A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája

2024. április 02., 15:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű
Több mint tíz évet szolgált a Salgótarjáni Rendőrkapitányságnál Tina, 13 évesen szerelik le. Ő az országban az első olyan eb, akinek ilyen sokáig tartott aktív rendőri pályafutása.A kivételes képességekkel bíró állat 2013-ban került kutyavezetőjéhez, Nyerges Balázs törzszászlóshoz, a Salgótarjáni Rendőrkapitányság körzeti megbízottjához – írja Tináról, a 13 éves rendőrkutyáról a police.hu. A körzeti megbízott 1999-ben kezdte el a Miskolci Rendészeti Szakközépiskolát. Már egészen kis korától kezdve kutyás rendőr szeretett volna lenni. Tanulmányai befejezése után a Salgótarjáni Rendőrkapitányságra szerelt fel, majd másfél év múlva teljesült az álma, és kutyavezető lett.

 

 

Tina több mint tíz évig szolgált a rendőrségnél
Tina több mint tíz évig szolgált a rendőrségnél
Fotó: Rendőrség

 

 

Tina általános rendőrkutya, járőr- és nyomkövetői feladatokat is ellát. 2013-ban került Nyerges Balázshoz, és a tíz év alatt összeszokott párost alkottak.

 

– Akkor éppen nem volt rendőrkutyám, mert nem sokkal korábban meghalt a sajátom – meséli a törzszászlós. – Szóltak, hogy van egy Dunakeszin, ha gondolom, nézzem meg, de nem biztos, hogy alkalmas lesz majd erre a feladatra. Nem volt kétségem afelől, hogy mindenképpen megpróbálom vele. Szerencsére szinte azonnal egymásra találtunk. Ahogy meglátott, egyből a nyakamba ugrott, én pedig feltettem rá a pórázt. Rögtön látszott, hogy kivételesen tehetséges, és nagyon jó párost alkotunk majd ketten. Rendkívül szorgalmas volt, hatalmas elánnal vetette bele magát mindig a munkába. Sikeres kiképzése után Tina általános rendőrkutya lett járőr- és nyomkövetői feladatokkal.

 

 

Imádta a munkáját - a legeredményesebb rendőrkutyának is megválasztották
Imádta a munkáját - a legeredményesebb rendőrkutyának is megválasztották
Fotó: Rendőrség

 

 

2015–2016-ban a legeredményesebb rendőreb volt az országban. Szinte bármikor be lehetett vetni, és teljesen megbíztam benne. Tudtam, hogy a rábízott feladatot mindig maximálisan el fogja látni. Úgy összecsiszolódtunk az évek során, hogy már egy rezdülésemből érezte, mit szeretnék, nem volt szükség vezényszavakra. Sokszor védett meg; ameddig a póráz elért, tökéletes biztonságban lehettem. Senkit nem engedett a közelembe. Amikor nyomot követtünk, ügyet sem vetett a körülöttünk lévő kóbor kutyákra, a feladat szent volt számára. Soha nem volt még ennyire irányítható kutyám. Tina több versenyen is dobogós helyezést ért el. Amire a legbüszkébb vagyok, az a 2015-ben Dunakeszin megrendezett Nemzetközi Szolgálati Kutyák Versenye, ahonnan az első helyet hoztuk el járőr kategóriában.

 

Tina most már megérdemelt pihenését tölti a törzszászlós otthonában, lelkiismeretesen őrzi a házat. De soha nem szűnik meg rendőrkutyának lenni, ugyanis még most is felkapja a fejét, és figyeli, mi lesz a feladat, ha a körzeti megbízott viszi valahova.

 

 

Tina 13 évesen vonul nyugdíjba
Tina 13 évesen vonul nyugdíjba
Fotó: Rendőrség

 

 

Forrás: police.hu
Indexkép forrás: Rendőrség

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak
A hétköznapi életben is vigyáz az emberek biztonságára: ha meglát egy motorost bukósisak nélkül, vakkantással jelzi gazdájának, szóljon az illetőnek.

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Miért van az, hogy a kutyák pillanatok alatt képesek elaludni? Miért van az, hogy a kutyák pillanatok alatt képesek elaludni?
Még csak most tette le a fejét, és már hortyog is békésen. Netán álmodik is. De ilyen gyorsan?

Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál
Rendkívül ijesztő látvány, késői felismerés esetén pedig életveszélyessé is válhat, ha a kullancs csípése következtében bénulás jelentkezik a kutyánál. Mit kell tudni az állapotról és a megelőzésről?

Életet mentett Ego, a belga juhász Életet mentett Ego, a belga juhász
A Fertő-tónál került bajba egy nő – szerencsére Ego, Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság soproni személykereső kutyája időben megtalálta!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 Irodakutya.com Hírstart EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé? Hírek - Címlapon
Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé?
Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját Hírek - Címlapon
Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját