A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Többféle névre is hallgathat a kutya?

2022. január 11., 14:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Nevelés
Igen, van a kutyámnak egy "rendes neve". Meg egy rakás másik. Ismerős? És vajon mindegyikre ugyanúgy hallgat? Mitől függ, ha igen és mitől függ, ha nem?Te is szereted becézni kedvencedet? Ne aggódj, nem vagy egyedül! Bár a legtöbb kutyának van egy hivatalos neve, vagyis az, amelyik az oltási könyvében, útlevelében és az országos mikrochip adatbázisban (petvetdata.hu) szerepel, de mégis szívesen aggatunk rájuk mindenféle mókás neveket. Ez lehet egy fizikai tulajdonság, például a Bucifej, Cukipofa, Kismancs, Nagymancs, és így tovább; vagy egy olyan szó, amely jelleméhez passzol (Mimóza, Akaromka, Zseni), illetve az iránta érzett szeretetünket hivatott kifejezni, úgymint Tündérkém, Bogaram, Kincsem, és társaik.

 

Mindegyik névnek megvan a maga háttere, vagy magyarázata, ha úgy tetszik, de vajon a kutya is tudja értelmezni, hogy azzal a bizonyos szóval őt szólítjuk? A válasz több tényezőtől is függ: nemcsak magától a névtől, hanem attól is, hogyan ejtjük ki, és hogyan segítünk kedvencünknek az új szavak elsajátításában?

 

Figyelek gazdi, az én nevemet mondtad?
Figyelek gazdi, az én nevemet mondtad?
Fotó: blackmores.com.au

 

A kutyák és a beszélt nyelv

 

Négylábú barátaink mentális képességeinek, intelligenciájának és történetének kutatója, ismerője, a pszichológiaprofesszor Stanley Coren szerint egy átlagos kutya körülbelül 165 szó jelentését képes felismerni, míg a kivételesen tehetségeseknél ez a szám a 250-et is elérheti. Emlékezzünk csak a Chaser nevű border collie-ra, aki több mint ezer szót jegyzett meg. Hihetetlen, igaz? Nos, ehhez képest az a néhány becenév vagy ragadványnév igazán semmiség – gondolhatnánk.

 

Kedvencünk idővel megtanulja, hogy „anyakönyvi neve” mellett többféleképpen is szólíthatják, amire reagálni is fog. Néhány dolog azonban megkönnyítheti mindezt, például a két szótagból álló szavakat hamarabb elraktározhatja emlékezetében. Talán annak is köszönhető, ahogy kedvesen, kissé dalolva, hívogatóan ejtjük ki ama bizonyos nevet. Jobban felkelti a kutya figyelmét, ha e barátságos hanglejtéshez magasabb hang párosul, és a verbális mellett még vizuális jelet is használunk.  

 

Hogyan keltsük fel a kutya figyelmét?

 

Mint minden új, tanult viselkedés esetében, egy másik név elsajátítása is könnyebb, ha a kutya kellemes élményeket társít hozzá. Ez magában foglalja a pozitív asszociációt, valamint azt, hogy kedvét lelje a tanulásban, ösztönzést érezzen arra, hogy megtanulja az újdonságot. Tehát, ha azt szeretnénk, hogy reagáljon új nevére, dicsérjük meg alaposan, miután kimondjuk a nevet és felfigyel rá.

 

Még a legérdekesebb dolog közben is felfigyel nevére a kutya
Még a legérdekesebb dolog közben is felfigyel nevére a kutya, ha szereti a nevét és gazdiját
Fotó: Twitter

 

A jutalom lehet valamilyen ínycsiklandó finomság, és természetesen szóban is megdicsérhetjük, például Ügyes! / Szuper!  - a fő, hogy pozitív asszociáció alakuljon ki a kutyában a név hallatán, a jutalom pedig ösztönzést nyújthat arra, hogy máskor is reagáljon rá.

