A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Egy kutyatréner történetei - Kicsi tacsi és az utazási stressz

2020. augusztus 28., 13:00


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés
Hogyan utazzon a kutya autóban? Hordozóban? Kell a kutyának biztonsági öv? És ha hányni fog? Mit lehet tenni, ha folyton ugat, nyüszít, kapar? Mi az, hogy autóhoz szoktatás? Ennek is vannak lépései?
Bizony! A jelenségnek pedig, amikor fenti tünetek jelentkeznek, külön neve is van a szakirodalomban: utazási stressz. Ez a hányingertől az erős ugatáson át a romboló magatartásig sok formában megmutatkozhat. Nem egyszer órákon át. 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita diplomás kutyatréner segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

 

Nagyon megkeserítheti hosszú hétvégénket, akár teljes nyaralásunkat, ha kutyánk nincs autóhoz szoktatva. Ha nem tanulja meg, hogyan célszerű viselkedni ebben a számára furcsa térben és nem lel nyugalomra.  Láttam már szétkapart ajtókárpitot, összerágott és nyáltól csöpögő fejtámlát. Sőt! Megcsócsált váltógomb és kormány fotója is érkezett hozzám egy meglehetősen drága járgány belsejéből. Ahol a kutyát egyedül hagyták tíz percre. Nos, igyekezett aktívan tölteni szabadidejét…

 

Összeírtam pár hasznos tippet és megosztom most Veled, hogy megelőzhesd a kellemetlenségeket. Utána pedig hajrá! Vidd kirándulni, nyaralni a kutyusod bátran és legyen minél több vidám kalandotok!

Haladjunk lépésenként. 

 

Első: szoktasd hozzá kutyusod a kocsidhoz!

Tanítsd meg neki, őt ott kellemes élmények érik. Áll az autó, a motor nem jár, nyitva az ajtaja. Csinálj játékot a beugrásból-kiugrásból. Történjen a te szavadra. Ha figyel rád, akkor ugrik, amikor kéred, dicsérd őt. Plusz adj neki jutifalatot és simogasd. Így fokozatosan ismeri meg az autó szagát, látványát. Mutasd meg neki, a motorháztető és a csomagtér-ajtó csattanása szuper dolog. Ahányszor csapódnak, annyiszor kap nagy értékű falatot (virsli, sajt, diétás kutyakeksz indokolt esetben) és annyiszor követi a fura hangot kiadós, viháncolós játék a kedvenc plüssel, sípoló labdával. Ha kutyatársad idős vagy nehezen ugrik, használhatsz rámpát, amin egyszerűen felsétál. Hálás lesz érte! Ez tacsiknál, corgiknál kimondottan hasznos eszköz a hosszú derekuk miatt.

 

 

Engedjük meg kutyánknak, hogy felfedezze az álló autó minden zugát. Hadd ismerkedjen a szagokkal, zajokkal, csomagokkal!
Engedjük meg kutyánknak, hogy felfedezze az álló autó minden zugát. Hadd ismerkedjen a szagokkal, zajokkal, csomagokkal!
Fotó: almosfelho.hu

 

 

Második teendő: üljetek be, csukd be az ajtót.

Hadd szokja a kutyus a látványt, a zártságot. Ne engedd, hogy válladon át a fejed tetejére csimpaszkodjon és ott szteppeljen lelkesedésében a kiskedvenc! Ha nyugodt, indítsd be a motort és azonnal jutalmazd, dicsérd. Állítsd le a motort fél percen belül. Ezt ismételd néhányszor. Később már lehet kisebb távot is megtenni. Egyelőre kertben vagy a ház előtt pár métert, ide-oda. Előtte vezesd be őt hordozójába – ami mindig legyen stabilan rögzítve! (Hordozó lehet textil, műanyag, fém is - ráterítve egy vékony plédet.) A hordozó sok kutyának segít a lenyugvásban. Be tudnak vackolódni.  Nem éri őket éles fény, ami szunyókálásra ösztönöz. Nem beszélve arról: kuckójukból nem látnak egyenesen rá a járdán sétáló többi kutyára, így kevesebb levakkantani-való akad.  Megoldás még a kutyák számára gyártott biztonsági öv. Ez egy rövid, speciális öv, amit a legtöbb autó övcsatjához tudsz csatlakoztatni. Érdemes ilyenkor hámot adni rá, ne a nyaka legyen megrántva egy esetleges fékezésnél vagy éles kanyarnál.

