A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

K-9 kutyák - az amerikai szuperkatonák

2017. március 11., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Ők talán a világ legkeményebb kutyái: munkájukon életek, sorsok, kis túlzással akár háborúk múlhatnak! De mi is az, hogy K-9, és mi a különbség az amerikai szolgálati kutyák és az európaiak között?



A téma hatalmas, hosszasan lehetne róla beszélni, hősies történeteket elmesélni. Megpróbáltuk a legalapvetőbb dolgokat összeszedni, melyek által egy általános képet kaphatunk az amerikai K-9 egységek kutyáiról, munkáiról, megmérettetéseiről. 

 

Kezdjük a legelején, az elnevezéssel. A K-9 jelzővel, márkanévvel az amerikai  fegyveres erők kutyás   egységeit és kutyáit jelölik. Maga a jelző le is van védetve számtalan áruosztályra az Egyesült Államokban: a védjegy pedig az amerikai hadsereg tulajdonát képezi.

 

 

K-9 Bruno, a hős
K-9 Bruno, az amerikai hős Kovács Violetta könyvéből
Fotó: KTLA.com

 

Magának a K-9  elnevezésnek a rendőrkutyák tekintetében egyébként nincs hivatalos “magyarázata”.  Lehetséges, hogy a kutyaféléket jelölő  canis, vagy a canidae (kutyafélék) ragozott alakjából, a canine (caninus szó vocativus alakja) szóból ered. A canine jelentése nyelvészeti szempontból elsődlegesen  szemfog / tépőfog.  Az amerikai angol nyelvben kiejtésbeli hasonlóságot is mutat   a canine (tépőfog) és K9.   Ha ez a kiejtésbeli hasonlóság áll a K-9 kifejezés kutyákkal kapcsolatos jelentésének  magyarázata mögött, akkor  érthető, hogy miért emblematikus jel az amerikai szolgálati kutyák esetében a támadásra készen fogait villogtató kutya. 

 

Európában a szolgálati kutyák agresszív megnyilvánulásait még akkor sem tekinti a szakterület és a hatósági szervek felvállalható reklámnak, ha a kutyák kötelességüket teljesítik. Talán ezért is jut eszünkbe a canine szóról inkább az emlősállatok, például az ember szemfoga.

A K-9 es kutyák viszont az Egyesült Államokban általában elfogó kutyaként dolgoznak. Rangjuk és címük van, mely feljogosítja őket félelmetes állkapcsuk és tépőfogaik (canine) használatára, persze szigorúan szolgálatteljesítés közben.

 

A kutyák kiválasztása és kiképzése

A kutyák tenyésztése és kiképzésének első fele jellemzően nem Amerikában történik, hanem Európában. A javarészt szlovák, cseh, német  és magyar kiképzők a kölykök kiválasztásával  a fiatal kutyák alapképzésével járulnak hozzá az amerikai szolgálati kutya állomány kimagasló minőségéhez. A kutyákat innen exportálják az Államokba: van, hogy előzetes megtekintés után, de egyre gyakoribb az is, hogy a kutyákat “látatlanba”, telefonos, e-mailes egyeztetések alapján küldik ki.

 

A kiérkezés után szakemberekkel, kiképzőkkel kerül sor a mindent eldöntő tesztekre, mely alapján meghatározzák, hogy helyet kaphat e  a kutya az USA hadseregében, vagy a rendőrségnél. A tét nem csupán a kereskedők és tenyésztők szempontjából óriási, hanem a kutyák szempontjából is döntő. Ha a vizsga nem sikerül, az visszautat és sok esetben hányatott sorsot is jelent a kutyának, melyben a hazarepülés Európába csak a legkisebb probléma.

 

A “beválogatott” kutyákkal tovább folytatják a munkát: a rendőrség is rendelkezik kiképzőtelepekkel, de ennél is gyakoribb, hogy magánkézben lévő kiképzőbázisra  kerülnek. Ezek a kiképzőtelepek a Department of the Army,  K-9 márkatulajdonos szerződéses partnerei, akiknek jogosultsága odáig terjed, hogy a szolgálati kutyavezetőket és a kutyákat együtt készítsék fel a későbbi, „hivatásos”  feladatokra.

