A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Egy kutya jelenléte még a veszélyesnek ítélt helyzetekben is biztonságérzetet nyújt

2023. augusztus 23., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Kevésbé érezhetjük magunkat fenyegetve egy rosszhírű környéken, ha meglátunk egy kutyasétáltató embert. Főleg, ha a kutya kistestű. Érdekes tanulmány! 

Nemcsak a nagyvárosokban, de vidéken is szép számmal fordulnak elő olyan helyek, ahova nem szívesen látogatnánk el egyedül. Ennek alapja lehet a „környék rossz híre” vagy egy korábbi kellemetlen élmény, ami miatt, ha tehetjük, elkerüljük a város egyes részeit, vagy ha leszáll az éj, inkább otthon maradunk.

 

Ám azokban az időszakokban, amikor korán sötétedik, és például mi hagyjuk el utoljára munkahelyünket, kényelmetlenül érezhetjük magunkat, ahogy a gyengén megvilágított parkolóban sétálunk autónk felé. Sűrűbben tekinthetünk körbe, amikor a buszmegállóban ácsorgunk, gyanakvóan pásztázzuk környezetünket a lehetséges veszélyforrásokat keresve.

 

És most képzeljük el a következőt: a helyszín ugyanaz a gyengén megvilágított parkoló vagy utca, az egyetlen eltérés, hogy ezen a ponton egy kutyasétáltató embert pillantunk meg. Ugyanúgy keressük a veszélyt vagy kicsit fellélegzünk? Nos, ha a válasz az utóbbi, akkor igazolódni látszik egy tavalyi spanyolországi kutatás eredménye.

 

 

A kistestű kutyák jelenléte is növelheti a biztonságérzetet a sötét utcán
A kistestű kutyák jelenléte is növelheti a biztonságérzetet a sötét utcán
Fotó: Unsplash/@kstark734

 

 

Biztonság vagy veszély? Helyzetfüggő!

 

A Jaén Egyetem pszichológusainak egy csoportja* ugyanis arra volt kíváncsi, mennyiben változik meg a biztonságérzetünk a tipikus városi környezetben, ha egy kutyát is hozzáadunk a képhez. Ehhez egy sor olyan utcai képre volt szükségük, melyek a fenyegetettség érzetét keltik az emberben.

 

Az előzetes felmérésben 82 női főiskolai hallgatót kérdeztek meg, hogy rangsorolhassák a városi helyeket az alapján, melyik váltott ki pozitív és negatív érzelmeket az emberekből.

 

Alapvetően nagyobb biztonságban érezzük magunkat a jól megvilágított helyeken, így természetesen napközben is. Nem véletlen, hogy a filmek legijesztőbb jelenetei félhomályban vagy sötétben játszódnak. A kísérlet résztvevői azokat a fényképeket ítélték biztonságosabbnak, melyeket nappal fotóztak vagy jelentős a fény.

 

A sötétedés után készült képek és a gyengén megvilágított helyszínek viszont egyet jelentettek a veszélyessel. Nem mindegy az sem, hogy voltak-e menekülési utak a fotókon – azok ugyanis a minimális biztonságérzetet is növelték valamelyest.

 

 

Egy rosszhírű környéken is nyugalommal tölthet el, ha meglátunk egy kutyasétáltatót
Egy rosszhírű környéken is nyugalommal tölthet el, ha meglátunk egy kutyasétáltatót
Fotó: Unsplash/@mbengisu

 

 

 

Amikor egy kutya is bejön a képbe

 

Utcák, terek, parkok, parkolók, külvárosi részek szerepeltek a fotókon, melyeket két kategóriába soroltak: biztonságos vagy fenyegető. A következő lépésben újra lefényképezték ezeket a helyszíneket, ám ezúttal egy férfit vagy nőt is hozzáadtak a környezethez. A személyek egyedül vagy egy kistestű vagy közepes méretű kutya társaságában szerepeltek a képeken.

 

Az emberek arcát kitakarták, hogy ne befolyásolják az alanyok megítélést. E célból a kutyákat sem olyan fajtákból választották ki, melyek népszerűek és könnyen felismerhetőnek számítanak. A fényképeken tehát egy hétköznapi férfi vagy nő volt látható egyedül vagy egy hétköznapi kutya társaságában.

