A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Könnyű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Elvesztette lábát miközben katonatársait védte - kitüntették a hős kutyát

2020. szeptember 04., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű
Több katona életét is megmentette a belga juhász egy tűzharc során, amin azonban ő maga súlyosan megsérült. Elvesztette hátsó mancsát, de az életét sikerült megmenteni: most művégtagokkal ugyan, de boldogan él, önfeláldozásáért pedig kitüntetésben is részesült! 

Afganisztánban teljesített szolgálatot kétlábú katonatársaival Kuno, a belga juhász, mikor váratlanul tűzharcba keveredtek egy fegyveres felkelővel. Gránátok és gépfegyvertűz akadályozta a csapat továbbjutását. A brit katonáknak nem volt választása: Kunot küldték rá az ellenségre. A kutya habozás nélkül vetette bele magát a golyózáporba, és sikeresen leszerelte az éjjellátó szemüveget viselő fegyverest.

 

Kuno önfeláldozása megváltoztatta a küldetés menetét, több emberéletet is megmentett. Ő azonban súlyos sérüléseket szenvedett: a hátsó lábait meglőtték, az egyik golyó artériát ért. A katonák nem tétlenkedtek: azonnal helikopterre tették a négylábú hőst, ahol a vezetője és az orvosaik megkezdték ellátását. Kunonak több életmentő műtétre is szüksége volt, mielőtt további kezelések céljából hazaszállíthatták volna Nagy-Britanniába. Egy súlyos fertőzés megelőzése érdekében amputálni kellett hátsó lába egy részét. 

 

Kuno hasonlóan alapos rehabilitációs programban részesült, mint amilyet a kétlábú katonáknak biztosítanak, mi több: ő lett az első brit katonai munkakutya, aki egyedi gyártású művégtagot is kapott! Azóta már úgy használja ezeket, mintha mi se történt volna: boldogan rohan, ugrál velük. A sérült kutyát természetesen nyugdíjazták, szerető családnál töltheti pihentető éveit. 

 

 

Kuno egyedileg gyártott protézist kapott
Kuno egyedileg gyártott protézist kapott
Fotó: PDSA

 

 

Bátorságáért Kuno elnyerte a Dickin-medált, mely az állatok számára adható legmagasabb rangú brit katonai kitüntetés. "Kuno nélkül ez a harci művelet nagyon nehéz lett volna, nyilvánvaló, hogy brit katonák életét mentette meg azon a napon" - méltatta a hős kutyát Ben Wallace brit védelmi miniszter. - "Kuno története nem csak a katonáink és katonakutyáink odaadó szolgálatára emlékeztet minket, hanem azt is megmutatja, milyen gondossággal fordulnak a fegyveres erőink a mellettük szolgáló állatok felé."

 

Az első Dickin-medált 1943-ban adta át Maria Dickin, a beteg állatokról gondoskodó szervezet alapítója. Kuno a 72. állat, aki a kitüntetésben részesült: korábban 34 kutya, 32 postagalamb, négy ló és egy macska kapta meg a medált.

 

 

 

Forrás: bbc.com, theguardian.com, pdsa.org.uk

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A legcukibb tűzoltókutya - még edzeni is segít barátainak a dalmata kölyök A legcukibb tűzoltókutya - még edzeni is segít barátainak a dalmata kölyök
Nélküle semmi sem történhet, mindenről tudnia kell. Nem is meglepő, hiszen a kis pöttyös már most komoly feladatokat lát el a tűzoltóállomáson. Ismerjétek meg Marshallt és a tűzoltókutyák történetét!

Tengerészgyalogosok mentették ki az árvízből a kimerült kutyát, majd örökbe is fogadták Tengerészgyalogosok mentették ki az árvízből a kimerült kutyát, majd örökbe is fogadták
A végtelenül legyengült kutya órák óta várhatta, hogy valaki felfigyeljen rá, és felkarolja. Mancsát rátette a csónak szélére, kérve, hogy emeljék be, mentsék meg. Megható videó!

