A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Magyar bronzérem a kanadai canicross világbajnokságon

2015. november 25., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű
A november elején megrendezett IFSS dryland világbajnokságon Szász Mihály és kutyája, Fagyi egészen a bronzéremig szárnyalt! A versenyről, a canicross sportról és Fagyiról Szász Mihállyal beszélgettünk.- Mesélj nekünk Fagyiról! Hogyan került Hozzád? Mennyi idős, mióta sportoltok együtt?

- Fagyi egy tudatos vásárlás során került hozzánk Csehországból, egy sokszoros világbajnok apától valamint egy kitűnő alkatú és a sportágban ugyanúgy sikeres anyától. Ősei Skandináviából származnak. Most három és fél éves és ez a harmadik versenyévünk, 2012 őszén kezdtük együtt. Fagyinak ez a negyedik érme, VB ezüst és bronz, EB arany és ezüst - ezek az eddigi sikerei.

 

- Hogyan utaztatok ki Kanadába? Hogy viselte az utat Fagyi?

- Ez az utazás nagyon kalandos, de gördülékeny, jól előkészített volt. Természetesen repülővel, majd kocsival utaztunk a versenyhelyszínre, Montrealtól kb. 300 km-re. Meglepően jól viselte a gyors átállást és a repülést is.

 

- Az időeltolódással nem volt gond?

- Abszolút semmi gondunk nem volt a 6 órai átállással.

 

Szász Mihály és Fagyi a kanadai világbajnokságon
Szász Mihály és Fagyi a kanadai világbajnokságon
Fotó: cindylottesphotography.com

 

- Mesélj a versenyről! Hogyan zajlik egy ilyen megmérettetés?

- A helyszínre érkezés után a versenyző legfőbb dolga, hogy felmerje a körülményeket. A versenypálya talaja, előzési lehetőségek, és a várható hőmérséklet mind nagyon fontos. A világbajnokságok kétnaposak, általában egy első napi rövidebb és egy második napi hosszabb hosszúságú pályával. Kanadában két egyforma, közepes hosszúságú pályát kellett végigfutni. Egyéni rajtok, félpercenkénti indítással az első napon, véletlenszerű sorsolás szerint, annyi különbséggel a második napon, hogy akkor az első napi leggyorsabb futó kezd. A jobbak több embert is behozhatnak egy futás során. A kutyusok többnyire semlegesen kezelik az előzéseket és csak a saját futásukkal foglalkoznak. A versenytempó a kutya segítségének köszönhetően nagyon gyors, akar 30-40 másodperccel is gyorsabb lehet kilométerenként, mint a kutya nélküli versenytempó. A kutya és a gazdája a verseny során nagyon elfárad, ezen a szinten igazi fizikális extrém sport, szerencsére a végén ugyanilyen extrém endorfin hátassal. A verseny után a kutya azonnali hűtése nagyon fontos feladat. A két nap után összesítik az időket és a leggyorsabb nyer.

 

- Számodra nem ismeretlen az ilyen rangos versenyen való részvétel, hiszen korábban több EB-n és VB-n is megfordultál már, ragyogó eredményeket érve el. Milyen érzés hazánkat képviselni?

- Nagyon jó érzés és egyben nagy felelősség is. Nagyon remélem, hogy meg sok évig tehetjük ezt meg a Fagyival.

 

- Mindig is Fagyival versenyeztél?

- Fagyival 2012 óta versenyzünk. Előtte Kippi nevű weimari vizslával értünk el hasonló eredményeket és ő általa gyűjtöttem össze azokat a tapasztalatokat, amik ahhoz kellenek, hogy folyamatosan a világ élvonalában maradjunk.

 

- Hogyan kerültél kapcsolatba a canicrossal? Mi az, amit a legjobban szeretsz ebben a sportban? Kiknek ajánlanád?

