A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

"Nemet mondunk a vadászatra!" - Több ezren tüntettek az állatok, különösen a galgok jogai mellett Spanyolországban

2023. március 08., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem
Még a kutyák is büszkén hirdették feliratos tábláikkal, hogy kiállnak a galgok mellett, akik oly sokat szenvednek az emberi kapzsiság miatt. 

Egy hónappal ezelőtt állatbarátok, állatmentők és állatjogi aktivisták tömegei léptek fel együttesen Spanyolországban, hogy kiálljanak a védtelenek mellett. Meggyőződésük, hogy a jelenleg hatályban lévő állatvédelmi törvényt módosítani kell, hiszen éppen azokat felejtették ki belőle, akiket nap, mint nap kizsákmányolnak a lelketlen emberek. Igen, a vadászkutyákról van szó - ők a spanyol tradíciók négylábú áldozatai, a galgok.

 

 

Egy idős galgo a tüntetésen - Ő is sokat szenvedhetett, mielőtt megmentették
Egy idős galgo a tüntetésen - Ő is sokat szenvedhetett, mielőtt megmentették
Fotó: Instagram/StinkEye_Photography/

 

 

A demonstráció több állatjogi csoport közös kezdeményezéseként indult el, és rengetegen csatlakoztak hozzájuk. Talán nem is számítottak arra, milyen sokaknak szívügye ez, mígnem 2023. február 5-én több ezren jelentek meg a kijelölt ponton, hogy aztán együtt vonuljanak fel Madrid utcáin, hangot adva a hangtalanoknak.

 

 

Állatbarátok és állatjogi aktivisták ezrei vonultak utcára Madridban
Állatbarátok és állatjogi aktivisták ezrei vonultak utcára Madridban
Fotó: Instagram/StinkEye_Photography/

 

 

Nemcsak az a céljuk, hogy az állatok erősebb védelmet kapjanak, hanem azt is szeretnék elérni, hogy kibővítsék a törvényt, és 20 év után végre belekerüljenek a mindennapos szenvedések alanyai, vagyis a vadászatra használt kutyák is. Legtöbbjüket borzasztó körülmények között tartják, éheztetik és verik őket, hogy minél gyorsabban fussanak a nyúl után. 

 

 

Sok kutya viselt feliratos táblát a tüntetésen
"A vadászat nem sport, hanem gyilkosság - Mi családi kutyák vagyunk, nem vadászkutyák"
Sok kutya viselt feliratos táblát a tüntetésen
Fotó: Instagram/StinkEye_Photography/

 

 

A vadászok számára ezek a kutyák csupán használati tárgyak, semmilyen értékkel nem bírnak; ha megsérülnek vagy lebetegszenek, szó nélkül kidobják őket a semmi közepén, vagy kíméletlenül elpusztítják.

 

Amióta csak híre ment, hogyan bánnak e szerencsétlen kutyákkal, helyzetük egyre nagyobb figyelmet kap világszerte, és évek óta több állatvédő szervezet is kétségbeesetten küzd azért, hogy megbüntessék az elkövetőket, illetve végleg beszüntessék a kegyetlen ipart.

 

 

Még nagyon sok a teendő - áll az egyik molinón a spanyolországi állatvédelmi tüntetésen
"Spanyolország - Még nagyon sok a teendőd" - áll az egyik molinón a spanyolországi állatvédelmi tüntetésen
Fotó: Instagram/StinkEye_Photography/

 

 

Idén februárban a tüntetők Madrid főterén gyűltek össze, ahonnan a Képviselőház (a spanyol törvényhozás alsó háza) elé vonultak. Hatalmas molinókat és táblákat cipeltek magukkal, még a kutyusok közül is többen viseltek egy-egy darab kartonpapírt „No a la Caza” felirattal. Gazdáikkal együtt büszkén hirdették, hogy ők is nemet mondanak a vadászatra. 

