A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

"Nemet mondunk a vadászatra!" - Több ezren tüntettek az állatok, különösen a galgok jogai mellett Spanyolországban

2023. március 08., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem
Még a kutyák is büszkén hirdették feliratos tábláikkal, hogy kiállnak a galgok mellett, akik oly sokat szenvednek az emberi kapzsiság miatt. 

Egy hónappal ezelőtt állatbarátok, állatmentők és állatjogi aktivisták tömegei léptek fel együttesen Spanyolországban, hogy kiálljanak a védtelenek mellett. Meggyőződésük, hogy a jelenleg hatályban lévő állatvédelmi törvényt módosítani kell, hiszen éppen azokat felejtették ki belőle, akiket nap, mint nap kizsákmányolnak a lelketlen emberek. Igen, a vadászkutyákról van szó - ők a spanyol tradíciók négylábú áldozatai, a galgok.

 

 

Egy idős galgo a tüntetésen - Ő is sokat szenvedhetett, mielőtt megmentették
Egy idős galgo a tüntetésen - Ő is sokat szenvedhetett, mielőtt megmentették
Fotó: Instagram/StinkEye_Photography/

 

 

A demonstráció több állatjogi csoport közös kezdeményezéseként indult el, és rengetegen csatlakoztak hozzájuk. Talán nem is számítottak arra, milyen sokaknak szívügye ez, mígnem 2023. február 5-én több ezren jelentek meg a kijelölt ponton, hogy aztán együtt vonuljanak fel Madrid utcáin, hangot adva a hangtalanoknak.

 

 

Állatbarátok és állatjogi aktivisták ezrei vonultak utcára Madridban
Állatbarátok és állatjogi aktivisták ezrei vonultak utcára Madridban
Fotó: Instagram/StinkEye_Photography/

 

 

Nemcsak az a céljuk, hogy az állatok erősebb védelmet kapjanak, hanem azt is szeretnék elérni, hogy kibővítsék a törvényt, és 20 év után végre belekerüljenek a mindennapos szenvedések alanyai, vagyis a vadászatra használt kutyák is. Legtöbbjüket borzasztó körülmények között tartják, éheztetik és verik őket, hogy minél gyorsabban fussanak a nyúl után. 

 

 

Sok kutya viselt feliratos táblát a tüntetésen
"A vadászat nem sport, hanem gyilkosság - Mi családi kutyák vagyunk, nem vadászkutyák"
Sok kutya viselt feliratos táblát a tüntetésen
Fotó: Instagram/StinkEye_Photography/

 

 

A vadászok számára ezek a kutyák csupán használati tárgyak, semmilyen értékkel nem bírnak; ha megsérülnek vagy lebetegszenek, szó nélkül kidobják őket a semmi közepén, vagy kíméletlenül elpusztítják.

 

Amióta csak híre ment, hogyan bánnak e szerencsétlen kutyákkal, helyzetük egyre nagyobb figyelmet kap világszerte, és évek óta több állatvédő szervezet is kétségbeesetten küzd azért, hogy megbüntessék az elkövetőket, illetve végleg beszüntessék a kegyetlen ipart.

 

 

Még nagyon sok a teendő - áll az egyik molinón a spanyolországi állatvédelmi tüntetésen
"Spanyolország - Még nagyon sok a teendőd" - áll az egyik molinón a spanyolországi állatvédelmi tüntetésen
Fotó: Instagram/StinkEye_Photography/

 

 

Idén februárban a tüntetők Madrid főterén gyűltek össze, ahonnan a Képviselőház (a spanyol törvényhozás alsó háza) elé vonultak. Hatalmas molinókat és táblákat cipeltek magukkal, még a kutyusok közül is többen viseltek egy-egy darab kartonpapírt „No a la Caza” felirattal. Gazdáikkal együtt büszkén hirdették, hogy ők is nemet mondanak a vadászatra. 

