A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Könnyű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés

Gyerekvállalás előtt kutya?

Előnyös, vagy nem?


2017. augusztus 13., 07:15


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Könnyű
A kutyavállalás óriási felelősséggel jár, még ha el is tér egy gyerek felnevelésétől. Sok pár azért fogad örökbe négylábút, hogy szembesüljön a hozzá tartozó feladatokkal, röghöz kötöttséggel. Gyakorlás után pedig jöhet a baba, ahogy Nico Rosberg is eltervezte.A Forma 1-es pilóta és felesége, kislányuk születése előtt jónak látta, ha macskájuk mellé egy kölyökkutyát is befogad, ezzel készülve a gyermekvállalásra. Rosberg szerint igen nagy élmény gondját viselni egy ilyen kis lénynek. Bár a baba gondozásától eltérőek az igényei, mégis sok szervezést, törődést és foglalkozást igényel a kölyök is.

 

A felelős párnak nem okoz gondot egy kölyökkutyus felnevelése, és eltartása, de ez nem mindenkire igaz. Nézzünk tehát néhány szempontot, amit mindenképpen figyelembe kell venni, mielőtt döntenénk!

 

Nico Rosberg és kutyusa, Bailey
Nico Rosberg és kutyusa, Bailey 
Fotó: roadjerseys.dreamwidth.org

 

A kutyatartás időigényes feladat 

Nem mindenki gondol bele a ráfordítandó idő mennyiségére akkor, ha egy cuki kölyökről kell dönteni. Sokan magukhoz veszik, mert aranyos, pici, vagy ajándékba kapják a párjuktól. Egy kutya befogadása azonban hosszú gondolkodást, tervezést igényel. Ha lakásban fog lakni, értelemszerűen minimum legalább 3-szor sétálnia kell, még akkor is, ha a gazdik inkább söröznének este a baráti társasággal. Kerti kutyáknál egy fokkal egyszerűbb a helyzet. Ők is igénylik ugyan a napi sétát, de nem okoz gondot, ha az időpontok nem azonosak. Amint a négylábú megjelenik az életünkben, be kell iktatni heti legalább egy kirándulós, szaladgálós napot, és egy kutyaiskolás délutánt.

 

Az ebet nevelni kell!

Gyakran beleesnek a kutyatartók abba a csapdába, hogy nem tulajdonítanak elég figyelmet a nevelésnek. Pedig ez igenis fontos. Ahogy gyereknél, úgy kutyánál is eljön az az időszak, amikor elkezd szaladni, rosszalkodni, szétrámolni, és rágni. Ezt időben el kell csípni, és kellő szigorral kezelni a helyzetet, azonban ne fosszuk meg a „kutyaléttől” se a négylábút. Ha a nevelés itt nem fullad kudarcba, és sikerül dűlőre jutni az ebbel, a kisbabával sem lehet már gond. Párkapcsolati nehézségeket okozhat az eltérő nevelési elvek alkalmazása. Vitákat robbanthat ki, ha az egyik fél tilt valamit, a másik pedig megdicséri a kölyköt, vagy örül neki ugyanabban a helyzetben. Erre megoldást kell találni, ugyanis ha nem sikerül, egy babánál is gondok lehetnek.

 

Senki ne maradjon ki a szeretgetésből!
Senki ne maradjon ki a szeretgetésből!
Fotó: lovethatpet.com

 

A kutyatartásnak anyagi vonzata van

A fiatal párok gyakran épphogy elkezdtek dolgozni, nem látják még pontosan, hogy mivel is szeretnének foglalkozni a hátralévő életükben, vagy titkon külföldi ajánlatokra, előléptetésekre várnak. Ezek a tényezők mind meghatározhatják a kutya sorsát. Ha a pár nem rendelkezik stabil keresettel, nem vállalhat efféle felelősséget (nemhogy gyereket), hiszen a négylábú is eszik, oltani kell, kozmetikába és kutyaiskolába kell járatni, és alkalmanként meg is betegedhet, ami súlyosabb esetben több százezres kiadást vonhat maga után. A külföldi utak, jobb álláslehetőségek előtt mindig fontolóra kell venni, hogy költöztethető-e az eb abba az országba, ahova menni szeretnénk, valamint, hogy az albérletben fogadják-e. Hamar kudarcba fulladhat az álom, ha a kutyát nem tudjuk hova tenni. Azt meg mégsem szeretnénk, hogy egy menhelyen kössön ki?!