 

A kutya és vezetője teljes felszerelésben kell teljesítse a pályát a versenyeken
A kutya és vezetője teljes felszerelésben kell teljesítse a pályát a versenyeken
Fotó: k9s4cops.org

 

Feladatok és megmérettetések

Nem csupán a hadszíntéren kerülnek bevetésre, a hétköznapokban is komoly szerepe van a K-9 kutyáknak. A szájkosár nélküli kutya un. „éles”  bevetése az utcán mindennapos dolog Amerikában. Segítik a gyanúsítottak, bűnözők elfogását, de például a börtönökben is gyakran használják ki a kutyák tekintélyét, segítségét. Kint teljesen más a jogszabályi háttér, mint itt, Európában. 

 

Sajnos előfordul mindkét oldalon - a bűnözők és a kutyák oldalán is-, hogy komoly sérülések történnek a bevetések során. Gyakoriak a hősi halállal, nemzeti pompával, díszsortűzzel végződött K-9 történetek. Ennek oka a lőfegyverhasználat elterjedtsége. A golyózáporban sokszor saját, rendőroldalról leadott lövés oltja ki az éppen parancsot teljesítő kutya életét.

 

Szerencsésebb esetben megéri a kutya a nyugdíjas kort vagy sérülései lehetőséget adnak egy átlagos kutyaéletre. Ilyenkor a kutyavezető a családjához veheti az állatot. Sok ismert eset bizonyítja azonban, hogy a kutyáknak lételemévé válik  a szolgálat. Nyugdíjas korban is elvárják, szeretik, ha a gazdi legalább külső szemlélőként elviszi magával néhány szolgálatba. A kutyavezetők állítása szerint boldog éveket adhat a kutyának, ha nem érzik mellőzve magukat. Egy profi kommandósnak kiképzett kutya mellékvágányra állítása meg szinte minden esetben a gyors fizikai leépülést, depressziót és a halált jelenti.

 

A K-9 kutyás versenyek nagyon látványosak
A K-9 kutyás versenyek nagyon látványosak
Fotó: postpix.palmbeachpost.com

 

Az Egyesült Államokban már-már saját rajongótábora van a K-9 kutyáknak. Hatalmas tisztelet, megbecsülés, kultusz övezi őket és munkájukat. Annak ellenére, hogy ez a fajta „kutyázás” a hatalmasnak mondható átlag amerikai kutyatartó társadalom egy csekély rétegét érinti vagy  szólítja meg, nagy érdeklődés követi a szolgálati kutyák versenyeit. Nem ritka, hogy több mint 1500-2000 érdeklődő gyűlik össze a lelátókon a versenypálya mellett, hogy lássa ezeket a “szuperkutyákat”  versenyeken, az un. K-9 competition -on dolgozni. A nagymamáktól, a legkisebb gyerkőcökig minden korosztály megtalálható a nézőseregben! Ezek a versenyek nem fajtaspecifikusak, de túlnyomó részt a Német Juhász és a Malinois fajta képviselői a nevezettek.  A kutya és vezetője teljes felszerelésben, rendőrautóból kiszállva lépnek pályára, mintha egy hétköznapi szituációban lennének. A versenyen különböző akadályokat kell együtt teljesíteniük, a végén pedig a kutyának egy elfogást, a csibészre harapást kell bemutatnia. A megmérettetés teljes összhangot kíván a kutya és vezető között: fontos, hogy a vezető kézben tartsa, fegyelmezze, megfelelően irányítsa a kutyát.  A versenyeken a gyerekeknek is vannak programok: rájuk “méretezett” akadályokat próbálhatnak meg legyőzni, mindezt egy igazi katona segítségével, irányításával - igaz, egyelőre kutya nélkül. Azonban így is hatalmas élmény ez nekik! 

 

 

 

Mi a helyzet Európában?

Ahogy azt már említettük, az európai országokban sokkal korlátozottabb a szolgálati kutyák bevethetősége, ezáltal más feladatokat is kapnak a kutyák. Az amerikai K-9 kutyák szájkosár nélküli bevetése, az ebből kézenfekvően eredő jogi problémák, balesetek, halálesetek Európában a közvélemény és a hatóságok számára nem elfogadottak, nem felvállalhatóak.

