A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Különleges állatrendőrsége lesz Magyarországnak

2021. szeptember 08., 13:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Dr. Fülöp Erik, független országgyűlési képviselő, a Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat elnöke mai budapesti sajtótájékoztatóján két fontos bejelentést is tett: nem indul a 2022-es választásokon, ugyanakkor Budapesten és Pest megyében felállít és útjára indít nemzetközi példák alapján egy különleges, állatrendőrség gyűjtőfogalom alá tartozó szervezetet.



 

A politikus sajtótájékoztatója kezdetén emlékeztetett arra, hogy az ÁRMO civil kezdeményezésnek köszönhetően már hosszú ideje közbeszéd tárgyát képezi az állatrendőrség felállítása. Emellett a NÁSZ Egyesület 2021 tavaszán nem reprezentatív kutatást végzett lakosság körében, mely rendkívül sikeresnek tekinthető, hiszen segítségével átfogó képet kaphattak arról, hogy a lakosság túlnyomó többsége, szinte száz százaléka támogatja az állatrendőrség felállítását és világossá vált az is, hogy mely funkcióit tartanák a leghangsúlyosabbnak.

 

Dr. Fülöp Erik ismertette, hogy a kutatás eredményei szerint az állatrendőrség támogatottsága a lakosság körében 99,3 százalékos, a társadalom pedig egyetért abban, hogy szükség van az állatvédő szervezetek és a hatóságok közötti együttműködés fokozására, mivel ettől az állatvédelem hatékonyságának növekedése lenne várható. Szintén kiugró a támogatottsága a felnőtt lakosság és a gyermekek állatvédelmi edukációjának.

 

Kiemelkedően magas volt az egyetértés abban is, hogy az állatrendőrségnek egy olyan szervezetnek kell lennie, amely regionális szinteken működik és olyan ellenőr-csoportokból áll, akik ismerik a lokális viszonyokat, a helyi állatvédő szervezeteket és a hatóságokat is.

 

Az egyesület 2021 tavaszán már végzett egy hasonló felmérést, akkor az állatvédő szervezeteket kérdezte meg az állatrendőrség felállításának szükségességéről. A két kutatás eredményeit összevetve kijelenthető, hogy mind a civil szervezetek, mind pedig a társadalom egyöntetűen fontosnak tartja az állatvédelem hatékonyságának fokozásához az állatrendőrség felállítását, ráadásul ugyanazokat a működési területeket tartanák kiemelkedő jelentőségűnek.

 

 

 

 

Indul a NÁSZ Budapesten és Pest-megyében

 

„A Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat pilot projekt keretében megkezdi működését Budapesten és Pest megyében, a hosszútávú cél a további terjeszkedés és az országos lefedettség elérése” – húzta alá a független országgyűlési képviselő.

 

A szervezet működése nem példanélküli a világban, hiszen számos országban működik olyan, gyakran állatrendőrség gyűjtőfogalom alá tartozó egység, amely nem a hivatásos állomány tagja, ugyanakkor a kapcsolódó szervekkel, hatóságokkal kötött együttműködéseknek köszönhetően koordinációs szerepet is be tud tölteni. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat Egyesület már egyeztetett a témában a San Antonio-i állatrendőrséggel, amely 2006-ban alakult meg, így 15 év szakmai tapasztalatát tudták a NÁSZ-szal megosztani. Az amerikai szervezet három célt tűzött ki maga elé: a meglévő törvények fokozottabb érvényesítésére, a kóbor állatállomány ellenőrzésére, a gazdásítási arány növelésére törekednek a kezdetektől fogva, az állatjóléttel kapcsolatos mutatóik pedig már a működésük első évében látványosan javultak.

 

A Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat Budapesten és Pest megyében komplex feladatokat fog ellátni: állatmentésekben vesz részt, a mentett állatok elhelyezéséről és ellátásáról gondoskodik, a kóborállat-állomány csökkentése érdekében ivartalanítási akciókat hajt végre, ellenőrzi a területen élő állatok jólétének biztosítottságát, edukációs kampányokat tart gyermekeknek és a felnőtt lakosságnak egyaránt, természetesen munkájuk során a hatóságokkal is együtt fognak működni.

 

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a szervezet pártpolitikától független, ő maga pedig a 2022-es választásokon nem kíván indulni, hanem minden erejével az állatvédelem hazai helyzetének javításán és a szervezetének országos szintű terjeszkedésére fog koncentrálni.

 

 

 


Indexkép forrás: Unsplash - Margarita Kosior

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Kóbor kutyák örökbefogadására buzdít miséin a kutyabarát pap Kóbor kutyák örökbefogadására buzdít miséin a kutyabarát pap
A Brazíliában élő Paulo atya szívében kiemelt helyet töltenek be a magukra hagyott, elárvult állatok - "Felesküdtem arra, hogy amíg csak élek, segíteni fogom őket."

Egy bolt ajtaja előtt könyörgött segítségért az éhező mamakutya Egy bolt ajtaja előtt könyörgött segítségért az éhező mamakutya
… de nem volt egyedül. Négy aprócska kölykét szerette volna biztonságban tudni, mielőtt feladná a reményt.

Menhelyi kutyák a reflektorfényben - árva kutyákkal mutatták be a hazai divattervezők kollekcióikat Menhelyi kutyák a reflektorfényben - árva kutyákkal mutatták be a hazai divattervezők kollekcióikat
2023. december 9-én került megrendezésre a Dogs on the Catwalk eseménye. A rendezvény főszereplői örökbefogadható menhelyi kutyusok, akik egy különleges fashion show keretében vonulnak végig a kifutón, divattervezők hazai márkáinak kollekcióit bemutató modellekkel a póráz túlsó végén. 2018. után most az Ürömi Állatmenhely 8 mentvényéé volt a lehetőség, hogy megmutatkozzon a nagyközönség előtt hazai sztárok kíséretében.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Rehabportál Hírstart MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Úgy kötődik a kutya a gazdájához, mint gyerek az anyjához Hírek - Címlapon
Úgy kötődik a kutya a gazdájához, mint gyerek az anyjához
Kullancsfigyelő projekt: egy kutyagazdi találta meg az első Hyalomma kullancsot hazánkban Hírek - Címlapon
Kullancsfigyelő projekt: egy kutyagazdi találta meg az első Hyalomma kullancsot hazánkban