A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés

Hogyan birkózzunk meg kedvencünk elvesztésének fájdalmával?

2019. november 06., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Kedvenceink rengeteg örömöt hoznak életünkbe, kötődésünk azonban rendkívül fájdalmassá teheti az elkerülhetetlen veszteséget. Képesek lehetünk kezelni a helyzetet?Az utolsó napok, órák, percek megélése borzasztóan nehéz, hiszen tudjuk, a búcsú örökre szól. Szívünket mázsás súly nyomhatja, és kétségek között őrlődhetünk, vajon jó döntést hoztunk-e? És jókor hoztuk-e meg a döntést? Szakemberek segítségével, támogató, szeretetteljes légkörben meglelhetjük a válaszokat, és elindulhatunk a gyógyulás útján.

 

Sohasem könnyű...

 

Gyakran ránk, gazdikra hárul a feladat meghozni a döntést, mikor kutyánk, macskánk élete végéhez közeledik. Egy hosszantartó, gyógyíthatatlan betegség vagy az évek számának rohamosan növekedése egyaránt elgondolkodtat azon, hogy talán itt az idő. Előfordulhat azonban, hogy a kutyánk egy váratlan baleset vagy hirtelen fellépő súlyos betegség miatt minden erőfeszítés ellenére sem lehet segíteni. Halála minden esetben óriási űrt hagy maga után, ezernyi kérdés kavarog a gondolatainkban: Miért kellett így történnie? Mit tehettem volna, hogy megelőzzem? És most hogyan tovább? A sokk borzasztóan nehézzé teheti a feldolgozást, az önmarcangolás pedig érzelmi mélységekbe taszíthatja a gazdikat, akiknek professzionális segítségre is szükségük lehet a történtek feldolgozásában.

 

Kedvenceink emléke örökre velünk marad
Kedvenceink emléke örökre velünk marad
Fotó: Twitter

 

A mi lett volna ha…? mardosó bűntudata rendkívül erős lehet ilyenkor, de akkor is, ha a kutya természetes módon távozott. Hogyhogy nem vettem észre hamarabb a tüneteket? Nyerhettünk volna még egy kis időt, ha jobban odafigyelek? Ne habozzunk segítséget kérni, ha úgy érezzük, nem tudunk megbirkózni a fájdalommal. A gyászt meg kell élni, megfelelő útmutatással egy cseppel könnyebben vehetjük az akadályokat.

 

Érzelmi hullámvasúton…

 

A kisállat halálának körülményeitől függetlenül az elkövetkezendő időszak érzelmi mélypontokkal lehet tarkított. Úrrá lehet rajtunk a depresszió, a fásultság és egyfajta tompaság is: nem érdekel, mi történik körülöttünk, nem akarunk foglalkozni semmivel, elhagyjuk magunkat. Időnként a megkönnyebbülés szele is megérinthet minket, hiszen tudjuk, hogy kedvencünk már nem szenved tovább. De már nem érinthetjük meg többé, nem simogathatjuk meg a bundáját, nem bújhatunk hozzá…

 

A korábban élettel teli ház most csendes és üres, még akkor is, ha nem vagyunk egyedül. Vannak, akik belevetik magukat a teendőkbe, hogy eltereljék gondolataikat, míg mások szomorúan hevernek otthon ágyukban, és hagyják, hogy maguk alá temesse őket a fájdalom. És vannak azok, akik inkább elmennek otthonról és céltalanul bolyonganak, csak hogy ne kelljen szembenézniük az emlékekkel gazdagon átitatott űrrel. Fájdalmas lehet összefutni kutyás ismerőseinkkel, elmenni a park mellett, ahol korábban önfeledten játszottunk, és már nem látogatjuk szívesen kedvenc kirándulóhelyeinket sem.

Az idő múlásával egyre jobban feszíthet az érzelmi fájdalom, mikor arcul csap a felismerés, hogy az új helyzet állandósult, és ebben az új valóságban kedvencünk már csak szívünkben él tovább.

 

A szivárványhídon túl kutyáink is köszöntenek majd minket
A szivárványhídon túl kutyáink is köszöntenek majd minket
Fotó: dhresource.com

 

A gyászt meg kell élni

 

A gyász 5 stádiuma (tagadás, düh, alkudozás, depresszió, belenyugvás/elfogadás) hasonló ahhoz, amit egy szeretett személy elvesztésekor végigjárunk. Az első lépcső, a tagadás megjelenhet akkor, mikor szembesülünk kedvencünk állapotának véglegességével, de halálát követően is, az első sokknál. Kerülhetjük otthonunkat és azokat a helyeket, melyek a közösen eltöltött időre emlékeztetnek, csak hogy ne kelljen újra és újra átélnünk a kisállat hiányának valóságosságát.

