A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Állatot tartani húsvétkor is nagy felelősség!

2023. április 06., 14:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos arra kéri a lakosságot, ne hozzon senki átgondolatlan döntést húsvétkor sem, élő állat vásárlása előtt mindenki mérlegelje a körülményeit és a lehetőségeit. 

Húsvétkor sokan gondolják úgy, hogy az ünnep varázsát egy élő állattal, nevezetesen egy nyúllal teszik színesebbé, de bármennyire csalogatónak tűnik az ötlet, ne felejtsük el: állatot tartani felelősség! - figyelmeztetett a kormánybiztos titkársága az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben.

 

Hangsúlyozták: élő állatot tartani rengeteg örömöt és felejthetetlen pillanatot rejt magában, de az állattartásnak vannak írott és íratlan szabályai, a gazdák felelőssége és feladata megteremteni az állat számára a legjobb körülményeket és maradéktalanul betartani a jogszabályi kötelezettségeket is.

 

Az állatvédelmi törvényünk szerint az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, ez arra irányul, hogy az állat számára olyan életkörülményeket kell biztosítania, amely az annak fajára, fajtájára és nemére, korára jellemző fizikai, élettani, tenyésztési és etológiai sajátosságoknak, egészségi állapotának megfelel, tartási, takarmányozási igényeit kielégíti - írták.

 

 

Állatot tartani húsvétkor is nagy felelősség!
Állatot tartani húsvétkor is nagy felelősség!
Fotó: wagwalking.com

 

 

Úgy fogalmaztak: bármennyire a jó szándék vezérel valakit, sosem késő belátni, hogy az adott élethelyzetben nem tudjuk hiánytalanul vállalni az állattartással kapcsolatos teendőket.

 

Húsvét alkalmából egy nyúl beszerzése a legtöbb esetben csak impulzusvásárlás; ne hozzunk olyan felelőtlen döntést, amelynek következménye, hogy az élő állat sorsa, további gondozása veszélybe kerül, mert lelkesedésünk alábbhagyott! - kérték.

 

Hozzáfűzték: egy nyúl akár egy évtizedig is elélhet, így szükséges megfontolni azt is, hogy hűségesek tudunk-e maradni az állathoz hosszú éveken keresztül. Továbbá az állattartás nem csak időt, elszántságot, türelmet és gondoskodást igényel, hanem gondolni kell az anyagi vonzatokra is, például a takarmányozásra, a táplálásra, a váratlan állatorvosi költségekre.

 

Kitértek arra, hogy számos hazai állatkert, civil szervezet kínál alternatív lehetőségeket, így például nyuszisimogatást és etetést, vagy jelképes örökbefogadást.

 

 

 

Forrás: MTI
Indexkép forrás: wagwalking.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ehetnek a kutyák sonkát? Ehetnek a kutyák sonkát?
Bár az ünnepek már elmúltak, a húsvéti sonkából maradt falatokra még mindig áhítozhat kedvencünk. De kaphat belőle?

Kutyák és nyulak – Mit kell tudni a békés együttéléshez? Kutyák és nyulak – Mit kell tudni a békés együttéléshez?
Semmi sem melengeti meg annyira egy gazdi szívét, mint amikor látja, milyen jól kijönnek egymással kedvencei. Kutyák és macskák között gyakran alakul ki életre szóló barátság, de mi a helyzet a nyuszikkal? Őket is elfogadhatja a kutya, anélkül, hogy zsákmányként tekintene rájuk? Felülírhatja a szeretet a természetes ösztönt?

A felelős állattartás alól az ünnep sem kivétel A felelős állattartás alól az ünnep sem kivétel
A húsvéti időszakban számos család gondolja úgy, hogy élő nyúllal lepi meg a gyermekeket, ugyanakkor fontos mérlegelni, hogy állatot tartani hosszú távú elköteleződést jelent.

NyusziSTOP-ot kérnek az állatvédők húsvétra NyusziSTOP-ot kérnek az állatvédők húsvétra
Sajnos már 150 forinttól vásárolható élő kiscsibe, pár ezerért pedig dísznyúl, melyet sokan arra használnak, hogy elkápráztassák húsvétkor gyermekeiket. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjének tapasztalata az, hogy az összevásárolt élő állatok ünnepek után legtöbbször unott terhek maradnak. Az állati jövevényektől sokan durva módon próbálnak megszabadulni.

Kölyökkutyáknak tűntek, de nem azok – aranysakál kölykök kerültek a Hortobágyi Madárparkba Kölyökkutyáknak tűntek, de nem azok – aranysakál kölykök kerültek a Hortobágyi Madárparkba
Tíz kis apróság került a Hortobágyi Madárparkba: a fiatal aranysakál kölykök állandó felügyeletet és gondos ápolást igényelnek egyelőre, etetésüket pedig cumival kell megoldani.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Hírstart AEGON Magyarország Zrt. Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Akár egy tonna tápadományt is nyerhetsz egy általad kiválasztott szervezet részére Hírek - Címlapon
Akár egy tonna tápadományt is nyerhetsz egy általad kiválasztott szervezet részére
Kutyamérgezések Budapesten: Újabb helyszíneken tűntek fel veszélyes falatok Hírek - Címlapon
Kutyamérgezések Budapesten: Újabb helyszíneken tűntek fel veszélyes falatok