A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Fogadd be az utolsó napjaira!

Hospice kutyáknak


2016. november 20., 06:00


Szerző: RSM


Kategória: Állatvédelem




Szívfacsaró, de gyönyörű gondolat a kutya-hospice. Az Amerikából induló kezdeményezés olyan mentett kutyáknak ad otthont, akiknek meg vannak számlálva a napjaik. Mert minden kutya megérdemli, hogy szerető családban búcsúzhasson el a földi léttől, minden gondoskodást és szeretetet megkapva.



Egyre többen választanak menhelyről kutyát maguknak, így segítve a gazdátlan, sorsára hagyott ebeknek. A tapasztalat azt mutatja, hogy a kölyköket és a serdülőkorú kutyákat a legkönnyebb örökbe adni. Minél öregebb egy állat, annál nehezebben találnak számára befogadót. Pedig nagyon sokan kerülnek idősen, betegen az állatvédő szervezetekhez. Számukra szinte lehetetlen a gazdásítás.

 

Ennek több oka is van. Legfőképp az, hogy hosszú időre keres társat az ember. Olyan kapcsolatra vágyik háziállatával, mely minél tovább tart. Másrészt egy egészséges kutya eltartása nem terheli meg annyira a pénztárcát, mint egy folyamatosan orvosi kezelésre szoruló egyedé. És ne felejtsük el azt sem, hogy a társadalmunk egyáltalán nem szocializálódik az elmúlásra.

 

A
A "valakihez tartozom" érzés a legjobb gyógyír
Fotó: s-media-cache-ak0.pinimg.com

 

Ezeket a tényeket felmérve, Amerikában több állatvédő szervezet is elindította a kutya-hospice programot. Ez nem tévesztendő össze azzal a tevékenységgel, amikor egészséges kutyákat visznek öregek és halálos betegek közé, terápiás céllal. Itt pont a kutyák azok, akik épp a szivárvány innenső oldaláról készülnek átmenni a másikra.

 

A szeretet mindenkinek megjár
A szeretet mindenkinek megjár
Fotó: http://i.ytimg.com/

 

Az amerikai Foster Dogs NYC megalkotta erre a szerveződésre a “Fospice” (Foster+hospice) szót, ami a magyarban talán az "befogadó+otthon ápoló" kifejezéseknek felel meg. Sarah Brasky az egyesület alapítója szerint nagyon sok öreg és beteg kutya hal meg a menhelyeken, holott ők is megérdemelnének egy szerető otthont, megfelelő környezetet és orvosi kezelést életük végén. Hozzátette azt is, hogy ezeknek a kutyusoknak szüksége lenne ölelő családra és kényelemre az utolsó hónapjaikban, éveikben.

 

Ezért olyan embereket keresnek, akik képesek ezt megadni. Cserébe hozzájárulnak a befogadásukhoz. Támogatási csomagot adnak, amiben a speciális ágytól kezdve az egészségügyi ellátások elérésén át, a tápig, számos dolog megtalálható.

 

Orvosi segítséget is kapnak a befogadók
Orvosi segítséget is kapnak a befogadók
Fotó: http://i2.wp.com/

 

Az utóbbi hónapokban egyre több  állatmentő szervezet csatlakozott a programhoz. Felismerték, hogy ezek a gazdátlan beteg, vagy idős kutyák rendkívül különlegesek. Hihetetlen szeretettel és hálával vannak új, és egyben utolsó gazdájukhoz. Lehet, hogy csak rövid ideig lesznek az ember hűséges társai, de ezalatt sokkal intenzívebben adják át érzelmeiket. Számukra sokszor az is elegendő, ha ágyuk gazdájuk közelében van. A szeretett ember észlelése fájdalomcsillapító hatású, ezért enyhülnek tüneteik, és életerejük is megsokszorozódik.

 

A beteg kutya ápolása nem könnyű feladat
A beteg kutya ápolása nem könnyű feladat
Fotó: http://www.seattledogshow.org/

 

A Hospice Foster Program kifejezetten úgy hirdeti a befogadásra váró kutyákat, hogy nem rejti véka alá a betegségek, állapotok súlyosságát. A legtöbb “árva” kutya vagy már 15 év feletti, vagy mozgás-, hallás-, illetve látássérült. Esetleg mindkettő.

 

Reméljük, hogy ez a tengerentúli kezdeményezés Magyarországon is szárnyra kap, és számos idős és beteg kutya töltheti szerető családban élete hátralevő részét.

 

 

 

Forrás: goodnewsnetwork.org, secondhandhounds.org
Cikk első megjelenése: 2015. június 23.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Segítség az idős gazdiknak, ha baj van – ezzel a programmal biztonságban tudhatják kedvencüket is Segítség az idős gazdiknak, ha baj van – ezzel a programmal biztonságban tudhatják kedvencüket is
A Gondosóra program segítség lehet a házi kedvencek, kisállatok számára is - közölte a miniszterelnök főtanácsadója a közösségi oldalára vasárnap feltöltött videóban.

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Kékesen csillog a kutya szeme – Mire utalhat ez a tünet? Kékesen csillog a kutya szeme – Mire utalhat ez a tünet?
Ahogy öregszik kedvencünk, gyengülhet a látása. Mintha homály fedné szemeit, vagy valami másról van szó?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. AEGON Magyarország Zrt. JULIUS-K9 AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyamentés orosz módra Hírek - Címlapon
Kutyamentés orosz módra
Varázsolj kutyabarát fekhelyet kedvencednek! Hírek - Címlapon
Varázsolj kutyabarát fekhelyet kedvencednek!