 

A düh irányulhat saját magunk és a segítők felé is, akár az állatorvos(ok) felé, hogy nem tudta(k) megmenteni kedvencünket. Ritkább esetben a kisállat is lehet célpont, hogy gyengének bizonyult a túléléshez. Kijöhet közvetett módon: család, barátok, munkatársak irányában tanúsított türelmetlenséggel, indulatossággal.

 

Az alkudozás során újrajátszhatjuk magunkban a történteket, melyek a kisállat halálához vezettek. Megkérdőjelezzük tetteinket és döntéseinket, a bűntudat egyre fokozódik, mígnem átveszi helyét a depresszió. Függetlenül attól, hogy hajlamosak vagyunk-e a depresszióra, átéltünk-e már hasonló epizódot – a felismerés, hogy kedvencünk többé nem tér vissza, óriási kőként nehezedhet lelkünkre.

 

A gyógyulás akkor következik be, mikor elérünk a belenyugvás szintjére. Itt már tisztábban látjuk az eseményeket, képesek vagyunk megélni a fájdalmat és a szomorúságot, ugyanakkor a hálát és megbecsülést is átérezzük mindazért az örömért és boldogságért, mellyel elhunyt kedvencünk bearanyozta mindennapjainkat. Lassacskán megszabadulunk a súlyoktól, és szeretettel gondolunk közös pillanatainkra, hálásak vagyunk azért, hogy életünkben ilyen csodás társra leltünk.

 

A gyermekek számára is fájdalmas, ha elveszítik szeretett kutyájukat, beszéljünk róla
A gyermekek számára is fájdalmas, ha elveszítik szeretett kutyájukat, beszéljünk róla
Fotó: omlet.co.uk

 

Mit mondjunk a gyerekeknek?

 

Ha már elég idősek ahhoz, hogy okosan tudjanak bánni a kutyával, képesek lehetnek megérteni azt is, ha beteg vagy öreg, és egy nap - talán nemsokára - el kell búcsúzniuk tőle. Fontos, hogy a szülők őszintén és nyíltan beszéljenek erről a gyermekkel anélkül, hogy félelmet keltenének benne. Egy kisgyerek például az „altatás” szó hallatán megijedhet, összekötheti az esti lefekvéssel és nem akar majd ágyba bújni, fél elaludni. Feléledhet bennük az aggodalom, hogy egy számukra kedves emberrel is megtörténhet mindez. A "most már a nagyiékkal van, átment a szívárványhídon, az angyalok vigyáznak rá" némileg finomabb, mesésebb formában tálalja a tényeket. Ha bizonytalanok vagyunk, hogyan mondjuk el a gyermekeknek, kérjük ki szakember tanácsát!

 

Az elszökött vagy elköltözött egy tanyára mese jó ötlet tűnhet, ám a gyermek szívében elültetheti a reményt, és még évek múltán is hazavárhatja kedvencét, így nem tudja megélni az elvesztése miatt érzett gyászt. Ha látják a szüleiket megfelelő keretek között gyászolni, akkor megérthetik azt is, hogy rendben van, ha a veszteség miatt szomorúnak érzik magukat, „fáj a szívük”. Bátorítsuk őket arra, hogy beszéljenek arról, ami nyomasztja őket.

 

Lélekemelő lépések - támasz a mindennapokban

 

A gyász feldolgozásában több eszköz is segítségünkre lehet, kezdve a naplóírástól, a művészeti projekteken és a test-lélek-szellem hármasát fejlesztő tudatos tevékenységen át (pl. meditáció, jóga) az új élmények szerzéséig (kirándulás, utazás).

  • Megemlékezhetünk kedvencünkről egy családi összejövetel keretében, mikor fényképeket és emlékeket osztunk meg egymással – ez azok számára is jótékony hatással bírhat, akik például távollétük miatt nem tudtak elbúcsúzni tőle.
  • Kitehetünk néhány bekeretezett képet is otthonunkba, készíthetünk scrapbook-ot, vagy még életében levesszük mancslenyomatát, melyet montázs vagy éppen tetoválás formájában őrzünk meg.
  • Kialakíthatunk egy emlékhelyet is otthonunk egyik pontján, ahol elhelyezzük az urnát, de ha ez túl fájdalmas, egy búcsúszertartás keretében eltemethetjük vagy szétszórhatjuk kedvencünk hamvait.
  • Felszerelését, játékait elajándékozhatjuk egy állatmentő szervezetnek, s ha örökbefogadtuk, küldhetünk számukra adományt a nevében.
Éljük meg a közös pillanatokat kutyánkkal, gyűjtsünk minél több szép emléket
Éljük meg a közös pillanatokat kutyánkkal, gyűjtsünk minél több szép emléket
Fotó: freepik.com

