A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Nevelés

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Egy kutyatréner történetei - Kicsi tacsi és az utazási stressz

2020. augusztus 28., 13:00


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés
Hogyan utazzon a kutya autóban? Hordozóban? Kell a kutyának biztonsági öv? És ha hányni fog? Mit lehet tenni, ha folyton ugat, nyüszít, kapar? Mi az, hogy autóhoz szoktatás? Ennek is vannak lépései?
Bizony! A jelenségnek pedig, amikor fenti tünetek jelentkeznek, külön neve is van a szakirodalomban: utazási stressz. Ez a hányingertől az erős ugatáson át a romboló magatartásig sok formában megmutatkozhat. Nem egyszer órákon át. 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita diplomás kutyatréner segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

 

Nagyon megkeserítheti hosszú hétvégénket, akár teljes nyaralásunkat, ha kutyánk nincs autóhoz szoktatva. Ha nem tanulja meg, hogyan célszerű viselkedni ebben a számára furcsa térben és nem lel nyugalomra.  Láttam már szétkapart ajtókárpitot, összerágott és nyáltól csöpögő fejtámlát. Sőt! Megcsócsált váltógomb és kormány fotója is érkezett hozzám egy meglehetősen drága járgány belsejéből. Ahol a kutyát egyedül hagyták tíz percre. Nos, igyekezett aktívan tölteni szabadidejét…

 

Összeírtam pár hasznos tippet és megosztom most Veled, hogy megelőzhesd a kellemetlenségeket. Utána pedig hajrá! Vidd kirándulni, nyaralni a kutyusod bátran és legyen minél több vidám kalandotok!

Haladjunk lépésenként. 

 

Első: szoktasd hozzá kutyusod a kocsidhoz!

Tanítsd meg neki, őt ott kellemes élmények érik. Áll az autó, a motor nem jár, nyitva az ajtaja. Csinálj játékot a beugrásból-kiugrásból. Történjen a te szavadra. Ha figyel rád, akkor ugrik, amikor kéred, dicsérd őt. Plusz adj neki jutifalatot és simogasd. Így fokozatosan ismeri meg az autó szagát, látványát. Mutasd meg neki, a motorháztető és a csomagtér-ajtó csattanása szuper dolog. Ahányszor csapódnak, annyiszor kap nagy értékű falatot (virsli, sajt, diétás kutyakeksz indokolt esetben) és annyiszor követi a fura hangot kiadós, viháncolós játék a kedvenc plüssel, sípoló labdával. Ha kutyatársad idős vagy nehezen ugrik, használhatsz rámpát, amin egyszerűen felsétál. Hálás lesz érte! Ez tacsiknál, corgiknál kimondottan hasznos eszköz a hosszú derekuk miatt.

 

 

Engedjük meg kutyánknak, hogy felfedezze az álló autó minden zugát. Hadd ismerkedjen a szagokkal, zajokkal, csomagokkal!
Engedjük meg kutyánknak, hogy felfedezze az álló autó minden zugát. Hadd ismerkedjen a szagokkal, zajokkal, csomagokkal!
Fotó: almosfelho.hu

 

 

Második teendő: üljetek be, csukd be az ajtót.

Hadd szokja a kutyus a látványt, a zártságot. Ne engedd, hogy válladon át a fejed tetejére csimpaszkodjon és ott szteppeljen lelkesedésében a kiskedvenc! Ha nyugodt, indítsd be a motort és azonnal jutalmazd, dicsérd. Állítsd le a motort fél percen belül. Ezt ismételd néhányszor. Később már lehet kisebb távot is megtenni. Egyelőre kertben vagy a ház előtt pár métert, ide-oda. Előtte vezesd be őt hordozójába – ami mindig legyen stabilan rögzítve! (Hordozó lehet textil, műanyag, fém is - ráterítve egy vékony plédet.) A hordozó sok kutyának segít a lenyugvásban. Be tudnak vackolódni.  Nem éri őket éles fény, ami szunyókálásra ösztönöz. Nem beszélve arról: kuckójukból nem látnak egyenesen rá a járdán sétáló többi kutyára, így kevesebb levakkantani-való akad.  Megoldás még a kutyák számára gyártott biztonsági öv. Ez egy rövid, speciális öv, amit a legtöbb autó övcsatjához tudsz csatlakoztatni. Érdemes ilyenkor hámot adni rá, ne a nyaka legyen megrántva egy esetleges fékezésnél vagy éles kanyarnál.

