A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kaliforniában többé nem lehet kölyökgyárakból származó állatot üzletekben eladni

2017. október 18., 06:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem




Hatalmas lépést tett az állam a szaporítók és a telepekkel összefüggésbe hozható állatkínzás elleni küzdelemben!



Győzelem! Kiálthatták állatbarátok milliói Egyesült Államok-szerte október 13-án, miután Jerry Brown kormányzó aláírta a törvényt, mely Kaliforniában egy szenvedéssel teli reménytelen korszak végét jelentheti a szaporított kisállatok és fáradtságot nem ismerő megmentőik életében.

 

2019. január elsejétől tilos lesz a kaliforniai kisállatboltokban olyan kölyköket, kiscicákat és nyuszikat árusítani, melyek szaporítótelepekről és más, megbízhatatlan helyekről származnak. A tiltás nem vonatkozik a magántenyésztőkre, akik kívül esnek a házikedvencek profitorientált „tömeggyártásán és -kereskedelmén”. A kisállatokat a továbbiakban eladni szándékozó üzleteknek kötelező érvénnyel össze kell fogniuk állatmenhelyekkel és állatvédő szervezetekkel az örökbefogadható állatok gazdikeresésének elősegítése érdekében. Akik pedig megszegik a törvényt, 500 dolláros bírsággal számolhatnak.

 

A Kaliforniában bevezetett törvény úttörő jelleggel bír, hiszen eddig 36 városban (pl. San Francisco, Los Angeles, Sacramento) volt érvényben a tiltás, ám 2019-től az állam egész területe a hatálya alá esik majd. Számtalan életet menthetnek meg általa, a szaporítótelepek felszámolása mellett a kóbor állatállomány számának és a túlzsúfolt menhelyeken gyakori eutanáziát is csökkenthetik vele. Becslések szerint évente 1.5 millió kutyát és macskát altatnak el az USA-ban, és az állatkínzás elleni harc is végeláthatatlannak tűnik.  

 

Csivava kölykök
Csivava kölykök
Fotó: aspca.org

 

Az átlátszó műanyagfalú boxokban játszadozó cuki kiskutyák, cicák és nyuszik mind-mind a kisállatipar borzalmas oldalának termékei. Az Egyesült Államokban a tízezret is meghaladhatja a kölyökgyárak száma, folyamatos problémát generálnak és tartanak fenn az iparág követői. Az amerikai adófizetők több száz millió dollárral támogatják a menhelyeket, így pénzügyi szempontból sem elhanyagolható a történelmi jelentőségű lépés. Kevesebb szaporított kölyök kevesebb kidobott és ezáltal mentésre váró - rosszabb esetben elaltatott - kutyát jelenthet.

 

A kisállat kereskedésekben eladott kölykök 99%-a szaporítóktól származik, az interneten hirdetett apróságok mögött felnőtt kutyák és macskák tízezrei állhatnak, ám ezzel természetesen egyik eladó sem dicsekszik… Állatorvosi ellátás, megfelelő mennyiségű és minőségű élelem, friss víz és szabad mozgástér nélkül élik le életüket ezek az állatok, nem beszélve a szocializáció és a szeretet teljes hiányáról. Javarészük a napfényt sem látja éveken át, sötét pincékben vagy istállóban tengetik napjaikat egy dobozba zárva – társaikkal vagy magányosan.

 

Az ASPCA és a Humane Society of the United States (HSUS) vezető hangadói a kölyökgyárak megszüntetésének, állatjóléti csoportokkal összefogva régóta dolgoznak az ördögi kör megszakításán. A titkos nyomozások során készített felvételek egy olyan valóságot mutatnak be, melytől még annak is ökölbe szorul a keze, aki nem tartja magát állatbolondnak. Bár évről-évre egyre több telepet ürítenek ki és zárnak le, a humánus szabályozás állami és nemzeti szinten is csigalassúsággal halad előre.

 

A kisállatboltokban csak az édes kölyköket látni, a felnőtt kutyák szenvedését nem
A kisállatboltokban csak az édes kölyköket látni, a felnőtt kutyák szenvedését nem
Fotó: stevedalepetworld.com

 

Ennek egyik fő oka, hogy az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) adja ki a „tenyésztéshez” szükséges licenszeket, ám a telepeken uralkodó körülmények ellenőrzése csupán elenyésző esetben történik meg. A kirakatkenneleken túl elrejtik a szenvedő állatokat, így ez gyakran fel sem tűnik a hatóságoknak. Minden egyes pet shop szervesen hozzájárul e kegyetlen rendszer létezéséhez, az állatokkal való rossz bánásmód és a szükségtelen menhelyi altatások mellett a vásárlók megtévesztése is komoly gond.

 

Az Egyesült Államokban több, mint 230 városban vezették be eddig a tiltást, a kaliforniai törvény pedig egy olyan precedenst teremthet, mely más államok számára is követendő példaként szolgálhat.

Forrás: aspca.org, onegreenplanet.org
Indexkép forrás: stevedalepetworld.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé? Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé?
Bővül a család – Igen ám, de ezúttal egy imádnivaló kiskutyával! Akiről nem biztos, hogy meglévő kutyusunk is ugyanilyen véleménnyel lesz. Mi mindenre kell gondolnunk, ha szeretnénk, hogy zökkenőmentes legyen a beilleszkedés folyamata?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Ebugatta Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Az erdőtűzben is hűségesen őrizte családja kecskéit a hős kutya Hírek - Címlapon
Az erdőtűzben is hűségesen őrizte családja kecskéit a hős kutya
Csoda a tűzvészben: élve került elő az elveszettnek hitt négylábú családtag Hírek - Címlapon
Csoda a tűzvészben: élve került elő az elveszettnek hitt négylábú családtag