A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Egységben az erő - Tegyünk együtt a felelős állattartásért!

Hagyományőrző felvonulást tartottak Pécsett


2017. április 11., 06:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem
2012. óta minden tavasszal szeretettel várják a pécsi kutyásokat és kutyabarátokat egy kellemes hangulatú sétára, mely azonban komoly üzenetet hordoz magában. A felvonulás szervezőjével, a Kulturált Állattartásért és Tiszta Környezetért Egyesület alapító-elnökével, Korner Zsuzsannával beszélgettünk.Nem mindennapi látvánnyal találkozhattak a járókelők Pécs belvárosában 2017. március 25-én délelőtt. Több, mint 50 állatbarát vonult a Király utcán és a Széchenyi téren át egészen a Barbakán Kertig. Természetesen négylábú barátaik sem maradhattak otthon: agár, border collie, bullterrier, németjuhász, dalmata, csivava, pekingi palotakutyák, kínai kopaszkutya… Kicsik és nagyok, fajtatiszták és keverékek mind-mind megfértek egymás mellett a békés márciusi felvonuláson.


A résztvevők többsége kutyával érkezett, ám azok sem maradtak feladat nélkül, akiknek erre nem volt lehetősége: Az állattartás felelősség!, Az állatok is éreznek!, Támogasd az állatvédelmet! és hasonló kulcsmondatokkal ellátott táblákat megragadva hívták fel a figyelmet a felelős állattartás és az állatvédelem fontosságára, valamint a környezet védelmére.

 

Milka, a dalmata és Bosco, a border collie is a felelős állattartás mellett áll
Milka, a dalmata és Bosco, a border collie is a felelős állattartás mellett áll
Fotó: Maurer Lilla


– Köszöntelek Zsuzsa! Nagyon örülök, hogy elfogadtad a felkérésemet az interjúra. Kérlek, mesélj nekünk a kezdetekről. Mi hívta életre az első sétát? 

– Tulajdonképpen azért indítottam el az első felvonulást, ami még demonstráció néven futott, mert 2012.  január 31-re Pesten szervezni akartak egy tüntetést Börtönt az állatkínzóknak címmel. Időközben azonban ez meghíúsult, ám úgy gondoltam, hogy akkor majd én megszervezem Pécsett! Persze akkor még nem tudtam, hogy mekkora fába vágtam azt a bizonyos fejszét…


– Kalandos utat jártatok be az első felvonulás megvalósulásáig?

– Így van. A kitűzött napon, március 31-én Budapesten is tartottak egy tüntetést, de többen is a mi rendezvényünket választották a fővárosiak közül. 130-140 fő és kb. 40 kutya gyűlt össze. Mivel a Barbakán Kert Természetvédelmi Terület, nem volt egyszerű megszerezni az engedélyeket a facsemete ültetésére és az első felvonulásunk emlékére készült tábla elhelyezésére, de megoldódott. Kizárólag a közösségi oldalon szerveztem, teljesen ismeretlen emberekkel. Legnagyobb meglepetésemre nagyon jól sikerült a felvonulás! A frissen elültetett kisfa és az alapkő mellett mécseseket gyújtottunk és a lángok fényében emlékeztünk az állatkínzás áldozataira. Búcsúzás előtt a résztvevők kérték, hogy találkozzunk jövőre is. Így lett belőle hagyomány.

 

Mécsesgyújtás a hagyományőrző felvonulás emlékhelyénél
Mécsesgyújtás a hagyományőrző felvonulás emlékhelyénél
Fotó: Sági Tamás


– Mennyi résztvevővel számoltatok és hányan jöttek el végül idén?

– A 2012-es felvonulás óta a létszám kb. 40-50 fő, az ideire 52-en jöttek el. 35-36 kutyát is köszönthettünk soraink közt. Évről-évre találkozunk új arcokkal – és új kutyusokkal is -, de van egy harmincfős csapat, akik a legelső perctől fogva velünk tartanak, ha esik, ha fúj. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy jelenlétükkel járulnak hozzá ahhoz, hogy valóban hagyományőrző lehessen a séta.

