A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szobrot kapott Chaser, a világ legokosabb kutyája

2021. május 18., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




Több mint ezer szó jelentését ismerte a border collie, aki professzor gazdájával együtt világhírnévre tett szert, hihetetlen képességeinek köszönhetően. A bronzszobor méltó emléket állít mindkettejüknek.



"Tanulni egy életen át!" – így szólt a csodálatos border collie gazdájának mottója, aki egy életet áldozott arra, hogy a tanulás legmélyebb titkaiba nyerjen betekintést. Dr. John Pilley, a pszichológia professzora 2004-ben vette magához az imádnivaló kölyökkutyát, és ezzel egy elképesztő kaland vette kezdetét. Chaser mindössze két hónapos volt akkor, de már az első naptól fogva rengeteget tanult „mesterétől”.

 

Az évek során több mint ezer szó jelentését sajátította el, többségében kedvenc játékainak neveit, melyeket adott szövegkörnyezetben, egyszerűbb mondatokban is felismert. Hihetetlen képességéről tudományos folyóiratok mellett olyan neves újságok és magazinok is beszámoltak, mint a TIME, a Wall Street Journal, a Scientific American és a páros természetesen a tévéképernyőn is megmutathatta, mi mindent tud „a világ legokosabb kutyája”.

 

Dr. John Pilley és Chaser, a zseniális border collie
Dr. John Pilley és Chaser, a zseniális border collie
Fotó: hubcityanimalproject.com

 

Chaser 2019. nyarán, egy évvel gazdája távozását követően hunyt el, de emléke mostantól már nemcsak a szívekben, hanem kézzel fogható formában él tovább. Bronzból öntött szobrát 2021. május 10-én avatták fel a Dél-Karolina állambeli Spartanburg városában, ahol 17 évvel ezelőtt meglátta a napvilágot. Dr. Pilley játékos módon tanította kedvencét, így az emlékmű azt a pillanatot örökíti meg, mely hatalmas szótára mellett talán a legjobban jellemezte a kutyát: a játékos testtartás egyúttal azt az üzenetet közvetíti, hogy a tanulás örömteli is lehet.

 

„A szórakoztató módon átadott tudás sokkal hamarabb beépül, és a diák számára is könnyebbé teszi a tanulást. Minél többet tanult Chaser, annál ügyesebben volt képes új ismereteket elsajátítani, mert mindvégig nagyszerűen érezte magát.” – mondta el az avatón a tudós lánya, Pilley Bianchi.

 

Dr. John Pilley lánya, Pilley Bianchi és Chaser - a világ legokosabb kutyájának emlékműve
Dr. John Pilley lánya, Pilley Bianchi és Chaser - a világ legokosabb kutyájának emlékműve 
Fotó: goupstate.com

 

Az ünnepségen Dr. Pilley kitartását, kreativitását és szemléletmódját is méltatták: a professzor az állatok intelligenciájában rejlő valódi lehetőségeket kutatta, és nem győzte hangsúlyozni, hogy bárki elérhet hasonló eredményeket kedvencével, ha a megfelelő módszert használja, és a kutya-gazdi páros mindkét tagja kellően motivált.

 

Az emlékmű Chaser figurája mellett két plakettet is magában foglal: egyiken a professzor és a border collie története olvasható, a másikon pedig Dr. Pilley cipőnyoma látható, utalva felfedezéseire és munkásságának úttörő vonatkozására. Kettejük egyedi látásmódja, mind a tanítás, mind a tanulás terén mindnyájunk számára inspirálóan hat. Segíthet szebbé varázsolni a kutyánkkal való kapcsolatunkat, és felébresztheti azt a velünk született kíváncsiságot is, mely a tudni vágyáshoz, és általa az igazi tudáshoz vezet.

 

A szobor és a bronzba vésett szavak méltó emléket állítanak a kutya és gazdája közötti eltéphetetlen, örökkétartó köteléknek is. Lánya szavaival élve: ha megtaláljuk "a bennünk rejlő kutyát", általa előhozhatjuk szeretetteljes, kedves és megbocsátó énünket is. Így nemcsak mi válunk teljesebbé, hanem világunk is.

 

Chaser, a világ legokosabb kutyája több mint ezer szót ismert
Chaser, a világ legokosabb kutyája több mint ezer szót ismert
Fotó: Pinterest

Forrás: goupstate.com, hubcityanimalproject.com
Indexkép forrás: goupstate.com/hubcityanimalproject.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. Rehabportál JULIUS-K9 Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Széttrollkodta Írország elnökének kutyája a gazdájával készült interjút Hírek - Címlapon
Széttrollkodta Írország elnökének kutyája a gazdájával készült interjút
Közel 16 ezer kilogramm száraz tápot adományoztak a SPAR vásárlói a kisállatoknak Hírek - Címlapon
Közel 16 ezer kilogramm száraz tápot adományoztak a SPAR vásárlói a kisállatoknak