A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Törvény tiltaná a katonakutyák hátrahagyását

2015. november 25., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
“Egyszerűen vissza akartam kapni a kutyámat. Semmi más nem érdekelt.” - mondta Deano Miller, volt haditengerész, mikor 4 év után újra magához ölelhette négylábú társát, Thort, a labradort.Thor és Miller együtt szolgáltak az amerikai haditengerészetnél, ám amikor 2010-ben Miller hazatért, el kellett búcsúznia kutyájától. A labrador azóta öt bevetésen szolgált öt különböző vezető mellett, a férfi pedig kitartóan küzdött azért, hogy nyugdíjazása utána magához vehesse. Hosszú várakozás után, 2014-ben végre örökbefogadhatta egykori bajtársát, amely szinte ritkaságszámba megy az Egyesült Államokban.

 

Miller és Thor a Sea-Tac Reptéren - Katona és kutyája évek múltán újra találkozhattak.
Miller és Thor a Sea-Tac Reptéren - Katona és kutyája évek múltán újra találkozhattak.
Fotó: lifewithdogs.tv

 

A nem túl távoli múltban ugyanis, ha egy kutya elérte a nyugdíjas kort, maradandó mentális vagy fizikai károsodást szenvedett szolgálat közben, akkor a műveletek végeztével egyszerűen hátrahagyták a bevetés helyén. A kutya kiesett a haderő kötelékéből, viszont a szabályzat mindezidáig nem tette lehetővé a civil kutyák katonai járműveken történő hazaszállítását. Szerencsére nem túl gyakori, hogy a kutyák a tengerentúlon vonuljanak nyugdíjba, ők gazdájukkal együtt utazhatnak haza. A többiek azonban soha nem térhettek vissza hazájukba. Soha többet nem láthatták viszont gazdáikat és szeretteiket - legtöbbször a menhelyeken végezték vagy elaltatták őket. Megdöbbentő tény, főleg azon veteránok számát tekintve, akik szívesen örökbefogadnák négylábú társukat.

 

A katonák és kutyáik között elképzelhetetlenül szoros kötelék alakul ki az évek során. Gyakran előfordul, hogy szolgálat közben kell búcsút mondaniuk kedvencüknek, akár egy baleset, akár egy váratlan áthelyezés miatt, s az elválás fájdalma végigkíséri őket életük folyamán. Az, hogy együtt térhetnek haza, majd együtt küzdhetnek meg a társadalomba történő visszailleszkedés nehézségeivel, hatalmas segítséget jelent számukra. Veteránok ezrei szenvednek a poszttraumás stressztől, miután hazaérkeznek a háborúból, s az átélt szörnyűségek, a gyötrő emlékek feldolgozását megkönnyíti négylábú bajtársuk jelenléte. A gyógyulás hosszú folyamatában is támaszkodhatnak egymásra.

 

Wilbur, az amerikai haditengerészet egyik kutyája pihenés közben
Wilbur, az amerikai haditengerészet egyik kutyája pihenés közben
Fotó: Sgt. Pete Thibodeau/lifewithdogs.tv

 

Jelenleg több, mint 2000 kutya szolgál az Egyesült Államok haderejének kötelékében. Minden egyes katonakutya 150-200 szolgálatot teljesítő férfi és nő életének megmentéséhez járul hozzá, s az állományból közel négyszáz kutyát nyugdíjaznak évről-évre. Hatalmas szám ez, így egyre többen adnak hangot adnak, hogy nem tesznek eleget ezekért a csodálatos kutyákért, akik életük legszebb éveit, tehetségüket és tudásukat áldozzák fel önzetlenül embertársaik védelme érdekében.

 

Az USA költségvetésének hozzávetőlegesen felét a haderőre fordítja, a kormány mégis túl drágának találta eddig a szolgálatból kivont kutyák hazaszállítását. Emiatt a veteránoknak több ezer dolláros költséggel kellett számolniuk, ha vállalták kutyájuk hazaszállítását, ezt  azonban kevesen engedhették meg maguknak. Számos non-profit szervezet igyekszik segítséget nyújtani nekik ennek megvalósításában, adományokat gyűjtenek nemcsak a szállítási költségek fedezésére, hanem a sebesült kutyák állatorvosi ellátására, valamint a katonák által a tengerentúlon talált kóbor kutyák megmentésére is.

 

Az American Humane Association indítványozására az amerikai légierő beleegyezését adta, hogy módosítsa a veterán kutyák hazaszállítására vonatkozó szabályzatát. Dr. Robin Ganzert, a szervezet vezetője kijelentette: “Mindannyian hisszük, hogy kivétel nélkül mindegyik veteránunknak hőshöz méltó fogadtatásban kellene részesülnie visszatérésekor. Megérdemlik, hogy visszavonulásuk után boldogságban, egészségben és az őket megillető méltósággal tölthessék mindennapjaikat, miután életüket hazájuk szolgálatának áldozták."

 

Amerikai katonák és egy szolgálati kutya
Amerikai katonák és egy szolgálati kutya
Fotó: barkpost.com

 

2015. október 7-én azonban az Egyesült Államok kongresszusában elfogadtak egy olyan törvényjavaslatot, mely lehetővé tenné a szolgálatból kivont kutyák hazaszállítását, továbbá az örökbefogadás joga elsődlegesen gondozóikat illetné meg. A Frank LoBiondo kongresszusi képviselő és Claire McCaskill szenátor által benyújtott javaslat hatalmas lépés a szolgálati kutyák és barátaik irányában. 

 

A javaslat csupán Barack Obama elnök aláírására vár, és a kutyás veteránok és támogatóik reményei szerint rövid időn belül törvényi erőre emelkedik. Hiszen minden veterán - legyen bár két- vagy négylábú - megérdemli a neki kijáró tiszteletet, megbecsülést és azt, hogy nyugdíjas éveiket egymás társaságában, szeretetben élhessék le.

 

Forrás: barkpost.com, lifewithdogs.tv
Indexkép forrás: housepettalk.com
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti
Milliók arcára csal mosolyt a kis bundás, pedig egykor reménytelenül várta a menhelyen, hogy felfigyeljenek rá.

Megható találkozás: 13 év után találkozott újra a kutya testvérpár Megható találkozás: 13 év után találkozott újra a kutya testvérpár
10 perc séta után viszont éppen olyan látványt nyújtottak, ahogy a parkban bandukoltak együtt, mint "két öreg lélek, akik már nagyon régóta ismerik egymást”.

Miért őszülnek idő előtt a kutyák? Miért őszülnek idő előtt a kutyák?
Az ősz szőrszálak már fiatalabb korban is megjelenhetnek kedvencünk pofáján. Mi okozza és mely tényezők befolyásolják alapvetően az őszülés folyamatát?

Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál
Sallie egyszerűen ott volt azok mellett, akiket megszeretett, hűségesen vigyázta álmukat, és a tragédia óráiban sem hagyta el azokat, akik gondoskodtak róla, akik fontosak voltak a számára.

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH AEGON Magyarország Zrt. JULIUS-K9 Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így segíthetsz a leégett Csepeli Swatdogs Kutyaiskolán Hírek - Címlapon
Így segíthetsz a leégett Csepeli Swatdogs Kutyaiskolán
Magyar bronzérem a kanadai canicross világbajnokságon Hírek - Címlapon
Magyar bronzérem a kanadai canicross világbajnokságon