Nem kell minket félteni, esőben is végigjártuk a megszokott útvonalat, de mire odaértünk a kisfához, addigra kisütött a nap. Az időjárás idén is kegyes volt hozzánk. A régiek közül öten-hatan is el szoktak még jönni, és mindig van 8-10 új résztvevő. Sokan ismerik egymást, akár innen, akár máshonnan, vannak, akik itt találkoznak először vagy évente egy alkalommal, mégis azt vettem észre, hogy mindenki nagyon jól érzi magát. Örülnek egymásnak és az újaknak is, ezáltal családias, baráti hangulatban telik a hagyományőrző tavaszi sétánk.

 

– Hogyan értékelnéd az idei sétát? 

– Véleményem szerint kifejezetten jól sikerült a 2017-es felvonulásunk. Már a gyülekezőnél is kellemes hangulat uralkodott, a tavaszi napsütést mintha nekünk rendelték volna meg. Minden összejött, sőt, még jobban is alakult, mint ahogy elterveztük. És az a rengeteg fénykép! Alig hittem el! Nagyon köszönöm ezúton is a résztvevők kedvességét! Az újaknak különösen örültem! Most már nem igen érdekel, hogy hányan jönnek, azoknak örülök, akik ott vannak! Vannak, akikkel egy évben egyszer, itt találkozunk!

 

Hagyományőrző felvonulás - Pihenő a Pécsi Nemzeti Színház előtti téren
Hagyományőrző felvonulás - Pihenő a Pécsi Nemzeti Színház előtti téren
Fotó: Maurer Lilla

 

– Beszélgessünk az egyesületről is! Milyen programjaitok, terveitek vannak? 

– Egyesületünk célja felhívni a közvélemény figyelmét a kulturált és felelős állattartásra, a tiszta környezet és természet védelmére. Közelebb hozni a kutyás és nem kutyás társadalmat egymáshoz, ennek érdekében a kutyások megítélésének javítása. Állatvédelem támogatása, gyermekek és fiatalok állat- és természetszeretetre történő nevelése. A fenti célok elérése érdekében érdekvédelmi tevékenységgel, akciókkal, rendezvények szervezése mellett.

Hosszú lenne felsorolni, hogy mit tettünk eddig, úgy gondolom, hogy sokat. Azzal indítottunk, hogy 100 kutya chippelését vállaltunk ingyen. 134 lett belőle….


– Ám időközben szép lassan “bekúsztak” a képbe a kóbor cicák is, és felépült a “Cicaház”…

– 2014. márciusában kezdtük el a „Macskamentő” Projektet, ami azóta is folytatódik, célja a kóbor és befogadott kóbor cicák ivartalanítása, de igyekszünk segíteni a nehéz anyagi körülmények között élő gazdiknak is! 2016. dec 31-ig 215 cica ivartalanítására került sor a segítségünkkel, amivel hosszútávon több ezer cica halálra születését akadályoztuk meg! Időközben felépítettük a "Cicaházat", ahol az ivartalanított kóbor macskákat lábadoztatjuk, de van már néhány ideiglenes befogadóink is erre a célra. Természetesen gondoskodunk a cicák ellátásáról és szükség esetén gyógykezelésükről.  

Nem mondom, hogy könnyű, de nem megoldhatatlan feladat. Csak hit, akarat, kitartás és természetesen pénz meg munka kell hozzá!

 

Pötyi cica is az egyesület gondozásából talált szerető otthonra
Pötyi cica is az egyesület gondozásából talált szerető otthonra
Fotó: Korner Zsuzsanna


– Más szervezetekkel is együttműködtök?

– Együttműködési szerződésünk van a Mosolymanó Egyesülettel, kölcsönösen részt veszünk egymás rendezvényein, de más civil szervezet rendezvényeire is szívesen elmegyünk, már az is hagyomány, hogy részt vettünk a Lila napon (március 18)! A Mosolymanóval évek óta “zászlózzuk” a kutyagumit (április 5-én lesz), közösen építettük a Maléter Pál u-i futit! Szedünk szemetet, túrázunk…. Kölcsönösen segítjük egymást pl. a Hachiko Állatvédő Egyesülettel és az ÉFOÉSZ Baranya Megyei Egyesületével. Jelenleg 3 pályázatunk (egy uniós és két NEA-s) van elbírálás alatt!

 

– Úgy tudom, rászorulókon is igyekeztek segíteni lehetőségeitekhez mérten.

Így van. Annak ellenére, hogy „állatos” egyesület vagyunk, már hagyománnyá vált, hogy egy-egy embertársunkon is segítünk! Jelenleg Papp Tamás tüdőtranszplantáción átesett fiatalembernek gyűjtünk, segítve a sterilszoba kialakítását! Tavaly egy kerekesszékes pécsi lányért báloztunk, előtte egy haldokló édesanya végakaratát teljesítettük. De támogattuk már a Dóri Házat is, és egy látássérült fiú vakvezető kutyájának kiképzését is.

 

Korner Zsuzsanna beszédét mindenki figyelemmel hallgatta a pécsi hagyományőrző felvonuláson
Korner Zsuzsanna beszédét mindenki figyelemmel hallgatta a pécsi hagyományőrző felvonuláson
Fotó: Sági Tamás


– Milyen elérhetőségeken léphetnek Veletek kapcsolatba a segíteni szándékozó érdeklődők?

– Facebook-oldalunkon és honlapunkon is írhat nekünk bárki, aki úgy érzi, segíteni szeretne tevékenységünkben. Az elmúlt három évben sokan megismertek bennünket, sokan ellátogattak a Cicaházba, részt vettek a programjainkon….közülük vannak, akik támogatóink lettek, akiktől cicaélelmet és anyagi támogatást is kapunk! Köszönjük! Örömmel fogadjuk és köszönjük az 1 %-kat!

 

–  Köszönöm a beszélgetést! Találkozunk jövőre is?

– Természetesen! 2018-ban is megrendezzük a Hagyományőrző felvonulásunkat Pécs belvárosában, március utolsó szombatján. Az eseményről időben hírt adunk, szeretettel várunk minden kutyást és kutyabarátot jövőre is!


További információ: www.katke.hu
Facebook: www.facebook.com/kulturaltallattartas/


A VI. Hagyományőrző felvonulás további képei megtekinthetőek ITT!


 

Forrás: Ebpercek.hu, Kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: Sági Tamás

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A nyár első napjával nyílik a Hirdi Kutyastrand! A nyár első napjával nyílik a Hirdi Kutyastrand!
Végre kezdi megmutatni magát a nyári jó idő, hamarosan pedig mentehetetlenül be is robban a legmelegebb évszak. Szerencsére idén is lesz lehetőség a hűsölésre a Hirdi Kutyastrandon!

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

Így örültek a kutyák a plüssöknek, miután az árvízben mindenüket elvesztették Így örültek a kutyák a plüssöknek, miután az árvízben mindenüket elvesztették
Szívmelengető videón, ahogy újra mosolyognak a katasztrófát megélt kutyusok.

Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti
Milliók arcára csal mosolyt a kis bundás, pedig egykor reménytelenül várta a menhelyen, hogy felfigyeljenek rá.

Megható találkozás: 13 év után találkozott újra a kutya testvérpár Megható találkozás: 13 év után találkozott újra a kutya testvérpár
10 perc séta után viszont éppen olyan látványt nyújtottak, ahogy a parkban bandukoltak együtt, mint "két öreg lélek, akik már nagyon régóta ismerik egymást”.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta JULIUS-K9 Hírstart Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Gyönyörű vers a kutya-gazda kapcsolatról Hírek - Címlapon
Gyönyörű vers a kutya-gazda kapcsolatról
Nincs többé elhízás, se allergia: tarts kutyát! Hírek - Címlapon
Nincs többé elhízás, se allergia: tarts kutyát!