A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Csoportosítani tudják a kutyák a tárgyakat?

2020. március 02., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Egy átlagos családi kedvencként tartott kutyára figyeltek fel az ELTE Etológia Tanszékének kutatói: Whisky, a border collie nem is annyira átlagos!



Whisky, a hat éves border collie szuka átlagos családi kedvencként éli mindennapjait gazdijaival. Idővel (nem meglepő módon) azonban az ELTE Etológia Tanszéké kutatóinak látóterébe került. Whisky ugyanis rendkívül könnyen tanult, akkoriban 59 játék nevét tudta megkülönböztetni - ma már ez a szám körülbelül 90! 

 

Whisky tehát nem csak egyszerűen imád játszani, de tudja a játékai nevét! “Először számomra is hihetetlennek tűnt, hogy egy kutya ennyi játéknak képes lenne megtanulni a nevét, de néhány alkalom szigorú tesztelést követően változtatnom kellett az álláspontomon” – idézi az ELTE Claudia Fugazza-t, a kutatás vezetőjét.

 

 

Whisky imád játszani!
Whisky imád játszani! 
Fotó: Claudia Fugazza - etologia.elte.hu

 

 

A border collienak ráadásul sokféle játéka van, amik a gazdik számára könnyedén csoportosíthatók - de vajon képes erre a csoportosításra Whisky is? A kutyának 10 különböző labdája, 7 gyűrűje, 4 kötele és 4 frizbije van. Minden egyes játéknak megvan a saját neve, amit Whisky már megtanult. A nevek az adott játékra jellemző tulajdonságot jelölik, például piros labda, vagy épp zöld kötél. Ez pedig különleges lehetőséget kínált a kutatóknak: Whisky segítségével megvizsgálhatták, hogy vajon képes-e egy kutya saját maga mentális kategóriákat kialakítani, a tárgyakat csoportosítani. 

 

Miklósi Ádám, a tanulmány társszerzője, az Etológia Tanszék vezetője szerint “a legtöbb kutatást, mely az állatok csoportosítási képességével foglalkozik, azután végezték el, hogy az alanyokat alaposan felkészítették kategóriák felismerésére egy adott tárgykészlet segítségével. Csak az előre meghatározott kritérium elérése után tesztelték képességüket arra vonatkozóan, hogy képesek-e csoportosítani a megtanult kategóriákba tartozó új tárgyakat.”

 

Whisky esetében ez azonban nem így történt: ő otthon, gazdáival tanulta meg az egyes játékok neveit, semmiféle egyéb céllal. Így, ha képes a csoportosításra, az biztosan teljesen spontán történhetett nála. A kutatás szerint márpedig Whisky képes erre: négy kategóriára tudja csoportosítani a játékokat. Akkor is képes különbséget tenni, ha egy, általa még soha nem látott játékról van szó. 

 

 

Whisky a játékai között, miközben gazdája vezényszavára figyel
Whisky a játékai között, miközben gazdája vezényszavára figyel
Fotó: Claudia Fugazza - etologia.elte.hu

 

 

A tesztben arra kérték Whisky, hozzon egy kötelet. Tehát nem “A piros”, vagy “A zöld” kötelet, csak egyszerűen egy kötelet, méghozzá négy új játék közül. A négy játék mindegyike besorolható volt egy-egy kategóriába. 

 

Whisky képes volt rá, hogy a véletlen szint felett teljesítve a megfelelő kategóriába tartozó játékot válassza ki és még pontosabb volt a teljesítménye, ha a tesztelés előtt a négy új játék mindegyikével játszhatott röviden a gazdájával, akit arra kértek, hogy ne nevezze meg sehogy a tárgyat a játék során - írja az ELTE. “Ez azt sugallja, hogy bár Whisky a játék vizuális tulajdonságaira támaszkodott (pl. annak formájára), megtapasztalva annak funkcióját – például hogyan lehet vele játszani, hogyan mozog – mégis segített neki a döntésben” – magyarázza Fugazza. 

 

„Ennek a tanulmánynak a leginnovatívabb jellemzője, hogy Whisky eredményei két kulcsfontosságú tényező miatt jobban tükrözik az emberi képességeket, mint a tipikus állatokon végzett kutatások: a vizsgálat előtti, kategorizálásra való speciális tréning hiánya és a kategóriák jelölésére szolgáló szavak használata” – mutat rá Miklósi Ádám. Bizonyos értelemben Whisky teljesítménye hasonló a babákéhoz, akik első szavaikat tanulják. “Mivel a vizsgálatot mindösszesen egy kutyán végeztük és az ilyen szókészletet ismerő kutyák rendkívül ritkák, Whisky képességei nem általánosíthatók más kutyákra”. 

“Az eredmények ugyanakkor igazolták, hogy különleges képzés nélkül is képes egy kutya spontán csoportosításra, a képesség tehát nemcsak az ember sajátja” – foglalta össze a szerző.

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Praktiker JULIUS-K9 Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Újabb kutyaeledelt hívnak vissza - szalmonellás a jutalomfalat Hírek - Címlapon
Újabb kutyaeledelt hívnak vissza - szalmonellás a jutalomfalat
A kutyás foglalkozások segíthetnek az egyetemistáknak megbirkózni a stresszel Hírek - Címlapon
A kutyás foglalkozások segíthetnek az egyetemistáknak megbirkózni a stresszel