A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Többféle névre is hallgathat a kutya?

2022. január 11., 14:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Nevelés




Igen, van a kutyámnak egy "rendes neve". Meg egy rakás másik. Ismerős? És vajon mindegyikre ugyanúgy hallgat? Mitől függ, ha igen és mitől függ, ha nem?



Te is szereted becézni kedvencedet? Ne aggódj, nem vagy egyedül! Bár a legtöbb kutyának van egy hivatalos neve, vagyis az, amelyik az oltási könyvében, útlevelében és az országos mikrochip adatbázisban (petvetdata.hu) szerepel, de mégis szívesen aggatunk rájuk mindenféle mókás neveket. Ez lehet egy fizikai tulajdonság, például a Bucifej, Cukipofa, Kismancs, Nagymancs, és így tovább; vagy egy olyan szó, amely jelleméhez passzol (Mimóza, Akaromka, Zseni), illetve az iránta érzett szeretetünket hivatott kifejezni, úgymint Tündérkém, Bogaram, Kincsem, és társaik.

 

Mindegyik névnek megvan a maga háttere, vagy magyarázata, ha úgy tetszik, de vajon a kutya is tudja értelmezni, hogy azzal a bizonyos szóval őt szólítjuk? A válasz több tényezőtől is függ: nemcsak magától a névtől, hanem attól is, hogyan ejtjük ki, és hogyan segítünk kedvencünknek az új szavak elsajátításában?

 

Figyelek gazdi, az én nevemet mondtad?
Figyelek gazdi, az én nevemet mondtad?
Fotó: blackmores.com.au

 

A kutyák és a beszélt nyelv

 

Négylábú barátaink mentális képességeinek, intelligenciájának és történetének kutatója, ismerője, a pszichológiaprofesszor Stanley Coren szerint egy átlagos kutya körülbelül 165 szó jelentését képes felismerni, míg a kivételesen tehetségeseknél ez a szám a 250-et is elérheti. Emlékezzünk csak a Chaser nevű border collie-ra, aki több mint ezer szót jegyzett meg. Hihetetlen, igaz? Nos, ehhez képest az a néhány becenév vagy ragadványnév igazán semmiség – gondolhatnánk.

 

Kedvencünk idővel megtanulja, hogy „anyakönyvi neve” mellett többféleképpen is szólíthatják, amire reagálni is fog. Néhány dolog azonban megkönnyítheti mindezt, például a két szótagból álló szavakat hamarabb elraktározhatja emlékezetében. Talán annak is köszönhető, ahogy kedvesen, kissé dalolva, hívogatóan ejtjük ki ama bizonyos nevet. Jobban felkelti a kutya figyelmét, ha e barátságos hanglejtéshez magasabb hang párosul, és a verbális mellett még vizuális jelet is használunk.  

 

Hogyan keltsük fel a kutya figyelmét?

 

Mint minden új, tanult viselkedés esetében, egy másik név elsajátítása is könnyebb, ha a kutya kellemes élményeket társít hozzá. Ez magában foglalja a pozitív asszociációt, valamint azt, hogy kedvét lelje a tanulásban, ösztönzést érezzen arra, hogy megtanulja az újdonságot. Tehát, ha azt szeretnénk, hogy reagáljon új nevére, dicsérjük meg alaposan, miután kimondjuk a nevet és felfigyel rá.

 

Még a legérdekesebb dolog közben is felfigyel nevére a kutya
Még a legérdekesebb dolog közben is felfigyel nevére a kutya, ha szereti a nevét és gazdiját
Fotó: Twitter

 

A jutalom lehet valamilyen ínycsiklandó finomság, és természetesen szóban is megdicsérhetjük, például Ügyes! / Szuper!  - a fő, hogy pozitív asszociáció alakuljon ki a kutyában a név hallatán, a jutalom pedig ösztönzést nyújthat arra, hogy máskor is reagáljon rá.

 

Egy dolgot viszont érdemes elkerülni a név tanítása során, legalábbis eleinte: ne használjunk parancsszavakat közvetlen összefüggésben a névvel. Ha kimondjuk a megtanulandó nevet, ne kövesse sem gyere, ül vagy egyéb engedelmességet kívánó szó, mert ez összezavarhatja a kutyát. A név + parancs kombinációt akkor kezdjük el alkalmazni, amikor már 100%-ban biztosan tudjuk, hogy a kutya tisztában van a névvel, vagyis tudja, hogy azzal őt hívjuk (és nem egy másik családtagra, kutyára, macskára utalunk vele).

 

Ugyanígy, a parancsok is legyenek tisztán érthetőek és fontos, hogy következetesen mindig ugyanazt használjunk, ne váltogassuk. Ha leküldenénk a kanapéról, és már tudja a Le jelentését, később ne variáljuk Lefelé, Gyere már le, Másszál le onnan kifejezésekkel és hasonlókkal.

