A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Állatvédelem

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Fontosak számodra az állatok? Így segítheted a menhelyeken és gyeptelepeken várakozókat!

2020. július 17., 14:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
A magyarországi állatvédelem szélmalomharcot vív. A járvány az eddigi kilátástalan helyzetet csak tetézte, még nagyobb terhet róva az állatmentő szervezetekre, köztük nehezítve a hosszú ideje telepeken várakozó kutyák és macskák gazdisítását. Az elmúlt hónapok bezártságát mi emberek sem viseltük jól, a négylábúak életében pedig számos kockázatot is hordoz a hosszú távú raboskodás. A Mindenki Fogadjon Örökbe Egy Kiskutyát Alapítvánnyal összegeztük nektek, hogy milyen veszélyeknek vannak kitéve a gyeptelepeken és menhelyeken élő állatok a bezártság miatt, hogy civilként hogyan segíthetünk nekik, valamint az értük dolgozó állatmentő szervezeteknek ezekben a nehéz időkben. 

Bár egy jól működő telepen ideiglenesen biztonságban lehet az oda bekerülő kutya vagy macska, hosszú távon rengeteg kockázattal jár a raboskodásuk, így az állatmentőknek minden segítségre szükségük van, hogy megfelelően gondozhassák és sikeresen gazdisíthassák mentvényeinket. Minél több időt tölt a telepen egy kutya vagy macska, annál nagyobb eséllyel kezd el immunrendszerük legyengülni, szervezetük pedig veszít ellenállóképességéből a rájuk leselkedő betegségekkel szemben. A helyzetet nehezíti, hogy nagyon komoly és súlyos szövődményekkel járó betegségeket terjesztenek a bolhák és kullancsok (például babesiosis, Lyme-kór), az atkák, a szúnyogok (pl. szívféreg) és a belső paraziták is - a védekezés pedig sok száz kutya esetén a telepek dolgozói számára is rengeteg kihívással jár.

 

A bezártság a mentális jólétükre is rányomja a bélyegét: minél kevesebb tere van egy kutyának/cicának, minél kevesebbet tud mozogni, annál nagyobb mentális stressz éri. A le nem vezetett energia és ingerhiányos környezet hatására idővel elkezdhetnek kialakulni olyan viselkedési problémák, amelyek orvoslása már csak tréner/rehabilitációs szakember segítségével lehetséges majd. Mindez költséges dolog, és sokan nem úgy tervezik az örökbefogadást, hogy a szükséges orvosi költségek mellett a szakember bevonásával járó financiális terhet is elbírják, ezért inkább olyan kutyus/cica mellett döntenek, akivel gördülékenyebben kezdődhet a közös élet.

 

 

Csak egy kis szeretet az, amire a menhelyi kutyák is vágynak
Csak egy kis szeretet az, amire a menhelyi kutyák is vágynak
Fotó: Unsplash/Simone Dalmeri

 

 

 

Mit tehetünk civilként?

 

Fontos megemlíteni, hogy az állatmentő szervezeteknek az is nagy segítség, ha valaki csak alkalmi jelleggel segít. Ha lehetőséged van akár csak egy kisebb adományt egy közeli telepnek eljuttatni, ha van pár óra szabadidőd, amit rájuk szánsz, az is sokat jelent. Szedjük is össze, hogy magánemberként hogyan tudsz a telepen várakozó négylábúaknak segíteni!

 

 

Használd ki a szülinapod!

Ma már elég elterjedt szokás és minden telepnek hatalmas segítség, ha szülinapod alkalmából adománygyűjtést indítasz értük ismerőseid körében. Nem kell nagy összegben gondolkodni, pár tízezer forint is lehet a cél, amit aztán annak a szervezetnek ajánlhatsz fel, amelyiket megbízhatónak és hitelesnek tartasz. A Gofundme.com vagy más adománygyűjtő oldal fog tudni segíteni a gyűjtésben. Ne feledd, egy gyűjtéssel nem csak pénzügyi támogatást adhatsz egy állatmentő szervezetnek, hanem a tevékenységüket is népszerűsítheted, és azt a fontos példaértékű magatartást, ami téged is elindít az úton, hogy segítsd a várakozó kutyákat és macskákat!

 

Válassz ki EGY négylábút, akinek segítesz!

Vannak állatszerető ismerőseid? Fogjatok össze, és a közeletekben lévő telepről válasszatok ki egy hátrányosabb helyzetű kutyát, cicát, akinek aztán együtt segítetek – akinek posztolással támogatjátok a gazdisítását, megveszitek az esetlegesen szükséges gyógyszereit, akinek a gazdikeresésére akár egy Facebook eseményt is létrehozhattok, kutya esetén pedig elviszitek sétálni. Egy ilyen projekt kivitelezése a social felületek és FB csoportok használatával a legkönnyebb, ezért ezen a linken összeszedtük azokat az általunk ismert csoportokat, amelyek segíthetnek a megvalósítás útján.

 

 

A menhelyi kutyák egyik legnagyobb ellensége a folyamatos bezártság
A menhelyi kutyák egyik legnagyobb ellensége a folyamatos bezártság
Fotó: Unsplash/Isabela Kronemberger

 

 

Gyűjtsd a mentéshez szükséges kellékeket!

