A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyás karácsonyi vásár

2022. december 17., 13:00


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés
Nem, nem. Megtévesztő lehet a cím. Nem olyan karácsonyi vásárról írok, ahol kutyáké a főszerep. Bár milyen pazar lenne…! Képzeld el, kutyák árulnának a standoknál mindenféle zamatos csemegét, persze kutyáknak: nyúlfül, szárított malac-orr, húsok, halbőrrel bevont rágókák és a legváltozatosabb házi készítésű kutyakekszek! Olyan vásár lenne, ahol egy négylábú sem veszik össze társával a lepottyanó morzsák miatt. Vagy fejest ugranának a tornyosuló labdák, sípoló plüssjátékok közé. De vissza a valósághoz! Megosztom veled, mikre érdemes figyelned, ha kutyusoddal készülsz az adventi vásárba. Jöjjön néhány praktikus ötlet és szempont. 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita kutyaviselkedés terapeuta segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

 

1.       Legelőször is érdemes előre tájékozódnod, beengednek-e kutyust a vásár területére. Van, ahol nyitottabbak a szervezők – attitűdjükben és az esemény fizikai határait, látogathatóságát illetően is. Hisz például egy utcai kirakodóvásár-jellegű rendezvénynél bátran megállhattok kutyusoddal szemlélődni és beszerezni szeretteitek meglepetéseit vagy azokat a kincseket, melyekkel a lakást díszítitek. Szeretettel várják a karácsonyi pulcsiba öltözött kedvenced, külön itatótállal a fa házikók mellett, ha a nagy nézelődésben megszomjazik és frissíteni szeretné magát, a kiadós simiről nem is beszélve Másutt ezzel ellentétben hiába tuszkolod zsebed legmélyére a másfél kilós kiskutyád, mordan néznek rátok összevont szemöldökkel és nem léphetitek át még a vásár kapuját sem. Szóval fő az előrelátás.

 

 

Kutyával a karácsonyi vásáron
Kutyával a karácsonyi vásáron
Fotó: Unsplash

 

 

2.       Az időjárástól és a kint tervezett idő hosszától függően érdemes kutyacipőben is gondolkodnod (a pulcsi és a kutyakabát mellett természetesen). Ha például szállingózik a hó, vagy sajnos épp olvadófélben van, és latyakos a talaj, jól jöhet két pár kutyacipő vagy -csizma. Miért? Egyrészt a hideg ellen. Gondolj bele, cérnavékony lábú kutyusod milyen hamar átfagy a nullpont körüli hőmérsékleten a térköveken. Ha pedig kicsiny településen várjátok az ünnepet, ahol még sóznak a csúszás ellen, könnyen felmarhatja kutyatársad tappancsait az ádáz anyag. Éljen a megelőzés, a prevenció!

 

3.       Ugye mondanom sem kell, hogy alapvetés a póráz? Közterületen vagytok, ahol eleve kötelező. Meg aztán senkinek nem hiányzik, hogy a kisgyerekére, a tiszta ruhájára ugráljon egy lelkes és koszos mancsú tappancsos, aki szabadjára eresztve, megrészegülve a futkározás lehetőségétől mindenkihez beköszön egy fülvakargatásért vagy megnézni, mit cipel az illető a bevásárlótáskája mélyén. Van-e ott ehető? És mi az? Legalább ilyen bosszantó, ha egy madzagról elszabadult kutya a kirakott hurkák, kolbászok és karácsonyi mézeskalácsok közé igyekszik navigálni magát kitartó ugrálással és csaholással.

 

 

Otthonunkban is gyorsan teremthetünk karácsonyi hangulatot
Otthonunkban is gyorsan teremthetünk karácsonyi hangulatot
Fotó: panyizita.hu

 

 

4.       Ezzel meg is érkeztünk a magaviselet tárgyköréhez. Hidd el, ha kutyusod kedvenc hobbija a lábszár-csipkedés, mindenki jobban jár, ha olyan időpontot választotok az adventi vásár látogatására, amikor „alacsony a népsűrűség”, azaz csekély számban lézengenek még az emberek. Ilyen mondjuk hétköznap a zárás előtti fél óra, vagy nyitás után közvetlenül. Ilyenkor másoktól kellő távolságra tudod élvezni a hangulatot. Szegény kutyusnak sem élmény, ha folyton rászólsz és tízcentisre korlátozod őt a pórázzal, ahonnét még a szimatolgatás sem olyan jó móka, mint lenne laza felvezetéssel, oldottan ácsorogva egy-egy izgalmas házikónál tüzetesen megnézni a járókelőket és légszimatot véve analizálni az érkező szagokat.

Sok kutyus lenyugszik, ha rákerül a szájkosár. Mert pontosan tudják, vajmi kevés esély marad ilyenkor a rendbontásra. Ha csak ezen múlik a nyugi és a boldogság, bátran tedd fel rá a fejpántos szájkosarat és hajrá, vágjatok bele a karácsonyi sétába! A fejpántos szájkosár azért jó, mert elsősorban biztonságos. Nem lehet egyetlen mancs-mozdulattal leseperni a kutyusnak az orráról. Ki tudja benne nyitni a száját mancsos barátod. Akár lihegni tud egy sort, akár, ha remekül viselkedik, pottyanhat neki egy jutalomfalat a tenyeredbe, amit kosárban is fel tud belőle (v)enni.