 

A név tanításánál fontos, hogy a kutya kellemes élményeket kössön hozzá
A név tanításánál fontos, hogy a kutya kellemes élményeket kössön hozzá
Fotó: Pinterest

 

Ügyeljünk arra, hogy maga a név, amelyen hívjuk és a hívás módja is legyen kellemes, pozitív a kutya számára. Ha egy nemkívánatos viselkedésnél nyomban bevetünk egy tiltószót (Fifi, NEM!), akkor később a neve hallatán is elbizonytalanodhat a kutya, és adott esetben mindent csinál, csak éppen a nevére nem figyel…

 

A neve legyen afféle kincs, amelyet kedvencünk ismer és szeret, és a hozzá kapcsolódó jó dolgok miatt örömmel felcsillan a szeme.  

 

Miért nem reagál a kutya a különféle nevekre?

 

Előfordul, hogy bármilyen kedvesen is ejtjük ki, kedvencünk a füle botját sem mozdítja beceneve hallatán, esetleg még „rendes” nevénél is ódzkodik. Mi lehet az oka ennek? A legkézenfekvőbb az, hogy nem tanulta meg, mivel nem tanították meg neki a gazdik megfelelően. A tanítás és tanulás bizony türelmet, odaadást, figyelmet és következetességet igényel mindkét fél részéről. Így a kutya nevének megtanítására is időt kell szánnunk, méghozzá úgy, hogy kellemes élményeket kötünk hozzá, ahogy már fentebb említettük.

 

Ha nevét folyton más szavakkal együtt használjuk (Fifi, gyere / Fifi, hozd ide / Fifi, nem esszük meg a macskát), akkor a kutya összezavarodik, és nemhogy a nevét, de azt sem igazán fogja érteni, mit szeretnénk tőle. Nemcsak a név, hanem a kívánt viselkedésre utaló parancs is értelmetlen katyvasznak tűnhet számára, amiből nem tudja kibogozni, miről is van szó tulajdonképpen… Érdemes igénybe venni pozitív módszereket alkalmazó kutyatréner segítségét, aki figyelembe veszi a kutya életkorának, temperamentumának sajátosságait, és ehhez igazítja a tanulás-tanítás legcélravezetőbb formáját.

 

Több névre is hallgathat a kutya, ha mindegyiket megtanulta
Több névre is hallgathat a kutya, ha mindegyiket megtanulta
Fotó: animalwised.com

 

Itt jegyeznénk meg még egy tényezőt: elkerülheti a kutya figyelmét neve, amennyiben öregszik és hallása romlik. Az időskori demencia kihatással lehet emlékezőképességére, továbbá a régen elsajátított és megannyiszor gyakorolt dolgok felidézését és az új dolgok tanulását is hátráltathatja. Befolyásolhatja a kutya reakcióját az is, ha fülét, hallószervét valamilyen károsodás érte, betegség vagy sérülés miatt. (Ld. Hallásproblémák kutyáknál - A korral jár?)

 

Mindegyik helyzetben legyünk kutyánk segítségére, hogy jobban érezhesse magát! Ilyen esetekben a büntetés, kényszerítés nem vezet célra, de megijeszti az amúgy is zavart, esetlegesen fizikai fájdalommal küzdő kutyát. (Ezeknek egyébként sincs sok értelme, ha már az ember magához vesz egy ebet, akiért felelősséget vállal egy életen át. Hogy másként tenné, mint türelemmel, megértéssel és szeretettel?)

 

Összegzés

 

Elmondható, hogy a kutyák képesek felismerni azt, ha többféle névvel illetjük őket. Megértik és emlékeznek e nevekre, becenevekre, feltéve, hogy a megfelelő módon tanítottuk meg nekik, és kellemes élményeket társítottak hozzájuk.

 

Nagy zajban is meghallja a kutyád, ha nevén szólítod? - Kutyabarát helyek

Egy friss tanulmány szerint a kutyák képesek felismerni nevüket az őket körülvevő zajok megszűrésével, és reagálnak is rá.

Forrás: cuteness.com, psychologytoday.com
Indexkép forrás: Pinterest
Cikk első megjelenése: 2021. szeptember 16.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé? Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé?
Bővül a család – Igen ám, de ezúttal egy imádnivaló kiskutyával! Akiről nem biztos, hogy meglévő kutyusunk is ugyanilyen véleménnyel lesz. Mi mindenre kell gondolnunk, ha szeretnénk, hogy zökkenőmentes legyen a beilleszkedés folyamata?

Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya? Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya?
Egy jel, ami semmivel sem összetéveszthető. A kutyakommunikáció egyedi, ugyanakkor rendkívül fontos része ez a mozdulat. Mi mindent üzenhet általa?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Irodakutya.com Rehabportál Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kényszerpihenőre kerülnek a német rendőrkutyák az új állatvédelmi törvényük miatt Hírek - Címlapon
Kényszerpihenőre kerülnek a német rendőrkutyák az új állatvédelmi törvényük miatt
Testével melegítette sérült gazdáját a kutya, miután hegymászás közben 150 métert zuhantak Hírek - Címlapon
Testével melegítette sérült gazdáját a kutya, miután hegymászás közben 150 métert zuhantak