Az állatmentő szervezetek legtöbbje folyamatosan eszközhiányban szenved. A mentéshez szükséges eszközökre - táp, gyógyszerek, tisztítószerek, kötszerek stb. – elég, ha valak havi pár kávé és cigi értékét szenteli. Ami fontos, hogy mindig érdemes megkérdezni azt a szervezetet, amelyiknek segíteni szeretnél, hogy pontosan mire van szükségük. Hirdesd meg a gyűjtést minél nagyobb körben, viszont fontos, hogy semmiképp se arra használják az emberek az alkalmat, hogy lerakatként tekintsenek az eseményre, ahol a lomtalanításkor kidobandó holmijaikat leadják.

 

Sétáltass!

A telepeken várakozó kutyáknak rettentően fontos, hogy minél több időt tölthessenek a kennelen kívül, és ha nagyon elfoglaltnak is érezzük magunkat, biztos akad pár szabad óránk egy héten vagy hónapban, amit azzal töltünk, hogy egy négylábút elviszünk sétálni. Ha a kérdés csak annyi, hogy „De hol érdemes sétáltatnom?”, akkor ez a lista a hazai állatmentő szervezetekről biztos segít a döntésben. Ne felejts majd el képet posztolni a kutyasétáltatásról, hogy ezzel is segíts a kutyának és a szervezetnek, hiszen mindig akadhat egy lelkes önkénteskedni vágyó az ismerőseid körében, aki örömmel követi a példád! Jah, és persze kézfertőtlenítőt, maszkot mindig érdemes magaddal vinned!

 

 

Rendszeres, vagy akár alkalmanként is elmehetsz menhelyi kutyát sétáltatni
Rendszeres, vagy akár alkalmanként is elmehetsz menhelyi kutyát sétáltatni
Fotó: Unsplash/Amy Humphries

 

 

Ajánld fel az 1%-od! 

Sajnos az elmúlt években nagy visszaesés volt az adó 1%-át felajánlók számát tekintve. Ha te tudatosan szeretnél rendelkezni róla, akkor válassz egy állatmentő szervezetet, akinek szívesen elküldöd a felajánlást - ehhez ugyancsak segítség az előző pontban linkelt lista a szervezetekről.

 

Rendszeres adományozás

Akár havi 1000-2000 Ft-os rendszeres adomány is nagy segítség lehet egy állatmentő szervezetnek. Sokkal kiszámíthatóbbá teszi a működésüket, ha tudják, számíthatnak havi felajánlásodra, és neked is csak pár perc az internetbankodban beállítani a rendszeres utalás lehetőségét.

 

 

Egy kis játék is sokat jelent egy menhelyi kutyának: feldobja a szürke napokat!
Egy kis játék is sokat jelent egy menhelyi kutyának: feldobja a szürke napokat!
Fotó: Unsplash/Tony Trocino

 

 

Fogadj be ideiglenesen!

Ez talán a legnagyobb segítség egy négylábúnak és a szervezetnek. Az ideiglenes befogadás folyamata minden szervezetnél más és más, egy viszont biztos: a négylábú gazdisodási esélyét megsokszorozza, hogy van egy befogadó, akinek lehetősége volt kiismerni személyiségét, szokásait.

 

És talán a legmenőbb: Önkénteskedj!

Nagyon fontos megemlíteni, hogy sok szervezet önkéntesekkel működik, vagyis minden nap több ezer civil, ellentételezés nélkül segít a bajba jutott állatokon. Így amikor valakit riasztanak egy út szélén tengődő állathoz, a helyszínre érkező állatvédő sok esetben épp szabadidejét áldozza a mentésre. Az MFÖEK Alapítvány azon szervezetek egyike, aminek nincs egyetlen fizetett alkalmazottja sem, mindenki másodállásban, önkéntesként dolgozik a szervezetben.

 

 

Az állatmentő szervezetek oldalát követve mindig találhatunk segítségkérő felhívásokat. Ha van heti pár szabad órád, szánj időt az állatmentésre, hiszen akár egy apró segítségnyújtással is nagy mértékben hozzájárulhatsz a telepeken várakozók szabadulásához és boldog, gazdis életéhez!

 

 

 


 

 

Az MFÖEK Alapítványról

 

A Mindenki Fogadjon Örökbe Egy Kiskutyát csapata 2014-ben alakult azzal a céllal, hogy a gyeptelepeken élő kutyusokat gazdihoz segítsük, majd 2019 elején váltunk alapítvánnyá. Önkénteseink munka mellett, szabadidejükben végzik az állatmentést. Nem rendelkezünk telephellyel, nagyrészt az online térben működünk és ideiglenes befogadók közreműködésével mentünk gazdira váró állatokat a velünk kapcsolatban álló gyeptelepekről (cicákat és kutyákat) - Kisvárdáról, Ózdról és Miskolcról. A hozzánk jelentkező ideiglenes befogadóknak segítünk tapasztalatuk, életvitelük alapján kiválasztani a hozzájuk illő mentvényt, akinek gondozását, szocializációját vállalni tudják, ők azok, akik otthon biztosítanak a mentvénynek a gyeptelepről való megérkezés napjától a gazdihoz költözés napjáig. Havi szinten átlagosan 15-25 állatot hozunk el a gyeptelepekről, a 2020-as év első felében eddig 160 négylábú hagyhatta maga mögött a telepeket a csapat önkéntes munkájának köszönhetően.

