A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Indul a nemzeti kutyafajtáink állami génbanki fenntartási programja

2016. augusztus 22., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!
A kilenc magyar fajtánk megőrzését hivatott támogatni az új program.A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete valamint Devecser város szervezésében Országos Juhász- és Pásztorkutya Kiállítást rendeztek augusztus 20-án a Bakonyerdő Zrt. Sárosfői Vadászházában.

A kiállítás megrendezése már hagyományosnak számít Devecser város életében. Az első ilyen jellegű kiállítást 1999-ben rendezték, akkor még jóval kevesebb fajta volt nevezhető, mint napjainkban. Ma már közel 40 fajta kiváló egyedei vonulhatnak fel ezen a kiállításon, melyre minden évben egyre több kiállító és érdeklődő érkezik.

 

Az idei kiállítást V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, hogy pásztor- és vadászkutyafajtáink a hosszas nemesítő munka során csiszolt erényeikkel ugyanúgy nemzetünkre jellemző értéket képviselnek, mint a kézműves, az irodalmi vagy éppen zenei alkotások.

 

Pulik a vízparton
Pulik a vízparton
Fotó: kfuh.de

 

Az államtitkár úgy vélte, nemesítésük annak a több évszázados állattenyésztő kultúrának a része, amelyet pásztorkodó és vadászó elődeink kezdtek, majd később szervezett tudományos állami keretek között folytatódott, és amiért ma is sokan dolgoznak elhivatottan.

 

Beszédében hangsúlyozta, hogy nemcsak elismerés és köszönet illeti meg a tenyésztőket, hanem állami segítség és támogatás is. Kiemelte: a Földművelésügyi Minisztérium kidolgozta a nemzeti kutyafajtáink állami génbanki fenntartási programját, amelynek keretében olyan állami tenyészetek létrehozását tűzte ki célul, amelyek lehetővé teszik a fajták egykori hasznosításának megfelelő, pásztor-, terelő- és vadászkutya tulajdonságaik megőrzését, fejlesztését és hosszú távú, funkcionális tenyésztését.

 

Drótszőrű magyar vizsla
Drótszőrű magyar vizsla
Fotó: gundogweblinks.co.uk

 

Az államtitkár bejelentette, hogy a 9 magyar kutyafajta – a komondor, a kuvasz, a puli, a pumi, a mudi, a rövidszőrű és a drótszőrű magyar vizsla, a magyar agár és az erdélyi kopó – eredeti hasznosítását és tulajdonságait őrző állami génbankok szervezését és kialakítását kiemelt programként kezeli a Földművelésügyi Minisztérium. A program gyakorlati megvalósítása elkezdődött és a minisztérium előkészítette a szükséges jogszabályi és szervezeti fejlesztéseket, felosztotta, hogy melyik nemzeti parki igazgatóság melyik őshonos magyar kutyafajtáért felel. Dr. Fazekas Sándor miniszter úr elfogadta a program végrehajtására kidolgozott javaslatot és megvalósításával megbízta a Haszonállat-génmegőrzési Központot, ami a felkérésnek eleget téve létrehozott egy szakértői bizottságot, és egyeztetéseket, megbeszéléseket kezdeményezett az érintettekkel.

 

Hatalmas termetű kutyánk, a komondor
Hatalmas termetű kutyánk, a komondor
Fotó: petpaw.com.au

 

Az államtitkár végül hozzátette: ahhoz, hogy az állami szerepvállalással valóban olyan lehetőségeket biztosíthassunk, amit támogatja és kiegészíti a tenyésztők munkáját, elengedhetetlen a folyamatos kommunikáció az elismert tenyésztőszervezetek, a nemzeti park igazgatóságok, az állami erdészeti társaságok, a NÉBIH és a Földművelésügyi Minisztérium képviselői között.

 

 

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium
Indexkép forrás: gundogweblinks.co.uk

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme? Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme?
Egy tanulmány szerint a háziasításnak köszönhető, hogy a kutyák és farkasok szemének színe olyannyira különbözik egymástól.

Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban
A francia bulldogok és a labrador retrieverek ismét taroltak.

A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát! A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!
Igazi kincseink ők: sokoldalúak, hűségesek és hatalmas a szívük! Ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!

Új kutyás emlékérmét bocsátott ki az MNB az állatok világnapján Új kutyás emlékérmét bocsátott ki az MNB az állatok világnapján
Erdélyi kopó megnevezéssel emlékérmét bocsát forgalomba az állatok világnapján, szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a négy éve indított magyar pásztor- és vadászkutyafajták sorozat részeként - tájékoztatta az MNB az MTI-t.

Kutyáink a csillagok között: Magyar kutyafajták nevét kapta egy exobolygórendszer Kutyáink a csillagok között: Magyar kutyafajták nevét kapta egy exobolygórendszer
A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) az exobolygók elnevezésére kiírt pályázatán elfogadta a magyar csapat javaslatát, így a Komondor és a Puli nevet viselheti a jövőben a Vadászebek csillagképben található HAT-P-12 csillag és a HAT-P-12 b bolygó - közölte a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) az MTI-vel.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor Irodakutya.com MTI Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Okoshámot fejlesztettek amerikai kutatók Hírek - Címlapon
Okoshámot fejlesztettek amerikai kutatók
Növekednek egyes állategészségügyi szolgáltatási díjak Hírek - Címlapon
Növekednek egyes állategészségügyi szolgáltatási díjak