A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Csoportosítani tudják a kutyák a tárgyakat?

2020. március 02., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Egy átlagos családi kedvencként tartott kutyára figyeltek fel az ELTE Etológia Tanszékének kutatói: Whisky, a border collie nem is annyira átlagos!



Whisky, a hat éves border collie szuka átlagos családi kedvencként éli mindennapjait gazdijaival. Idővel (nem meglepő módon) azonban az ELTE Etológia Tanszéké kutatóinak látóterébe került. Whisky ugyanis rendkívül könnyen tanult, akkoriban 59 játék nevét tudta megkülönböztetni - ma már ez a szám körülbelül 90! 

 

Whisky tehát nem csak egyszerűen imád játszani, de tudja a játékai nevét! “Először számomra is hihetetlennek tűnt, hogy egy kutya ennyi játéknak képes lenne megtanulni a nevét, de néhány alkalom szigorú tesztelést követően változtatnom kellett az álláspontomon” – idézi az ELTE Claudia Fugazza-t, a kutatás vezetőjét.

 

 

Whisky imád játszani!
Whisky imád játszani! 
Fotó: Claudia Fugazza - etologia.elte.hu

 

 

A border collienak ráadásul sokféle játéka van, amik a gazdik számára könnyedén csoportosíthatók - de vajon képes erre a csoportosításra Whisky is? A kutyának 10 különböző labdája, 7 gyűrűje, 4 kötele és 4 frizbije van. Minden egyes játéknak megvan a saját neve, amit Whisky már megtanult. A nevek az adott játékra jellemző tulajdonságot jelölik, például piros labda, vagy épp zöld kötél. Ez pedig különleges lehetőséget kínált a kutatóknak: Whisky segítségével megvizsgálhatták, hogy vajon képes-e egy kutya saját maga mentális kategóriákat kialakítani, a tárgyakat csoportosítani. 

 

Miklósi Ádám, a tanulmány társszerzője, az Etológia Tanszék vezetője szerint “a legtöbb kutatást, mely az állatok csoportosítási képességével foglalkozik, azután végezték el, hogy az alanyokat alaposan felkészítették kategóriák felismerésére egy adott tárgykészlet segítségével. Csak az előre meghatározott kritérium elérése után tesztelték képességüket arra vonatkozóan, hogy képesek-e csoportosítani a megtanult kategóriákba tartozó új tárgyakat.”

 

Whisky esetében ez azonban nem így történt: ő otthon, gazdáival tanulta meg az egyes játékok neveit, semmiféle egyéb céllal. Így, ha képes a csoportosításra, az biztosan teljesen spontán történhetett nála. A kutatás szerint márpedig Whisky képes erre: négy kategóriára tudja csoportosítani a játékokat. Akkor is képes különbséget tenni, ha egy, általa még soha nem látott játékról van szó. 

 

 

Whisky a játékai között, miközben gazdája vezényszavára figyel
Whisky a játékai között, miközben gazdája vezényszavára figyel
Fotó: Claudia Fugazza - etologia.elte.hu

 

 

A tesztben arra kérték Whisky, hozzon egy kötelet. Tehát nem “A piros”, vagy “A zöld” kötelet, csak egyszerűen egy kötelet, méghozzá négy új játék közül. A négy játék mindegyike besorolható volt egy-egy kategóriába. 

 

Whisky képes volt rá, hogy a véletlen szint felett teljesítve a megfelelő kategóriába tartozó játékot válassza ki és még pontosabb volt a teljesítménye, ha a tesztelés előtt a négy új játék mindegyikével játszhatott röviden a gazdájával, akit arra kértek, hogy ne nevezze meg sehogy a tárgyat a játék során - írja az ELTE. “Ez azt sugallja, hogy bár Whisky a játék vizuális tulajdonságaira támaszkodott (pl. annak formájára), megtapasztalva annak funkcióját – például hogyan lehet vele játszani, hogyan mozog – mégis segített neki a döntésben” – magyarázza Fugazza. 

 

„Ennek a tanulmánynak a leginnovatívabb jellemzője, hogy Whisky eredményei két kulcsfontosságú tényező miatt jobban tükrözik az emberi képességeket, mint a tipikus állatokon végzett kutatások: a vizsgálat előtti, kategorizálásra való speciális tréning hiánya és a kategóriák jelölésére szolgáló szavak használata” – mutat rá Miklósi Ádám. Bizonyos értelemben Whisky teljesítménye hasonló a babákéhoz, akik első szavaikat tanulják. “Mivel a vizsgálatot mindösszesen egy kutyán végeztük és az ilyen szókészletet ismerő kutyák rendkívül ritkák, Whisky képességei nem általánosíthatók más kutyákra”. 

“Az eredmények ugyanakkor igazolták, hogy különleges képzés nélkül is képes egy kutya spontán csoportosításra, a képesség tehát nemcsak az ember sajátja” – foglalta össze a szerző.

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért élnek rövidebb ideig a nagytestű kutyák? Miért élnek rövidebb ideig a nagytestű kutyák?
Hatalmas szív dobog e békés óriásokban - mi pedig azt kívánjuk, bár még több időt tölthetnénk el társaságukban. Van remény?

Miért csóválja a kutya a farkát? Miért csóválja a kutya a farkát?
Boldog, kíváncsi, vagy éppen békítő szándékkal jár a farkincája? Rengeteg oka lehet a csóválásnak, de hogyan is alakult ki ez a viselkedés?

Segíti a kutyák tanulását, ha dicsérettel és simogatással is jutalmazzuk őket Segíti a kutyák tanulását, ha dicsérettel és simogatással is jutalmazzuk őket
A kutyák tanulási sikerére jó hatással van, ha nemcsak étellel jutalmazzuk őket, hanem dicséretet és simogatást is kapnak a jó teljesítményért - derül ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak Scientific Reportsban megjelent legújabb kutatásából. Az etológusok az érzelmek, a tanulás és az alvás összefüggéseit vizsgálták. Eredményeik rávilágítanak, hogy a tanítási stílus és az alvás hogyan hat a kutyák viselkedésére és tanulási sikerére.

Tényleg hajlamosabbak a fajtatiszta kutyák a betegségekre? Tényleg hajlamosabbak a fajtatiszta kutyák a betegségekre?
Vagy ha megfordítjuk a kérdést: egészségesebbek a keverék kutyák, mint fajtatiszta társaik? Egy friss tanulmány szerint téves ez a feltételezés. Lássuk, mit mutatnak az adatok!

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 Rehabportál Beagle Club Online Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
"Nem aggódom. Biztosan visszajönnek értem" - Alfi kutya története Hírek - Címlapon
"Nem aggódom. Biztosan visszajönnek értem" - Alfi kutya története
Igazi tündérmese: menhelyi kutya kapta a főszerepet a Susi és Tekergő feldolgozásában Hírek - Címlapon
Igazi tündérmese: menhelyi kutya kapta a főszerepet a Susi és Tekergő feldolgozásában