A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

10 dolog, amit a kutyák nem szeretnek – mi emberek mégis csináljuk

A szeretet nevében az emberek néha bizony átlépik a határokat. És azt gondolják, hogy ez rendben van így.


2023. március 08., 16:15


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Nevelés




Vannak azonban a szeretetnek olyan kifejezési módjai, ami emberek között rendben van, a kutyák viszont nem szeretik, de a gazdájuk iránti odaadásból mégis eltűrik. Aztán olykor, ha túlmegyünk egy ponton, akkor bizony odakapnak. Sok ember pedig ilyenkor meglepődik és nem is érti, hogy miért történt a baleset. Rosszabb esetben pedig a kutyát hibáztatják. Nézzünk meg néhány ilyet.



1. Az ölelés (Amikor úgy érzik, hogy nem tudnak kihátrálni belőle.)

Ezzel nem azt mondom, hogy egyik kutya sem szereti, amikor imádott embere átöleli. Azonban többségüket frusztrálja, ha két karral, minden irányból körbefolyják őket, ettől ugyanis csapdában érzik magukat. Ilyenkor úgy érzik, hogy nincs lehetőségük kikerülni a szituációból. A személyiségüktől függ, hogy mennyire tolerálják ezt a viselkedésünket. Érdemes ilyenkor is a testbeszédet figyelni! A hátracsapott fülek, a merev testtartás és a feszült arckifejezés azt jelenti, hogy a kutya nem élvezi az ölelést.
NAGYON fontos megtanítani a gyerekeket, hogy ne rohanjanak oda és ne öleljék meg a kutyákat! Pláne olyan kutyát ne, akit nem ismernek! Ezzel súlyos sérüléseket lehet megelőzni.
A gazdi ismeri legjobban a kutyusát. Ha tudja, hogy inkább tartózkodó az idegenekkel, akkor mindenképpen tájékoztassa erről azokat, akikkel találkoznak. Ebből a kutyával való kapcsolata is profitálhat. Hiszen a négylábú érezni fogja, hogy megérti őt és számíthat rá.

 

2. Túl sok kifejezésből álló utasítások

Legtöbben beszélünk a velünk élő állatainkhoz. És ez rendben is van így. Azonban ők nem úgy értelmezik a szöveget, mint mi emberek.
Ezért, amikor utasítást adunk adunk nekik, akkor törekedjünk rá, hogy röviden és a kutyus számára érthetően tegyük.
Ha például azt mondjuk nekik: „Ha jó kutya leszel, akkor fogsz kapni jutifalatot!”. Na, ez így számukra teljesen értelmezhetetlen. Ebből körülbelül a „jutifalat” szót fogja tudni értelmezni és nem érti majd, hogy akkor most miért nem kapja meg. Náluk ugyanis a jövőidő, mint olyan nem létezik.
A könnyű értelmezhetőségért az utasításokat célszerű 1 szavas kifejezésekre szűkíteni és a hangszínnel, valamint a testbeszéddel megtámogatni.

 

 

Rendszer
A kutyusok összezavarodhatnak, ha nincs rendszer az életükben
Forrás: https://iheartdogs.com/

 

 

3. Ha nincs rendszer az életükben

A kutyák keretekhez, szabályokhoz tudnak legkönnyebben igazodni. Megnyugtató számukra a stabilitás. Ha rendszer van benne, hogy mikor kapnak enni, mikor tudják a dolgukat elvégezni, mikor mennek a gazdival sétálni. Persze néha némi spontaneitás belefér, amikor mondjuk ismeretlen helyre mentek kirándulni vagy valami új dolgot kezdtek megtanulni. A kutyusokra is jellemző a reziliencia képessége, ami ráadásul náluk is fejleszthető. Bizonyos keretek között tehát variálható a napirendjük, de nem célszerű mindent fenekestől felforgatni, mert az bizony visszályára sülhet el és instabillá teheti a kutya viselkedését.

 

4. Az erős szagokat
 

A kutyusok szaglása jóval fejlettebb az emberénél. Ezért a tisztítószerek vagy az erős parfümök illata akár kellemetlen is lehet számukra.

 

 

Mancs érintés
A kutyusok nem szeretik, ha a pofijukhoz, mancsukhoz érnek
Forrás: https://iheartdogs.com/

 

 

5. Nem szeretik, ha megérintik a pofijukat vagy a mancsukat

Ha ismeretlen kutyával találkozunk semmiképp se kezdjük azzal, hogy ezeket a területeket próbáljuk simogatni. Sokkal előnyösebb, ha ismerkedéskor a nyakat, a mellkast vagy vállakat érintjük meg. Így egy bizalmatlanabb kutyussal is könnyebb megtalálni a hangot.
Olykor még az imádott gazdától is épp csak elviselik ezeknek a területeknek a megérintését. Éppen ezért érdemes erre külön tréningezni, hiszen az állatorvosi vizsgálaton vagy karomvágáshoz elengedhetetlen az érintés. De soha ne éljünk ezzel vissza!

 

6. Farkasszemet nézni

Nálunk embereknél az odaadás, az odafigyelés jele, ha egymás szemébe nézünk. Egyes kutyusok az imádott gazdára is áhitattal néznek.
Azonban a kutyák világában az egymás szemébe bámulás bizony kihívást vagy akár egyenesen fenyegetést jelenthet. Ezért idegen kutyát soha ne fixírozzunk!

 

 

Kosztümös kutyák
Az ebek nem szeretik, ha maskarába bújtatják őket
Forrás: www.people.com 

 

 

7. Amikor kosztümökbe öltöztetik őket
 

Napjainkban ennek nagyon nagy divatját éljük. Komplett iparág épül a kutyáknak varrt jelmezek, ruhácskák értékesítésére.
Persze vannak olyan esetek, amikor ezek valóban szükségszerűek. Ilyen például egy hasi műtét utáni ruha, amivel meggátolható, hogy elérje a műtét helyét. És abban sincs kivetnivaló, ha a meleg lakásból a téli mínuszokba kilépve azt látván, hogy kedvencünk fázik kabátot adunk rá. Sőt, a só elleni felmaródás, vagy a jeges talaj elleni védekezésként még az is érthető, ha cipellőt adunk rájuk.
De, amikor mindenféle humán ünnepek miatt ilyen-olyan jelmezekkel bohócot csinálnak belőlük, az már tényleg nem arról szól, hogy a kutyus jól érezze magát. Viszont a legtöbbjük annyira imádja az emberét, hogy még ezt is eltűri neki.

 

8. Ha ijesztő helyzetekbe kényszerítik őket
 

Amikor arra kényszerítik őket, hogy „szembenézzenek a félelmeikkel” az rendszerint a kutyáknál nem működik. Sőt, még akár ronthat is a helyzeten.
A legjobb, ha a távolságot és a kutyusból félelmet kiváltó ingert változtatjuk apró lépésekben. Ha például fél a porszívótól, akkor először vegyük le a szívóerőt – ezzel csökken a zaj is, amit kivált – és távolabb helyezzük az ebhez képest. Aztán, ha ez már jól megy, akkor lehet fokozatosan közeledni vele az eszközhöz. Majd, ha ezt kipipáltuk, tehát már teljesen nyugodt körülötte, akkor kezdhetjük a szívóerőt visszaemelni.

 

 

Kiabálás
A kutyusok meg akarnak felelni az embernek. Ha ez mégsem megy valamiért, nem a kiabálás a megoldás.
Forrás: https://iheartdogs.com/

 

 

9. Ha kiabálnak velük
 

Mivel a hallásuk is jóval fejlettebb az emberénél, ezért teljességgel szükségtelen kiabálni velük. Négylábú barátaink szeretnek megfelelni nekünk. Ezért, ha valamit a kérésünk ellenére nem úgy csinálnak, ahogy azt mi szeretnénk, akkor annak oka van. Vagy valamiért nem értette meg, amit kérünk tőle vagy még nem áll a tudás azon fokán, amikor képes lenne végrehajtani, esetleg a koncentrációja nem elég fejlett még és valami elterelte a figyelmét. Ha ilyenkor kiabálni kezdünk velük, azzal nem segítjük elő a helyes megoldást. Annál valószínűbb, hogy csak összezavarjuk a kutyust, esetleg még meg is ijesztjük, ami a kapcsolatunknak nem fog feltétlenül jó tenni. A kulcsszó a türelem, a következetesség és a kitartás.

 

10. Ha nem kapnak lehetőséget rá, hogy szimatolással felderítsék a környezetüket
 

A szaglászás a kutyák fő információgyűjtési módja. Számukra egy séta jelölgetéssel és mások jelöléseinek olvasásával olyan, mint nekünk a közösségi média. Mindenféle hasznos és érdekes információt begyűjtenek ilyenkor. Ha nem adunk nekik erre rendszeresen lehetőséget, akkor jelentősen beszűkül a világuk.

Forrás: iheartdogs.com
Indexkép forrás: iheartdogs.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját
Különleges partit szerveztek a mozgássérült kisöreg számára, ő pedig egyfolytában mosolygott, annyira örült a meglepetésnek!

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Miért bökdös az orrával a kutyám? Miért bökdös az orrával a kutyám?
Figyelemre vágyik, finomságot szeretne, aggódik értünk vagy a segítségünket kéri? Íme 10 fontos üzenet, melyet a kutyaorr közvetíthet felénk!

Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg
"A legfontosabb, amit Ginger tanított nekem, talán pont az, hogy sohasem késő újrakezdeni."

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Beagle Club Online JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Floridában betiltanák, hogy utazás közben a kutyák kidughassák fejüket a kocsi ablakán Hírek - Címlapon
Floridában betiltanák, hogy utazás közben a kutyák kidughassák fejüket a kocsi ablakán
"Nemet mondunk a vadászatra!" - Több ezren tüntettek az állatok, különösen a galgok jogai mellett Spanyolországban Hírek - Címlapon
"Nemet mondunk a vadászatra!" - Több ezren tüntettek az állatok, különösen a galgok jogai mellett Spanyolországban