A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Fogadd be az utolsó napjaira!

Hospice kutyáknak


2016. november 20., 06:00


Szerző: RSM


Kategória: Állatvédelem
Szívfacsaró, de gyönyörű gondolat a kutya-hospice. Az Amerikából induló kezdeményezés olyan mentett kutyáknak ad otthont, akiknek meg vannak számlálva a napjaik. Mert minden kutya megérdemli, hogy szerető családban búcsúzhasson el a földi léttől, minden gondoskodást és szeretetet megkapva.Egyre többen választanak menhelyről kutyát maguknak, így segítve a gazdátlan, sorsára hagyott ebeknek. A tapasztalat azt mutatja, hogy a kölyköket és a serdülőkorú kutyákat a legkönnyebb örökbe adni. Minél öregebb egy állat, annál nehezebben találnak számára befogadót. Pedig nagyon sokan kerülnek idősen, betegen az állatvédő szervezetekhez. Számukra szinte lehetetlen a gazdásítás.

 

Ennek több oka is van. Legfőképp az, hogy hosszú időre keres társat az ember. Olyan kapcsolatra vágyik háziállatával, mely minél tovább tart. Másrészt egy egészséges kutya eltartása nem terheli meg annyira a pénztárcát, mint egy folyamatosan orvosi kezelésre szoruló egyedé. És ne felejtsük el azt sem, hogy a társadalmunk egyáltalán nem szocializálódik az elmúlásra.

 

A
A "valakihez tartozom" érzés a legjobb gyógyír
Fotó: s-media-cache-ak0.pinimg.com

 

Ezeket a tényeket felmérve, Amerikában több állatvédő szervezet is elindította a kutya-hospice programot. Ez nem tévesztendő össze azzal a tevékenységgel, amikor egészséges kutyákat visznek öregek és halálos betegek közé, terápiás céllal. Itt pont a kutyák azok, akik épp a szivárvány innenső oldaláról készülnek átmenni a másikra.

 

A szeretet mindenkinek megjár
A szeretet mindenkinek megjár
Fotó: http://i.ytimg.com/

 

Az amerikai Foster Dogs NYC megalkotta erre a szerveződésre a “Fospice” (Foster+hospice) szót, ami a magyarban talán az "befogadó+otthon ápoló" kifejezéseknek felel meg. Sarah Brasky az egyesület alapítója szerint nagyon sok öreg és beteg kutya hal meg a menhelyeken, holott ők is megérdemelnének egy szerető otthont, megfelelő környezetet és orvosi kezelést életük végén. Hozzátette azt is, hogy ezeknek a kutyusoknak szüksége lenne ölelő családra és kényelemre az utolsó hónapjaikban, éveikben.

 

Ezért olyan embereket keresnek, akik képesek ezt megadni. Cserébe hozzájárulnak a befogadásukhoz. Támogatási csomagot adnak, amiben a speciális ágytól kezdve az egészségügyi ellátások elérésén át, a tápig, számos dolog megtalálható.

 

Orvosi segítséget is kapnak a befogadók
Orvosi segítséget is kapnak a befogadók
Fotó: http://i2.wp.com/

 

Az utóbbi hónapokban egyre több  állatmentő szervezet csatlakozott a programhoz. Felismerték, hogy ezek a gazdátlan beteg, vagy idős kutyák rendkívül különlegesek. Hihetetlen szeretettel és hálával vannak új, és egyben utolsó gazdájukhoz. Lehet, hogy csak rövid ideig lesznek az ember hűséges társai, de ezalatt sokkal intenzívebben adják át érzelmeiket. Számukra sokszor az is elegendő, ha ágyuk gazdájuk közelében van. A szeretett ember észlelése fájdalomcsillapító hatású, ezért enyhülnek tüneteik, és életerejük is megsokszorozódik.

 

A beteg kutya ápolása nem könnyű feladat
A beteg kutya ápolása nem könnyű feladat
Fotó: http://www.seattledogshow.org/

 

A Hospice Foster Program kifejezetten úgy hirdeti a befogadásra váró kutyákat, hogy nem rejti véka alá a betegségek, állapotok súlyosságát. A legtöbb “árva” kutya vagy már 15 év feletti, vagy mozgás-, hallás-, illetve látássérült. Esetleg mindkettő.

 

Reméljük, hogy ez a tengerentúli kezdeményezés Magyarországon is szárnyra kap, és számos idős és beteg kutya töltheti szerető családban élete hátralevő részét.

 

 

 

Forrás: goodnewsnetwork.org, secondhandhounds.org
Cikk első megjelenése: 2015. június 23.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez
Kutyánk iránt elkötelezett, gondos gazdiként jól tudjuk, hogy kedvencünknek is szüksége lehet kezelésekre. Mit tegyünk, ha gyógyszert kell szednie? Hogyan változtassuk élménnyé azt, amit legszívesebben mi is elkerülnénk?

Megható találkozás: 13 év után találkozott újra a kutya testvérpár Megható találkozás: 13 év után találkozott újra a kutya testvérpár
10 perc séta után viszont éppen olyan látványt nyújtottak, ahogy a parkban bandukoltak együtt, mint "két öreg lélek, akik már nagyon régóta ismerik egymást”.

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Egyedi kutyás ajándéktárgyak Beagle Club Online MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyamentés orosz módra Hírek - Címlapon
Kutyamentés orosz módra
Varázsolj kutyabarát fekhelyet kedvencednek! Hírek - Címlapon
Varázsolj kutyabarát fekhelyet kedvencednek!