséges, de igazából a 12 centiméter vastagságú jég az, amely már akár egy csoport egyidejű jégen tartózkodására, illetve sportolásra is alkalmas lehet.

 

A jégen mindenki csak saját felelősségére tartózkodhat - írja a police.hu. A biztonságos téli kikapcsolódás érdekében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság a következőket tanácsolja:

  • A téli sportokat ne egyedül végezzék, hogy tudjanak egymásra figyelni, illetve segíteni, ha baj van!
  • Ha a jégen tartózkodása során gyanús ropogást, recsegést hall, azonnal feküdjön hasra, és próbálja meg a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni!
  • Beszakadás esetén az ember könnyen pánikba esik. Igyekezzen nyugodt maradni, kerülje a felesleges mozdulatokat!
  • Ne kezdjen felkészületlenül mások mentésébe, mert saját életét is veszélybe sodorhatja!
  • Ha baj történt, azonnal hívjon segítséget! A mentést végzőt kötelekkel, társakkal biztosítsák! Ha más eszköz nincs, egy erős faágat vagy akár ruhadarabot nyújtsanak a jégbe esett embernek! Ha többen vannak, a jégen láncban hasra fekve, egymás lábát fogva segíthetnek.
  • Partot érés után azonnal menjenek meleg helyre, vegyék le a vizes ruhát, testüket töröljék szárazra és fogyasszanak minél hamarabb forró italt!
  • Ha többen mennek a szabad víz jegére, baj esetére javasolt kötelet magukkal vinni.
Várjuk meg, míg biztonságos vastagságú lesz a jég!
Várjuk meg, míg biztonságos vastagságú lesz a jég! 
Fotó: Máté Krisztián

 

De mi az a jégvastagság, ami mellett már többen is biztonságosan rámehetünk, és hogyan tudjuk ezt ellenőrizni? A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tanácsai: 

  • A jégre lépés előtt vizsgáljuk meg annak minőségét. A legbiztonságosabb a jól átlátszó, homogén állapotú jég. Kevésbé biztonságos a hójég, amely nem átlátszó a hóba esett eső vagy az olvadás során rétegesre fagy, kásásnak tűnik. A legbizonytalanabb az üreges jég, amely lehet ugyan átlátszó, de a jég belsejében jól látható légbuborékok képződtek. Ennek a legkisebb a teherbírása.
  • A part közelében a jég rendszerint vékonyabb, néha üreges, ezért könnyebben törik.
  • Beszűküléseknél áramlatok gyöngíthetik a jeget. – Sűrű hótakaró alatt a jég vékonyabb, mint a hómentes helyeken.
  • Legalább 8 cm-es jégtakaró szükséges a biztonságos téli jeges sportoláshoz, de 12 cm-es jégvastagság esetén már biztonságban érezhetjük magunkat.
  • A jég a tavakon, nyílt vizeken soha nem egyforma vastag, ezért ne kíséreljünk meg rajta átkelni.
Séta közben sok helyen találkozhatunk befagyott tavacskákkal, patakokkal
Séta közben sok helyen találkozhatunk befagyott tavacskákkal, patakokkal
Fotó: facebook.com/Joy-520316134740074


A jégen tartózkodás szabályainak megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat, 5000-50 000 forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési eljárást indíthat, melyben akár 150 000 forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak.

 

 

 

Forrás: police.hu, eumet.hu, balatontipp.hu
Indexkép forrás: Hornyák Emőke
Cikk első megjelenése: 2016. január 09.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Rázós téma - Elektromos áramütés kutyáknál Rázós téma - Elektromos áramütés kutyáknál
Elég egyetlen pillanat, ha nem figyelünk oda, és már meg is történt a baj. Mit kell tudnunk az áramütésról, és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

A rettegett toklász - Komoly gondokat okozhat a kutya számára, ismerjük fel időben! A rettegett toklász - Komoly gondokat okozhat a kutya számára, ismerjük fel időben!
Toklász. Egyetlen apróság, mely borzasztó fájdalmat és súlyos szövődményeket okozhat a kutyának, ha utat talál testébe. Mit tehetünk a megelőzés érdekében, és hogyan segíthetünk, ha már megtörtént a baj?

Gyomorcsavarodás kutyáknál - Tünetek, teendők és az életveszélyes állapot megelőzése Gyomorcsavarodás kutyáknál - Tünetek, teendők és az életveszélyes állapot megelőzése
A gyomorcsavarodás súlyos és sajnos gyakori állapot, mégis keveset tudunk róla. Gazdiként kiemelten fontos tisztában lennünk tüneteivel és a szükséges teendőkkel.

Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet
Kertünk az a hely, ahol kutyánk szabadon mozoghat, kedvére szaladgálhat, játszhat, napozhat. A mi felelősségünk, hogy mindez biztonságos is legyen számára.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Rehabportál AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Az árva állatokhoz is megérkezett a Mikulás Hírek - Címlapon
Az árva állatokhoz is megérkezett a Mikulás
Egy szájkosár, amit maga a kutya is szeret Hírek - Címlapon
Egy szájkosár, amit maga a kutya is szeret