A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Könnyű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Nevelés

Így néz ki az idős kutyák földi mennyországa

2018. január 05., 06:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
Egy hely, ahol a négylábú kisöregek királynak és királynőnek kijáró figyelemben és kényeztetésben részesülnek életük utolsó szakaszában.

A Monkey House nevű hospice kutyaotthonban menedékre lel minden idős és súlyosan beteg eb, akiktől gazdáik váltak meg vagy az utcán próbálták túlélni a napokat magányosan, fájdalmak közepette. Sajnos rengeteg hasonló sorsú kutya kerül be a menhelyekre, az idegen környezet kiváltotta stressz tovább ronthat egészségi állapotukon, örökbefogadási esélyeik pedig az idő előrehaladtával egyre csökkennek.  

 

Michele és Jeff Allen hat hektáros farmján azonban biztonságra lelnek azok a sanyarú sorsú kutyusok is, akik már senkinek sem kellenek. A házaspár 2010 óta foglalkozik ideiglenes befogadással New Jersey-ben fekvő hatalmas birtokán. Első védencüknél tudatosult bennük, hogy a menhelyeken élő idős és sérült, beteg kutyusoknak mekkora szükségük van egy olyan helyre, ahol az igényeiknek megfelelő körülmények között tölthetik el életük hátralévő részét.

 

Monkey House, az idős kutyák paradicsoma
Monkey House, az idős kutyák paradicsoma
Fotó: thedodo.com

 

Saját kutyaotthonuk ötletét a 15 éves Monkey ihlette, aki súlyos szívbetegsége és kora miatt hamar kiérdemelte az „örökbeadhatatlan” címet. Egy szempillantás alatt beleszerettek, gondoskodásuknak köszönhetően két szép évet ajándékozhattak még neki.

 

Daisy, a 10 éves csivava 2013-ban került be a menhelyre, a hasát uraló óriási daganattal és mancsai alá kunkorodó karmaival siralmas látványt nyújtott. Szőre is kihullott már, szívbetegsége volt a hab a tortán. A műtétet követően gyönyörűen felépült, gyógyszerekkel sikerült stabilizálni állapotát. A Monkey House egyik oszlopos tagjává vált: kicsiny mérete és állapotának súlyossága eltörpül küzdőszelleme és jókedve mellett.

 

Daisy, az idős csivava divatozik
Daisy, az idős csivava divatozik
Fotó: thedodo.com

 

A különleges színű mosómedvekopó Bullwinkle tavaly decemberben csatlakozott a kutyaparadicsom falkájához. Őt sem kímélte az élet: ízületi gyulladása és bőrproblémái mellett krónikus köhögés, daganatok és szívbetegség is kíséri mindennapjait, ráadásul előző tulajdonosa átvágatta a hangszálait, mert zavarta a kutya mély, öblös ugatása.  Allenék szerint süket, mint az ágyú és látása is igencsak megromlott már. Erre egy kisállatboltban tett látogatás alkalmával derült fény, Bullwinkle ugyanis esetlenül tipegett a sorok közt és hosszú farkával nagyjából mindent levert a polcokról.

 

Gondozói azonban mindezek ellenére, vagyis inkább mindezekkel együtt imádják őt! A tündéri nagyfiú boldogsága határtalan, a 40 kg-s szeretetgombóc lelkében egy örök kölyök maradt: kicsi lakótársainak tálkáiból iszik, rendszerint a legkisebb fekvőhelyet választja a szundításhoz, s a többiek fölé magasodva mintegy menedéket nyújt nekik. 

 

Az idős mosómedvekopó a kicsi fekhelyen
Az idős mosómedvekopó a kicsi fekhelyen
Fotó: thedodo.com

 

Az elmúlt években 58 kutyáról gondoskodtak a hospice otthonban, a házaspár jelenleg 23 ebbel osztja meg életét három örökbefogadott kutyájuk és két macskájuk mellett. A kóbor cicákról sem feledkeznek meg, a közelben található macskakolónia tagjai befogják, majd ivartalanítás után visszahelyezik őket eredeti helyükre.

 

Ennyi kutya ellátása szinte a nap minden percében feladattal jár: a rendszeres állatorvosi vizitek és kontrollok mellett az otthoni ápolás is alapos odafigyelést igényel. Minden kutyus speciális étrenden van és más-más gyógyszert szed. Tüneteik enyhítésére a hagyományos és alternatív gyógymódok kombinációját alkalmazzák, kiegészítve fizioterápiával, hidroterápiával és lézeres kezelésekkel. Úri kényeztetést kap minden egyes négylábú családtag, kívánságaikat ezer örömmel teljesítik kétlábú alattvalóik.

 

A hidroterápia az idős kutyák állapotára is jótékony hatással van
A hidroterápia az idős kutyák állapotára is jótékony hatással van
Fotó: thedodo.com

 

Kedvenc tevékenységük a szundikálás, ám a közös séták is frissítően hatnak számukra. A csendesebb helyeket részesítik előnyben, ahol a kutyák nyugodtan pihenhetnek és szaglászhatnak. Akiknek már nehezére esne rozoga lábaikon sétálni, kiskocsin vagy önkéntesek karjában utazva élvezik a kiruccanást. Kíváncsian nézelődnek és hatalmasakat szippantanak a friss levegőből. Imádják ezeket a kalandokat, készülődésnél látni, ahogy felvillanyozódnak, hazatérve pedig süt róluk a boldogság és az elégedettség.

