A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyák támadtak egy vakvezető kutyára Győrben - Felhívást tett közzé a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány

2023. március 07., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű
Szávát és látássérült gazdáját felügyelet nélkül kószáló kutyák támadták meg Győrben két alkalommal. A szerencsén múlott, hogy megúszták komolyabb sérülés nélkül. 

Szabadon, felügyelet nélkül kószáló kutyák támadtak rá Szávára, a vakvezető kutyára Győrben két alkalommal is. Száva és gazdija, H. A. (a középkorú látássérült hölgy csak a neve kezdőbetűinek közléséhez járult hozzá), azóta félelemmel lép ki az utcára - írja a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány közleménye

 

Az első támadás a Szabadhegyi új köztemető közelében lévő területen történt. A nyitva hagyott kertkapun kiszabadult német juhász esett neki a szabadon játszó vakvezető kutyának. Az agresszív kutya ráfogott Száva hátára a farka fölötti részen.

 

„Szerencsére nem sérült meg a kiskutyám, de nagyon megijedt. Én semmit nem látok, teljesen megrémültem a támadástól, az idegen kutya morgásától, acsarkodásától, és hogy éreztem a támadás elől elhúzódó kutyám félelmét. A vakvezető kutyákban semmi agresszió nincs, sosem támadnak vissza, én nem segíthettem neki, mert vak vagyok, ki voltunk szolgáltatva a támadásnak mind a ketten” – mondta H. A.

 

Három hete történt, hogy az otthoni kiskapun kilépve odafutott egy német juhász morogva, majd egy másik hasonló kutya is. (A kutyák kinézetéről az eseményt látó járókelők számoltak be.) Száva részéről teljesen normális reakció volt, hogy elfutott előlük, mentette magát, hiszen egy vakvezető kutya sosem támadhat vissza, viszont elszakadt a gazdájától. A hölgy a nővére segítségét kérte, aki lát, és a keresésére indultak.

 

 

Szávát és látássérült gazdáját felügyelet nélkül kószáló kutyák támadták meg Győrben két alkalommal
Szávát és látássérült gazdáját felügyelet nélkül kószáló kutyák támadták meg Győrben két alkalommal
Fotó: barathegyisegitokutya.hu

 

 

„Nagyon megijedtem, hogy Száva elveszett, és hogy mi lesz vele. Borzalmas volt” – mondta a két és fél éves sárga színű labrador szuka gazdája. A megrémült kutyát végül egy bölcsőde mellett találták meg, ahová félelmében behúzódott.

 

„Szerencsére lelki nyoma nincs a támadásoknak, Száva szépen dolgozik, de rosszabbul is járhatott volna. Arra kérem a kutyatartókat, hogy mindenki vigyázzon jobban a kutyájára” – mondta H. A.

 

Fontos megemlíteni, hogy a látássérült nőt a munkahelyére is Száva vezeti, általánosan elmondhatjuk, hogy a vakvezető kutyák a megélhetéshez és az aktív élethez is segítséget adnak gazdáiknak.

 

***

 

A történtek, és a korábbi hasonló támadásos esetek kapcsán a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány felhívást tett közzé a kutyás társadalom felé, mely az alábbiakban olvasható:

 

 

Felhívás!

 

A Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány felhívja a kutyás társadalom figyelmét arra, hogy ne engedjék felügyelet nélkül szabadon járni kutyáikat! A vakvezető kutyák és gazdáik teljesen védtelenek a kutyatámadásokkal szemben.

 

„Kérjük a gazdákat, hogy vigyázzanak a vakvezető kutyák testi épségére, mert látássérült gazdáik számára igazi kincset jelentenek, alapítványunk pedig sok pénz és munka árán tudja pótolni a munkából végleg nyugdíjba kerülő kutyákat. Egy vakvezető kutya teljes költsége több mint 5 millió forint!” – mondta Komondi Piroska, alapítványunk szakmai vezetője.

