A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Fogadd be az utolsó napjaira!

Hospice kutyáknak


2016. november 20., 06:00


Szerző: RSM


Kategória: Állatvédelem
Szívfacsaró, de gyönyörű gondolat a kutya-hospice. Az Amerikából induló kezdeményezés olyan mentett kutyáknak ad otthont, akiknek meg vannak számlálva a napjaik. Mert minden kutya megérdemli, hogy szerető családban búcsúzhasson el a földi léttől, minden gondoskodást és szeretetet megkapva.Egyre többen választanak menhelyről kutyát maguknak, így segítve a gazdátlan, sorsára hagyott ebeknek. A tapasztalat azt mutatja, hogy a kölyköket és a serdülőkorú kutyákat a legkönnyebb örökbe adni. Minél öregebb egy állat, annál nehezebben találnak számára befogadót. Pedig nagyon sokan kerülnek idősen, betegen az állatvédő szervezetekhez. Számukra szinte lehetetlen a gazdásítás.

 

Ennek több oka is van. Legfőképp az, hogy hosszú időre keres társat az ember. Olyan kapcsolatra vágyik háziállatával, mely minél tovább tart. Másrészt egy egészséges kutya eltartása nem terheli meg annyira a pénztárcát, mint egy folyamatosan orvosi kezelésre szoruló egyedé. És ne felejtsük el azt sem, hogy a társadalmunk egyáltalán nem szocializálódik az elmúlásra.

 

A
A "valakihez tartozom" érzés a legjobb gyógyír
Fotó: s-media-cache-ak0.pinimg.com

 

Ezeket a tényeket felmérve, Amerikában több állatvédő szervezet is elindította a kutya-hospice programot. Ez nem tévesztendő össze azzal a tevékenységgel, amikor egészséges kutyákat visznek öregek és halálos betegek közé, terápiás céllal. Itt pont a kutyák azok, akik épp a szivárvány innenső oldaláról készülnek átmenni a másikra.

 

A szeretet mindenkinek megjár
A szeretet mindenkinek megjár
Fotó: http://i.ytimg.com/

 

Az amerikai Foster Dogs NYC megalkotta erre a szerveződésre a “Fospice” (Foster+hospice) szót, ami a magyarban talán az "befogadó+otthon ápoló" kifejezéseknek felel meg. Sarah Brasky az egyesület alapítója szerint nagyon sok öreg és beteg kutya hal meg a menhelyeken, holott ők is megérdemelnének egy szerető otthont, megfelelő környezetet és orvosi kezelést életük végén. Hozzátette azt is, hogy ezeknek a kutyusoknak szüksége lenne ölelő családra és kényelemre az utolsó hónapjaikban, éveikben.

 

Ezért olyan embereket keresnek, akik képesek ezt megadni. Cserébe hozzájárulnak a befogadásukhoz. Támogatási csomagot adnak, amiben a speciális ágytól kezdve az egészségügyi ellátások elérésén át, a tápig, számos dolog megtalálható.

 

Orvosi segítséget is kapnak a befogadók
Orvosi segítséget is kapnak a befogadók
Fotó: http://i2.wp.com/

 

Az utóbbi hónapokban egyre több  állatmentő szervezet csatlakozott a programhoz. Felismerték, hogy ezek a gazdátlan beteg, vagy idős kutyák rendkívül különlegesek. Hihetetlen szeretettel és hálával vannak új, és egyben utolsó gazdájukhoz. Lehet, hogy csak rövid ideig lesznek az ember hűséges társai, de ezalatt sokkal intenzívebben adják át érzelmeiket. Számukra sokszor az is elegendő, ha ágyuk gazdájuk közelében van. A szeretett ember észlelése fájdalomcsillapító hatású, ezért enyhülnek tüneteik, és életerejük is megsokszorozódik.

 

A beteg kutya ápolása nem könnyű feladat
A beteg kutya ápolása nem könnyű feladat
Fotó: http://www.seattledogshow.org/

 

A Hospice Foster Program kifejezetten úgy hirdeti a befogadásra váró kutyákat, hogy nem rejti véka alá a betegségek, állapotok súlyosságát. A legtöbb “árva” kutya vagy már 15 év feletti, vagy mozgás-, hallás-, illetve látássérült. Esetleg mindkettő.

 

Reméljük, hogy ez a tengerentúli kezdeményezés Magyarországon is szárnyra kap, és számos idős és beteg kutya töltheti szerető családban élete hátralevő részét.

 

 

 

Forrás: goodnewsnetwork.org, secondhandhounds.org
Cikk első megjelenése: 2015. június 23.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A kutyák is lehetnek csiklandósak? A kutyák is lehetnek csiklandósak?
Elgondolkodtál már valaha azon, mit csinál a kutyád, amikor lábaival kalimpál, miközben a pocakját vagy hátát vakargatod? Lehet, hogy csiklandozza az érintésed?

Hasnyálmirigy-gyulladás kutyáknál – Tünetek és teendők betegség esetén Hasnyálmirigy-gyulladás kutyáknál – Tünetek és teendők betegség esetén
Változatos tünetei miatt nem mindig könnyű felismerni a betegséget, ám az állapot hamar súlyosbodhat, ezért mielőbbi állatorvosi ellátást igényel. Hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Előrehozták a karácsonyt, hogy a súlyos beteg kutya is ünnepelhessen Előrehozták a karácsonyt, hogy a súlyos beteg kutya is ünnepelhessen
Riley, a 11 éves német dog elmondhatatlanul örült ajándékainak!

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

Fülproblémák kutyáknál – Tünetek és teendők Fülproblémák kutyáknál – Tünetek és teendők
A kutyafül. Kicsi, nagy, háromszögalakú, ovális vagy kerek. Hegye mutathat felfelé, lóghat lefelé vagy hetykén megtörik, és igazán bájos megjelenést kölcsönöz viselőjének. De mi történik, ha a fül megbetegszik? Hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI EB OVO Közhasznú Egyesület Rehabportál Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyamentés orosz módra Hírek - Címlapon
Kutyamentés orosz módra
Varázsolj kutyabarát fekhelyet kedvencednek! Hírek - Címlapon
Varázsolj kutyabarát fekhelyet kedvencednek!