A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyás barangolások: Balatoni kutyás nyaralás

A hatalmasra nőtt Fonyódi „kutyás strand”


2020. augusztus 14., 14:00


Szerző: Dala Orsolya


Kategória: Utazás




Első 1 hetes kutyás nyaralásunk célpontja a Fonyódi Kutyás Fürdetőhely. A városba utazó előtt hamar világossá válik, hogy Szinyei Merse Pál 1916-ban és 1917-ben miért festett kilenc képet a Balatonról és Fonyódról.



 

A szállásunk a Funoldi Konferenciaközpont és Vendégház, a Panoráma sétány mellett álló kastély. A panoráma már a parkolóból is festői. A szoba a magas belterével és régies, de szép bútoraival egy korábbi évszázadot idéz fel bennünk. Az erkélyes szoba kellően tágas, kényelmes, az ablakokon szúnyogháló található. Az erkélyről mesés a kilátás, az ágyból fekve is csodálhattuk a Balatont. Barátnőmék szobája erkély nélküli, kicsit szűkösebb, de a célnak megfelel 2 fő és 1 bullterrier részére. A szálláson majdnem minden szobában volt kutya és reggelizni is velünk tarthattak a közös helyiségbe. Valóban kutyabarát hely. A reggeli retro, svédasztalos, egyszerű, de nagyszerű.  A Wifi mesébe illő, hol volt, hol nem volt, nem mindig és nem mindenhol volt kellően erős a jel, de a mobilinternet miatt ez számunkra nem jelentett kényelmetlenséget. 

 

 

Tövis a Funoldi Vendégház előtt
Tövis a Funoldi Vendégház előtt
Fotó: Dala Orsolya

 

 

2,4 km-re található a szállás a strandtól, ezt a távot többször is gyalog tettük meg. Ha tartósan 30 fok körül alakul a nappali hőmérséklet, akkor marad az autózás. A strandra vezető út egy része árnyékos, a Panoráma Sétányon haladhatunk. Utána viszont csak beton … Kézzel-lábbal rendszeresen ellenőriztem, nem sütöttük meg Tövis tappancsait.

 

 

A fonyódi Panoráma Sétányról csodálatos látvány tárul elénk
A fonyódi Panoráma Sétányról csodálatos látvány tárul elénk
Fotó: Szénási Szabolcs

 

 

A Fonyódi „kutyás strand” szép nagy területtel rendelkezik, kerítés veszi körül, vele szemben a Badacsony és több más tanúhegy, Gulács, Csobánc, Tóti-hegy stb. A parkolás ingyenes, de a helyek száma véges. A kikötőnél lebetonozott fizetős parkolóban is hagyhatjuk az autót, onnan sincs messze a strand. A bejutás nagyon szimpatikusan, zsilip rendszerrel van megoldva. A parkolóból egy kisebb, elkerített részre jutunk, ahol megvehetjük a jegyet. Innen egy újabb kapu vezet befelé. A benti kutyák így nem tudnak kilógni az útra. A blokkot mindenképp meg kell őrizni, mert nyugodtan ki lehet menni a területről és a felmutatásával újabb jegy megváltása nélkül vissza lehet térni.

 

 

A Fonyódi Kutyabarát Fürdetőhelyen hatalmas terület áll a kutyások rendelkezésére
A Fonyódi Kutyabarát Fürdetőhelyen hatalmas terület áll a kutyások rendelkezésére
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Több fa is található a Fonyódi Kutyás Fürdetőhely területén, vannak példányok, amik már tekintélyes árnyékot vetnek. A fű le van nyírva, látszik, hogy karbantartják a területet. A meder helyenként apró kagylókban gazdag, a parton a kutyagazdik szinte kivétel nélkül mind felszedik a kutyák után a felszednivalót. Van még hova fejlődni ilyen téren, de határozottan jobb a helyzet, mint bármilyen más helyen, ahol sok ember megfordul kutyával. Rengeteg szemetes van kihelyezve. A mosdó is tiszta, van melegvíz. Ha hirtelen támad az éhség vagy a vágy egy behűtött üdítőre, van egy büfé a kerítésen belül. A kínálat nem túl változatos, hamburger-hotdog-üdítő vonalon mozognak.