 

 

Ha nyugodtan viselkedik a kutya az autóban, jutalmazzuk meg! Legyen neki játék és jó élmény az autóval való ismerkedés!
Ha nyugodtan viselkedik a kutya az autóban, jutalmazzuk meg! Legyen neki játék és jó élmény az autóval való ismerkedés!
Fotó: almosfelho.hu

 

 

Ha látod, kutyád nyugodtan nézelődik vagy lefekszik, ne is szólj hozzá. Hagyd őt. Örülj a nyugalomnak. Ráérsz kiszállva megdicsérni. Pár napig ismételheted ezt a pici gyakorlat-sort, utána vidd el egy közeli parkba vagy rövid kirándulásra. Miért? Hogy örömteli élményhez kapcsolódjon az autózás! Ha folyton állatorvosnál, kozmetikusnál szálltok ki, nagy eséllyel fogja megutálni a járművet. Hiszen hozzáköti a számára kellemetlen helyszínekhez. Negatív élmények után akár hányinger is kialakulhat.

 

Honnan tudod, hogy hányingere van kutyádnak? Sűrűn nyel, nyalogatja a száját. Szaporábban veszi a levegőt, fokozódik nyáltermelése. Öklendezni kezd. Ezek a tünetek megszűnnek a kocsiból való kiszállást követően. Ám attól még szegény ramatyul érzi magát. Ha ilyet tapasztalsz, jelezd állatorvosodnak és ő segíteni fog a hányinger csillapításában. Addig is, nem árt, ha utazáskor kéznél van nálad zacsi és fokozatosan végzed az autóhoz szoktatást.  Lehet, hogy az orvos Calmex kapszulát ír fel. Ez egy mámorbors (Piper Methysticum) alapú gyógynövényes készítmény, egy aminosav kombináció, melyet stressz és szorongás oldására alkalmaznak. Én személy szerint Felhőcskének homeopatikus készítményt szoktam adni pár órával az utazás megkezdése előtt. Nekünk a Cocculine nevű szer hozott megoldást.

 

 

 

 

 

Ha fentieken már túl vagytok és mégis túlfűtött kutyusod, képtelenség őt lenyugtatni, akkor érdemes szakember segítségét kérni. Ez adódhat ugyanis korábbi rossz élményekből, a megfelelő szoktatás hiányából, extra érzékenységből, ami egyensúly-vesztéshez és hányingerhez vezet. Vagy abból, idegrendszeri jellegzetességei speciális ingerfeldolgozást tesznek számára lehetővé. Ilyenkor a szocializációs háttér, a kutyus reakció-készletének felmérése és kiértékelése után direkt rátok szabott, nektek felépített tréning kezdődik, ami eredményt fog hozni.  Egy ilyen folyamatot mutatok a fenti videóban, hogy lásd, mikre számíthatsz, ha segítséget kérsz. A tájékoztatott gazdi nyugodt gazdi. Ha pedig te nyugodt vagy, a szemed fénye is gyorsabban lesz kiegyensúlyozott.

 

Végezetül egy hasznos tipp: soha ne hagyjuk a kutyust tartósan magára az autóban! Melegben hőgutát kaphat és télen sem tesz jót neki, ha az utazás stressze mellett még az egyedül hagyással is meg kell birkóznia. A kocsi újra kárpitozása pedig, legyünk őszinték, a pénztárcánknak sem hiányzik.

 

Sok szép utat és közös élményt kívánok nektek!

 

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: panyizita.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gyakori sérülések kutyáknál – 1. rész Gyakori sérülések kutyáknál – 1. rész
Bármennyire is vigyázunk rá, kisebb-nagyobb sérülések érhetik kutyánkat élete során. Mire figyeljünk és mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Kutyás barangolások: Könnyű, vadregényes túra a Vértesben Kutyás barangolások: Könnyű, vadregényes túra a Vértesben
Kutyás túra a Vértesi Panoráma tanösvényen, Csákberényen. Minimális szintemelkedés mellett csodálatos kilátás. Könnyű túra, ideális kezdőknek is. Kutyabarát hely, emberbarát kutyáknak!