 

A kölyköt minden rosszasága ellenére is el kell viselni
A kölyköt minden rosszasága ellenére is el kell viselni 
Fotó: farm4.static.flickr.com

 

Lényeges szempont a párkapcsolat stabilitása 

Közös kutya, és közös gyerek vállalásáról is csak stabil, több éves kapcsolat esetén lehet szó. Mind a baba, mind a négylábú igényli mindkét fél energiáját, ha az egyik nem ér rá, a másiknak mindenképpen kéznél kell lennie. Mielőtt örökbefogadnánk egy kutyát, konkretizáljuk, hogy a párkapcsolat megromlása esetén mi lesz a sorsa, ki fogja a továbbiakban gondját viselni. Ne akkor derüljön ki, hogy valójában nem kell senkinek, mehet vissza a menhelyre, vagy a tenyésztőhöz.

 

Ha mindezek többször megfontolásra kerültek, és az összes feltétel adott, jöhet is a négylábú. Garantált, hogy a család kedvence lesz, kitölti az összes szabadidőt, és szeretetéhsége nem ismer határokat. Ha a pár ezt győzi szusszal, újabb boldogságforrásként jöhet is a baba! A gyerekek kiválóan kijönnek a kutyákkal, csak jót teszünk vele, ha hagyjuk a picit egy négylábúval felnőni. Így lesz teljes a család!

Forrás: bien.hu
Indexkép forrás: cutebabywallpapers.com
Cikk első megjelenése: 2015. november 05.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

Nem hagyja abba a mosolygást a kölyökkutya, akit az utcáról mentettek meg Nem hagyja abba a mosolygást a kölyökkutya, akit az utcáról mentettek meg
Nem csak boldog farokcsóválással, hanem bűbájos mosollyal köszönte meg az alig 7 hetes kölyökkutya megmentőinek, hogy nem hagyták az utcán meghalni.

Babyboom német dog módra: 19 kölyök jött a világra Babyboom német dog módra: 19 kölyök jött a világra
Egy amerikai állatkórházban kezdődött meg a dognál a szülés: egy kölyök, két kölyök, három kölyök… és csak jöttek, és jöttek… míg végül 19 egészséges kiskutya jött a világra!

Megható módon reagált a kutyás házaspár a "Mikor jön már a baba?" kérdésre Megható módon reagált a kutyás házaspár a "Mikor jön már a baba?" kérdésre
Bájos képekkel tették egyértelművé, hogy nekik bizony már van gyermekük – még akkor is, ha négylábú.

Miért kergeti a kutya a farkát? Miért kergeti a kutya a farkát?
Kölyökkorban szórakoztató, és nem is szembetűnő, ha a négylábú gyakran lohol a farka után. Mozgásába beleszédülve elesik, nagyot gurul a földön, majd alszik egy kicsit. Hiszen a farok kergetés fárasztó móka. Gondoljuk, majd kinövi, nem lesz ilyen bolondos…

Bakancslista készült a kölyökkutyának, akinek már csak hónapjai vannak hátra Bakancslista készült a kölyökkutyának, akinek már csak hónapjai vannak hátra
Súlyos szívbetegséget diagnosztizáltak a 9 hetes németjuhász kölyöknél, pár hónapnál többet nem jósoltak neki. Gondozója egy menhellyel összefogva bakancslistát készített neki, hogy e rövid idő alatt megtapasztalhassa azokat az élményeket, amit más kutyusok egy élet alatt gyűjtenek össze.

A kutyasimogatás is oldja a stresszt! A kutyasimogatás is oldja a stresszt!
Hogyan kapcsolsz ki egy stresszes hét után? Mi tudunk egy igazán hatékony módszert: simogasd többet a kutyád!

50 ezer éves, jégbe fagyott farkaskölyköt találtak Kanadában 50 ezer éves, jégbe fagyott farkaskölyköt találtak Kanadában
Egy farkas és egy rénszarvas jégbe fagyott tetemét találták meg aranybányászok, a kanadai Yukonban. Ez az első olyan farkasmaradvány, amely a jégkori időkből származik.

Becsengettek - mi lesz a kiskutyával? Becsengettek - mi lesz a kiskutyával?
A nyár legcsodálatosabb ajándéka egy kiskutya. Édes, bájos kis szőrgombóc, aki még általában a gazdi ölében keresi a biztonságot. Aki tündérien alszik, csillogó szemekkel eszik, és kicsit rosszalkodik. Igen, aki aztán szeptemberre igazi kamasz kommandóssá avanzsál - épp az iskolakezdésre!

Madármentők segítenek a néhány napos yorkikon Madármentők segítenek a néhány napos yorkikon
A Madármentő Állomás nap mint nap segít bajba jutott madarakon, ám pár nappal ezelőtt kivételesen öt kiskutyát vettek szárnyaik alá.

Legtöbbet lájkolt cikkek

A héten

Hónapban

Valaha

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Hírstart Vizslatúra MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
"Megmentettem egy árva kutyát - ám  végül ő mentett meg engem" Hírek - Címlapon
"Megmentettem egy árva kutyát - ám végül ő mentett meg engem"
Állást kapott egy kutya egy gyermekkórházban Hírek - Címlapon
Állást kapott egy kutya egy gyermekkórházban