 

 

Ha nyugodtan viselkedik a kutya az autóban, jutalmazzuk meg! Legyen neki játék és jó élmény az autóval való ismerkedés!
Ha nyugodtan viselkedik a kutya az autóban, jutalmazzuk meg! Legyen neki játék és jó élmény az autóval való ismerkedés!
Fotó: almosfelho.hu

 

 

Ha látod, kutyád nyugodtan nézelődik vagy lefekszik, ne is szólj hozzá. Hagyd őt. Örülj a nyugalomnak. Ráérsz kiszállva megdicsérni. Pár napig ismételheted ezt a pici gyakorlat-sort, utána vidd el egy közeli parkba vagy rövid kirándulásra. Miért? Hogy örömteli élményhez kapcsolódjon az autózás! Ha folyton állatorvosnál, kozmetikusnál szálltok ki, nagy eséllyel fogja megutálni a járművet. Hiszen hozzáköti a számára kellemetlen helyszínekhez. Negatív élmények után akár hányinger is kialakulhat.

 

Honnan tudod, hogy hányingere van kutyádnak? Sűrűn nyel, nyalogatja a száját. Szaporábban veszi a levegőt, fokozódik nyáltermelése. Öklendezni kezd. Ezek a tünetek megszűnnek a kocsiból való kiszállást követően. Ám attól még szegény ramatyul érzi magát. Ha ilyet tapasztalsz, jelezd állatorvosodnak és ő segíteni fog a hányinger csillapításában. Addig is, nem árt, ha utazáskor kéznél van nálad zacsi és fokozatosan végzed az autóhoz szoktatást.  Lehet, hogy az orvos Calmex kapszulát ír fel. Ez egy mámorbors (Piper Methysticum) alapú gyógynövényes készítmény, egy aminosav kombináció, melyet stressz és szorongás oldására alkalmaznak. Én személy szerint Felhőcskének homeopatikus készítményt szoktam adni pár órával az utazás megkezdése előtt. Nekünk a Cocculine nevű szer hozott megoldást.

 

 

 

 

 

Ha fentieken már túl vagytok és mégis túlfűtött kutyusod, képtelenség őt lenyugtatni, akkor érdemes szakember segítségét kérni. Ez adódhat ugyanis korábbi rossz élményekből, a megfelelő szoktatás hiányából, extra érzékenységből, ami egyensúly-vesztéshez és hányingerhez vezet. Vagy abból, idegrendszeri jellegzetességei speciális ingerfeldolgozást tesznek számára lehetővé. Ilyenkor a szocializációs háttér, a kutyus reakció-készletének felmérése és kiértékelése után direkt rátok szabott, nektek felépített tréning kezdődik, ami eredményt fog hozni.  Egy ilyen folyamatot mutatok a fenti videóban, hogy lásd, mikre számíthatsz, ha segítséget kérsz. A tájékoztatott gazdi nyugodt gazdi. Ha pedig te nyugodt vagy, a szemed fénye is gyorsabban lesz kiegyensúlyozott.

 

Végezetül egy hasznos tipp: soha ne hagyjuk a kutyust tartósan magára az autóban! Melegben hőgutát kaphat és télen sem tesz jót neki, ha az utazás stressze mellett még az egyedül hagyással is meg kell birkóznia. A kocsi újra kárpitozása pedig, legyünk őszinték, a pénztárcánknak sem hiányzik.

 

Sok szép utat és közös élményt kívánok nektek!