 

 

Nemet mondok a vadászatra - Mentett keverékek és gazdáik is szimpatizálnak a galgokkal
"Nemet mondok a vadászatra"
Mentett keverékek és gazdáik is szimpatizálnak a galgokkal
Fotó: Instagram/StinkEye_Photography/

 

 

A spanyol kormány már korábban is ígéretet tett arra, hogy szigorítani fog az állatvédelmi törvényen, ám a folyamat rettentően lassan halad. Ezt szeretnék felgyorsítani a galgók támogatói:
 

  • egyfelől ismerjék el a döntéshozók, hogy ezen ebek is élőlények, akiknek joguk van a minőségi, bántalmazástól mentes élethez,
     
  • másfelől igenis tartassák be az emberekkel a törvényt, aki pedig megszegi, nyerje el méltó büntetését.

 

Világszerte sokan küzdenek azért, hogy javíthassanak a spanyol galgok sorsán
Világszerte sokan küzdenek azért, hogy javíthassanak a spanyol galgok sorsán
Fotó: Instagram/StinkEye_Photography/

 

 

A madridi tüntetés csupán egyik példája annak a világszerte egyre erősödő elképzelésnek, hogy az állatokat is jogok illetik meg. Hiszen élőlényekről beszélünk, akik éreznek; érzik a fizikai fájdalmat, van lelkük, tudnak szeretni és együtt érezni – nemcsak társaikkal, hanem velünk, emberekkel is. Felelősek vagyunk értük, és a mi feladatunk, hogy oly módon gondoskodjunk róluk, ahogy megérdemlik, bánjunk velük kedvességgel, szeretettel és tisztelettel.

 

Forrás: boredpanda.com
Indexkép forrás: Instagram/StinkEye_Photography/

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát! A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!
Igazi kincseink ők: sokoldalúak, hűségesek és hatalmas a szívük! Ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!

A spanyol tradíciók négylábú áldozatai - A Galgok világnapja A spanyol tradíciók négylábú áldozatai - A Galgok világnapja
Miért ragaszkodik az ember valamihez, ami embertelen. Ami másokat bánt. Csak azért, mert hagyomány? Tényleg e mögé bújunk? Tényleg elegendő ezt az egy szót kimondani, és máris tisztára mostuk magunkat?

Hogyan válasszak olyan játékot a kutyámnak, amilyet ő is szeretni fog? Hogyan válasszak olyan játékot a kutyámnak, amilyet ő is szeretni fog?
Gömbölyű, pattogós, csipogós vagy sípolós, rágcsálható… Bármilyen is legyen a kedvenc játékszere, látványára kutyánk tekintete egyből felcsillan. Mire figyeljünk, amikor a megfelelőt keressük?

Menhelyi kutyák a reflektorfényben - árva kutyákkal mutatták be a hazai divattervezők kollekcióikat Menhelyi kutyák a reflektorfényben - árva kutyákkal mutatták be a hazai divattervezők kollekcióikat
2023. december 9-én került megrendezésre a Dogs on the Catwalk eseménye. A rendezvény főszereplői örökbefogadható menhelyi kutyusok, akik egy különleges fashion show keretében vonulnak végig a kifutón, divattervezők hazai márkáinak kollekcióit bemutató modellekkel a póráz túlsó végén. 2018. után most az Ürömi Állatmenhely 8 mentvényéé volt a lehetőség, hogy megmutatkozzon a nagyközönség előtt hazai sztárok kíséretében.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart MOL Nyrt. Praktiker Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
10 dolog, amit a kutyák nem szeretnek – mi emberek mégis csináljuk Hírek - Címlapon
10 dolog, amit a kutyák nem szeretnek – mi emberek mégis csináljuk
Kutyák támadtak egy vakvezető kutyára Győrben - Felhívást tett közzé a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány Hírek - Címlapon
Kutyák támadtak egy vakvezető kutyára Győrben - Felhívást tett közzé a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány