A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Életmentő munkájáért kitüntették Patront, az ukrán aknakereső kutyát

2022. május 26., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
Szolgálataiért érdeméremmel jutalmazták a Jack Russell Terriert – az ukrán ellenállás négylábú hőseként tekintenek rá. 

Patron csupán két és fél éves, de már rengeteg ember életét mentette meg hazájában. Kiváló szimatának köszönhetően több mint 250 robbanószerkezet hatástalanításában segítette az ukrán haderőt a háború kezdete óta. Az alig 8 kilós terrier az Ukrajna északkeleti részén fekvő Csernihiv városában tevékenykedik, ahol az orosz katonák által telepített aknákat és rögtönzött bombákat szagolja ki.

 

 

Patron, az aknakereső Jack Russell Terrier
Patron, az aknakereső Jack Russell Terrier
Fotó: nbcnews.com

 

 

Nap nap után rendületlenül veti bele magát a feladatokba, szimatol és jelez, amikor gyanús tárgyat talál. Az aknakereső kutya rendszeresen feltűnik az ukrán médiában, és hivatalos közösségi csatornákon. Sokak szívébe lopta be magát a lelkes négylábú, rövid idő alatt az ellenállás jelképévé vált. Gazdája, Mykhailo Iliev, egységük és természetesen egy egész ország büszke rá, elmondhatatlanul hálásak életmentő munkájáért.

 

 

 

 

Patron és gazdája fáradhatatlanul kutatják át a veszélyes terepet, elhivatottságukra maga az ukrán elnök is felfigyelt. Volodimir Zelenszkij egy kijevi sajtókonferencia keretében adta át a kivételes párosnak a megtisztelő érdemérmet.

 

„A mai napon azoknak az ukrán hősöknek adom át e díjat, akik megtisztítják földünket az aknáktól. Hőseinkkel együtt kitüntetem csodálatos kis utászunkat, Patront is, aki nemcsak a robbanószerkezetek hatástalanításában nyújt segítséget, de gyermekeinknek is megmutatja, milyen fontos betartani a biztonsági előírásokat, ha olyan helyen járunk, mely alá lehet aknázva” - tette hozzá az elnök. Az orosz csapatok visszavonulását követően ugyanis rengeteg feladatot adnak a katonaságnak a hátrahagyott robbanóanyagok, így Patron segítsége kiemelt jelentőséggel bír.

 

 

Kitüntetést kapott Patron, az aknakereső kutya
Kitüntetést kapott Patron, az aknakereső kutya
Mykhailo Iliev és Patron, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Justin Trudeau, kanadai miniszterelnök
Fotó: bbc.co.uk

 

 

A ceremónián egyébként Kanada miniszterelnöke, Justin Trudeau is tiszteletét tette, aki előre be nem jelentett látogatásra érkezett Kijevbe. Gratuláció közben a zsebeiben kotorászott, mintha jutalomfalatot keresne. A hírek szerint a kis hős rettentően örült, hogy „találkozhatott Ukrajna egy igaz barátjával”, még úgy is, hogy „Mr. Trudeau-nál sajnos éppen nem volt Patron kedvenc sajtjából”.

 

Forrás: theguardian.com
Indexkép forrás: nbcnews.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megérkeztek a magyar mentőcsapatok és kutyáik Líbiába Megérkeztek a magyar mentőcsapatok és kutyáik Líbiába
Megérkeztek Dernába és már meg is kezdték a munkát a katasztrófa sújtotta városban a magyar mentőcsapatok.

Nyugdíjba vonul Kabos, a katasztrófavédelem tűzvizsgáló kutyája Nyugdíjba vonul Kabos, a katasztrófavédelem tűzvizsgáló kutyája
Sorfallal és finomságokból álló tortával búcsúztatták Kabost, a tűzvizsgáló kutyát nyugdíjba vonulása alkalmából.

Magyar mentőkutyások is Líbiába utaznak, hogy segítsék a mentéseket Magyar mentőkutyások is Líbiába utaznak, hogy segítsék a mentéseket
Magyar csapatok is segítik a mentést: eddig legkevesebb hatezer halálos áldozatról tudni, de tízezer eltűnt embert keresnek, egyre csökkenő reménnyel az árvíz sújtotta Líbiában.

A legcukibb utánpótlás csapat - Bemutatták a katasztrófavédelem leendő szolgálati kutyáit A legcukibb utánpótlás csapat - Bemutatták a katasztrófavédelem leendő szolgálati kutyáit
Most még csak négy kis rosszcsont, hamarosan azonban rendíthetetlen szolgálati kutyák lesznek: Ők Daisy, Turbi, Díva, és Emily, a katasztrófavédelem leendő keresőkutyái.

Életet mentett Ego, a belga juhász Életet mentett Ego, a belga juhász
A Fertő-tónál került bajba egy nő – szerencsére Ego, Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság soproni személykereső kutyája időben megtalálta!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 Rehabportál AEGON Magyarország Zrt. Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Négylábú tanársegédek segítik a gyerekeket a tanulásban egy debreceni iskolában Hírek - Címlapon
Négylábú tanársegédek segítik a gyerekeket a tanulásban egy debreceni iskolában
Tavaszi kirándulás kutyával vadregényes helyekre Hírek - Címlapon
Tavaszi kirándulás kutyával vadregényes helyekre