A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Magyarországon a világ legjobb mentőkutyái!

2015. szeptember 10., 10:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




A Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség (IRO) augusztus végi nemzetközi bevetési gyakorlatát hazánkban rendezték meg: Szentendrén, Budapesten és Zsámbékon gyakorlatoztak a világ legjobb mentőkutyái. A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat és a katasztrófavédelem segítette a program szervezését. Videóval!



Valósághű sziuációkkal találkoztak a mentőkutyák
Valósághű sziuációkkal találkoztak a mentőkutyák
Kép: facebook.com/Pest-Megyei-Kutató-Mentő-Szolgálat

 

Dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő a gyakorlat fővédnökeként, míg Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a BM OKF műveletirányítási főosztályának vezetője, a HUNOR mentőszervezet parancsnoka szakértőként volt jelen az egyes helyszíneken - írja a pest.katasztrofavedelem.hu

A legkiválóbban képzett mentőkutyás csapatok számára idén első ízben szervezett bevetési gyakorlaton a mentőkutyás szövetség vizsgarendszerének legmagasabb fokozatával (Mission Rediness Test – MRT) minősített kutyák és kiképzőik vettek részt. Az MRT minősítésű egységek minden tekintetben kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, egyben a legkomolyabb kihívást jelentő nemzetközi küldetésekre is felkészültek. Minősítésüket az ENSZ INSARAG rendszere is elismeri.
 

A mentőkutyáknak helikopterre is kell szállnia
A mentőkutyáknak helikopterre is kell szállnia
Kép: facebook.com/Pest-Megyei-Kutató-Mentő-Szolgálat


A mentőkutyás szövetség pályázaton választotta ki a szervezéshez kellően felkészült tagszervezetét, így esett a választás a Pilis Mentőcsoport alegységeként működő Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatra. A nemzetközi programban szlovén, cseh, horvát, és észt csapatok vettek részt, osztrák és szlovén instruktorok segítették és ellenőrizték munkájukat. A gyakorlat forgatókönyve szerint a  képzeletbeli IROland nevű ország természeti katasztrófa sújtotta területein kellett helytállniuk a kutyás mentőknek – összesen húsz képzett kutyavezető és négylábú társa kutatott túlélők után. Elsődleges cél volt a katasztrófát követő első 36 órában felkutatni és hathatós segítségben részesíteni a szimulált katasztrófahelyzet túlélőit.
 

Éjjel is dolgoztak a mentőkutyák
Éjjel is dolgoztak a mentőkutyák
Kép: facebook.com/Pest-Megyei-Kutató-Mentő-Szolgálat


A legtöbb programot a rendezvény fő helyszínéül szolgáló Szentendrén bonyolították le, emellett egyes mentési gyakorlatokat Budapesten és Zsámbékon szerveztek meg. A csapatoknak összesen hat bevetésen, háromfős egységekben kellett bizonyítaniuk felkészültségüket – a katasztrófahelyzet élethűségéről az együttműködő civil szervezetek tagjai gondoskodtak. A kutyás mentők többféle technikát is alkalmaztak az egyes kárhelyszíneken, gyakorolva így a logisztikai, a felderítési, a térképezési, a kötéltechnikai és a kutatás-mentési szakmai ismereteket. Ugyancsak gyakorolták a  nemzetközi együttműködésben különösen fontos szabályok alkalmazását, mint például az idegen ország területére történő belépést, az ottani regisztrációt, a helyi fogadóállomás kiépítését, majd az együttműködést a helyi hatóságokkal és szervezetekkel.
 

A gyakorlat végén oklevelet kaptak a mentőkutyás csapatok
A gyakorlat végén oklevelet kaptak a mentőkutyás csapatok
Kép: pest.katasztrofavedelem.hu


A rendezvény zárónapján Jackovics Péter adta át a csapatoknak és instruktoraiknak az elismerő okleveleket, melyeket mind dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, a BM OKF főigazgatója, mind a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség képviselője aláírt. Jackovics Péter záróbeszédében hangsúlyozta a keresőkutyák fontosságát a nemzetközi mentési műveletek során, hiszen a kiképzett kutyák jelentik a városi kutató és mentőcsapatok alapját, a katasztrófa sújtotta területen eltűnt embereket minden esetben a kutyás szakértőkkel próbálják megtalálni. Hazánk elsőként rendezett meg egy olyan nemzetközi gyakorlatot, ahol valós élethelyzetekre készültek fel a kutyavezetők és a mentőkutyák a várható kihívásokra – tette hozzá a HUNOR parancsnoka, aki megköszönte a szlovén, a cseh, a horvát és az észt résztvevők, valamint az IRO osztrák és szlovén instruktorainak a munkáját, külön köszönetet mondva a szervezésben fő szerepet vállaló Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatnak. A záró rendezvényen a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot Horváth Nándor tűzoltó ezredes, megbízott megyei polgári védelmi főfelügyelő képviselte.

 

Nézzétek meg az IRO szuper videóját a gyakorlatról:

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: http://pest.katasztrofavedelem.hu/
Indexkép forrás: pest.katasztrofavedelem.hu

Témába vág

Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája
Több mint tíz évet szolgált a Salgótarjáni Rendőrkapitányságnál Tina, 13 évesen szerelik le. Ő az országban az első olyan eb, akinek ilyen sokáig tartott aktív rendőri pályafutása.

Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak
A hétköznapi életben is vigyáz az emberek biztonságára: ha meglát egy motorost bukósisak nélkül, vakkantással jelzi gazdájának, szóljon az illetőnek.

Átkelt a szivárványhídon Symba Átkelt a szivárványhídon Symba
Symbától, a híres mentőkutyától búcsúzik az ország. Symba nevét minden kutyás és kutyaszerető ismerte – együtt gyászolja e fantasztikus kutyát az egész ország.

Baleset érte mentőkutyásainkat – így segíthetsz! Baleset érte mentőkutyásainkat – így segíthetsz!
Önzetlenül kockáztatják értünk életüket, gondolkodás nélkül sietnek a segítségünkre – ők a mentőkutyák és gazdáik. Valódi hősök! Most azonban nekik van szükségük segítségre.

Átkelt a szivárványhídon Landon, a hős mentőkutya Átkelt a szivárványhídon Landon, a hős mentőkutya
Gyászol a Kulcsár Kutató-Mentőkutyás Szolgálat Alapítvány: hű társuk, Landon, a 12 éves németjuhász átkelt a szivárványhídon.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak MTI MOL Nyrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyával fürdenél a Balatonban? Hírek - Címlapon
Kutyával fürdenél a Balatonban?
Kutyás gondolatok egy Ausztriában töltött hétvége kapcsán Hírek - Címlapon
Kutyás gondolatok egy Ausztriában töltött hétvége kapcsán