Az interneten keringő, cenzúrázatlan, korhatárra való tekintet nélkül  megtekinthető, gyakran véres jeleneteket bemutató K-9 kutyás videók  magyarázatra szorulnak, és sok esetben aláássák az amerikai fegyveres erők jóhírét.

 

Európában a K-9® vagy k9® es kutyakiképzés és vizsgaszint egy sokkal elfogadhatóbb, populárisabb területet, a keresőkutyák irányát foglalja magába.   A német K-9® Suchhundezentrum, melyet Alexandra Grunow márkatulajdonos alapított, a K9 névnek egy olyan  irányt szabott az elmúlt 20 évben Európában, mely a kutyák bevethetőségét az eltűnt személyek és állatok felkutatásában a legmagasabb szintre juttatta. A kiképzési módszerek és a sajátos vizsgaszabályzat egyre népszerűbb és elfogadott  a szakma számára is.

Projektjeit és k9® iskoláit többek között a Julius-k9 cégcsoport támogatásával valósítja meg, illetve tartja fent.

A k9 márkanév védelmében együttesen lépnek fel és vigyázzák a szolgálati kutyázás jó hírnevét.

 

A Julius-k9 magyar anyacégnek köszönhetjük azonban a K-9 kifejezés széleskörű bevezetését, megismertetését Európában.

JULIUS-K9® elnevezésében a K a “kutya” szót jelöli, míg a 9-es számhoz pedig rengeteg személyes kötődése  van magyar vállalatnak. A Julius pedig az alapító, Julius Sebő nevéből ered.

A cég k9® es kutyahámjai, pórázai és ruházati termékei a legkeresettebb felszerelések közé tartoznak Európában! A K9 termékek szabadalmakkal védett termékek, melyek 2009 óta az amerikai K-9 kutyák és gazdáik számára is nagy sikerrel képviselik a kimagasló európai minőséget. Fontos tudni, hogy k9 termékek szabadalommal vagy egyéb módon védett termékek!

 

 

*

 

Igaz, hogy egy igen kis szeletét ragadtuk meg a K-9 kutyák életének, így mégis jobban megérthetjük, megismerhetjük a világukat, és az amerikai K-9 kultuszt. 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: popsci.com
Cikk első megjelenése: 2016. október 27.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak
A hétköznapi életben is vigyáz az emberek biztonságára: ha meglát egy motorost bukósisak nélkül, vakkantással jelzi gazdájának, szóljon az illetőnek.

Illegális kutyakereskedőkre csapott le a rendőrség Illegális kutyakereskedőkre csapott le a rendőrség
Négy embert gyanúsít a rendőrség azzal, hogy hamis kísérő okmányokkal szállítottak kutyákat külföldre; a kisállatok exportálásával foglalkozó ceglédi cég vezetőjét letartóztatta a bíróság - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) szerdán a police.hu oldalon.

Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál
Sallie egyszerűen ott volt azok mellett, akiket megszeretett, hűségesen vigyázta álmukat, és a tragédia óráiban sem hagyta el azokat, akik gondoskodtak róla, akik fontosak voltak a számára.

Forró autóba zárt tacskó kölyköt mentettek a rendőrök Forró autóba zárt tacskó kölyköt mentettek a rendőrök
Néhány percre sem hagyunk állatot az autóban a nyári melegben – erre hívta fel ismét a figyelmet a BRFK, miután egy pár hetes kölyökkutyát kellett kiszabadítaniuk egy napon álló autóból.

Rendőrök segítik gazdára találni az árva állatokat Rendőrök segítik gazdára találni az árva állatokat
Minden négylábú megérdemel egy szerető családot! Akár kicsi, akár nagy, akár ugat, vagy épp nyávog. Jól tudják ezt a BRFK munkatársai, ezért ismét az örökbefogadás mellett kampányolnak.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor AEGON Magyarország Zrt. JULIUS-K9 Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Szívszorító: öleléssel búcsúzott K-9-es kutyájától az amerikai katona Hírek - Címlapon
Szívszorító: öleléssel búcsúzott K-9-es kutyájától az amerikai katona
Számszeríjjal lőtt le egy kutyát - megszületett a bíróság ítélete Hírek - Címlapon
Számszeríjjal lőtt le egy kutyát - megszületett a bíróság ítélete