A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mancs a kézben nyaraltunk

Amikor a vakvezető kutya nyaral...


2015. augusztus 03., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Jó tudni!




A pihenés számomra is csak akkor kerek, hogyha négylábú társam velem tarthat. Így idén nyáron sem volt kérdéses, hogyha irány a Balaton, akkor Lilinek is csomagolom a sátorfáját, élelmét, és mehetünk!



Természetesen nem kellett attól félnem, hogy valahova esetleg nem engednek be, hiszen vakvezetőként bárhová velem tarthat. Ettől függetlenül a paragrafusokon túl is van élet, amit sokan eléggé szabadon értelmeznek. A megjegyzések tehát azért el-eljutottak hozzánk. Keszthelyen töltöttünk el több, mint egy hetet, így bizton állíthatom, mind a négy sarkát felfedeztük a balatoni fővárosnak. Jártunk éttermekben, kávézókban, parkokban, és a fantasztikus időnek hála a strandon is. Lilit rengeteget sétáltattam, hám nélkül, mert úgy gondoltam, hogy neki is kijár a kikapcsolódásból, így túl sokat nem kellett dolgoznia a magyar tengeren töltött napokban.

 

Lili nyaral a Balatonon
Lili hűsöl a szökökútban 
Fotó: Horváth Istvánné

 

A hőség szinte kibírhatatlanul perzselt, így az első napon kiskutyám felfedezte a városi szökőkutat. Sokat tanakodtam, hogy engedjem-e neki a csobbanást, s mivel „láttam”, hogy más kutyatartó is beviszi kedvencét – a járókelők derültségére, én sem tettem másképp. A labrador vér azonnal felszínre tört hű társamnál: harapta a vízsugarakat, majd fenekét beletéve a vízbe hűsölt. A belefekvés sem maradhatott ki a repertoárból, s bizonyítandó, hogy mennyire meleg volt még csak le sem rázta a bundáját. Csöpögve lépkedett tovább. Egyetlen méltatlankodó beszólást sem kaptunk ezért, sőt. Megannyi simogatás, nevetés, és fotókészítés övezte a Vizi attrakciót – naponta kétszer. A 30 fokos Balaton ezek után már nem is csábította kedvencemet.

 

A városi strandon már ismertek minket, így Lilit meglátva azonnal kitárult előttünk minden ajtó. A mentők igazi barátjává vált Lill, aki a hűs fa árnyékában, egy hordó víz társaságában figyelte, ahogy mi a napon perzseljük hófehér bőrünket. A strandolók egy része ugyan megjegyezte, hogy kutyát behozni tilos, de hamar észrevették a megkülönböztető jelzést, és módosították kijelentésüket. A kérdezők körberajongtak minket, s örömmel „érzékenyítettem” a törölközőn csücsülve.

A kávézókban, éttermekben kivétel nélkül külön figyelmet szenteltek vezetőmnek. Mehettünk reggel, vagy este, tömegben vagy kihaltságban - friss víz várta kitikkadt ebemet. Az árnyékos asztalok valahogy az érkezésünkre szabaddá váltak, így soha nem kellett a tűző napon „enyhülést” keresnünk.

 

Niki és Lili nyaral a Balatonon
Niki és Lili nyaral a Balatonon
Fotó: Horváth Istvánné

 

Egyetlen konfliktusunk volt a nyaralás alatt, de ezt sem nevezném valódi feszültségnek, pusztán egy idősebb úriember napi rutinjának. Szűk utcácskán haladtunk, egymás mellett. Hallottam, hogy mögöttem jön valaki, de mivel az utca kihalt volt, s mellettem még akadt némi hely, így nem álltam félre. Ezt nem is hagyta szó nélkül a korosodó férfi, aki megkérdezte, hogy Lili óhajt-e arrébb menni, vagy örök életre el akarjuk foglalni a járdát? Mosolyogva elengedtem, majd szép napot kívánva mentünk tovább. Persze ő nem ilyen feleletre számított, hangjából ítélve remélte, hogy valakin levezetheti felgyülemlett indulatát, de ez akkor, ott nem jött be.

 

 

Nekünk a Balaton tényleg a riviéra, kutyajó kikapcsolódás, ahol egyre több helyen hám nélkül is beengedik az ebeket, teljessé téve a gazdiknak a pihenés nyújtotta élményt.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Témába vág

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája
Több mint tíz évet szolgált a Salgótarjáni Rendőrkapitányságnál Tina, 13 évesen szerelik le. Ő az országban az első olyan eb, akinek ilyen sokáig tartott aktív rendőri pályafutása.

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 Mondial Assistance GesmbH Ebugatta Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Drágul a kutyasétáltatás "napidíja"?! Hírek - Címlapon
Drágul a kutyasétáltatás "napidíja"?!
Veszélyben a velencei-tavi kutyás strand? Hírek - Címlapon
Veszélyben a velencei-tavi kutyás strand?