A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Egy kutya jelenléte még a veszélyesnek ítélt helyzetekben is biztonságérzetet nyújt

2023. augusztus 23., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Kevésbé érezhetjük magunkat fenyegetve egy rosszhírű környéken, ha meglátunk egy kutyasétáltató embert. Főleg, ha a kutya kistestű. Érdekes tanulmány!



 

Nemcsak a nagyvárosokban, de vidéken is szép számmal fordulnak elő olyan helyek, ahova nem szívesen látogatnánk el egyedül. Ennek alapja lehet a „környék rossz híre” vagy egy korábbi kellemetlen élmény, ami miatt, ha tehetjük, elkerüljük a város egyes részeit, vagy ha leszáll az éj, inkább otthon maradunk.

 

Ám azokban az időszakokban, amikor korán sötétedik, és például mi hagyjuk el utoljára munkahelyünket, kényelmetlenül érezhetjük magunkat, ahogy a gyengén megvilágított parkolóban sétálunk autónk felé. Sűrűbben tekinthetünk körbe, amikor a buszmegállóban ácsorgunk, gyanakvóan pásztázzuk környezetünket a lehetséges veszélyforrásokat keresve.

 

És most képzeljük el a következőt: a helyszín ugyanaz a gyengén megvilágított parkoló vagy utca, az egyetlen eltérés, hogy ezen a ponton egy kutyasétáltató embert pillantunk meg. Ugyanúgy keressük a veszélyt vagy kicsit fellélegzünk? Nos, ha a válasz az utóbbi, akkor igazolódni látszik egy tavalyi spanyolországi kutatás eredménye.

 

 

A kistestű kutyák jelenléte is növelheti a biztonságérzetet a sötét utcán
A kistestű kutyák jelenléte is növelheti a biztonságérzetet a sötét utcán
Fotó: Unsplash/@kstark734

 

 

Biztonság vagy veszély? Helyzetfüggő!

 

A Jaén Egyetem pszichológusainak egy csoportja* ugyanis arra volt kíváncsi, mennyiben változik meg a biztonságérzetünk a tipikus városi környezetben, ha egy kutyát is hozzáadunk a képhez. Ehhez egy sor olyan utcai képre volt szükségük, melyek a fenyegetettség érzetét keltik az emberben.

 

Az előzetes felmérésben 82 női főiskolai hallgatót kérdeztek meg, hogy rangsorolhassák a városi helyeket az alapján, melyik váltott ki pozitív és negatív érzelmeket az emberekből.

 

Alapvetően nagyobb biztonságban érezzük magunkat a jól megvilágított helyeken, így természetesen napközben is. Nem véletlen, hogy a filmek legijesztőbb jelenetei félhomályban vagy sötétben játszódnak. A kísérlet résztvevői azokat a fényképeket ítélték biztonságosabbnak, melyeket nappal fotóztak vagy jelentős a fény.

 

A sötétedés után készült képek és a gyengén megvilágított helyszínek viszont egyet jelentettek a veszélyessel. Nem mindegy az sem, hogy voltak-e menekülési utak a fotókon – azok ugyanis a minimális biztonságérzetet is növelték valamelyest.

 

 

Egy rosszhírű környéken is nyugalommal tölthet el, ha meglátunk egy kutyasétáltatót
Egy rosszhírű környéken is nyugalommal tölthet el, ha meglátunk egy kutyasétáltatót
Fotó: Unsplash/@mbengisu

 

 

 

Amikor egy kutya is bejön a képbe

 

Utcák, terek, parkok, parkolók, külvárosi részek szerepeltek a fotókon, melyeket két kategóriába soroltak: biztonságos vagy fenyegető. A következő lépésben újra lefényképezték ezeket a helyszíneket, ám ezúttal egy férfit vagy nőt is hozzáadtak a környezethez. A személyek egyedül vagy egy kistestű vagy közepes méretű kutya társaságában szerepeltek a képeken.

 

Az emberek arcát kitakarták, hogy ne befolyásolják az alanyok megítélést. E célból a kutyákat sem olyan fajtákból választották ki, melyek népszerűek és könnyen felismerhetőnek számítanak. A fényképeken tehát egy hétköznapi férfi vagy nő volt látható egyedül vagy egy hétköznapi kutya társaságában.

 

A fotókat ezután 296 női hallgató elé tárták. Azért fókuszáltak a nőkre, mert a városi környezetben hajlamosabbak intenzívebben megélni a fenyegetettség és félelem érzését, ha veszélyben érzik biztonságukat. Arra kérték őket, hogy értékeljék a fotó megtekintése során felmerülő érzelmeiket, így azt is, mennyire érzik biztonságosnak vagy veszélyesnek a jelenetet.

 

 

Kutyával a parkban, egyedül - Kényelmetlenül érezhetjük magunkat, ahogy közeledik az este
Kutyával a parkban, egyedül - Kényelmetlenül érezhetjük magunkat, ahogy közeledik az este
Fotó: Unsplash/@@garyellisphoto

 

 

És az eredmény? Nem meglepő, hogy azok a fotók kapták a legpozitívabb értékelést, melyeken egy kutya is látható volt. A kutyás jelenetek kellemesebb érzelmeket váltottak ki a résztvevőkből. Kevésbé érezték kockázatosnak a helyzetet, nyugodtabbak voltak, úgy érezték, több kontroll van a kezükben, ami mind növelte a biztonságérzetüket. Érdekesség, hogy a kutya jelenlétének pozitív hatása még nagyobb volt azoknál a fényképeknél, ahol a helyszín láttán borsózni kezd az ember háta.

 

Ha a fotón férfi sétáltatta a kutyát, az alanyok nagyobb mértékűnek ítélték a fenyegetettséget, főként veszélyesnek minősített körülmények között. Éppen emiatt érdemes megjegyezni, hogy a kutya jelenlétében számottevő volt a biztonságérzet növekedése a férfi szereplő mellett, mint amikor a kutyát egy nő sétáltatta.

 

 

Számít a kutya mérete?

 

Az adatok szerint kevésbé volt fenyegető a férfi és a közepes méretű kutya párosa, mint a férfi önmagában. Ugyanakkor még pozitívabb érzelmi választ váltott ki, ha a férfi mellett egy pici kutya állt. Itt kisebbnek találták a lehetséges veszélyt is. Ez megmagyarázhatja azt is, miért van az, hogy egy nagydarab pasas egy aprócska csivava láttán miért nem érezzük úgy, hogy át kellene sétálnunk az utca másik oldalára a sötétben. De ha ugyanaz a férfi közelítene egy termetes ebbel az oldalán? Nos, ennek megítélését a kedves Olvasóra bízzuk.

 

 


 

*https://www.psychologytoday.com/us/blog/canine-corner/202211/the-presence-dog-makes-people-and-places-seem-safer

Forrás: psychologytoday.com
Indexkép forrás: Unsplash/@kstark734

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya
Ételeink kedvelt ízesítői a fűszerek, jótékony hatásuk miatt előszeretettel fogyasztjuk őket. Ám az, ami egészségünknek kedvez, négylábú barátaink számára komoly gondokat okozhat. Tudj meg többet!

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com Hírstart Ebugatta Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Átkelt a szivárványhídon a mémekből híressé vált shiba inu Hírek - Címlapon
Átkelt a szivárványhídon a mémekből híressé vált shiba inu
Így alakul a Fonyódi Kutyás Fürdetőhely nyitvatartása a következő hetekben Hírek - Címlapon
Így alakul a Fonyódi Kutyás Fürdetőhely nyitvatartása a következő hetekben