A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kényszerpihenőre kerülnek a német rendőrkutyák az új állatvédelmi törvényük miatt

2022. január 12., 12:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Németországban január elsején lépett életbe az új állatvédelmi törvény, ami miatt a berlini rendőrkutyák egy részét kényszerpihenőre kell küldeni. A törvény szerint ugyanis az a módszer, amivel kiképzik és vezetik a kutyákat, állatkínzásnak minősül.



 

130 szolgálati kutya közül, 49-et kell ideiglenesen leszerelni a berlini rendőrség kötelékéből, mivel a frissen életbe lépett állatvédelmi törvénynek a kiképzési és vezetési módszereik nem felelnek meg. A vezetők ugyanis éles helyzetekben a póráz megrántásával és a nyakörv megszorításával kontrollálják a kutyák agresszivitását - az új törvény szerint ez már állatkínzásnak minősül. A kényszerpihenő érinti az őrző-védő- és a bombakereső kutyákat, valamint a német hadsereg különleges bevetési egységét is - írja az Index a The Guardian -ra hivatkozva. 

 

“Az állatvédelmi törvény változásai miatt jelenleg nem áll módunkban a szolgálati kutyáink egy részét bevetéseken használni”  - idézik Thilo Cablitz rendőrségi szóvivőt. A rendőrség egyelőre keresi a megoldást arra, hogy a szolgálatból kivont kutyákat újra alkalmazhassák a törvény megsértése nélkül.

 

 

130 szolgálati kutya közül, 49-et kell ideiglenesen leszerelni a berlini rendőrség kötelékéből
130 szolgálati kutya közül, 49-et kell ideiglenesen leszerelni a berlini rendőrség kötelékéből
Fotó: berlin.de

 

 

Az új állatvédelmi törvény rendelkezései az állattartási normák javítását célozzák. Elfogadását a német kormány azzal indokolta, hogy a pandémia alatt erősen megnőtt a házi kedvencek száma, sokan tapasztalat és kellő tudás nélkül vettek magukhoz állatot. A törvényben szabályozásra került benne nem csak a tenyésztés gyakorlata, de a kennelek mérete és szellőztetése is. Kitér arra is, hogy a gazdák kötelesek rendszeresen sétáltatni kutyájukat, és gondoskodniuk kell arról is, hogy kedvencük más kutyákkal is rendszeresen találkozhasson. A kutyák láncon tartása kizárólag szigorú feltételek teljesülése esetén megengedett, és megtiltottak minden olyan felszerelés használatát, ami fájdalmat okoz a kutyának.

Így ütközhet a törvénnyel a szolgálati kutyák képzésének és vezetésének gyakorlata is: például nem megengedett a nyakörv megszorítása. Ez pillanatnyi légzéskorlátozást okoz, amivel a vezető a feladat végét jelzi a kutyának. A póráz és a nyakörv használata nélkül a kutyák akció közben akár komoly sérüléseket is okozhatnak. 

 

A berlini rendőrszakszervezet alelnöke, Stephan Kelm közölte, a belügyminisztériumhoz fordultak, hogy találjanak megoldást a helyzetre, amely szerintük komoly biztonsági kockázatokhoz vezethet. “Nyitottak vagyunk olyan kiképzési módszerek átvételére, amik nem járnak fájdalom okozásával. De jelenleg nem ismerünk ilyeneket” – idézi az Index a rendőrszakszervezet alelnökét.

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ki lesz Az Év Hős Kutyája Magyarországon? Ki lesz Az Év Hős Kutyája Magyarországon?
Szolgálati, terápiás, segítő és mentőkutyákat lehet nevezni Az Év Hős Kutyája díjra augusztus 15-ig. A munkakutyák számára meghirdetett verseny célja, hogy bemutassa, népszerűsítse és elismeréssel díjazza azon ebeket, amelyek áldozatos munkájukkal nap mint nap embereken segítenek. A hősies munkát végző kutyák jelöléséről a hoskutya.hu oldalon lehet részletesen tájékozódni.

Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája
Több mint tíz évet szolgált a Salgótarjáni Rendőrkapitányságnál Tina, 13 évesen szerelik le. Ő az országban az első olyan eb, akinek ilyen sokáig tartott aktív rendőri pályafutása.

Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak
A hétköznapi életben is vigyáz az emberek biztonságára: ha meglát egy motorost bukósisak nélkül, vakkantással jelzi gazdájának, szóljon az illetőnek.

Próbára bocsátotta a bíróság az állatkínzással vádolt férfit Próbára bocsátotta a bíróság az állatkínzással vádolt férfit
A Tapolcai Járásbíróság – nem jogerősen – egy év hat hónapra próbára bocsátotta azt a 63 éves férfit, akivel szemben állatkínzás vétsége miatt folyik büntetőeljárás. Kötelezte továbbá a bíróság a vádlottat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

Életet mentett Ego, a belga juhász Életet mentett Ego, a belga juhász
A Fertő-tónál került bajba egy nő – szerencsére Ego, Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság soproni személykereső kutyája időben megtalálta!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Beagle Club Online Rehabportál MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Minden második magyar háztartásban van kutya - Jelentősen nőtt a kutyatartók száma a vírusidőszakban Hírek - Címlapon
Minden második magyar háztartásban van kutya - Jelentősen nőtt a kutyatartók száma a vírusidőszakban
Többféle névre is hallgathat a kutya? Hírek - Címlapon
Többféle névre is hallgathat a kutya?