A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Törvény tiltaná a katonakutyák hátrahagyását

2015. november 25., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




“Egyszerűen vissza akartam kapni a kutyámat. Semmi más nem érdekelt.” - mondta Deano Miller, volt haditengerész, mikor 4 év után újra magához ölelhette négylábú társát, Thort, a labradort.



Thor és Miller együtt szolgáltak az amerikai haditengerészetnél, ám amikor 2010-ben Miller hazatért, el kellett búcsúznia kutyájától. A labrador azóta öt bevetésen szolgált öt különböző vezető mellett, a férfi pedig kitartóan küzdött azért, hogy nyugdíjazása utána magához vehesse. Hosszú várakozás után, 2014-ben végre örökbefogadhatta egykori bajtársát, amely szinte ritkaságszámba megy az Egyesült Államokban.

 

Miller és Thor a Sea-Tac Reptéren - Katona és kutyája évek múltán újra találkozhattak.
Miller és Thor a Sea-Tac Reptéren - Katona és kutyája évek múltán újra találkozhattak.
Fotó: lifewithdogs.tv

 

A nem túl távoli múltban ugyanis, ha egy kutya elérte a nyugdíjas kort, maradandó mentális vagy fizikai károsodást szenvedett szolgálat közben, akkor a műveletek végeztével egyszerűen hátrahagyták a bevetés helyén. A kutya kiesett a haderő kötelékéből, viszont a szabályzat mindezidáig nem tette lehetővé a civil kutyák katonai járműveken történő hazaszállítását. Szerencsére nem túl gyakori, hogy a kutyák a tengerentúlon vonuljanak nyugdíjba, ők gazdájukkal együtt utazhatnak haza. A többiek azonban soha nem térhettek vissza hazájukba. Soha többet nem láthatták viszont gazdáikat és szeretteiket - legtöbbször a menhelyeken végezték vagy elaltatták őket. Megdöbbentő tény, főleg azon veteránok számát tekintve, akik szívesen örökbefogadnák négylábú társukat.

 

A katonák és kutyáik között elképzelhetetlenül szoros kötelék alakul ki az évek során. Gyakran előfordul, hogy szolgálat közben kell búcsút mondaniuk kedvencüknek, akár egy baleset, akár egy váratlan áthelyezés miatt, s az elválás fájdalma végigkíséri őket életük folyamán. Az, hogy együtt térhetnek haza, majd együtt küzdhetnek meg a társadalomba történő visszailleszkedés nehézségeivel, hatalmas segítséget jelent számukra. Veteránok ezrei szenvednek a poszttraumás stressztől, miután hazaérkeznek a háborúból, s az átélt szörnyűségek, a gyötrő emlékek feldolgozását megkönnyíti négylábú bajtársuk jelenléte. A gyógyulás hosszú folyamatában is támaszkodhatnak egymásra.

 

Wilbur, az amerikai haditengerészet egyik kutyája pihenés közben
Wilbur, az amerikai haditengerészet egyik kutyája pihenés közben
Fotó: Sgt. Pete Thibodeau/lifewithdogs.tv

 

Jelenleg több, mint 2000 kutya szolgál az Egyesült Államok haderejének kötelékében. Minden egyes katonakutya 150-200 szolgálatot teljesítő férfi és nő életének megmentéséhez járul hozzá, s az állományból közel négyszáz kutyát nyugdíjaznak évről-évre. Hatalmas szám ez, így egyre többen adnak hangot adnak, hogy nem tesznek eleget ezekért a csodálatos kutyákért, akik életük legszebb éveit, tehetségüket és tudásukat áldozzák fel önzetlenül embertársaik védelme érdekében.

 

Az USA költségvetésének hozzávetőlegesen felét a haderőre fordítja, a kormány mégis túl drágának találta eddig a szolgálatból kivont kutyák hazaszállítását. Emiatt a veteránoknak több ezer dolláros költséggel kellett számolniuk, ha vállalták kutyájuk hazaszállítását, ezt  azonban kevesen engedhették meg maguknak. Számos non-profit szervezet igyekszik segítséget nyújtani nekik ennek megvalósításában, adományokat gyűjtenek nemcsak a szállítási költségek fedezésére, hanem a sebesült kutyák állatorvosi ellátására, valamint a katonák által a tengerentúlon talált kóbor kutyák megmentésére is.

 

Az American Humane Association indítványozására az amerikai légierő beleegyezését adta, hogy módosítsa a veterán kutyák hazaszállítására vonatkozó szabályzatát. Dr. Robin Ganzert, a szervezet vezetője kijelentette: “Mindannyian hisszük, hogy kivétel nélkül mindegyik veteránunknak hőshöz méltó fogadtatásban kellene részesülnie visszatérésekor. Megérdemlik, hogy visszavonulásuk után boldogságban, egészségben és az őket megillető méltósággal tölthessék mindennapjaikat, miután életüket hazájuk szolgálatának áldozták."

 

Amerikai katonák és egy szolgálati kutya
Amerikai katonák és egy szolgálati kutya
Fotó: barkpost.com

 

2015. október 7-én azonban az Egyesült Államok kongresszusában elfogadtak egy olyan törvényjavaslatot, mely lehetővé tenné a szolgálatból kivont kutyák hazaszállítását, továbbá az örökbefogadás joga elsődlegesen gondozóikat illetné meg. A Frank LoBiondo kongresszusi képviselő és Claire McCaskill szenátor által benyújtott javaslat hatalmas lépés a szolgálati kutyák és barátaik irányában. 

 

A javaslat csupán Barack Obama elnök aláírására vár, és a kutyás veteránok és támogatóik reményei szerint rövid időn belül törvényi erőre emelkedik. Hiszen minden veterán - legyen bár két- vagy négylábú - megérdemli a neki kijáró tiszteletet, megbecsülést és azt, hogy nyugdíjas éveiket egymás társaságában, szeretetben élhessék le.

 

Forrás: barkpost.com, lifewithdogs.tv
Indexkép forrás: housepettalk.com
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját
Megható videón a két öregecske kutyus, akik már 9 éve igaz barátok!

Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját
Különleges partit szerveztek a mozgássérült kisöreg számára, ő pedig egyfolytában mosolygott, annyira örült a meglepetésnek!

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Praktiker JULIUS-K9 AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így segíthetsz a leégett Csepeli Swatdogs Kutyaiskolán Hírek - Címlapon
Így segíthetsz a leégett Csepeli Swatdogs Kutyaiskolán
Magyar bronzérem a kanadai canicross világbajnokságon Hírek - Címlapon
Magyar bronzérem a kanadai canicross világbajnokságon