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Addig ölelte az árva kutya a menhelyre látogató riportert, amíg örökbe nem fogadta Addig ölelte az árva kutya a menhelyre látogató riportert, amíg örökbe nem fogadta
Mintha azért könyörgött volna: „Kérlek, vigyél el innen! Vigyél magaddal!”

Tündéri mesefigurákká varázsolja a sérült és csúnyácska kutyákat, cicákat a művész Tündéri mesefigurákká varázsolja a sérült és csúnyácska kutyákat, cicákat a művész
Szívmelengető rajzai elrepítenek minket a Disney-mesék világába, ahol az esélytelen gazdikeresők is mesehőssé válhatnak. Gyönyörködjetek képeiben!

17 évesen megnyitotta a város egyetlen állatmenhelyét a brazil fiú – elszántsága határtalan 17 évesen megnyitotta a város egyetlen állatmenhelyét a brazil fiú – elszántsága határtalan
„Nemcsak a testi sebeiket, hanem a megtört lelküket is szeretném begyógyítani.” Álmaiban egy olyan menhely szerepel, ahol a hontalan kutyák biztonságban, otthon érezhetik magukat, akár életük végéig.

7 érv, miért fogadj örökbe kutyát 7 érv, miért fogadj örökbe kutyát
Ne vásárolj, fogadj örökbe! Ezzel a mondattal nagyon sokszor találkozhatunk, mégis, még mindig vannak fenntartások az örökbefogadással szemben. Hét olyan érvet hoztunk, ami meggyőz minden hezitálót, hogy az örökbefogadást válassza!

Segíts a menhelyi állatokon: ne feledkezz el rendelkezni adód 1 százalékáról! Segíts a menhelyi állatokon: ne feledkezz el rendelkezni adód 1 százalékáról!
Vészesen közeledik az adóbevallás, ezzel együtt az szja 1+1 százalékáról való rendelkezés határideje. Szánjunk rá pár percet, hiszen ez a menhelyi állatoknak akár az életet jelenheti!

Így segíthetsz a menhelyi kutyáknak a járvány idején Így segíthetsz a menhelyi kutyáknak a járvány idején
Élelemhiánnyal küzdenek a menhelyek és állatvédő szervezetek országszerte. Nagy szüksége van most az árva állatoknak az állatbarátok segítségére! De hogyan és mivel segíthetünk – különösen a járvány miatt elrendelt intézkedéseket is szem előtt tartva?

Ajándék helyett az árva állatoknak kért tápot születésnapja alkalmából az állatbarát nő Ajándék helyett az árva állatoknak kért tápot születésnapja alkalmából az állatbarát nő
A koronavírus járvány miatt az állatmenhelyek és az árva állatok is bajban vannak: kevesebb az élelem, ami főként az iskolákkal, óvodákkal együtt bezárt menzák miatt van. A bajban azonban segítenek a hétköznapi hősök – ők bebizonyítják, hogy egy kis odafigyeléssel, egy apró ötlettel is hatalmas segítséget nyújthatunk!

Újraindul az örökbefogadás az Illatos úton – a járványra való tekintettel szigorú szabályokkal Újraindul az örökbefogadás az Illatos úton – a járványra való tekintettel szigorú szabályokkal
Ismét megnyitja kapuit az örökbefogadók előtt az Illatos út, ám a járványra való tekintettel a telepre lépésnek szigorú szabályai lesznek.

Virtuális gyűjtést szervez a Tacskó Találkozó csapata a születésnapi bulijuk helyett Virtuális gyűjtést szervez a Tacskó Találkozó csapata a születésnapi bulijuk helyett
Idén öt éves a Tacskó Találkozó, az egyik legnagyobb hazai kutyás közösség. A jubileum alkalmából jótékony születésnapi tacsis zsúrt szerveztek, ám a koronavírus járvány sajnos közbeszólt. A segítésre és a jótékonyságra azonban most még nagyobb szükség van, mint egyébként, ezért a csapat egy B tervvel állt elő.

Önkénteseket keres Budapest II. kerülete a veszélyeztetett állattartók segítéséhez Önkénteseket keres Budapest II. kerülete a veszélyeztetett állattartók segítéséhez
Felhívást tett közzé a II. kerületi önkormányzat, miszerint önkénteseket keresnek, akik segíteni tudnának a COVID-19 koronavírus járvány által veszélyeztetett állattartóknak.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Rehabportál AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Kutyaportrék másképp: szürreális alkotások a gazdátlan kutyák segítéséért Hírek - Címlapon
Kutyaportrék másképp: szürreális alkotások a gazdátlan kutyák segítéséért
Örök barátság egy kiskutya és egy mentett malac között Hírek - Címlapon
Örök barátság egy kiskutya és egy mentett malac között