 

Egy dolgot viszont érdemes elkerülni a név tanítása során, legalábbis eleinte: ne használjunk parancsszavakat közvetlen összefüggésben a névvel. Ha kimondjuk a megtanulandó nevet, ne kövesse sem gyere, ül vagy egyéb engedelmességet kívánó szó, mert ez összezavarhatja a kutyát. A név + parancs kombinációt akkor kezdjük el alkalmazni, amikor már 100%-ban biztosan tudjuk, hogy a kutya tisztában van a névvel, vagyis tudja, hogy azzal őt hívjuk (és nem egy másik családtagra, kutyára, macskára utalunk vele).

 

Ugyanígy, a parancsok is legyenek tisztán érthetőek és fontos, hogy következetesen mindig ugyanazt használjunk, ne váltogassuk. Ha leküldenénk a kanapéról, és már tudja a Le jelentését, később ne variáljuk Lefelé, Gyere már le, Másszál le onnan kifejezésekkel és hasonlókkal.

 

A név tanításánál fontos, hogy a kutya kellemes élményeket kössön hozzá
A név tanításánál fontos, hogy a kutya kellemes élményeket kössön hozzá
Fotó: Pinterest

 

Ügyeljünk arra, hogy maga a név, amelyen hívjuk és a hívás módja is legyen kellemes, pozitív a kutya számára. Ha egy nemkívánatos viselkedésnél nyomban bevetünk egy tiltószót (Fifi, NEM!), akkor később a neve hallatán is elbizonytalanodhat a kutya, és adott esetben mindent csinál, csak éppen a nevére nem figyel…

 

A neve legyen afféle kincs, amelyet kedvencünk ismer és szeret, és a hozzá kapcsolódó jó dolgok miatt örömmel felcsillan a szeme.  

 

Miért nem reagál a kutya a különféle nevekre?

 

Előfordul, hogy bármilyen kedvesen is ejtjük ki, kedvencünk a füle botját sem mozdítja beceneve hallatán, esetleg még „rendes” nevénél is ódzkodik. Mi lehet az oka ennek? A legkézenfekvőbb az, hogy nem tanulta meg, mivel nem tanították meg neki a gazdik megfelelően. A tanítás és tanulás bizony türelmet, odaadást, figyelmet és következetességet igényel mindkét fél részéről. Így a kutya nevének megtanítására is időt kell szánnunk, méghozzá úgy, hogy kellemes élményeket kötünk hozzá, ahogy már fentebb említettük.

 

Ha nevét folyton más szavakkal együtt használjuk (Fifi, gyere / Fifi, hozd ide / Fifi, nem esszük meg a macskát), akkor a kutya összezavarodik, és nemhogy a nevét, de azt sem igazán fogja érteni, mit szeretnénk tőle. Nemcsak a név, hanem a kívánt viselkedésre utaló parancs is értelmetlen katyvasznak tűnhet számára, amiből nem tudja kibogozni, miről is van szó tulajdonképpen… Érdemes igénybe venni pozitív módszereket alkalmazó kutyatréner segítségét, aki figyelembe veszi a kutya életkorának, temperamentumának sajátosságait, és ehhez igazítja a tanulás-tanítás legcélravezetőbb formáját.

 

Több névre is hallgathat a kutya, ha mindegyiket megtanulta
Több névre is hallgathat a kutya, ha mindegyiket megtanulta
Fotó: animalwised.com

 

Itt jegyeznénk meg még egy tényezőt: elkerülheti a kutya figyelmét neve, amennyiben öregszik és hallása romlik. Az időskori demencia kihatással lehet emlékezőképességére, továbbá a régen elsajátított és megannyiszor gyakorolt dolgok felidézését és az új dolgok tanulását is hátráltathatja. Befolyásolhatja a kutya reakcióját az is, ha fülét, hallószervét valamilyen károsodás érte, betegség vagy sérülés miatt. (Ld. Hallásproblémák kutyáknál - A korral jár?)

 

Mindegyik helyzetben legyünk kutyánk segítségére, hogy jobban érezhesse magát! Ilyen esetekben a büntetés, kényszerítés nem vezet célra, de megijeszti az amúgy is zavart, esetlegesen fizikai fájdalommal küzdő kutyát. (Ezeknek egyébként sincs sok értelme, ha már az ember magához vesz egy ebet, akiért felelősséget vállal egy életen át. Hogy másként tenné, mint türelemmel, megértéssel és szeretettel?)

 

Összegzés

 

Elmondható, hogy a kutyák képesek felismerni azt, ha többféle névvel illetjük őket. Megértik és emlékeznek e nevekre, becenevekre, feltéve, hogy a megfelelő módon tanítottuk meg nekik, és kellemes élményeket társítottak hozzájuk.

 

Nagy zajban is meghallja a kutyád, ha nevén szólítod? - Kutyabarát helyek

Egy friss tanulmány szerint a kutyák képesek felismerni nevüket az őket körülvevő zajok megszűrésével, és reagálnak is rá.

Forrás: cuteness.com, psychologytoday.com
Indexkép forrás: Pinterest
Cikk első megjelenése: 2021. szeptember 16.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A kutyák is átélhetik a runner's high érzését futás után A kutyák is átélhetik a runner's high érzését futás után
Ha szeretsz futni, és megtapasztaltad már azt az euforikus boldogságot, ami egy-egy kiadósabb edzés után elöntheti az embert, talán nem ér váratlanul, ha azt állítjuk, hogy négylábú barátainknál sem ritka a jelenség. Mi okozza és mire kell figyelni, ha kedvencünkkel együtt futnánk?

6 ok, amiért a kutyád nyüszíthet 6 ok, amiért a kutyád nyüszíthet
A szűkölés különböző okainak megismerése segíthet jobban megérteni a kutyát és erősítheti a kötődést. Segíthet továbbá a kiképzésben is, mert ha rosszul értelmezzük a kutya nyüszítő jelzéseit, előfordulhat, hogy nem megfelelően reagálunk rá. Az alábbiakban felsoroljuk a hat legfontosabb okot, amiért a kutyák ehhez a hangjelzési formához fordulnak.

Miért dől nekem a kutyám? Miért dől nekem a kutyám?
Figyelemre vágyik vagy inkább biztonságos menedéket keres nálunk? Netán aggódnunk kellene amiatt, ha kutyánk nekünk dől? Tudj meg többet e viselkedésről!

10 dolog, amit a kutyák nem szeretnek – mi emberek mégis csináljuk 10 dolog, amit a kutyák nem szeretnek – mi emberek mégis csináljuk
Vannak azonban a szeretetnek olyan kifejezési módjai, ami emberek között rendben van, a kutyák viszont nem szeretik, de a gazdájuk iránti odaadásból mégis eltűrik. Aztán olykor, ha túlmegyünk egy ponton, akkor bizony odakapnak. Sok ember pedig ilyenkor meglepődik és nem is érti, hogy miért történt a baleset. Rosszabb esetben pedig a kutyát hibáztatják. Nézzünk meg néhány ilyet.

Apró hibák – így nevelheted félre kölyökkutyád, mikor harapja a kezed Apró hibák – így nevelheted félre kölyökkutyád, mikor harapja a kezed
Na jó, legtöbbször a kezed. De attól sem jön zavarba a kis gombóc, ha éles fogacskáival a nadrágszáradra csimpaszkodhat. Végtére jó móka azon utazni. Hogy vérző sebek, bosszús pillantások maradnak utána a te részedről, nos, ez a legkevésbé szegi kedvét. Minden kutya tudja, hogy rágni jó. Ő pedig nagy és veszélyes vadászkutya – legalábbis álmaiban. Így hát rágnia kell. Nem mindegy azonban, hogy mit és mikor.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Hírstart JULIUS-K9 MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kényszerpihenőre kerülnek a német rendőrkutyák az új állatvédelmi törvényük miatt Hírek - Címlapon
Kényszerpihenőre kerülnek a német rendőrkutyák az új állatvédelmi törvényük miatt
Testével melegítette sérült gazdáját a kutya, miután hegymászás közben 150 métert zuhantak Hírek - Címlapon
Testével melegítette sérült gazdáját a kutya, miután hegymászás közben 150 métert zuhantak