- Véletlenül kerültem kapcsolatban a canicrossal. Középtávfutóként mindig is szerettem futni, emellett nagyon szerettünk volna egy kutyát a családba. A következő, amire emlékszem az már az első svájci Európa Bajnokság. Nagyon gyorsan jött és szerencsére még 11 év után is tart a sportág iránti szeretet. A mi esetünkben az a legjobb ebben a sportágban, hogy évközben a kutyus családtagként éldegél mellettünk, majd versenyszezonban 3-4 hónapra simán átvált „profiba”, majd vissza. Persze évközben is rendszeresen kell neki a gyors futási lehetőséget biztosítani. Ezt a sportot mindenkinek ajánlanám, aki szeret futni és van egy egészséges kutyusa.

 

 

 

Forrás: Szász Mihály, kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: cindylottesphotography.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ilyen nagy és boldog kutya lett a maratonfutó nő által megmentett apró kölyökből Ilyen nagy és boldog kutya lett a maratonfutó nő által megmentett apró kölyökből
Maratonfutó verseny közben találta a sportoló az elhagyott kis kölyökkutyát: a táv második felét karjában a csöppséggel tette meg. Nem csak megmentőre, de szerető gazdira is talált aznap a kutya!

10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez 10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez
Test-lélek-szellem. Ha ezek egyensúlyban vannak, kiegyensúlyozott és harmonikus életet élhetünk. Kutyáinkra is érvényes ez, néhány egyszerű ötlettel pedig mi magunk is hozzájárulhatunk jólétükhöz.

Világbajnokságot nyerhetünk kutyatáncban Világbajnokságot nyerhetünk kutyatáncban
Magyarországon mindössze 8-10 aktívan működő, profi dog dancer (kutyatáncoltató) létezik, de már világviszonylatban is odafigyelnek ránk: idén egy hollókői kutyatenyésztő, ausztrál juhászkutyájával 4. lett az angliai „Bajnokok Ligáján”, most pedig komoly esélyekkel indul az őszi, franciaországi VB-n.

Kutyával futnál? Ez a 16 fajta hosszú távon is remek futópartner lehet Kutyával futnál? Ez a 16 fajta hosszú távon is remek futópartner lehet
Ha a futás a lételemed, és a rendszeres kocogás mellett szívesen teljesítenél hosszabb távokat - vagy már tapasztalatod is van e téren -, az alábbi fajták ideálisak lehetnek számodra. Találd meg négylábú futótársad!

Sportesemény híján kutyák szaladgálását közvetítette egy amerikai kommentátor Sportesemény híján kutyák szaladgálását közvetítette egy amerikai kommentátor
A kényszer-szabin lévő szemfüles kommentátorok akkor is találnak maguknak munkát, elfoglaltságot, ha a járvány miatt nemigen akad sportesemény, amit közvetíthetnének…

Feszegesd a határaidat a Dogs Cross kutyás terep akadályfutó versenyen! Feszegesd a határaidat a Dogs Cross kutyás terep akadályfutó versenyen!
Sár, homok, víz, izgalmas akadályok - idén is megrendezésre kerül a Dogs Cross kutyás terep akadályfutó verseny! A tavalyi nagy sikerre való tekintettel ráadásul kibővített létszámhatárral várja a kutyás nevezőket a verseny.

Fussunk a kutyánkkal - kezdő szett Fussunk a kutyánkkal - kezdő szett
A kutyás futás mint sport, egyre nagyobb tömegeket vonz. Kedvencünkkel való időtöltés szempontjából is az egyik leghasznosabb, hiszen nem csak a kutya-ember kapcsolatot építi, hanem a szükséges napi testmozgást is biztosítja mindkét fél számára. De hogyan is kezdjük el? Milyen felszerelések szükségesek ahhoz, hogy ez a mozgásforma a kutyának és az embernek is biztonságos legyen?

Kutyák száguldoztak az arborétumban Kutyák száguldoztak az arborétumban
Kutyás edzés volt az ismét tavasziasra fordult időben a kaposvári Kalanderdőben. A festői szépségű Deseda-tó partján sportoltak a gazdik kedvenceikkel.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Brimo partysátor EB OVO Közhasznú Egyesület Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Törvény tiltaná a katonakutyák hátrahagyását Hírek - Címlapon
Törvény tiltaná a katonakutyák hátrahagyását
Gyújtogatás a Csepeli Kutyaiskolában Hírek - Címlapon
Gyújtogatás a Csepeli Kutyaiskolában
fb-text