A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kiemelt feladatként kezelik a nemzeti kutyafajták génmegőrzését

2017. június 01., 14:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




A Kárpát-medence mezőgazdasági és élelmezési célú genetikai erőforrásai közkincsek, nemzeti örökségünk, identitásunk része, így megőrzésük kiemelt állami feladat.



A Kárpát-medence mezőgazdasági és élelmezési célú genetikai erőforrásai közkincsek, nemzeti örökségünk, identitásunk része, így megőrzésük kiemelt állami feladat. A hazai génmentési, génmegőrzési, génhasznosítási és génbanki tevékenységekre egyforma figyelmet kell fordítani. A nemzeti kutyafajták esetében a génmegőrzés a cél - mondta V. Németh Zsolt államtitkár a kiemelt genetikai erőforrások védelméről szóló stratégia magyar ebfajták tenyésztésére vonatkozó egyeztetési fórumán. 

 

A környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a Haszonállat-génmegőrzési Központban megtartott eseményen a földművelésügyi tárca közleménye szerint kifejtette: a nemzeti kutyafajták állami génbanki fenntartási programjának keretében olyan állami tenyészetek létrehozása a cél, amelyek lehetővé teszik a fajták egykori hasznosításának megfelelő pásztor-, terelő- és vadászkutya tulajdonságainak megőrzését, fejlesztését és hosszú távú, funkcionális tenyésztését. Ezt a munkát a nemzeti park igazgatóságokkal, egyes állami erdőgazdaságokkal és a Haszonállat-génmegőrzési Központtal és a fajtaklubokkal együttműködésben végzik. 

 

Magyar vizsla kölykök

 

Kitért arra is, hogy az állami szerepvállalással olyan feladatokat akarnak ellátni, amelyek jelenleg nem megoldottak, és olyan lehetőségeket nyújtani, amelyek jelenleg nem elérhetőek a tenyésztőszervezetek számára. Azzal, hogy a kilenc magyar ebfajta 2017 elejétől bekerült a hungarikumok gyűjteményébe, pályázatokon keresztül lehetővé válik a fajták további népszerűsítése - tette hozzá.    

 

Mezőszentgyörgyi Dávid kiemelt génmegőrzési feladatokért felelős miniszteri biztos elmondta: a stratégia, így a minisztérium is kiemelt feladatként tekint a kilenc magyar ebfajta bemutatására, a génmegőrzéshez kapcsolódó ismeretterjesztésre. Hangsúlyozta, esetükben a génmentési feladatok kiemelten fontosak, ugyanis szinte valamennyi fajta - a fenntartás szempontjából - a kritikus létszámú kategóriába esik. 

 

Beszélt arról is, hogy a magyar kutyafajták tenyésztőszervezeteinek szakmai felkészültsége eltérő, így a jövőben meg kell erősíteni a hatósági kontrollt a tenyésztési programok kidolgozásában, jóváhagyásában, illetve végrehajtásában is. Emellett jelentős szervezeti és jogszabályi módosításokra, részletszabályozásra is szükség van, aminek kidolgozásához a Földművelésügyi Minisztérium az érintett szervezetek, tenyésztők bevonásával szakmai munkacsoportot állít fel. Ennek keretében - amennyiben szükséges - ebfajtánként eltérő tenyésztési követelmények is megfogalmazhatóak - mondta.

 

 

 

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát! A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!
Igazi kincseink ők: sokoldalúak, hűségesek és hatalmas a szívük! Ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!

A spanyol tradíciók négylábú áldozatai - A Galgok világnapja A spanyol tradíciók négylábú áldozatai - A Galgok világnapja
Miért ragaszkodik az ember valamihez, ami embertelen. Ami másokat bánt. Csak azért, mert hagyomány? Tényleg e mögé bújunk? Tényleg elegendő ezt az egy szót kimondani, és máris tisztára mostuk magunkat?

Új kutyás emlékérmét bocsátott ki az MNB az állatok világnapján Új kutyás emlékérmét bocsátott ki az MNB az állatok világnapján
Erdélyi kopó megnevezéssel emlékérmét bocsát forgalomba az állatok világnapján, szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a négy éve indított magyar pásztor- és vadászkutyafajták sorozat részeként - tájékoztatta az MNB az MTI-t.

Kivirult új otthonában a kutya, akit 20 évesen adtak le a menhelyen Kivirult új otthonában a kutya, akit 20 évesen adtak le a menhelyen
Szívmelengető történet egy weimari vizsláról és a második esélyről!

Kutyáink a csillagok között: Magyar kutyafajták nevét kapta egy exobolygórendszer Kutyáink a csillagok között: Magyar kutyafajták nevét kapta egy exobolygórendszer
A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) az exobolygók elnevezésére kiírt pályázatán elfogadta a magyar csapat javaslatát, így a Komondor és a Puli nevet viselheti a jövőben a Vadászebek csillagképben található HAT-P-12 csillag és a HAT-P-12 b bolygó - közölte a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) az MTI-vel.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker Mondial Assistance GesmbH Egyedi kutyás ajándéktárgyak MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyastrand nyílt a Gébárti-tavon! Hírek - Címlapon
Kutyastrand nyílt a Gébárti-tavon!
Ruhagyűjtő konténerbe dobott kölyköket mentettek Hírek - Címlapon
Ruhagyűjtő konténerbe dobott kölyköket mentettek