 

 

El kell fogadni, hogy a saját kutyánk is lehet sok egy másik kutya számára. Vegyük észre, ismerjük fel a szituációt és hívjuk vissza kutyánkat ilyen esetben!
El kell fogadni, hogy a saját kutyánk is lehet sok egy másik kutya számára. Vegyük észre, ismerjük fel a szituációt és hívjuk vissza kutyánkat ilyen esetben!
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Mindenféle méretű és habitusú kutya előfordul a strandon, emiatt a gazdi számára kevésbé szól a pihenésről a nyaralás. Néhány gazdi csak lecsatolta a pórázt, rászabadította a strandra a négylábú forgószelet és megkezdte a sziesztát. A kutya tetteiért a gazdája tartozik felelősséggel és nem lehet megjósolni előre, hogy mindenre kedvesen reagál, ahogy otthon, az ingerszegény környezetben. Szóval szemmel kell tartani. Végig. Mivel nem mindenki tett így, a saját kutyámat még jobban szemmel kellett tartanom. Tövis körömszakadtáig ragaszkodik a mi holmink szentségéhez. Sokan labdáznak a kutyájukkal a strandon, ezért érdemes már előzetesen hozzászoktatni a kutyát ahhoz, hogy a másik kutya játéka tabu. Ha a kutyaiskolában a „gyere ide” és a „nem” szavak jelentését sikerül megtanítani a kutyának, akkor nagyjából problémamentes lesz a közös nyaralás. A kisebb kutyák hajlamosak csipkedni a nagyokat, a nagyok meg tisztában vannak méretfölényükkel és hajlamosak figyelmen kívül hagyni a kisebb kutyák jelzéseit. El kell fogadni, hogy a saját kutyánk is lehet sok egy másik kutya számára. Saját kutyámmal illusztráltam is. A berni pásztor kölyök lapítva távolodna, ezért elhívtam tőle Tövist. Nem a többi strandoló ember vagy kutya dolga a mi kutyánkat szórakoztatni. Ez a gazdi feladata. Akadt Tövishez illő temperamentumú kutya, vele azonnal egymásra is találtak és tudtak játszani. Jól látható volt, hogy mindketten élvezik a játékot, cserélgették egymás között az űző és üldözött szerepet. Annak ellenére, hogy az 1 hét alatt rengeteg kutya megfordult a strandon, az összezördülések száma minimális volt.

 

 

Sakura és Réka relaxálnak a Balatonon
Sakura és Réka relaxálnak a Balatonon
Fotó: Szénási Szabolcs

 

 

A bejárattól jobbra lehet eljutni ahhoz a partszakaszhoz, ahol fokozatosan mélyül a víz. Nagyon sokáig be lehet sétálni. Barátnőm bullterrierje itt jött bele az úszásba, pedig nagyon reménytelennek találta, hogy ez valaha megtörténik. A SUP deszka kölcsönzőnél is kellemesen sekély a víz, többen mentek be itt is. A SUP (ejtsd: szup) – Stand Up Paddle magyarul„Állj fel és evezz!”. Kutyánkkal együtt szelhetjük a hullámokat, amik ideális esetben inkább nincsenek. Kezdőként könnyű a deszka mellett csobbanva találni magunkat, ha nincs szélcsend. 2 évvel ezelőtt próbáltuk ki, borultunk is, de Tövis jól vette az akadályt és ennek ellenére is szeret velem utazni. Lelkesen pattan fel a SUP-ra, de túl hosszan még nem köti le. Tudja a helyben maradást, ami ehhez a sporthoz nagyon praktikus. A strandról is élvezhető Badacsony látványát közelebbről megcsodálhattuk a deszkákról. Kezdőként nem ajánlott kétségbeesetten meredni a deszka orrára, helyette egy távolabbi stabil pontot ajánlott befixálni. Szerencse, hogy ilyen szép a látvány szemben és van mit nézni helyette. Az evezés fejleszti az egyensúlyérzéket, jót tesz az állóképességnek és annak ellenére, hogy izommunkát végeztem, relaxáló volt.

 

 

A SUP dog kutyának és gazdinak is remek kikapcsolódás lehet
A SUP dog kutyának és gazdinak is remek kikapcsolódás lehet
Fotó: Szénási Szabolcs

 

 

Fonyódi Kutyás Fürdetőhelytől kicsit több, mint fél kilométerre található a kikötő, ahol rengeteg étterem közül válogathatunk. Az egyik legnépszerűbb hely a kutyások körében a Pocika Vendéglő. Tövis kényelmesen elterült a székem mellett és az sem érdekelte, ha átlépték. A simogatás ellen sem volt kifogása. Egyik nap a szomszédos asztalnál egy berni pásztorkutyával is leültek enni. Sok étteremnél nem jelent problémát a kutya mérete, főleg ha láthatóan nyugodt óriás. A Pocika mellett mi nagyon kedveltük a Blue Café-t is, napközben szinte üres, este viszont pezseg ott az élet. Sok kutyás strandoló keresi fel ebédidőben a kikötőt, úgyhogy arra számítani kell, hogy a szomszéd asztal alatt is lehet kutya és az étterem előtt is sétálhatnak kutyával. Tövis nem szimpatizált a többi négylábú kollégával, de napról napra jobban tolerálta őket az asztal alatt. Remélem mondani sem kell, hogy ilyen helyen kötelező a póráz. Hacsak nem olyan típus, hogy akkor is a gazdája lába mellett halad, ha macskák potyognak az égből. A kikötőtől messzebb is található egy kutyabarát étterem. Ott viszont egy korábbi negatív tapasztalatt miatt vonakodtak hellyel kínálni minket, amikor mudival és bullterrierrel beállítottunk. Felajánlottuk, hogy odébbállunk, de végül beengedtek minket. Kiderült, hogy éppen egy bullterrier kapta meg az egyik pincért … Keresett magának elfoglaltságot bent, csak ne kelljen a kutyás asztalhoz kimennie. A rendelésünket más vette fel, de hősünket cukkolták a kollégái, úgyhogy a kutyáknak kért vizet már ő hozta ki. Ahol tartósan letáborozunk, azt a helyet a kutya hamar a saját területeként értékelheti és egyre kevésbé fog semlegesen viselkedni a „betolakodókkal”. Erre is érdemes számítani, mert otthon mindig angyali kedvencünk okozhat meglepetést.

 

 

Fonyódon két kilátó is található, a Várhegyi kilátó zárva volt, a Sipos-Hegyi kilátó nem tériszonyos-kompatibilis. Kis csapatunk férfi tagjai nem féltek, úgyhogy váltottak rá jegyet és felmentek. Kutyával nem ajánlott, nagyon szűkös és sokan már egy 15 kilós kutyától is a szívükhöz kapnak. Fonyódon a két kilátón és a Panoráma Sétányon kívül nem találtunk komolyabb túra lehetőséget.

 

 

A Balatonbogláron található Gömbkilátóba a bátrabb kutyák is felmehetnek
A Balatonbogláron található Gömbkilátóba a bátrabb kutyák is felmehetnek
Fotó: Dala Orsolya

 

 

A következő állomás Balatonboglár volt. A kilátóba fel lehet vinni kutyát, de nem árt, ha jól bírja a nagy lyukú rácsos padlót, a tömeget és a magasságot. Tövis a rácsokat eddig kerülte, de megtorpanás nélkül jött mellettem a kilátóba. Nem volt túl kényelmes a mancsainak, de láthatóan nem érezte magát kellemetlenül, természetesnek vette, hogy jön mellettem. Abszolút nem félt a magasságtól és ügyet sem vetett az emberekre. Irigyeltem, hogy milyen lazán nézelődik. Elfehéredő ujjakkal markoltam a korlátot vagy a párom karját. Persze a látvány kárpótolt, mert bár nem túl magas ez a kilátó, de a Balatont fentről csodálni mindig jó.

 

 

Tövist nem zavarta a rácsos padló a Gömbkilátóban
Tövist nem zavarta a rácsos padló a Gömbkilátóban
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Fonyódon „van élet a víz után is”. Este nyitva vannak a bárok, a téren a szökőkút nagyon szépen ki van világítva, a kikötőben villogó fénnyel borítja be a teraszokat a „mini óriáskerék”. A Balaton leghosszabb mólója itt található Fonyódon. 464 méter hosszú, 1897-ben épült, 1906-ban átépítették, majd a hullámtörő kialakításával nyerte el végleges formáját. A kikötőben a móló végén gyönyörű képeket tudtunk készíteni a naplementéről, a Badacsonyról és a Balatonról … telefonnal. A fényképezőt a szálláson hagytuk, mert úgy éreztük, már készült éppen elég kép. Érdemes este is elvinni a fényképezőt, mert ez olyan plusz súly a hátizsákba, amit megéri elcipelni.

Ezek voltak a mi tapasztalataink, 4. éve járunk Fonyódra, ez volt a leghosszabb itt-tartózkodásunk egyhuzamban.

 

 

Fonyódon van élet a vízen túl is...
Fonyódon van élet a vízen túl is... 
Fotó: Szénási Szabolcs

 

 

A Balaton leghosszabb mólója Fonyódon van - a panoráma gyönyörű innen is!
A Balaton leghosszabb mólója Fonyódon van - a panoráma gyönyörű innen is!
Fotó: Szénási Szabolcs

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Magaspart, Siófok és a Balaton – kutyával! Magaspart, Siófok és a Balaton – kutyával!
A déli oldal rendkívül sokszínű, ha jobban utánanézünk a lehetőségeinek, rengeteg kisebb-nagyobb kiruccanásra nyílik mód. Siófok és környéke több napos kikapcsolódásra alkalmas, mondunk néhány tippet, ha itt barangolnátok a kutyákkal.

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Legyen a kutyának is élmény a kempingezés! - Tippek és fontos tudnivalók Legyen a kutyának is élmény a kempingezés! - Tippek és fontos tudnivalók
A kutyabarát turizmus népszerűsége növekszik, és egyre több kutyatartó ismeri fel, hogy a kempingezés ideális lehetőséget kínál a háziállatokkal történő közös nyaralásra. Az Aranypart Camping & Apartments példája rávilágít a balatoni kutyás kempingezés aktuális lehetőségeire. Ha kutyával utazunk fontos a megfelelő szálláshely és szállástípus kiválasztása, valamint az alapfelszerelés hiánytalan összeállítása és az állattartás szabályainak ismerete a kutya kényelme érdekében. A cikk hasznos információkat kínál egy állatbarát nyaralás megszervezéséhez.

Hosszú hétvége kutyával – szuper kutyabarát úti célokat és programlehetőségeket hoztunk! Hosszú hétvége kutyával – szuper kutyabarát úti célokat és programlehetőségeket hoztunk!
Jön a tavasz első hosszú hétvégéje és kis szerencsével az időjárás is velünk lesz. Használjuk ki az időt kedvencünk társaságában! Szuper kutyás program ötleteket hoztunk!

Jó hír a kutyával utazóknak! Jó hír a kutyával utazóknak!
Fontos és jó hír érkezett azok számára, akik kedvencükkel együtt utaznának: kedvezményes áron válthatnak bérletet kutyájuknak a gazdik az új tarifarendszerben.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 EB OVO Közhasznú Egyesület Ebugatta Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Országos menhelytérkép jelent meg Hírek - Címlapon
Országos menhelytérkép jelent meg
Babakorában elhagyták, most idős menhelyi kutyáknak segít örökbefogadókra találni a 14 éves lány Hírek - Címlapon
Babakorában elhagyták, most idős menhelyi kutyáknak segít örökbefogadókra találni a 14 éves lány