A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Elkeserítő számok: már több mint félezer eltűnt kutyáról érkezett bejelentés - Frissítve!

A szilveszter árnyoldala. Frissítve: közel ezer bejelentés érkezett!


2019. január 03., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Ennél azonban sokkal több eltűnt állatról lehet szó, akiknek nagy része már soha többé nem jut vissza gazdájához.



 


 

Frissítés: 

 

Friss adatokat kaptunk Pintér Attilától, a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet szervezőjétől. Január 3-án délelőtt a számok a következőképp állnak: 

  • Összesen 837 bejelentés érkezett,
    • ebből 287 kutya (kb 35%) került csak haza,
    • 550 kutya (kb 65%) nem került még vissza gazdájához, ebbe beletartoznak az elveszett kutyáról szóló bejelentések, a talált kutyák és az életüket vesztett kutyák is. 
  • Az Ügyelet tudomása szerint eddig 22 kutyát találtak, akik szilveszter éjjel vesztették életüket.
     

 

 

 

Míg a kétlábúak jól érzik magukat, szórakoznak és buliznak, addig az állatok a poklokat élik át. A zajos szilveszteri ünneplés, a tűzijátékok és a hiába tiltott, mégis sokat használt petárdák hangjai halálra rémítik a kutyákat, macskákat, lovakat és a vadállatokat egyaránt. A folyamatosan ismétlődő durranások pedig olyan pánikot váltanak ki, amit az állat feldolgozni már nem képes, és megpróbál inkább elmenekülni - csendes zugot azonban nem talál, hiszen mindenki ünnepel. Így pedig egyre messzebb keveredik az otthontól, a családtól, a gazdáitól.

 

A szerencsések “csak” eltévednek, és rájuk talál egy állatbarát vagy állatmentő. Ha ennek az állatnak a gazdája legalább annyira törődött kedvence biztonságával, hogy bechipeltette, akkor pikkpakk meg is lesz a gazdi telefonszáma (legalábbis, ha a valós adatokkal van regisztrálva, frissítve a chip...), mehet is kedvencéért, hogy hazavigye.

 

A kevésbé szerencséseknek nem sok esélye marad a hazajutásra, mi több, a túlélésre. A fejvesztve, zavarodottan menekülő kutyák, macskák nem néznek semmit. Menekülés közben fennakadhatnak kerítéseken, sokukat autó üt el a sötétben. Az idősebb kutyákat a szívmegállás veszélye is fenyegeti, öreg szervezetük nem biztos, hogy bírja a folyamatosan érkező, visszhangzó durranásokat, az ebből adódó fokozott stresszt. Így kellett végződnie az életüknek?

 

 

Sok kutya életének korai végét jelenti a szilveszter
Sok kutya életének korai végét jelenti a szilveszter
Fotó: animalso.com

 

 

Január elsején 18 óráig összesen 575 bejelentés érkezett eltűnt állatról - tudtuk meg Pintér Attilától, a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet szervezőjétől. 135 állat került haza mindössze az 575-ből. 435 állat még nem jutott haza, egy részük nem is fog már soha: 18-uk életét vesztette szilveszter éjjel. Az Ügyelet telefonon január 6-ig, Facebookon január 12-ig fogad még bejelentéseket eltűnt és talált állatokról, így ezek az adatok még biztosan emelkedni fognak. 

 

És ezek a számok csak töredékét jelentik a valós számoknak, hiszen nem kerül bejelentésre az összes eltűnés az Ügyelethez. Összességében több mint ezer állatról beszélhetünk.

 

Gazdik, hol voltatok szilveszter éjjelén? Miért nem engedtétek be zárt helyre kedvenceiteket? Hetekkel év vége előtt megkezdődtek a legkülönbözőbb fórumokon foglalkozni a témával, hogyan lehet megóvni a kutyákat szilveszterkor. Tippeket, trükköket, állatorvosi tanácsokat hallhattatok, olvashattatok a rádióban, tévében, a közösségi oldalakon, újságokban, internetes felületeken. Miért nem készültetek fel? Minden évben eljön szilveszter, soha nem marad el, ahogy a tűzijáték sem. Sajnos az embereket megváltoztatni nem lehet, legalábbis nagyon lassú folyamatként lehet csak. Találni egy olyan esélyt a tűzijáték betiltására, mint Tatán a vadludak védelme, és végigvinni a folyamatot a tiltásig, szintén nehéz dolog. Muszáj tehát nekünk, Gazdiknak felkészülni. Hogy lehet mégis, hogy ennyi állat szenvedett idén is az év utolsó napján? Miért nem vigyáztatok rájuk jobban? Utólag, ahogy nézed majd a facebookra feltöltött képet kedvencedről, ahogy élettelenül hever kis teste az út mentén, a poszt feliratát olvasod, hogy őt már ne keresd gazdi… eszedbe fog jutni, hogy mégiscsak megjavíthattad volna azt a kerítést. Mégiscsak be kellett volna engedni legalább a garázsba, ahol nem hallja annyira a zajt, ahonnan nem tud meglógni. Talán még vásárolhattál volna neki az állatorvosnál egy nyugtatót is… Talán mégis kihagyhattad volna azt a bulit, és otthon lehettél volna vele, vigyázhattál volna rá, ahogy ígérted neki.

 

De akkor már késő lesz.

 

Ezekre előre kellett volna gondolnod.

 

Mert felelős vagy azért, amit megszelídítettél.

 

 

Kinek nem inge, ne vegye magára.

 

 

 


 

A végleges számok: 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

NyusziSTOP-ot kérnek az állatvédők húsvétra NyusziSTOP-ot kérnek az állatvédők húsvétra
Sajnos már 150 forinttól vásárolható élő kiscsibe, pár ezerért pedig dísznyúl, melyet sokan arra használnak, hogy elkápráztassák húsvétkor gyermekeiket. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjének tapasztalata az, hogy az összevásárolt élő állatok ünnepek után legtöbbször unott terhek maradnak. Az állati jövevényektől sokan durva módon próbálnak megszabadulni.

Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatasszisztált foglalkozássorozata Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatasszisztált foglalkozássorozata
Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatasszisztált foglalkozássorozata; év végéig 150 intézményben háromszáz érzékenyítő foglalkozást terveznek kutyák, macskák, hüllők és rovarok "közreműködésével" - mondta el az alapítvány kuratóriumi elnöke kedden Budapesten.

Légy felelős: ne ajándékozz élő állatot húsvétra! Légy felelős: ne ajándékozz élő állatot húsvétra!
Élő állat helyett jobb ötlet a csokinyuszi! Döntsünk felelősen: biztos, hogy hosszú évekre, akár évtizedekre is felelősséget tudunk vállalni az állatkáért?

Indul a 2024-es állatvédelmi oktatási pályázat Indul a 2024-es állatvédelmi oktatási pályázat
Már hat kategóriában pályázhatnak oktatási intézmények az állatvédő és állatbarát címek elnyerésére.

Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket
A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány a Thália Színházban Művészek az állatvédelemért címmel indított programot szombaton.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 MOL Nyrt. Brimo partysátor Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyabarát program egy kutyabarát múzeumban Hírek - Címlapon
Kutyabarát program egy kutyabarát múzeumban
Idén először: Vízparti kutyás buli három napon át Hírek - Címlapon
Idén először: Vízparti kutyás buli három napon át