A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kényszerpihenőre kerülnek a német rendőrkutyák az új állatvédelmi törvényük miatt

2022. január 12., 12:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Németországban január elsején lépett életbe az új állatvédelmi törvény, ami miatt a berlini rendőrkutyák egy részét kényszerpihenőre kell küldeni. A törvény szerint ugyanis az a módszer, amivel kiképzik és vezetik a kutyákat, állatkínzásnak minősül.



 

130 szolgálati kutya közül, 49-et kell ideiglenesen leszerelni a berlini rendőrség kötelékéből, mivel a frissen életbe lépett állatvédelmi törvénynek a kiképzési és vezetési módszereik nem felelnek meg. A vezetők ugyanis éles helyzetekben a póráz megrántásával és a nyakörv megszorításával kontrollálják a kutyák agresszivitását - az új törvény szerint ez már állatkínzásnak minősül. A kényszerpihenő érinti az őrző-védő- és a bombakereső kutyákat, valamint a német hadsereg különleges bevetési egységét is - írja az Index a The Guardian -ra hivatkozva. 

 

“Az állatvédelmi törvény változásai miatt jelenleg nem áll módunkban a szolgálati kutyáink egy részét bevetéseken használni”  - idézik Thilo Cablitz rendőrségi szóvivőt. A rendőrség egyelőre keresi a megoldást arra, hogy a szolgálatból kivont kutyákat újra alkalmazhassák a törvény megsértése nélkül.

 

 

130 szolgálati kutya közül, 49-et kell ideiglenesen leszerelni a berlini rendőrség kötelékéből
130 szolgálati kutya közül, 49-et kell ideiglenesen leszerelni a berlini rendőrség kötelékéből
Fotó: berlin.de

 

 

Az új állatvédelmi törvény rendelkezései az állattartási normák javítását célozzák. Elfogadását a német kormány azzal indokolta, hogy a pandémia alatt erősen megnőtt a házi kedvencek száma, sokan tapasztalat és kellő tudás nélkül vettek magukhoz állatot. A törvényben szabályozásra került benne nem csak a tenyésztés gyakorlata, de a kennelek mérete és szellőztetése is. Kitér arra is, hogy a gazdák kötelesek rendszeresen sétáltatni kutyájukat, és gondoskodniuk kell arról is, hogy kedvencük más kutyákkal is rendszeresen találkozhasson. A kutyák láncon tartása kizárólag szigorú feltételek teljesülése esetén megengedett, és megtiltottak minden olyan felszerelés használatát, ami fájdalmat okoz a kutyának.

Így ütközhet a törvénnyel a szolgálati kutyák képzésének és vezetésének gyakorlata is: például nem megengedett a nyakörv megszorítása. Ez pillanatnyi légzéskorlátozást okoz, amivel a vezető a feladat végét jelzi a kutyának. A póráz és a nyakörv használata nélkül a kutyák akció közben akár komoly sérüléseket is okozhatnak. 

 

A berlini rendőrszakszervezet alelnöke, Stephan Kelm közölte, a belügyminisztériumhoz fordultak, hogy találjanak megoldást a helyzetre, amely szerintük komoly biztonsági kockázatokhoz vezethet. “Nyitottak vagyunk olyan kiképzési módszerek átvételére, amik nem járnak fájdalom okozásával. De jelenleg nem ismerünk ilyeneket” – idézi az Index a rendőrszakszervezet alelnökét.

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája
Több mint tíz évet szolgált a Salgótarjáni Rendőrkapitányságnál Tina, 13 évesen szerelik le. Ő az országban az első olyan eb, akinek ilyen sokáig tartott aktív rendőri pályafutása.

Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak
A hétköznapi életben is vigyáz az emberek biztonságára: ha meglát egy motorost bukósisak nélkül, vakkantással jelzi gazdájának, szóljon az illetőnek.

Próbára bocsátotta a bíróság az állatkínzással vádolt férfit Próbára bocsátotta a bíróság az állatkínzással vádolt férfit
A Tapolcai Járásbíróság – nem jogerősen – egy év hat hónapra próbára bocsátotta azt a 63 éves férfit, akivel szemben állatkínzás vétsége miatt folyik büntetőeljárás. Kötelezte továbbá a bíróság a vádlottat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

Életet mentett Ego, a belga juhász Életet mentett Ego, a belga juhász
A Fertő-tónál került bajba egy nő – szerencsére Ego, Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság soproni személykereső kutyája időben megtalálta!

Ég veled, Berci! – Hűséges kutyájától búcsúzik a BRFK Ég veled, Berci! – Hűséges kutyájától búcsúzik a BRFK
Csalhatatatlan szimatú keresőkutya, aki minden rosszfiút lebuktatott, de hűséges társ és barát is volt.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI Brimo partysátor Hírstart Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Minden második magyar háztartásban van kutya - Jelentősen nőtt a kutyatartók száma a vírusidőszakban Hírek - Címlapon
Minden második magyar háztartásban van kutya - Jelentősen nőtt a kutyatartók száma a vírusidőszakban
Többféle névre is hallgathat a kutya? Hírek - Címlapon
Többféle névre is hallgathat a kutya?