 

Kutyáink nyugdíjazásának oka elsősorban idős koruk, hiszen 8-10 év munka után szükségük van a megérdemelt pihenésre, másodsorban valamilyen váratlanul felmerülő egészségügyi probléma szokott lenni. Ezért igyekszünk minél több kutyát képezni, az viszont nagyon fontos, hogy az emberi gondatlanság ne kerüljön be a nyugdíjazás okai közé, mert akkor hosszabb ideig kell várniuk a vakvezető kutyák segítségére számító látássérült embereknek. Alapítványunknál hosszú a várólista, éves szinten folyamatosan 40-50 fő vár vakvezető kutyára.

 

Mennyibe kerül egy vakvezető kutya?

Egy vakvezető kutya egész életét felölelő összes költsége több mint 5 millió forint. Ez az időszak körülbelül 10 év. A teljes életét felölelő költség jelenti: tenyészkutyák, tenyésztés, kölyöknevelés, szűrések, orvosi költségek, ellátás, felszerelés, kiképzés (1,5 millió Ft a munkadíj), gazdi képzése; átadás, vizsgáztatás, utókövetés és gondozás tíz éven át, felszerelés pótlása, öregedő kutya extra orvosi költségei, nyugdíjazás körüli költségek, közben rezsi, járműhasználat stb. Így lesz a tíz év összes költsége több mint 5 millió forint.

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A francia bulldog a legnépszerűbb kutyafajta – 31 év után taszította le a labradort az első helyről A francia bulldog a legnépszerűbb kutyafajta – 31 év után taszította le a labradort az első helyről
Három évtized után már csak a második legnépszerűbb fajtának számít a labrador az Egyesült Államokban. Nem más taszította le a „trónról”, mint a kis francia bulldog. A kistestű fajta népszerűsége rohamosan nőtt az elmúlt években – kérdés, hogy ez mennyire jó magának a fajtának és egyedeinek.

Miért csinálja a kutyám? – Támadás Miért csinálja a kutyám? – Támadás
Sok sétát és kutyussal töltött szabadidőt keserít meg a támadás jelensége. Amikor hiába szeretnél egy nyugis sétát tenni, lehetetlennek tűnik. Mert kiszámítható, mi fog történni. Eleinte minden rendben, labdáztok, játszotok. Ügyesen megcsinál minden feladatot. Aztán kedvenced meglát egy másik kutyát pár méterre... Megáll. Befeszül a teste. Összecsukja a száját és meredten néz. Nem borzol, nem ugat. Csendben van. Elég beszédes az a csend…! Sokszor állatorvosi rendelőben köt ki az áldozat kutyus. Aki túléli vagy nem a támadást. Aggodalom, orvosi számla és a félelem… Mi van, ha megismétlődik?

Az időszámításunk szerinti első századig nyúlik vissza a vakvezető kutyák történelme Az időszámításunk szerinti első századig nyúlik vissza a vakvezető kutyák történelme
A kutyák és vakok közötti legelső különleges kapcsolat elveszett az idők homályában. A legkorábbi feljegyzett példa egy Kr. u. első századi falfestmény a római Herculaneum eltemetett romjain. Ázsiából és Európából a középkorig nyúlnak vissza a feljegyzések vakokat vezető kutyákról.

A mentők állományba vettek egy kutyát – Brúnó már igazi mentős! A mentők állományba vettek egy kutyát – Brúnó már igazi mentős!
Brúnó, a 8 éves labrador igazi mentőssé vált: állományba vették, még saját szolgálati igazolványt is kapott!

Egy labrador és a labdája - Kedves szobor köszönti az embereket egy bostoni utcán Egy labrador és a labdája - Kedves szobor köszönti az embereket egy bostoni utcán
Titokzatos alak kukucskál ki a kerítésen... De Piper szobrát mindenki imádja: a régi ismerősök örömmel köszöntik, az újak pedig meghatódva szemlélik a bronzba öntött kutyát és kedvenc játékát.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart Irodakutya.com EB OVO Közhasznú Egyesület Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
"Nemet mondunk a vadászatra!" - Több ezren tüntettek az állatok, különösen a galgok jogai mellett Spanyolországban Hírek - Címlapon
"Nemet mondunk a vadászatra!" - Több ezren tüntettek az állatok, különösen a galgok jogai mellett Spanyolországban
Mitől lehet sápadt a kutya fogínye? Hírek - Címlapon
Mitől lehet sápadt a kutya fogínye?