 

Az idős kutyák imádják a sétákat
Az idős kutyák imádják a sétákat
Fotó: thedodo.com

 

Ezek a feledhetetlen pillanatok és önkénteseik támogatása segítenek a házaspárnak átlendülni az elkerülhetetlenen. A „nagynénik” és „nagybácsik” többsége idősekből áll, az évek során igazi családdá forrtak össze. Mentvényeik állapotában bármikor bekövetkezhet olyan változás, mikor búcsút kell venniük egymástól. Amikor már minden egyes levegővétel igazi kihívásnak számít, nem múló rohamok gyötrik őket vagy a kezelések ellenére is súlyosbodnak fájdalmaik, akkor tudják, itt az idő. És ezt a falka is érzi, együtt köszönnek el társuktól:

 

„Mikor a karjaimban tartom őket, és látom elhomályosuló tekintetüket, már nem érzem a szükségét, hogy az orvoshoz rohanjak velük. Minden tőlünk telhetőt megteszünk értük, és azt szeretnénk, hogy a búcsú olyan legyen, ahogy számukra a legkényelmesebb, kívánságuk szerint történjen minden. Utolsó pillanataikban is szeretettel vesszük őket körbe, hogy szeretve érezhessék magukat és tudják, biztonságban vannak.”

 

A búcsú pillanatai szeretetben, biztonságban telnek
A búcsú pillanatai szeretetben, biztonságban telnek
Fotó: thedodo.com

Forrás: thedodo.com
Cikk első megjelenése: 2017. szeptember 02.

Témába vág

Saját vakvezető kutyája van a vak spánielnek - ők az internet legújabb sztárjai Saját vakvezető kutyája van a vak spánielnek - ők az internet legújabb sztárjai
A páros első találkozásuk óta elválaszthatatlan egymástól. A golden retriever mindenhová elkíséri vak társát.

Ismét remekeltek mentőkutyásaink a világbajnokságon Ismét remekeltek mentőkutyásaink a világbajnokságon
Az idei világbajnokságon is fantasztikus teljesítményt nyújtottak a magyar mentőkutyások.

Tudta nélkül altatták el a depressziós férfi kutyáját Tudta nélkül altatták el a depressziós férfi kutyáját
A férfi elmondása szerint, kutyája segített kilábalnia betegségéből. Azonban a külföldi nyaralásuk alatt az otthon maradt Blue-t az önkormányzat elaltatta.

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

50 ezer éves, jégbe fagyott farkaskölyköt találtak Kanadában 50 ezer éves, jégbe fagyott farkaskölyköt találtak Kanadában
Egy farkas és egy rénszarvas jégbe fagyott tetemét találták meg aranybányászok, a kanadai Yukonban. Ez az első olyan farkasmaradvány, amely a jégkori időkből származik.

Miért olyan boldog a kutyád, ha meglát téged? Miért olyan boldog a kutyád, ha meglát téged?
Természetesen minden kutya nagyon boldog, ha viszontláthatja gazdáját néhány magányos óra után. Lehet nem is sejtjük, mennyi mindent megtudhatnak a megérkezésünk utáni pillanatokban arról, hogy merre jártunk!

Kitüntetést kaphat a megcsonkított lábú kutya Kitüntetést kaphat a megcsonkított lábú kutya
A golden retrieverre a szemétben találtak rá a dél-koreai kutyahús-üzemnél, ezután mindegyik lábát amputálni kellett a sérülések miatt. Mára igazi hős lett!

„Rájött az ötperc...” - Te is tapasztaltad kutyádnál? „Rájött az ötperc...” - Te is tapasztaltad kutyádnál?
Körbe-körbe rohangál, szemei kikerekednek, füleit hátracsapja és fikarcnyit sem törődik azzal, kit vagy mit borít fel a féktelen tombolásban... Ismerős?

Lelőtték a Las Vegas-i lövöldözést túlélő család terápiás kutyáját Lelőtték a Las Vegas-i lövöldözést túlélő család terápiás kutyáját
A pár az ámokfutás után úgy döntött, jó hatással lenne rájuk egy kutya, aki segítene az események feldolgozásában. Ekkor vették magukhoz Jaxet, a terápiás kutyát, hogy enyhítsen fájdalmukon.

Miért is jó, ha van kutyád? Miért is jó, ha van kutyád?
Hosszú ideje győzködöd kedvesedet vagy családtagjaidat arról, hogy legyen kutyus a háznál? Megfelelő körülmények esetén, illetve, ha elegendő szabadidőd van, az alábbi indokok segíthetnek meglágyítani a szívüket.

Legtöbbet lájkolt cikkek

A héten

Hónapban

Valaha

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Vizslatúra AEGON Magyarország Zrt. Praktiker

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
A kutyahűség végtelen: hetekig őrizte elhunyt gazdáját a kiskutya Hírek - Címlapon
A kutyahűség végtelen: hetekig őrizte elhunyt gazdáját a kiskutya
Különleges napszemüveg védi az albínó kutyus szemeit Hírek - Címlapon
Különleges napszemüveg védi az albínó kutyus szemeit