A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Így néz ki az idős kutyák földi mennyországa

2018. január 05., 06:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




Egy hely, ahol a négylábú kisöregek királynak és királynőnek kijáró figyelemben és kényeztetésben részesülnek életük utolsó szakaszában.



A Monkey House nevű hospice kutyaotthonban menedékre lel minden idős és súlyosan beteg eb, akiktől gazdáik váltak meg vagy az utcán próbálták túlélni a napokat magányosan, fájdalmak közepette. Sajnos rengeteg hasonló sorsú kutya kerül be a menhelyekre, az idegen környezet kiváltotta stressz tovább ronthat egészségi állapotukon, örökbefogadási esélyeik pedig az idő előrehaladtával egyre csökkennek.  

 

Michele és Jeff Allen hat hektáros farmján azonban biztonságra lelnek azok a sanyarú sorsú kutyusok is, akik már senkinek sem kellenek. A házaspár 2010 óta foglalkozik ideiglenes befogadással New Jersey-ben fekvő hatalmas birtokán. Első védencüknél tudatosult bennük, hogy a menhelyeken élő idős és sérült, beteg kutyusoknak mekkora szükségük van egy olyan helyre, ahol az igényeiknek megfelelő körülmények között tölthetik el életük hátralévő részét.

 

Monkey House, az idős kutyák paradicsoma
Monkey House, az idős kutyák paradicsoma
Fotó: thedodo.com

 

Saját kutyaotthonuk ötletét a 15 éves Monkey ihlette, aki súlyos szívbetegsége és kora miatt hamar kiérdemelte az „örökbeadhatatlan” címet. Egy szempillantás alatt beleszerettek, gondoskodásuknak köszönhetően két szép évet ajándékozhattak még neki.

 

Daisy, a 10 éves csivava 2013-ban került be a menhelyre, a hasát uraló óriási daganattal és mancsai alá kunkorodó karmaival siralmas látványt nyújtott. Szőre is kihullott már, szívbetegsége volt a hab a tortán. A műtétet követően gyönyörűen felépült, gyógyszerekkel sikerült stabilizálni állapotát. A Monkey House egyik oszlopos tagjává vált: kicsiny mérete és állapotának súlyossága eltörpül küzdőszelleme és jókedve mellett.

 

Daisy, az idős csivava divatozik
Daisy, az idős csivava divatozik
Fotó: thedodo.com

 

A különleges színű mosómedvekopó Bullwinkle tavaly decemberben csatlakozott a kutyaparadicsom falkájához. Őt sem kímélte az élet: ízületi gyulladása és bőrproblémái mellett krónikus köhögés, daganatok és szívbetegség is kíséri mindennapjait, ráadásul előző tulajdonosa átvágatta a hangszálait, mert zavarta a kutya mély, öblös ugatása.  Allenék szerint süket, mint az ágyú és látása is igencsak megromlott már. Erre egy kisállatboltban tett látogatás alkalmával derült fény, Bullwinkle ugyanis esetlenül tipegett a sorok közt és hosszú farkával nagyjából mindent levert a polcokról.

 

Gondozói azonban mindezek ellenére, vagyis inkább mindezekkel együtt imádják őt! A tündéri nagyfiú boldogsága határtalan, a 40 kg-s szeretetgombóc lelkében egy örök kölyök maradt: kicsi lakótársainak tálkáiból iszik, rendszerint a legkisebb fekvőhelyet választja a szundításhoz, s a többiek fölé magasodva mintegy menedéket nyújt nekik. 

 

Az idős mosómedvekopó a kicsi fekhelyen
Az idős mosómedvekopó a kicsi fekhelyen
Fotó: thedodo.com

 

Az elmúlt években 58 kutyáról gondoskodtak a hospice otthonban, a házaspár jelenleg 23 ebbel osztja meg életét három örökbefogadott kutyájuk és két macskájuk mellett. A kóbor cicákról sem feledkeznek meg, a közelben található macskakolónia tagjai befogják, majd ivartalanítás után visszahelyezik őket eredeti helyükre.

 

Ennyi kutya ellátása szinte a nap minden percében feladattal jár: a rendszeres állatorvosi vizitek és kontrollok mellett az otthoni ápolás is alapos odafigyelést igényel. Minden kutyus speciális étrenden van és más-más gyógyszert szed. Tüneteik enyhítésére a hagyományos és alternatív gyógymódok kombinációját alkalmazzák, kiegészítve fizioterápiával, hidroterápiával és lézeres kezelésekkel. Úri kényeztetést kap minden egyes négylábú családtag, kívánságaikat ezer örömmel teljesítik kétlábú alattvalóik.

 

A hidroterápia az idős kutyák állapotára is jótékony hatással van
A hidroterápia az idős kutyák állapotára is jótékony hatással van
Fotó: thedodo.com

 

Kedvenc tevékenységük a szundikálás, ám a közös séták is frissítően hatnak számukra. A csendesebb helyeket részesítik előnyben, ahol a kutyák nyugodtan pihenhetnek és szaglászhatnak. Akiknek már nehezére esne rozoga lábaikon sétálni, kiskocsin vagy önkéntesek karjában utazva élvezik a kiruccanást. Kíváncsian nézelődnek és hatalmasakat szippantanak a friss levegőből. Imádják ezeket a kalandokat, készülődésnél látni, ahogy felvillanyozódnak, hazatérve pedig süt róluk a boldogság és az elégedettség.

 

Az idős kutyák imádják a sétákat
Az idős kutyák imádják a sétákat
Fotó: thedodo.com

 

Ezek a feledhetetlen pillanatok és önkénteseik támogatása segítenek a házaspárnak átlendülni az elkerülhetetlenen. A „nagynénik” és „nagybácsik” többsége idősekből áll, az évek során igazi családdá forrtak össze. Mentvényeik állapotában bármikor bekövetkezhet olyan változás, mikor búcsút kell venniük egymástól. Amikor már minden egyes levegővétel igazi kihívásnak számít, nem múló rohamok gyötrik őket vagy a kezelések ellenére is súlyosbodnak fájdalmaik, akkor tudják, itt az idő. És ezt a falka is érzi, együtt köszönnek el társuktól:

 

„Mikor a karjaimban tartom őket, és látom elhomályosuló tekintetüket, már nem érzem a szükségét, hogy az orvoshoz rohanjak velük. Minden tőlünk telhetőt megteszünk értük, és azt szeretnénk, hogy a búcsú olyan legyen, ahogy számukra a legkényelmesebb, kívánságuk szerint történjen minden. Utolsó pillanataikban is szeretettel vesszük őket körbe, hogy szeretve érezhessék magukat és tudják, biztonságban vannak.”

 

A búcsú pillanatai szeretetben, biztonságban telnek
A búcsú pillanatai szeretetben, biztonságban telnek
Fotó: thedodo.com

Forrás: thedodo.com
Cikk első megjelenése: 2017. szeptember 02.

Témába vág

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort
Messi, a nyolcéves kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta, micsoda ajándékot kapott!

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál Egyedi kutyás ajándéktárgyak MOL Nyrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutyahűség végtelen: hetekig őrizte elhunyt gazdáját a kiskutya Hírek - Címlapon
A kutyahűség végtelen: hetekig őrizte elhunyt gazdáját a kiskutya
Különleges napszemüveg védi az albínó kutyus szemeit Hírek - Címlapon
Különleges napszemüveg védi az albínó kutyus szemeit