Medve cammog Észak-Magyarországon: a Nemzeti Park figyelmezteti a kutyásokat is Medve cammog Észak-Magyarországon: a Nemzeti Park figyelmezteti a kutyásokat is
Felhívást adott ki a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, melyben figyelmezteti a lakosságot és a kirándulókat, túrázókat a medvék jelenlétére.

200 ezer nyári utazástervezéskor kerestek kutyabarát helyet 200 ezer nyári utazástervezéskor kerestek kutyabarát helyet
Egyre nagyobb az igény az ellenőrzött kutyabarát szálláshelyek iránt – derül ki a Szallas.hu és a Kutyabarathelyek.hu közös felméréséből. A kutyabarát keresés a 13. legnépszerűbb szűrő a Szallas.hu oldalán, idén május-augusztus időszakban közel kétszázezer alkalommal használták. A gazdik zöme kutyájával utazik, így az úti célt, a szálláshely kiválasztását befolyásolják az állatbarát lehetőségek.

Kutyás barangolások: Vár(os) nézés kutyával Selmecbányán Kutyás barangolások: Vár(os) nézés kutyával Selmecbányán
Selmecbánya az egykori Magyar Királyság legjelentősebb bányavárosa volt. Macskaköves utcái és műemlék épületei miatt úgy érezhetnénk, hogy visszacsöppentünk a 18. századba. Az illúziót a rengeteg parkoló autó oszlatja el.

Te hogyan utazol kutyáddal? Mondd el tapasztalataidat és nyerj értékes nyereményeket! Te hogyan utazol kutyáddal? Mondd el tapasztalataidat és nyerj értékes nyereményeket!
Nem kérdés, ha útnak indulunk kutyánk jön velünk. De mégis, milyen igényeket állítunk a kutyabarát szállásokkal, vendéglátóhelyekkel szemben?

Kutyás barangolások: Balatoni kutyás nyaralás Kutyás barangolások: Balatoni kutyás nyaralás
Első 1 hetes kutyás nyaralásunk célpontja a Fonyódi Kutyás Fürdetőhely. A városba utazó előtt hamar világossá válik, hogy Szinyei Merse Pál 1916-ban és 1917-ben miért festett kilenc képet a Balatonról és Fonyódról.

Addig járt az autószalonhoz a kóbor kutya, míg a dolgozók befogadták Addig járt az autószalonhoz a kóbor kutya, míg a dolgozók befogadták
Sőt, felelős beosztást is kapott a gazdátlan kutya a kereskedésben. Gyorsan mindenki kedvencévé vált: a munkatársak mellett a vásárlók is odavannak a négylábúért!

Utazás kutyával – minden, amit tudnod kell, ha együtt indultok útra! Utazás kutyával – minden, amit tudnod kell, ha együtt indultok útra!
A kutya nem csak háziállatunk, hanem családtagunk! Következésképpen visszük magunkkal mindenhová, ahová csak lehet. Indulás előtt jó azonban utána nézni a különféle utazási módok szabályaival. Íme, egy kis segítség, hogyan utazz kedvenceddel autóval, tömegközlekedési eszközön, vagy akár repülőn!

Hivatalos: kutyával is strandolhatunk a Borostyán-tavon! Hivatalos: kutyával is strandolhatunk a Borostyán-tavon!
Örömhír a kutyával utazóknak: újabb vízparton engedték meg a kutyák jelenlétét! A festői környezetben fekvő Borostyán-tó partján jelöltek ki egy partszakaszt, melyre kutyával is érkezhetünk.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH MTI AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Életveszély nyáron: hőguta kutyáknál Hírek - Címlapon
Életveszély nyáron: hőguta kutyáknál
Kutyás barangolások: Vár(os) nézés kutyával Selmecbányán Hírek - Címlapon
Kutyás barangolások: Vár(os) nézés kutyával Selmecbányán
fb-text