 

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: panyizita.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mit tegyél, ha egy forró autóban kutyát találsz? Mit tegyél, ha egy forró autóban kutyát találsz?
A sok írás, fotó, videó ellenére is megesik még, hogy a gazda figyelmetlenségből vagy tudatlanságból bent hagyja a kutyáját az autóban, míg ő vásárol, vagy ügyet intéz. Ám bármilyen gyorsan is végez, a kutyáját óriási veszélynek teszi ki ez idő alatt. Hogyan segíthetsz, ha ilyen esettel találkozol?

Tilos a vízbe menni a Drótszamár Kemping strandján a nem megfelelő vízminőség miatt Tilos a vízbe menni a Drótszamár Kemping strandján a nem megfelelő vízminőség miatt
Négy strandot is bezárnak a Velencei-tónál: a vízminőség sajnos nem felel meg ezeken a területeken a biztonságos fürdőzéshez. A bezárás sajnos a Drótszamár Kemping strandját is érinti.

Kutyastrand a Borostyán-tavon: fejlesztésekkel várják a hűsölni vágyókat Kutyastrand a Borostyán-tavon: fejlesztésekkel várják a hűsölni vágyókat
Az Őrség kapujában fekvő Borostyán-tó kutyastrandja festői környezettel, árnyékot adó fákkal, nagy területtel és hűs vízzel várja a strandolni vágyó négylábúkat és gazdijaikat.

Állatorvos tesztelte, milyen érzés egy parkoló autóban ülni a melegben: "Ez gyilkos" Állatorvos tesztelte, milyen érzés egy parkoló autóban ülni a melegben: "Ez gyilkos"
"Senki sem segít rajtad. Nincs semmilyen kontrollod afelett, ami veled történik. Nem érted, mi történik. Az egyetlen dolog, amit tudsz: a tested annyira felhevül, hogy komoly veszélyben lehet az életed."

A Katasztrófavédelem vizslája üzeni: senkit nem hagyunk a forró autóban! A Katasztrófavédelem vizslája üzeni: senkit nem hagyunk a forró autóban!
Tombol a nyár, a meleg elől lassan az árnyék sem nyújt menedéket… A tűző napsugarak senkit és semmit nem kímélnek, pillanatok alatt felforrósítanak mindent - ideértve az autót is. Akár egy konzervdoboz: percek alatt rendkívül felhevül! A forró autóban maradt kutya, gyerek, bárki életveszélyben van!

7 mindennapos mozzanat, ami kutyásként nagyon más lesz 7 mindennapos mozzanat, ami kutyásként nagyon más lesz
De megéri, mert a kettőnk közt létrejövő szeretetteljes kapcsolat igazi ajándék. Néha azonban nem is olyan könnyű összeegyeztetni életünket, mégis haladunk a változással, hiszen fontos, hogy kedvencünk is jól érezze magát.

Kezdődik a hőség: A kutyák nehezen viselik, különös odafigyelést igényelnek! Kezdődik a hőség: A kutyák nehezen viselik, különös odafigyelést igényelnek!
Bekeményít a nyár: épp csak vége az őszies tavasznak, máris beköszönt az első komoly hőhullám. A következő napokban igazi forróság várható, ami nem csak a gazdik szervezetét terheli meg: a kutyák különösen nehezen viselik a hőséget, ezért több odafigyelést igényelnek egészségük megőrzése érdekében.

Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni
Mi, kutyások, érthető okokból többet tartózkodunk a szabadban, mint nem-kutyás társaink. Legtöbbünk azonban vagy idő- vagy kedv hiányában ritkán szakad ki a megszokott sétáltató útvonalaiból. Pedig igazán megéri beiktatni egy-egy hosszabb kirándulást is!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor Hírstart JULIUS-K9 Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Kiválasztotta új családját: az éjszaka leple alatt osont be a házba a kóbor kutya Hírek - Címlapon
Kiválasztotta új családját: az éjszaka leple alatt osont be a házba a kóbor kutya
Kutyás barangolások: Vár(os) nézés kutyával Selmecbányán Hírek - Címlapon
Kutyás barangolások: Vár(os) nézés kutyával Selmecbányán
fb-text