A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Indul a nemzeti kutyafajtáink állami génbanki fenntartási programja

2016. augusztus 22., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!
A kilenc magyar fajtánk megőrzését hivatott támogatni az új program.A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete valamint Devecser város szervezésében Országos Juhász- és Pásztorkutya Kiállítást rendeztek augusztus 20-án a Bakonyerdő Zrt. Sárosfői Vadászházában.

A kiállítás megrendezése már hagyományosnak számít Devecser város életében. Az első ilyen jellegű kiállítást 1999-ben rendezték, akkor még jóval kevesebb fajta volt nevezhető, mint napjainkban. Ma már közel 40 fajta kiváló egyedei vonulhatnak fel ezen a kiállításon, melyre minden évben egyre több kiállító és érdeklődő érkezik.

 

Az idei kiállítást V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, hogy pásztor- és vadászkutyafajtáink a hosszas nemesítő munka során csiszolt erényeikkel ugyanúgy nemzetünkre jellemző értéket képviselnek, mint a kézműves, az irodalmi vagy éppen zenei alkotások.

 

Pulik a vízparton
Pulik a vízparton
Fotó: kfuh.de

 

Az államtitkár úgy vélte, nemesítésük annak a több évszázados állattenyésztő kultúrának a része, amelyet pásztorkodó és vadászó elődeink kezdtek, majd később szervezett tudományos állami keretek között folytatódott, és amiért ma is sokan dolgoznak elhivatottan.

 

Beszédében hangsúlyozta, hogy nemcsak elismerés és köszönet illeti meg a tenyésztőket, hanem állami segítség és támogatás is. Kiemelte: a Földművelésügyi Minisztérium kidolgozta a nemzeti kutyafajtáink állami génbanki fenntartási programját, amelynek keretében olyan állami tenyészetek létrehozását tűzte ki célul, amelyek lehetővé teszik a fajták egykori hasznosításának megfelelő, pásztor-, terelő- és vadászkutya tulajdonságaik megőrzését, fejlesztését és hosszú távú, funkcionális tenyésztését.

 

Drótszőrű magyar vizsla
Drótszőrű magyar vizsla
Fotó: gundogweblinks.co.uk

 

Az államtitkár bejelentette, hogy a 9 magyar kutyafajta – a komondor, a kuvasz, a puli, a pumi, a mudi, a rövidszőrű és a drótszőrű magyar vizsla, a magyar agár és az erdélyi kopó – eredeti hasznosítását és tulajdonságait őrző állami génbankok szervezését és kialakítását kiemelt programként kezeli a Földművelésügyi Minisztérium. A program gyakorlati megvalósítása elkezdődött és a minisztérium előkészítette a szükséges jogszabályi és szervezeti fejlesztéseket, felosztotta, hogy melyik nemzeti parki igazgatóság melyik őshonos magyar kutyafajtáért felel. Dr. Fazekas Sándor miniszter úr elfogadta a program végrehajtására kidolgozott javaslatot és megvalósításával megbízta a Haszonállat-génmegőrzési Központot, ami a felkérésnek eleget téve létrehozott egy szakértői bizottságot, és egyeztetéseket, megbeszéléseket kezdeményezett az érintettekkel.

 

Hatalmas termetű kutyánk, a komondor
Hatalmas termetű kutyánk, a komondor
Fotó: petpaw.com.au

 

Az államtitkár végül hozzátette: ahhoz, hogy az állami szerepvállalással valóban olyan lehetőségeket biztosíthassunk, amit támogatja és kiegészíti a tenyésztők munkáját, elengedhetetlen a folyamatos kommunikáció az elismert tenyésztőszervezetek, a nemzeti park igazgatóságok, az állami erdészeti társaságok, a NÉBIH és a Földművelésügyi Minisztérium képviselői között.

 

 

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium
Indexkép forrás: gundogweblinks.co.uk

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megjelent a Nemzeti kincsünk a kuvasz című könyv Megjelent a Nemzeti kincsünk a kuvasz című könyv
Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a hungarikum bizottság támogatásával; ebből az alkalomból beszélt a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos hétfőn sajtótájékoztatón.

Agrárminisztérium: jövőre ingyenes lesz a magyar ebfajták törzskönyvezése Agrárminisztérium: jövőre ingyenes lesz a magyar ebfajták törzskönyvezése
A hungarikummá nyilvánított kilenc magyar kutyafajta állományának fenntartását és fejlesztését segíti az Agrárminisztérium (AM) támogatása, amelynek köszönhetően a tenyésztők számára lényegében ingyenessé válik a megszületett kiskutyák utáni származási igazolások kiadása; a tenyésztés költségeinek csökkentése hozzájárul a fajtatiszta magyar ebfajták állományának gyarapodásához - közölte az AM hétfőn az MTI-vel.

Egy felmérés szerint a papírok és oltások helyett fontosabbnak tartják a kutya személyiségét a leendő gazdik Egy felmérés szerint a papírok és oltások helyett fontosabbnak tartják a kutya személyiségét a leendő gazdik
Az állatszaporítók ellen és a felelős kutya-örökbefogadás mellett tavasz óta kampányt folytató Jófogás most a Szeretlek Magyarországgal közösen mérte fel a kutyatulajdonosok tudatosságát. Kiderült, hogy mennyire vagyunk tisztában azzal, hogy kedvencünk honnan származik és milyen körülmények között tartották. Az online felmérésben összesen 1744-en vettek részt.

Újabb kutyás emlékérme jelenik meg: a vizsla után újabb magyar kutyafajtával bővül a sor Újabb kutyás emlékérme jelenik meg: a vizsla után újabb magyar kutyafajtával bővül a sor
Október elején jelenik meg a következő darabja a "Magyar pásztor- és vadászkutya fajták" emlékérme sorozatnak. Ezúttal egyik pásztorkutyánk képe díszíti majd az érmét.

Az én kutyám nem éppen egy zseni... Biztos vagy benne? Az én kutyám nem éppen egy zseni... Biztos vagy benne?
Hajlamosak lehetünk úgy tekinteni kutyánkra, mint a világ legcsodálatosabb kis (vagy nagy) élőlényére. És hát így is van. Tündéri pofijának és kedvességének hála ő a legjobb barátunk, még ha akadnak is döcögők közös utunkon. Például amikor valami olyat tesz, ami előtt értetlenül állunk, felmerülhet bennünk a kérdés: "Hülye a kutyám?".

A Jófogás kitiltotta oldaláról az állatszaporítókat A Jófogás kitiltotta oldaláról az állatszaporítókat
A hazai piacvezető apróhirdetési oldal a tavalyi szigorítást követően április elejétől folyamatosan és végleg törli az állatszaporítók hirdetéseit. A kitiltással a Jófogás fel szeretné hívni a figyelmet a szaporítók tevékenységének következményeire, míg az állatmenhelyek számára biztosított ingyenes felülettel az örökbefogadásra biztatja a potenciális gazdikat. Egy jelképes, éves díj ellenében pedig egyedi felületet biztosít a hivatalos kisállattenyésztőknek is.

Az őshonos magyar kutyafajtákról készült ismeretterjesztő film Az őshonos magyar kutyafajtákról készült ismeretterjesztő film
Oktató- és természetfilm készült a kilenc őshonos magyar kutyafajtáról; a mintegy félórás kisfilmet szerdán mutatták be a Nemzeti Kutyafajtáink Génmegőrzési Program egyik alprogramjának projektzáró rendezvényén Egerben.

Magyar fajták, amelyekre büszkék lehetünk Magyar fajták, amelyekre büszkék lehetünk
Munkakutyák és magas teljesítmény. Ezekkel a szavakkal lehetne legjobban jellemezni a magyar fajtákat. A magyar nép már ősidőktől kezdve olyan kutyafajtákat preferált, melyekkel jól lehet dolgozni, és az együttélés is gondtalan lehet. Nemzeti ünnepünk alkalmából ezekről a fajtákról ejtünk pár szót.

Hipoallergén kutyák - 8 különleges fajta kutyaszőr-allergiásoknak Hipoallergén kutyák - 8 különleges fajta kutyaszőr-allergiásoknak
Sorozatunk második részében további fajtákat mutatunk be, melyekből allergiások is választhatnak, ha szeretnének kutyát tartani. Ismerjétek meg őket!

Ezek Magyarország legnépszerűbb kutyafajtái Ezek Magyarország legnépszerűbb kutyafajtái
Meglepő eredményeket hozott a MEOESZ listája a magyarok kedvenc kutyafajtáiról. A TOP 10-es listába mindössze két magyar kutyafajta került be, tarolnak azonban a “trendi” kutyák.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál Ebugatta Hírstart JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Elveszett gyerek, magára hagyott kutya és egy macska: kit mentenél meg? Hírek - Címlapon
Elveszett gyerek, magára hagyott kutya és egy macska: kit mentenél meg?
A kutyaszőr szépítője: a tojás Hírek - Címlapon
A kutyaszőr szépítője: a tojás