A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kaliforniában többé nem lehet kölyökgyárakból származó állatot üzletekben eladni

2017. október 18., 06:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem
Hatalmas lépést tett az állam a szaporítók és a telepekkel összefüggésbe hozható állatkínzás elleni küzdelemben!Győzelem! Kiálthatták állatbarátok milliói Egyesült Államok-szerte október 13-án, miután Jerry Brown kormányzó aláírta a törvényt, mely Kaliforniában egy szenvedéssel teli reménytelen korszak végét jelentheti a szaporított kisállatok és fáradtságot nem ismerő megmentőik életében.

 

2019. január elsejétől tilos lesz a kaliforniai kisállatboltokban olyan kölyköket, kiscicákat és nyuszikat árusítani, melyek szaporítótelepekről és más, megbízhatatlan helyekről származnak. A tiltás nem vonatkozik a magántenyésztőkre, akik kívül esnek a házikedvencek profitorientált „tömeggyártásán és -kereskedelmén”. A kisállatokat a továbbiakban eladni szándékozó üzleteknek kötelező érvénnyel össze kell fogniuk állatmenhelyekkel és állatvédő szervezetekkel az örökbefogadható állatok gazdikeresésének elősegítése érdekében. Akik pedig megszegik a törvényt, 500 dolláros bírsággal számolhatnak.

 

A Kaliforniában bevezetett törvény úttörő jelleggel bír, hiszen eddig 36 városban (pl. San Francisco, Los Angeles, Sacramento) volt érvényben a tiltás, ám 2019-től az állam egész területe a hatálya alá esik majd. Számtalan életet menthetnek meg általa, a szaporítótelepek felszámolása mellett a kóbor állatállomány számának és a túlzsúfolt menhelyeken gyakori eutanáziát is csökkenthetik vele. Becslések szerint évente 1.5 millió kutyát és macskát altatnak el az USA-ban, és az állatkínzás elleni harc is végeláthatatlannak tűnik.  

 

Csivava kölykök
Csivava kölykök
Fotó: aspca.org

 

Az átlátszó műanyagfalú boxokban játszadozó cuki kiskutyák, cicák és nyuszik mind-mind a kisállatipar borzalmas oldalának termékei. Az Egyesült Államokban a tízezret is meghaladhatja a kölyökgyárak száma, folyamatos problémát generálnak és tartanak fenn az iparág követői. Az amerikai adófizetők több száz millió dollárral támogatják a menhelyeket, így pénzügyi szempontból sem elhanyagolható a történelmi jelentőségű lépés. Kevesebb szaporított kölyök kevesebb kidobott és ezáltal mentésre váró - rosszabb esetben elaltatott - kutyát jelenthet.

 

A kisállat kereskedésekben eladott kölykök 99%-a szaporítóktól származik, az interneten hirdetett apróságok mögött felnőtt kutyák és macskák tízezrei állhatnak, ám ezzel természetesen egyik eladó sem dicsekszik… Állatorvosi ellátás, megfelelő mennyiségű és minőségű élelem, friss víz és szabad mozgástér nélkül élik le életüket ezek az állatok, nem beszélve a szocializáció és a szeretet teljes hiányáról. Javarészük a napfényt sem látja éveken át, sötét pincékben vagy istállóban tengetik napjaikat egy dobozba zárva – társaikkal vagy magányosan.

 

Az ASPCA és a Humane Society of the United States (HSUS) vezető hangadói a kölyökgyárak megszüntetésének, állatjóléti csoportokkal összefogva régóta dolgoznak az ördögi kör megszakításán. A titkos nyomozások során készített felvételek egy olyan valóságot mutatnak be, melytől még annak is ökölbe szorul a keze, aki nem tartja magát állatbolondnak. Bár évről-évre egyre több telepet ürítenek ki és zárnak le, a humánus szabályozás állami és nemzeti szinten is csigalassúsággal halad előre.

 

A kisállatboltokban csak az édes kölyköket látni, a felnőtt kutyák szenvedését nem
A kisállatboltokban csak az édes kölyköket látni, a felnőtt kutyák szenvedését nem
Fotó: stevedalepetworld.com

 

Ennek egyik fő oka, hogy az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) adja ki a „tenyésztéshez” szükséges licenszeket, ám a telepeken uralkodó körülmények ellenőrzése csupán elenyésző esetben történik meg. A kirakatkenneleken túl elrejtik a szenvedő állatokat, így ez gyakran fel sem tűnik a hatóságoknak. Minden egyes pet shop szervesen hozzájárul e kegyetlen rendszer létezéséhez, az állatokkal való rossz bánásmód és a szükségtelen menhelyi altatások mellett a vásárlók megtévesztése is komoly gond.

 

Az Egyesült Államokban több, mint 230 városban vezették be eddig a tiltást, a kaliforniai törvény pedig egy olyan precedenst teremthet, mely más államok számára is követendő példaként szolgálhat.

Forrás: aspca.org, onegreenplanet.org
Indexkép forrás: stevedalepetworld.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Így készítsük fel négylábú kedvenceinket az irodában töltött időre - Hasznos tippek Korom Gábor kutyatrénertől Így készítsük fel négylábú kedvenceinket az irodában töltött időre - Hasznos tippek Korom Gábor kutyatrénertől
Néhány évvel ezelőtt még csupán elvétve találtunk olyan irodát, ahol szívesen fogadták a gazdájukkal érkező kutyákat, mára azonban a munkahelyek egyre nyitottabbá váltak a kisállatbarát iroda koncepciójára. A Mars, amely ezen a téren az egyik korai úttörőnek számít, az amerikai hagyományokra épülő "Vidd magaddal a kutyádat a munkahelyedre" nap alkalmából szeretné felhívni a figyelmet a kutyabarát munkahely előnyeire, kiemelve a munkavállalók mentális egészségére gyakorolt hatását. A vállalat nemrég egy interaktív workshopot szervezett, ahol a média képviselőivel osztott meg hasznos gyakorlati tanácsokat, hogy minél több gazdi számára könnyíthesse meg kisállataik irodai beilleszkedését. Az eseményen részt vett Korom Gábor, az ország egyik legismertebb kutyaszakértője is, aki elárulta, hogyan tudjuk felkészíteni kis kedvencünket az irodai környezetre.

Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai
Nagy szeretettel gondozgatja a kiskutyákat, és még a tollas farkincáját is csóválja, annyira örül nekik!

Konténerbe zárt kutyára bukkant a partiőrség – kiderült, hogy kölyköket vár Konténerbe zárt kutyára bukkant a partiőrség – kiderült, hogy kölyköket vár
Nyolc napig volt a sötét fémdoboz fogságában, de csodával határos módon túlélte!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI AEGON Magyarország Zrt. Hírstart MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Az erdőtűzben is hűségesen őrizte családja kecskéit a hős kutya Hírek - Címlapon
Az erdőtűzben is hűségesen őrizte családja kecskéit a hős kutya
Csoda a tűzvészben: élve került elő az elveszettnek hitt négylábú családtag Hírek - Címlapon
Csoda a tűzvészben: élve került elő az elveszettnek hitt négylábú családtag