 

A fotókat ezután 296 női hallgató elé tárták. Azért fókuszáltak a nőkre, mert a városi környezetben hajlamosabbak intenzívebben megélni a fenyegetettség és félelem érzését, ha veszélyben érzik biztonságukat. Arra kérték őket, hogy értékeljék a fotó megtekintése során felmerülő érzelmeiket, így azt is, mennyire érzik biztonságosnak vagy veszélyesnek a jelenetet.

 

 

Kutyával a parkban, egyedül - Kényelmetlenül érezhetjük magunkat, ahogy közeledik az este
Kutyával a parkban, egyedül - Kényelmetlenül érezhetjük magunkat, ahogy közeledik az este
Fotó: Unsplash/@@garyellisphoto

 

 

És az eredmény? Nem meglepő, hogy azok a fotók kapták a legpozitívabb értékelést, melyeken egy kutya is látható volt. A kutyás jelenetek kellemesebb érzelmeket váltottak ki a résztvevőkből. Kevésbé érezték kockázatosnak a helyzetet, nyugodtabbak voltak, úgy érezték, több kontroll van a kezükben, ami mind növelte a biztonságérzetüket. Érdekesség, hogy a kutya jelenlétének pozitív hatása még nagyobb volt azoknál a fényképeknél, ahol a helyszín láttán borsózni kezd az ember háta.

 

Ha a fotón férfi sétáltatta a kutyát, az alanyok nagyobb mértékűnek ítélték a fenyegetettséget, főként veszélyesnek minősített körülmények között. Éppen emiatt érdemes megjegyezni, hogy a kutya jelenlétében számottevő volt a biztonságérzet növekedése a férfi szereplő mellett, mint amikor a kutyát egy nő sétáltatta.

 

 

Számít a kutya mérete?

 

Az adatok szerint kevésbé volt fenyegető a férfi és a közepes méretű kutya párosa, mint a férfi önmagában. Ugyanakkor még pozitívabb érzelmi választ váltott ki, ha a férfi mellett egy pici kutya állt. Itt kisebbnek találták a lehetséges veszélyt is. Ez megmagyarázhatja azt is, miért van az, hogy egy nagydarab pasas egy aprócska csivava láttán miért nem érezzük úgy, hogy át kellene sétálnunk az utca másik oldalára a sötétben. De ha ugyanaz a férfi közelítene egy termetes ebbel az oldalán? Nos, ennek megítélését a kedves Olvasóra bízzuk.

 

 


 

*https://www.psychologytoday.com/us/blog/canine-corner/202211/the-presence-dog-makes-people-and-places-seem-safer

Forrás: psychologytoday.com
Indexkép forrás: Unsplash/@kstark734

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Biztonságban az autóban – 6 tipp, hogy kutyád is jól érezze magát kocsikázás közben Biztonságban az autóban – 6 tipp, hogy kutyád is jól érezze magát kocsikázás közben
A megfelelő felszerelés birtokában kedvencünk is biztonságban utazhat velünk.

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Ehet a kutya diót? Ehet a kutya diót?
Miért is ne? Hiszen egyik legegészségesebb ropogtatnivalónk, egyenesen a természet patikájából. De vigyázni kell vele, mert komoly baj is származhat belőle!

Még gazdija se tudta kiszedni a kutyát a szökőkútból, annyira élvezte a pancsolást Még gazdija se tudta kiszedni a kutyát a szökőkútból, annyira élvezte a pancsolást
Rettentően jól szórakozott, esze ágában sem volt kijönni a vízből!

Gondoltad volna, hogy nem az egyensúlyozás a kutyafarok fő funkciója? Gondoltad volna, hogy nem az egyensúlyozás a kutyafarok fő funkciója?
Bár a mozgásban is nagyon fontos, egy kutatás szerint a kutyafarok elsődleges szerepe a hangulatjelzés.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Mondial Assistance GesmbH Brimo partysátor JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Átkelt a szivárványhídon a mémekből híressé vált shiba inu Hírek - Címlapon
Átkelt a szivárványhídon a mémekből híressé vált shiba inu
Így alakul a Fonyódi Kutyás Fürdetőhely nyitvatartása a következő hetekben Hírek - Címlapon
Így alakul a Fonyódi Kutyás Fürdetőhely nyitvatartása a következő hetekben