 

Segíthet, ha a kutyát jól ismerő barátainkkal, családtagjainkkal felidézzük szép pillanatainkat, ellátogathatunk gyászfeldolgozó csoportba (ld. VizslaVigasz), ahol szakértő támogatással beszélhetjük ki magunkból mindazt, ami szívünket nyomja. A témában egy könyv is megjelent A szivárványhíd túloldalán címmel. Előfordulhat, hogy a későbbiekben egy újabb veszteség felhozza régi sérelmeinket, a gyásznak ennél az összetett formájánál érdemes lehet egyéni vagy családi tanácsadáshoz folyamodni. Bármit is teszünk, mindenekelőtt legyünk magunkkal türelmesek és szeretetteljesek.

 

Az új kedvenc érkezése

 

Olyan üres a ház, meg kellene tölteni egy kis élettel… - bukkanhat fel a gondolat, és nagy lehet a kísérték, hogy magunkhoz vegyünk egy új kutyát. Ezzel párhuzamosan azonban megjelenhet a kétség, hogy talán nem tiszteljük kellően kedvencünk emlékét, ha máris „helyettesítjük”. Senki sem pótolható, a gyásznak pedig időt kell hagyni. Vannak, akik éveket várnak, mire újra képesek megnyitni a szívüket.

Nem érdemes fejest ugrani, hogy esetleg később megbánjuk az elhamarkodott döntést. Időbe telhet, mire képesek leszünk egy kisállat szemébe nézni úgy, hogy őt látjuk, anélkül, hogy elvesztett kedvencünket keresnénk benne, hozzá hasonlítanánk őt, vagy újra átélnénk a fájdalmat. Józan fejjel, lehetőségeink és önmagunk ismeretében tudni fogjuk, mikor állunk készen.

 


 

Ám addig is éljünk meg minden pillanatot kedvencükkel, vigyázzunk rá, becsüljük meg és szeressük úgy, ahogy neki is jó. Eközben pedig gyűjtsünk minél több kedves emléket, mely örökre velünk marad.

 


 

Forrás: petmd.com
Indexkép forrás: Twitter

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ilyen a világ egyik legrégebbi kutyatemetője Ilyen a világ egyik legrégebbi kutyatemetője
Párizs külvárosában nem mindennapi helyre bukkanhatunk: itt található a világ egyik legöregebb kisállattemetője. Nagysága és egykori fénye mára már megkopott, mégis érdemes ezt a különleges helyet felfedezni.

Emlékezünk rájuk Emlékezünk rájuk
Mindenszentek és halottak napján a négylábú családtagjainkért is égnek a gyertyák.

Kutyaportrék töklámpáson Kutyaportrék töklámpáson
Közeledik Halloween. Mi mással tehetnénk hangulatosabbá kertünket, mint egy sejtelmesen pislákoló töklámpással, amin ráadásul kedvencünk portréja díszeleg? Kutyabarátoknak kötelező!

Mit árul el a kutya farka? Mit árul el a kutya farka?
Hosszú, rövid, sima, zászlós, kunkori – minden kutyának más a farka, néhány kivételtől eltekintve azonban mindegyiküknek van. Tisztában vagyunk-e vele, milyen célt szolgál a farok és milyen üzenetet hordoz a csóválás?

Befolyásolja a kutyák iránti szeretetünket az, hogy a világ mely pontján élünk? Befolyásolja a kutyák iránti szeretetünket az, hogy a világ mely pontján élünk?
Miért szeretik egyesek a házikedvenceket, míg mások nem? Egy új tanulmány szerint óriási különbségek vannak a nemzetek között a kutya- és macskatartás tekintetében.

Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül! Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül!
Te is elgondolkodtál már azon, mi lenne, ha kedvenced elmesélhetné, mit érez? Az alábbi jelek segítségével megtudhatod a választ az egyik legfontosabb kérdésre is: boldog-e a kutyád?

E-cigaretta: kutyád életébe is kerülhet, ha megkaparintja E-cigaretta: kutyád életébe is kerülhet, ha megkaparintja
Korábban már körüljártuk a dohányzás kutyákra gyakorolt hatásának témakörét. De mi a helyzet az e-cigarettával?