 

 

Nemet mondok a vadászatra - Mentett keverékek és gazdáik is szimpatizálnak a galgokkal
"Nemet mondok a vadászatra"
Mentett keverékek és gazdáik is szimpatizálnak a galgokkal
Fotó: Instagram/StinkEye_Photography/

 

 

A spanyol kormány már korábban is ígéretet tett arra, hogy szigorítani fog az állatvédelmi törvényen, ám a folyamat rettentően lassan halad. Ezt szeretnék felgyorsítani a galgók támogatói:
 

  • egyfelől ismerjék el a döntéshozók, hogy ezen ebek is élőlények, akiknek joguk van a minőségi, bántalmazástól mentes élethez,
     
  • másfelől igenis tartassák be az emberekkel a törvényt, aki pedig megszegi, nyerje el méltó büntetését.

 

Világszerte sokan küzdenek azért, hogy javíthassanak a spanyol galgok sorsán
Világszerte sokan küzdenek azért, hogy javíthassanak a spanyol galgok sorsán
Fotó: Instagram/StinkEye_Photography/

 

 

A madridi tüntetés csupán egyik példája annak a világszerte egyre erősödő elképzelésnek, hogy az állatokat is jogok illetik meg. Hiszen élőlényekről beszélünk, akik éreznek; érzik a fizikai fájdalmat, van lelkük, tudnak szeretni és együtt érezni – nemcsak társaikkal, hanem velünk, emberekkel is. Felelősek vagyunk értük, és a mi feladatunk, hogy oly módon gondoskodjunk róluk, ahogy megérdemlik, bánjunk velük kedvességgel, szeretettel és tisztelettel.

 

Forrás: boredpanda.com
Indexkép forrás: Instagram/StinkEye_Photography/

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Így lopják a kutyákat Budapesten! Így lopják a kutyákat Budapesten!
Az egyik újbudai állatvédő személyes tapasztalatait osztotta meg a közösségi médiában, amikor beszámolt az esetről, aminek szemtanúja volt.

Meglepő kutatási eredmények a magyarországi állattartási szokásokról Meglepő kutatási eredmények a magyarországi állattartási szokásokról
A kérdőívet 843-an töltötték ki 2021. június 20. és augusztus 30. között. Talán az egyik legszembetűnőbb adat, hogy a megkérdezett kutyatartók közel 25%-a, a macskatartók 10,1%-a nem szeretné ivartalaníttatni állatát.

Tönkretette a svájci farkas jeladóját az állattal végző vadász, az mégis tovább működött Tönkretette a svájci farkas jeladóját az állattal végző vadász, az mégis tovább működött
A természetvédelmi szakembereknek először az lett gyanús, hogy a farkas rövid ideig száz kilométer per óra fölötti sebességgel „haladt” egy autóúton. Ez alapján az elkövető járművel szállíthatta a farkast, vagy annak jeladós nyakörvét, hogy aljas tettének nyomait elrejthesse.

FRISS! Az MTI híradása szerint természetkárosítás bűntette miatt vették büntetőeljárás alá a vadászt, aki kilőtte az M237-es farkast FRISS! Az MTI híradása szerint természetkárosítás bűntette miatt vették büntetőeljárás alá a vadászt, aki kilőtte az M237-es farkast
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Hidasnémeti környékén történt a felháborító eset, ami szégyenbe hozta Magyarországot a világ előtt.

3 év börtönt is kaphat az a vadász, aki kilőtte a Svájcból Magyarországra vándorló farkast 3 év börtönt is kaphat az a vadász, aki kilőtte a Svájcból Magyarországra vándorló farkast
A Gruppe Wolf Schweiz szervezet folyamatosan nyomon követte útvonalát, innen tudják, hogy mikor hol járt pontosan. Mire átlépte a magyar határt légvonalban több mint hétszáz kilométert tett meg közel egy év alatt, a való életben azonban sokkal többet.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál Praktiker Beagle Club Online Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
10 dolog, amit a kutyák nem szeretnek – mi emberek mégis csináljuk Hírek - Címlapon
10 dolog, amit a kutyák nem szeretnek – mi emberek mégis csináljuk
Kutyák támadtak egy vakvezető kutyára Győrben - Felhívást tett közzé a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány Hírek - Címlapon
Kutyák támadtak egy vakvezető kutyára Győrben - Felhívást tett közzé a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány