A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyamérgezések Budapesten: Újabb helyszíneken tűntek fel veszélyes falatok

2023. április 06., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Már hét különböző kerületben találtak mérgező, vagy sérülést okozó falatkákat kiszórva, melyek nagy valószínűséggel kutyáknak szántak az elkövetők. Legyünk nagyon óvatosak a kutyasétákon! 

14-re bővült a kutyák ellen elkövetett „merényletek” száma. 7 különböző kerületből érkeztek hírek arról, hogy különböző módokon próbálnak meg ártani a fővárosi négylábúaknak. Ráadásul a Péterhalmi-erdőben már néhány héttel korábban is próbálkoztak az elkövetők, most úgy tűnik, hogy visszatértek a „tett helyszínére” – írja a Metropol.

Mérgező anyaggal átitatott, vagy épp szöveggel, csavarokkal teletűzdelt falatokat szórtak ki ismeretlenek Budapest különböző helyszínein.

 

Fokozott éberség szükséges a kutyasétákon, mi több: ha tehetjük, kerüljük el azokat a területeket, ahol fennáll az esélye, hogy mérgezett csalétkeket találunk. (A megelőző óvintézkedésekről lentebb bővebben olvasható.)

 

 

 

Térképen az érintett helyszínek

 

A Metropol térképes grafikán jelölte, mely kerületekben mennyi mérgezéses esetet jelentettek eddig a gazdik.

 

I. kerület: januárban több gazdi is jelezte, hogy patkánymérget találtak még kedvelt kutyasétáltató helyszínen is – sajnos itt egy kiskutya áldozatul is esett. Az elhunyt eb gazdája arra kéri sorstársait, hogy minden esetben tegyenek feljelentést a rendőrségen az ilyen incidensekről, ugyanis akkor tudnak csak érdemben segíteni az elkövető kézre kerítésében - írják.

 

IX. kerület: patkányméregre hasonlító színes törmeléket találtak a kutyasétáltatók a Ferenc téren és a Nehru parton is. A rendőrség a Ferenc téren történt esettel kapcsolatban nyomozást is indított ismeretlen tettes ellen. A ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület ferencvárosi szervezete pedig a kutyás közösség tagjaival 400 ezer forintos nyomravezetői díjat tűzött ki a tettes megtalálására.

A Boráros téri kutyafuttatóban valaki sósavval átitatott húscafatokat szórt ki – sajnos három kutya is megsérült miattuk. A gazdik bejelentése alapján az önkormányzat március 22-én teljesen lefertőtlenítette a kutyafuttatót.

 

 

A Metropol grafikáján láthatók a mérgezés által érintett területek
A Metropol grafikáján láthatók a mérgezés által érintett területek
Fotó: Metropol

 

 

X. kerület: március elején Kőbányán, a Harmat utcában egy háznál tett le valaki húsos csontokat, melyek rózsaszín, méreggyanús anyagokkal voltak teletömve.

 

XVIII. kerület: Egy kertesház udvarára dobott be egy feltételezhetően betörésre készülő ismeretlen fagyállóval átitatott húsdarabokat. Sajnos az udvaron tartózkodó kutya bele is halt a mérgezésbe.

 A Péterhalmi-erdőben találtak szintén márciusban olyan kolbászdarabokat, melyek csavarokkal, szögekkel voltak teletűzdelve. A tettes úgy néz ki, visszatért a helyszínre, ugyanis április elején is olyan kolbászokat találtak itt, melyek facsavarokkal voltak teletűzdelve. Az ebtulajdonosok itt is megelégelték az állatkínzók tevékenységét, és 500 ezer forintos nyomravezetői díjat tűztek ki annak, aki bármilyen bizonyító erejű információt tud szerezni az elkövetőről – írja a Metropol.

 

XIX. kerület: hasonló eset történt, mint a IX. kerületben. A XIX. kerületben található kiserdőben található sétáltató útvonalon patkányméregnek kinéző kupacolat találtak a gazdik néhány héttel ezelőtt.

 

XIII. kerület: a Margitszigetről több tucat beszámoló int óvatosságra, hiszen több kutya is rosszul lett. A Metropol egy gazdira is hivatkozik: Adrienn kutyájának vizeletéből ki is mutatták, hogy mérgezés történt. Miután rengeteg kutyagazdit érintett az incidens, a rendőrség hivatalból nyomozást indított ismeretlen tettes ellen állatkínzás gyanújával.

 

III. kerület: Óbudán már a harmadik alkalommal próbálják mérgezni a kutyákat – sajnos két alkalommal sikerrel is jártak. Az Ágoston utcában rózsaszín, méregszerű anyaggal átitatott jutalomfalatokat tettek ki a bokrok alá. A békásmegyeri kis futtatóban pedig két kis tacskó lelte halálát: velük a futtatóban kiszórt méreg végzett.

A legújabb eset pedig csupán két napja történt, ugyanis kedd reggel egy helyi gazdi figyelmeztette társait, hogy a békásmegyeri külkerpályán patkánymérget találtak. A rózsaszín, négyzetalakú anyag egyértelműen teljesen más célra szánt méreganyag, aminek semmi keresnivalója nem volna egy kutyások által kedvelt zöldövezetben.

 

 

Kutyáink biztonsága érdekében fokozott figyelem szükséges a sétákon!
Kutyáink biztonsága érdekében fokozott figyelem szükséges a sétákon! 
Fotó: Unsplash - Fakurian Design

 

 

Hogyan előzzük meg a mérgezést?

 

 • Tanítsuk meg kutyánknak, hogy senkitől, soha, semmit ne fogadjon el és a földről se egyen fel semmit!
 • Ha flexipórázzal sétáltatunk, ne engedjük vele a kutyát messzire! Minél messzebb megy a gazditól, annál lassabban tudunk reagálni, ha valamit fel akar enni a földről - már ha a sötétben egyáltalán észrevenni, hogy nem csak szaglászik a bokor alján…
 • És nagyon fontos: a szemünket mindig tartsuk a kutyán!
 • Udvaron tartott kutya esetében válasszuk le az udvar első felét, ahova könnyen bedobhatók a mérgezett falatok, és erre a területre ne engedjük ki kutyánkat. Nézzük át rendszeresen az udvar ezen felét, és ha gyanús falatokat találunk, jelentsük, hátha segítségül szolgál a tettes felkutatásában!

 

 

 

Ha mégis megtörténne a baj:

 

 • Ha azt látjuk, hogy kutyánk viselkedése megváltozott, hányás, remegés, hasmenés, nyáladzás jelentkezik, AZONNAL vigyük állatorvoshoz! Az idő a legnagyobb ellenségünk, gyorsan kell cselekedni - ez életet menthet!
 • Ha mérgezésre gyanakszunk, tejjel, vagy langyos sós vízzel itassuk, míg el nem jutunk az orvosig.
 • Ha tudunk, vigyünk magunkkal az orvoshoz abból, amit kutyánk felevett, ez segíthet a pontosabb diagnózis felállításában.

 

 

+1 – Még több megelőzés

 

 • Legyünk felelős gazdák! Élni és élni hagyni: tartsuk be a szabályokat gazdaként is!
 • Ne engedjük kutyánkat elcsatangolni, „önsétáltatni”! Ez veszélyes a kutyára és másokra nézve is – azon túl, hogy az önsétáltató kutya után biztosan nem takarítja fel senki az otthagyott „csomagot”.
 • Sétáltatás esetén se feledkezzünk meg utóbbiról: mindig takarítsunk fel kutyánk után!
 • Ne hanyagoljuk el a kutya tanítását és nevelését se – megfelelő szabályok, foglalkozás és lefárasztás esetén nem válik kutyánk a szomszédok rémálmává.

 

 

 


Indexkép forrás: Unsplash - Fakurian Design

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Varázslat és luxus egy kutyabarát hotelben – lehetséges! Varázslat és luxus egy kutyabarát hotelben – lehetséges!
Legendák és rejtélyek nyomában járhatsz kedvenceddel ebben a lélegzetelállító kutyabarát hotelben. A Mystery Hotel Budapestben Te és kedvenced is megtapasztalhatjátok a luxust, a varázslatot és az élményt!

Kutyák és a kávé - A koffein mérgező lehet kedvencünk számára Kutyák és a kávé - A koffein mérgező lehet kedvencünk számára
Mindennapjaink kihagyhatatlan frissítő itala, de tudjuk-e, hogy a benne lévő koffein milyen hatással lehet kutyáinkra?

Szén-monoxid mérgezés kutyáknál – Tünetek és teendők Szén-monoxid mérgezés kutyáknál – Tünetek és teendők
A színtelen, szagtalan gáz belélegzése életveszélyes állapotot idézhet elő nemcsak nálunk, de kedvenceinknél is. De azt vajon tudjuk-e, milyen berendezési és használati tárgyakból, milyen helyzetekből adódhat probléma? Mire figyeljünk, és hogyan segítsünk kutyánknak mérgezés esetén?

Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája? Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?
Kedvenceink szájszaga amellett, hogy kellemetlen, komoly gondot is jelezhet. Mi minden állhat a hátterében, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Nyírfacukor (xilit) mérgezés kutyáknál: kis mennyiségben is halálos lehet! Nyírfacukor (xilit) mérgezés kutyáknál: kis mennyiségben is halálos lehet!
Napjaink népszerű cukorhelyettesítője a xilit. Miért veszélyes a kutyákra, és mit tehetünk mérgezés esetén?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Beagle Club Online Praktiker Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Állatot tartani húsvétkor is nagy felelősség! Hírek - Címlapon
Állatot tartani húsvétkor is nagy felelősség!
Afrikai kullancsfajt találtak Magyarországon Hírek - Címlapon
Afrikai kullancsfajt találtak Magyarországon