A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Utazás

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyás barangolások: Vár(os) nézés kutyával Selmecbányán

2020. augusztus 27., 13:00


Szerző: Dala Orsolya


Kategória: Utazás
Selmecbánya az egykori Magyar Királyság legjelentősebb bányavárosa volt. Macskaköves utcái és műemlék épületei miatt úgy érezhetnénk, hogy visszacsöppentünk a 18. századba. Az illúziót a rengeteg parkoló autó oszlatja el. 

Utcái teraszos kialakításúak, nem nagyon látni egyenes utcát a központban. Nagyon sok árnyékos rész volt, így a keskeny járdán nem sistergő mancsokkal lépkedett mellettünk Tövis. Az idő inkább a strandolásnak kedvezett volna, egykor a pásztorok sem igazán indultak városnéző túrára a terelőkutyáikkal. Bár strandra sem. Tövis viszont főállású társkutya. Könnyítésnek kapott egy hűtőmellényt, ami sokkal tovább tudja hűteni, mintha csak a szőrét vizeztük volna be. Ilyen túrák inkább ősszel ajánlottak, de ha így jól tudja magát már érezni a kutya, akkor nem érdemes kihagyni. Selmecbányán nem számítottunk magunk is látványosságnak mint kutyás turisták: többen is házikedvencükkel együtt látogatták meg a várost. Nyáron könnyen kaphat hőgutát a kutya, ezért nagyon fontos, hogy legyen nálunk elég víz itatni és hűteni őt! A nyáron is aktív kutyákra nekünk kell vigyázni, mert ők sokszor bíborvörös nyelvvel is vígan rohangálnak, amíg össze nem esnek.

 

Szlovák vagy angol nyelvtudás nem árt a kiránduláshoz, szerencsére barátaink elboldogultak a szlovák nyelvvel.

 

 

Selmecbánya belvárosa
Selmecbánya belvárosa
Fotó: Szénási Szabolcs

 


Újvárból fantasztikus kilátás nyílt körbe a völgyre. Sajnos a benne található Városi Múzeum nem kutyabarát, így párosával, felváltva tudtunk bemenni. A koronavírus helyzet miatt csak maszkban lehetett bent tartózkodni. Kellemes meglepetés volt, hogy a tárlathoz kaptunk magyar nyelvű leírást. Érdemes megnézni a múzeumot, a kor fegyvereit is szemügyre vehettük sok egyéb érdekesség mellett. Az Újvárból nagyon jól belátható volt a völgy és időben tudtak jelezni a városlakóknak, ha közeledett az ellenséges török csapat. A későbbi múltból fényképek segítségével elevenedik meg a város további története.

 

 

Városi Múzeium a selmecbányai Újvárban - sajnos a kiállítás nem kutyabarát
Városi Múzeium a selmecbányai Újvárban - sajnos a kiállítás nem kutyabarát
Fotó: Dala Orsolya

 

 

A panoráma azért csodálatos az Újvárból - kárpótlás a nem kutyabarát múzeumért!
A panoráma azért csodálatos az Újvárból - kárpótlás a nem kutyabarát múzeumért!
Fotó: Dala Orsolya

 

 

A Selmeci Óvár volt a következő állomásunk, átsétáltunk. Ketyegett már a parkolójegyünk, úgyhogy nem néztünk be. Valószínűleg kutyával szintén nem látogatható a tárlatok jó része. Kívülről tudtuk megnézni és kicsit megpihentünk.

 

 

Tövis a selmecbányai Óvárelőtt
Tövis a selmecbányai Óvár előtt
Fotó: Dala Orsolya

 

 

A selmecbányai Óvár bejárata
A selmecbányai Óvár bejárata
Fotó: Dala Orsolya

 

 

A Szentháromság tér a város főtere. A pestisjárvány visszahúzódása után épült az oszlopon álló szobor, köszönetképp. A teret körülölelő épületeket gazdag városiak és bányászati vállalkozók lakták. Egy gazdag családból származó lány és egy szegény fiú beteljesületlen szerelme tette legendássá a Marína házat. A szerelmes párok a vasrácsra zárják Szerelemlakatjukat, a kulcsokat pedig a közeli szökőkútba dobják. Az így lezárt szerelem ígérete örökké tart, a rácson lakatok százai vannak.

 

 

Selmecbánya - Szentháromság tér
Selmecbánya - Szentháromság tér
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Tövissel a Szentháromság szobor előtt
Tövissel a Szentháromság szobor előtt
Fotó: Szénási Szabolcs

 

 

A Selmecbányai Kálvária ingyenesen látogatható. Megérte felmászni a meleg ellenére, a kilátás kárpótolt minket a szuszogtató ösvényért. A Selmeci hegység völgykatlanában helyezkedik el a város és festői a panoráma. Messzire ellátni a magasból, nincs fa, ami eltakarná a látványt.

 

 

Selmecbányai Kálvária
Selmecbányai Kálvária
Fotó: Jakab Csaba

 

 

Tövis póráz nélkül rótta előttünk az ösvényt. Csinos kék hűtőmellényében és okos tekintetével úgy festett, mint egy megelevenedett rajzfilm figura. Sok mosolygó tekintetet gyűjtött be, és elismerő szavakat. Ő viszont ügyet sem vetett az emberekre, egy odaszagolás erejéig sem, ezért mertem elengedni, hadd keressen magának árnyékot. A póráz lecsatolása és a hűtőmellény új életet lehelt belé, roppant vidáman ügetett előre és csak hátravetett pillantásával nógatott minket gyorsabb tempóra. Nagyjából egy hosszabb flexi póráz távolságában volt tőlünk és első szóra fordult vissza, a többi kutya is hidegen hagyta. A keskeny ösvényen jöttek velünk szembe, ekkor leültettem. A másik kutya érdeklődött volna, de Tövis a bajsza alatt morgott, hogy sok mindent meg lehet itt nézni, de őt aztán nem. A másik ebbe beletörődött és tovább haladt a póráz végén. A felugró őzek és a fűben leskelődő macska sem tudta elcsalni tőlünk otthon, így bízhattam Tövisben itt is.

 

 

Kilátás a Kálváriáról
Kilátás a Kálváriáról
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Ezeken a helyeken ami még veszélyes lehet, az a kíváncsi kisgyerek. A pórázon mellettem sétáló kutyára egy vele egymagas kislány vetette magát, hátulról. Teljesen váratlanul ért. Tövis egy kósza pillantást vetett csak rá, nem izgatta különösebben, de megszaporázta a lépteit, így kiszabadult a gyenge fogásból. A csalódott üvöltés még egy darabig kísért minket.

 

 

Selmecbánya régi utcái megérnek egy látogatást - jobb azonban nem a nyári meleg idejére tervezni a kirándulást!
Selmecbánya régi utcái megérnek egy látogatást - jobb azonban nem a nyári meleg idejére tervezni a kirándulást!
Fotó: Jakab Csaba

 

 

Telefonon hívtunk egy éttermet, hogy beülhetünk-e kutyával, de hiába volt pozitív a válasz, mire odaértünk, nem láttunk szabad asztalt. A Pizzéria Kachelman a belvárosban található. Nagyon szép, hívógató volt a kerthelyisége, úgyhogy itt is feltettük a kérdést, beülhetünk-e kutyával? A válasz igen volt. A kerti tó melletti asztalnál foglalhattunk helyet. A pizzának volt egy kis mirelit jellege, a személyzet létszáma pedig elég kicsi volt, az italokat magunknak kellett kivinni, az ételt már kihozták. Egy másik asztal társaságát szemügyre véve feltűnt, hogy a várakozási idő itt meglehetősen hosszú is lehet. Náluk egy-egy megrendelt étel le is maradt. A Google értékelések elég vegyesek a helyről, ez nem véletlen. Folytattuk sétánkat és a Kálvária parkoló közelében is van egy kerthelyiség, ahova be lehet ülni kutyával. Éppen egy pointer lesett ki ránk. Érdemes tehát odatelefonálni vagy egyszerűen odamenni és megkérdezni a kinézett helyet.

 

 

A pizzéria kerthelyisége
A pizzéria kerthelyisége
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Evičkino jazero néven található a Google Maps-en egy tó. Sokan strandoltak itt, belépő nem volt. Nem néztek ki kutyával, bár már vízbe menni nem volt kedvünk. Valószínűleg társaság- és kutyafüggő, hogy belekötnek-e az emberbe vagy nem. Sokan úsztak, láttunk néhány SUP-ot is, de a parton is rengetegen napoztak. Közel van az úthoz, ami nem túl ideális. A túlsó part ilyen szempontból szerencsésebb, de láthatóan még a mi oldalunknál is népszerűbb.

 

 

Az Evičkino-tó
Az Evičkino-tó
Fotó: Jakab Csaba

 

 

A parkolás Selmecbánya belvárosában borzalmas. Érdemes az autót lerakni egy fizetős parkolóban és gyalog megtenni az utat két látnivaló között. Bizonyos utcákban csak a helyi lakosok járművei állhatnak, speciális kártyával. Társaságunk szemtanúja lehetett annak, hogy a betolakodó autó kerekére béklyó került. Az utca túloldalán akadt olyan rész, ahol nem volt egyértelmű, hogy még arra is vonatkozik a tiltás. Nem érdemes kockáztatni.

 

 

***

 

 

A kutyabarát hely jelentése nem az, hogy szabadon randalírozhat a kutya és felszedni sem kell utána semmit. Csak akkor várható változás, ha mi kutyások is változunk. Egy múzeumban csak a családját csendben és türelmesen kísérő kutyának lehet létjogosultsága. Ez kivitelezhető feladat, ha előtte megfelelően le lett fárasztva. Labda, trükk tanulás, futás – számtalan módja van rá, hogy négylábú barátunk kieressze a gőzt. A közös kiránduláshoz pedig figyelembe kell venni, hogy mégis milyen kutyánk van. Sok élvezetet nyilván a kiállított műtárgyakban ők nem találnak, nekik a családdal közösen töltött idő, a mozgás, az új szagok és az új terület felfedezése jelent élményt. Ha nincs lehetősége kutyának lenni, akkor természetesen nyűgös lehet az embereknek szóló programokon. Egy szocializált kutya ingerküszöbe máshol van, mint Morzsié, aki esetleg sosem lépte át a kertkapu vonalát és csak hírből ismeri az utcát. A kutyaiskola segíthet benne, hogy kirándulás-kompatibilis lehessen hű társunk. Kezdetben rövidebb kirándulásokat érdemes beiktatni a lakóhely környékén.

 

Selmecbánya és a környéke is nagyon szép hely, kirándulós időben kifejezetten jókat lehet itt túrázni. Ezt a meleg miatt erre a kirándulásra nem terveztük be, de a jövőben nem kizárt, hogy ide még visszatérünk.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért nyüszögnek alvás közben a kutyák? Miért nyüszögnek alvás közben a kutyák?
Csipog, horkant, vakkant, sírdogál… Különféle hangokat adhat ki kedvencünk álmában, mi pedig úgy érezhetjük, mintha a világ egyik legédesebb jelenetének tanúi lennénk. De azért eljátszhatunk a gondolattal, hogy biztos minden rendben van-e? Hagyjuk aludni, vagy inkább ébresszük fel?

Kismancsból őszpofi – egy kutya életszakaszai Kismancsból őszpofi – egy kutya életszakaszai
Egy kutya életciklusa alapvetően négy részre osztható fel. Mit kell tudnunk ezekről az időszakokról és hogyan tehetjük teljesebbé kutyánk mindennapjait, közös életünket?

Mennyi alvásra van szüksége a kutyáknak? Mennyi alvásra van szüksége a kutyáknak?
Aligha létezik édesebb látvány kedvencünknél, mikor elnyúlik fekhelyén, szanaszét heverő lábakkal és békésen hortyog mély álmában. Ám az alvás ennél jóval több: kutyáink egészségének egyik alappillére.

5 tipp a kullancsmentes kertért! 5 tipp a kullancsmentes kertért!
Az enyhe telek hatására ugrásszerűen megnőtt a kullancsok száma, ezáltal a veszély is, melyet ránk és kedvenceinkre nézve jelentenek. Ezekkel a tippekkel olyan környezetet teremthetsz a kertedben, mely nem éppen “kullancs-barát”.

Édes a pihenés - Ezért fontos kutyáknál is a jó (sok) alvás Édes a pihenés - Ezért fontos kutyáknál is a jó (sok) alvás
A jó alvás fél egészség, márpedig napjaink felgyorsult világában a kutyáknak is nehézséget okozhat kellően kipihenni magukat. Hogyan segíthetünk kedvenceinknek?

Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni
Mi, kutyások, érthető okokból többet tartózkodunk a szabadban, mint nem-kutyás társaink. Legtöbbünk azonban vagy idő- vagy kedv hiányában ritkán szakad ki a megszokott sétáltató útvonalaiból. Pedig igazán megéri beiktatni egy-egy hosszabb kirándulást is!

Miért alszik el a kutyám a játékával a szájában? Miért alszik el a kutyám a játékával a szájában?
"Mert szereti" - gondolhatnánk. Valóban aranyos, ahogy ragaszkodik kedvenc játékához, és még alvás közben is szereti maga mellett tudni. De szükséges-e aggódni miatta, vagy inkább hagyjuk rá?

Medve cammog Észak-Magyarországon: a Nemzeti Park figyelmezteti a kutyásokat is Medve cammog Észak-Magyarországon: a Nemzeti Park figyelmezteti a kutyásokat is
Felhívást adott ki a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, melyben figyelmezteti a lakosságot és a kirándulókat, túrázókat a medvék jelenlétére.

200 ezer nyári utazástervezéskor kerestek kutyabarát helyet 200 ezer nyári utazástervezéskor kerestek kutyabarát helyet
Egyre nagyobb az igény az ellenőrzött kutyabarát szálláshelyek iránt – derül ki a Szallas.hu és a Kutyabarathelyek.hu közös felméréséből. A kutyabarát keresés a 13. legnépszerűbb szűrő a Szallas.hu oldalán, idén május-augusztus időszakban közel kétszázezer alkalommal használták. A gazdik zöme kutyájával utazik, így az úti célt, a szálláshely kiválasztását befolyásolják az állatbarát lehetőségek.

Milyen a jó kutyaház? Milyen a jó kutyaház?
Kedvencünk kerti lakjának milyensége bizony nem mindegy. A jó kutyaház óv, véd az időjárás viszontagságaitól, melegen tart a hidegben.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Vizslatúra Mondial Assistance GesmbH JULIUS-K9 Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Etetőtáljával alszik az idős mentett kutya, akinek régen minden falatért meg kellett küzdenie Hírek - Címlapon
Etetőtáljával alszik az idős mentett kutya, akinek régen minden falatért meg kellett küzdenie
Állatrendőrséget hozhatnak létre Romániában Hírek - Címlapon
Állatrendőrséget hozhatnak létre Romániában