Nem kerülhető ki a kérdés persze: mennyire etikus a többiekkel szemben egy ismerten agresszív állatot közösségbe vinni? A magam részéről, ha túlmutat a kutya viselkedése a pusztán magas energiaszinttől vezérelt átlag-reaktivitáson például, amit megfelelő tréningezéssel könnyen lehet kezelni, ergo nem okoz kalamajkát, semmiképp nem javaslom emberek és állatok veszélyeztetését! Biztosan meg tudod oldani másképp is, hogy a te szemed fénye is karácsonyozhasson és részesüljön az ünnepi élményekből.

 

 

Egyes kutyák kifejezetten élvezik a sok embert és a figyelmet - néhányuk azonban épp ellenkezőleg. Figyeljünk kutyánk jelzéseire!
Egyes kutyák kifejezetten élvezik a sok embert és a figyelmet - néhányuk azonban épp ellenkezőleg. Figyeljünk kutyánk jelzéseire!
Fotó: Unsplash

 

 

5.       Ugyanilyen fontos kitérni a félősebb kutyusok karácsonyi vásározására. Ölbe venni a pusztán introvertált, ám a „biztonságos fészekből” nagyon is örömmel kíváncsi, kisebb ebzeteket egy opció. Esetükben nem keveredik a „szeretekagazdihozbújni” érzéséhez szorongás és pánik átélése. Nem látom viszont túl sok értelmét annak, hogy végig rángassunk egy halálra vált, nagyobb testű, reszkető kutyát a hömpölygő emberáradaton. Kitéve őt a bömbölő zenének minden tízméteren és a vizuális élményeknek, amit a levegőbe hajított, világító pörgettyűk jelentenek alkalmanként.

 

 

Gondoljuk át: kutyánk is biztosan élvezné a karácsonyi vásár forgatagát?
Gondoljuk át: kutyánk is biztosan élvezné a karácsonyi vásár forgatagát?
Fotó: panyizita.hu

 

 

6.       Hogy kézzelfogható, konstruktív példát hozzak a mérges és félős kutyusok karácsonyi vásárára, javaslom a következőt: ha van kerted vagy erkélyed, rendezz kutyatársadnak mini-vásárt! Állíts fel papírdobozokat, melyek mélyére finomságokat rejtesz, és neki ki kell csomagolni őket. Ha műanyag dobozt választasz, még boát is pikk-pakk rájuk tekerhetsz, kimaxolva a dekorlehetőségeket. Ebben a videómban pedig két olcsón és pár perc alatt kivitelezhető ajándék-tippet mutatok, melyekkel, még ha aprócska garzonod is van, pillanatok alatt varázsolhatsz benne kutyakarácsonyos, vásári atmoszférát.

 

 

Saját készítésű kutyasütit vihetünk magunkkal - akár jutalomfalat gyanánt!
Saját készítésű kutyasütit vihetünk magunkkal - akár jutalomfalat gyanánt!
Fotó: panyizita.hu

 

 

7.       Végére hagytam, amit már kizárólag csak a veszélyesen kutya-őrülteknek merek felvetni. Mennyire menő már saját készítésű kutyakekszekkel érkezni a karácsonyi vásárba! Mondjuk a barátaitokkal és kutyáikkal közösen. Egy csini jutifali-tartó, bele gasztro-orientáltságod és kutyaimádatod finom, ékes bizonyítéka és máris nyakatokba vehetitek a város kutyabarát karácsonyi vásárait!

 

 

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Cikk első megjelenése: 2022. december 06.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ehetnek a kutyák fahéjas ételeket? Ehetnek a kutyák fahéjas ételeket?
Ki tudna ellenállni egy mennyei fahéjas finomságnak? Ugye, hogy még kedvencünk sem? De milyen hatással van rájuk a fahéj?

Hogyan mutassam ki a kutyámnak, hogy mennyire szeretem? Hogyan mutassam ki a kutyámnak, hogy mennyire szeretem?
Egy különleges finomság vagy játék? Kiruccanás a természetbe, vagy pihenés otthon a kanapén? Minek örülne kedvencünk? Íme néhány Valentin-napi ötlet gazdiknak!

Ezen az írországi menhelyen a kutyusok választhatják ki karácsonyi ajándékukat Ezen az írországi menhelyen a kutyusok választhatják ki karácsonyi ajándékukat
Nem lehet betelni a videójukkal, annyira aranyosak!

Karácsonyfadíszítés kutyussal – a kutyatréner tippjei Karácsonyfadíszítés kutyussal – a kutyatréner tippjei
Kutyás díszekkel ékítem az ágakat? Vagy együtt díszítem kutyatársammal szenteste a plafonig érő, gyantaillatú fát (jó, műfenyőt, ami mellett természetesen illatgyertya adja a gyerekkorunkból jól ismert finom illatot)? Bármelyikről is legyen szó, van néhány sarkalatos pont, amiknél előzetes átgondolás hiányában a díszítés minimum komédiába fulladhat vagy könnyen nem várt fordulatot vehet.

Újra lehet állatot befogadni a négylábú szeretetfutár akció keretében Újra lehet állatot befogadni a négylábú szeretetfutár akció keretében
A Rex Kutyaotthon Alapítvány a karácsony közeledtével idén is meghirdeti a négylábú szeretetfutár elnevezésű kezdeményezését, amelynek keretében december végéig gazdátlan kutyákat és macskákat fogadhatnak be egyedül élő emberek.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Ebugatta MTI AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ilyen volt a legkeményebb kutyák és gazdik versenye Hírek - Címlapon
Ilyen volt a legkeményebb kutyák és gazdik versenye
Álommá vált utolsó hétvége Hírek - Címlapon
Álommá vált utolsó hétvége