Az én kutyám nem éppen egy zseni... Biztos vagy benne? Az én kutyám nem éppen egy zseni... Biztos vagy benne?
Hajlamosak lehetünk úgy tekinteni kutyánkra, mint a világ legcsodálatosabb kis (vagy nagy) élőlényére. És hát így is van. Tündéri pofijának és kedvességének hála ő a legjobb barátunk, még ha akadnak is döcögők közös utunkon. Például amikor valami olyat tesz, ami előtt értetlenül állunk, felmerülhet bennünk a kérdés: "Hülye a kutyám?".

8 elképesztő kutyafoglalkozás munkamániás kutyáknak 8 elképesztő kutyafoglalkozás munkamániás kutyáknak
Kutyák: ők azok teljessé teszik az életünket. Ma elsősorban társként tartjuk a kutyát, korábban azonban szinte kivétel nélkül egy-egy meghatározott célra lettek a különböző fajták kitenyésztve. Mindegyiküknek más-más “foglalkozása” volt - ezekből mutatunk most be 8 különleges kutya-munkát.

A reménytelenségtől a hivatásig: gyepmesteri telepről mentett kutya áll szolgálatba a katonaságnál A reménytelenségtől a hivatásig: gyepmesteri telepről mentett kutya áll szolgálatba a katonaságnál
Megható történet egy senki kutyájáról: Blacky egy gyepmesteri telepre került, elgyötörten, reménytelenül. A szerencse azonban forgandó: Blacky nem csak egyszerűen jó kezekbe került a telepről, de célt is talált, amitől mosolygós boldog kutyává válhatott.

Ausztriában is kiképeznek egy kutyát a koronavírus kiszagolására Ausztriában is kiképeznek egy kutyát a koronavírus kiszagolására
Az osztrák hadsereg egyik kutyáját, egy belga juhászt képzik ki július végéig a koronavírus felismerésére. Egyelőre a kutya kiképzése zajlik, ezután következik a kísérleti jellegű projekt kiértékelése.

Kutyák kaptak kitüntetést a pénzügyminisztertől Kutyák kaptak kitüntetést a pénzügyminisztertől
Díjazták az ország legeredményesebb keresőkutyáit és vezetőiket. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 39 kiképzett kutyájának az elmúlt évben mintegy 2300 esetben sikerült jogellenes cselekményt megakadályozni. A kutyák segítségével lefoglalt áruk piaci értéke több száz millió forint!

Tarol a neten Karma, az ország egyik legjobb romkutató kutyájának videója Tarol a neten Karma, az ország egyik legjobb romkutató kutyájának videója
A világbajnokságon ezüstérmes belga juhásszal készült vidám videó robbantotta fel a netet: a szorgalmas keresőkutyát nem lehet nem imádni!

Kutyával futnál? Ez a 12 fajta rövid távon is remek futópartner lehet Kutyával futnál? Ez a 12 fajta rövid távon is remek futópartner lehet
A futás remek kikapcsolódás mind a gazdi, mind kedvence számára. Ha szeretsz kocogni, rövidebb távokat teljesíteni, az alábbi fajták ideálisak lehetnek számodra. Találd meg négylábú futótársad!

Kutya vigyáz az elárvult bébi zsiráfra Kutya vigyáz az elárvult bébi zsiráfra
Életveszélyes állapotban találtak rá a pár napos kis zsiráfra, akit anyja elhagyott. Szerencsére egy helyi gazda még időben rátalált!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Irodakutya.com Egyedi kutyás ajándéktárgyak AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Őszi túrázás kutyával - erre figyelj! Hírek - Címlapon
Őszi túrázás kutyával - erre figyelj!
Túlélők: a bájos kutya és gazdája együtt gyógyultak meg a rákbetegségből Hírek - Címlapon
Túlélők: a bájos kutya és gazdája együtt gyógyultak meg a rákbetegségből