A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Elvesztette lábát miközben katonatársait védte - kitüntették a hős kutyát

2020. szeptember 04., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű




Több katona életét is megmentette a belga juhász egy tűzharc során, amin azonban ő maga súlyosan megsérült. Elvesztette hátsó mancsát, de az életét sikerült megmenteni: most művégtagokkal ugyan, de boldogan él, önfeláldozásáért pedig kitüntetésben is részesült!



 

Afganisztánban teljesített szolgálatot kétlábú katonatársaival Kuno, a belga juhász, mikor váratlanul tűzharcba keveredtek egy fegyveres felkelővel. Gránátok és gépfegyvertűz akadályozta a csapat továbbjutását. A brit katonáknak nem volt választása: Kunot küldték rá az ellenségre. A kutya habozás nélkül vetette bele magát a golyózáporba, és sikeresen leszerelte az éjjellátó szemüveget viselő fegyverest.

 

Kuno önfeláldozása megváltoztatta a küldetés menetét, több emberéletet is megmentett. Ő azonban súlyos sérüléseket szenvedett: a hátsó lábait meglőtték, az egyik golyó artériát ért. A katonák nem tétlenkedtek: azonnal helikopterre tették a négylábú hőst, ahol a vezetője és az orvosaik megkezdték ellátását. Kunonak több életmentő műtétre is szüksége volt, mielőtt további kezelések céljából hazaszállíthatták volna Nagy-Britanniába. Egy súlyos fertőzés megelőzése érdekében amputálni kellett hátsó lába egy részét. 

 

Kuno hasonlóan alapos rehabilitációs programban részesült, mint amilyet a kétlábú katonáknak biztosítanak, mi több: ő lett az első brit katonai munkakutya, aki egyedi gyártású művégtagot is kapott! Azóta már úgy használja ezeket, mintha mi se történt volna: boldogan rohan, ugrál velük. A sérült kutyát természetesen nyugdíjazták, szerető családnál töltheti pihentető éveit. 

 

 

Kuno egyedileg gyártott protézist kapott
Kuno egyedileg gyártott protézist kapott
Fotó: PDSA

 

 

Bátorságáért Kuno elnyerte a Dickin-medált, mely az állatok számára adható legmagasabb rangú brit katonai kitüntetés. "Kuno nélkül ez a harci művelet nagyon nehéz lett volna, nyilvánvaló, hogy brit katonák életét mentette meg azon a napon" - méltatta a hős kutyát Ben Wallace brit védelmi miniszter. - "Kuno története nem csak a katonáink és katonakutyáink odaadó szolgálatára emlékeztet minket, hanem azt is megmutatja, milyen gondossággal fordulnak a fegyveres erőink a mellettük szolgáló állatok felé."

 

Az első Dickin-medált 1943-ban adta át Maria Dickin, a beteg állatokról gondoskodó szervezet alapítója. Kuno a 72. állat, aki a kitüntetésben részesült: korábban 34 kutya, 32 postagalamb, négy ló és egy macska kapta meg a medált.

 

 

 

Forrás: bbc.com, theguardian.com, pdsa.org.uk

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ki lesz Az Év Hős Kutyája Magyarországon? Ki lesz Az Év Hős Kutyája Magyarországon?
Szolgálati, terápiás, segítő és mentőkutyákat lehet nevezni Az Év Hős Kutyája díjra augusztus 15-ig. A munkakutyák számára meghirdetett verseny célja, hogy bemutassa, népszerűsítse és elismeréssel díjazza azon ebeket, amelyek áldozatos munkájukkal nap mint nap embereken segítenek. A hősies munkát végző kutyák jelöléséről a hoskutya.hu oldalon lehet részletesen tájékozódni.

Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál
Sallie egyszerűen ott volt azok mellett, akiket megszeretett, hűségesen vigyázta álmukat, és a tragédia óráiban sem hagyta el azokat, akik gondoskodtak róla, akik fontosak voltak a számára.

Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája
Több mint tíz évet szolgált a Salgótarjáni Rendőrkapitányságnál Tina, 13 évesen szerelik le. Ő az országban az első olyan eb, akinek ilyen sokáig tartott aktív rendőri pályafutása.

Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak
A hétköznapi életben is vigyáz az emberek biztonságára: ha meglát egy motorost bukósisak nélkül, vakkantással jelzi gazdájának, szóljon az illetőnek.

Karácsonyi örökbefogadás – Örömében sírt a férfi, mikor megtudta, ideiglenes kutyája bizony marad Karácsonyi örökbefogadás – Örömében sírt a férfi, mikor megtudta, ideiglenes kutyája bizony marad
"Igyekeztem távolságot tartani. De valójában minden vágyam az volt, bárcsak velünk maradhatna Mary."- Megható történet!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. JULIUS-K9 Brimo partysátor Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Csodálatos átalakulások - Kutyák az örökbefogadásuk előtt és után Hírek - Címlapon
Csodálatos átalakulások - Kutyák az örökbefogadásuk előtt és után
Túlélők: a bájos kutya és gazdája együtt gyógyultak meg a rákbetegségből Hírek - Címlapon
Túlélők: a bájos kutya és gazdája együtt gyógyultak meg a rákbetegségből