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Megtört szív szindrómát diagnosztizáltak egy nőnél kiskutyája halála után Megtört szív szindrómát diagnosztizáltak egy nőnél kiskutyája halála után
Megszakad a szívünk, amikor családtagunkat, legjobb barátunkat elveszítjük. Az összetört szív gyönyörű költői kifejezés, számtalan vers, dal, regény, film központi témája. Kevesen tudják azonban, hogy nem csak lírai szempontból értelmezhető a kifejezés: bizony létezik ilyen betegség.

Kutyára és emberre is veszélyes betegséget terjeszthetnek a szúnyogok Kutyára és emberre is veszélyes betegséget terjeszthetnek a szúnyogok
Az éghajlatváltozásnak köszönhetően hazánkban is megjelent a Leishmaniasis nevű betegség, mely házikedvenceinket és minket, gazdikat is érinthet. Mit tegyünk a betegség gyanúja esetén és hogyan védekezzünk ellene?

Kiemelt híreink

Farokkal a homlokán született a kiskutya - ő az internet új kedvence Farokkal a homlokán született a kiskutya - ő az internet új kedvence
Különleges megjelenéssel született az "unikornis" kiskutya - az internetezők legalábbis így hívják a kölyköt, aki egy kis kutyafarokkal a homlokán született. A kölyöknek nem...

Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár? Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár?
Kevésbé reagál a szavainkra, meg sem hallja, ha csörög a kulcs a zárban, még a hangos zajokra sem riad fel álmából. Lehet, hogy kutyánknak gond van a hallásával?

Tragédia Szlovákiában: menhelyi kutyákat mentő önkénteseket sodort el az árvíz Tragédia Szlovákiában: menhelyi kutyákat mentő önkénteseket sodort el az árvíz
Gyászolnak az állatbarátok: a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék okozta árvíz sodort el három nőt, akik a nagyrőcei menhely kutyáit akarták menteni a pusztító áradás elől...

Meghökkentően rendhagyó naptár a legőrültebb kutyásoknak Meghökkentően rendhagyó naptár a legőrültebb kutyásoknak
Nem mindennapi pózokban kapták lencsevégre a kutyákat a megjelenő naptárhoz - a mondhatni tolakodó fotókkal kiadott naptár nemes célt szolgál: a bevétel egy része egy állatvédő szervezethez...

Mozifilm készül Rin Tin Tinről Mozifilm készül Rin Tin Tinről
A jól ismert németjuhász többször is megmentette a csődtől a Warner Bros stúdióját az 1920-as években. Az új filmben igazi akcióhősként jelenik meg majd a vásznon Rin Tin Tin alakja. ...

Tizenkilenc magyar érem a Kutyafogathajtó Európa-bajnokságon! Tizenkilenc magyar érem a Kutyafogathajtó Európa-bajnokságon!
Összesen 19 éremmel zárta a magyar válogatott a Magyarpolányban megrendezett kutyafogathajtó Európa-bajnokságot. Az egyes kategóriákban hat aranyérmet gyűjtöttek a magyarok.

Közel háromezer kutya ivartalanítását támogatja az Agrárminisztérium Közel háromezer kutya ivartalanítását támogatja az Agrárminisztérium
Nagy lépés az állatvédelem és a felelős állattartás terén: 100 millió forintot biztosított az Agrárminisztérium kutyák ivartalanítására. A cél a kóbor kutyák és a nem kívánt szaporulatok...

Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete? Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete?
Előfordul, hogy kutyánkat megsimogatva úgy érzékeljük, testéből szokatlan melegség árad. Ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy lázas. De hogyan állapíthatjuk meg, hogy minden rendben...

Szívszorító videóval kampányolnak az állatvédők: a kutya nem karácsonyi ajándék! Szívszorító videóval kampányolnak az állatvédők: a kutya nem karácsonyi ajándék!
A statisztikák arról tanúskodnak, hogy sajnos még mindig nem tudatosult az emberekben, hogy nem feltétlen jó ötlet élő állatot választani karácsonyi ajándékként... Az ünnepet megelőző...

Balto, a hős kutya igaz története Balto, a hős kutya igaz története
Gyermekkorunk egyik kedvence, Balto a valóságban több száz életet mentett meg az 1920-as évek Alaszkájában. Ismerjétek meg a hős történetét!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Ebugatta JULIUS-K9 EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Betilthatják Angliában a tűzijáték értékesítését Hírek - Címlapon
Betilthatják Angliában a tűzijáték értékesítését
Tarol a neten az "emberarcú" kutya Hírek - Címlapon
Tarol a neten az "emberarcú" kutya