A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája

2024. április 02., 15:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű




Több mint tíz évet szolgált a Salgótarjáni Rendőrkapitányságnál Tina, 13 évesen szerelik le. Ő az országban az első olyan eb, akinek ilyen sokáig tartott aktív rendőri pályafutása.



A kivételes képességekkel bíró állat 2013-ban került kutyavezetőjéhez, Nyerges Balázs törzszászlóshoz, a Salgótarjáni Rendőrkapitányság körzeti megbízottjához – írja Tináról, a 13 éves rendőrkutyáról a police.hu. A körzeti megbízott 1999-ben kezdte el a Miskolci Rendészeti Szakközépiskolát. Már egészen kis korától kezdve kutyás rendőr szeretett volna lenni. Tanulmányai befejezése után a Salgótarjáni Rendőrkapitányságra szerelt fel, majd másfél év múlva teljesült az álma, és kutyavezető lett.

 

 

Tina több mint tíz évig szolgált a rendőrségnél
Tina több mint tíz évig szolgált a rendőrségnél
Fotó: Rendőrség

 

 

Tina általános rendőrkutya, járőr- és nyomkövetői feladatokat is ellát. 2013-ban került Nyerges Balázshoz, és a tíz év alatt összeszokott párost alkottak.

 

– Akkor éppen nem volt rendőrkutyám, mert nem sokkal korábban meghalt a sajátom – meséli a törzszászlós. – Szóltak, hogy van egy Dunakeszin, ha gondolom, nézzem meg, de nem biztos, hogy alkalmas lesz majd erre a feladatra. Nem volt kétségem afelől, hogy mindenképpen megpróbálom vele. Szerencsére szinte azonnal egymásra találtunk. Ahogy meglátott, egyből a nyakamba ugrott, én pedig feltettem rá a pórázt. Rögtön látszott, hogy kivételesen tehetséges, és nagyon jó párost alkotunk majd ketten. Rendkívül szorgalmas volt, hatalmas elánnal vetette bele magát mindig a munkába. Sikeres kiképzése után Tina általános rendőrkutya lett járőr- és nyomkövetői feladatokkal.

 

 

Imádta a munkáját - a legeredményesebb rendőrkutyának is megválasztották
Imádta a munkáját - a legeredményesebb rendőrkutyának is megválasztották
Fotó: Rendőrség

 

 

2015–2016-ban a legeredményesebb rendőreb volt az országban. Szinte bármikor be lehetett vetni, és teljesen megbíztam benne. Tudtam, hogy a rábízott feladatot mindig maximálisan el fogja látni. Úgy összecsiszolódtunk az évek során, hogy már egy rezdülésemből érezte, mit szeretnék, nem volt szükség vezényszavakra. Sokszor védett meg; ameddig a póráz elért, tökéletes biztonságban lehettem. Senkit nem engedett a közelembe. Amikor nyomot követtünk, ügyet sem vetett a körülöttünk lévő kóbor kutyákra, a feladat szent volt számára. Soha nem volt még ennyire irányítható kutyám. Tina több versenyen is dobogós helyezést ért el. Amire a legbüszkébb vagyok, az a 2015-ben Dunakeszin megrendezett Nemzetközi Szolgálati Kutyák Versenye, ahonnan az első helyet hoztuk el járőr kategóriában.

 

Tina most már megérdemelt pihenését tölti a törzszászlós otthonában, lelkiismeretesen őrzi a házat. De soha nem szűnik meg rendőrkutyának lenni, ugyanis még most is felkapja a fejét, és figyeli, mi lesz a feladat, ha a körzeti megbízott viszi valahova.

 

 

Tina 13 évesen vonul nyugdíjba
Tina 13 évesen vonul nyugdíjba
Fotó: Rendőrség

 

 

Forrás: police.hu
Indexkép forrás: Rendőrség

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ki lesz Az Év Hős Kutyája Magyarországon? Ki lesz Az Év Hős Kutyája Magyarországon?
Szolgálati, terápiás, segítő és mentőkutyákat lehet nevezni Az Év Hős Kutyája díjra augusztus 15-ig. A munkakutyák számára meghirdetett verseny célja, hogy bemutassa, népszerűsítse és elismeréssel díjazza azon ebeket, amelyek áldozatos munkájukkal nap mint nap embereken segítenek. A hősies munkát végző kutyák jelöléséről a hoskutya.hu oldalon lehet részletesen tájékozódni.

Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak
A hétköznapi életben is vigyáz az emberek biztonságára: ha meglát egy motorost bukósisak nélkül, vakkantással jelzi gazdájának, szóljon az illetőnek.

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Miért van az, hogy a kutyák pillanatok alatt képesek elaludni? Miért van az, hogy a kutyák pillanatok alatt képesek elaludni?
Még csak most tette le a fejét, és már hortyog is békésen. Netán álmodik is. De ilyen gyorsan?

Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál
Rendkívül ijesztő látvány, késői felismerés esetén pedig életveszélyessé is válhat, ha a kullancs csípése következtében bénulás jelentkezik a kutyánál. Mit kell tudni az állapotról és a megelőzésről?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak MTI Mondial Assistance GesmbH Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé? Hírek - Címlapon
Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé?
Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját Hírek - Címlapon
Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját