A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Megkezdődik a magyar ebfajták kötelező, DNS alapú származásellenőrzése

2018. január 26., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




Megkezdi a 2018. január 1-jét követően, hazánk területén megszületett, törzskönyvezésre szánt magyar ebfajták egyedeinek kötelező, DNS alapú származásellenőrzését a Nébih. Az apa- és az anyaállat, valamint az utód DNS profiljának összehasonlítása a szülői származás megerősítésére szolgál.



A magyar ebfajtákkal kapcsolatos szabályokat tartalmazó rendelet (62/2016. (IX.16.) FM rendelet) szerint, a Nébih Genetikai Laboratóriuma – mint kijelölt laboratórium – januártól megkezdi a DNS alapú származásellenőrzési vizsgálatok végzését.

 

A jogszabály azon, magyar ebfajtákhoz tartozó, törzskönyvezendő egyedek esetében írja elő kötelezően a vizsgálatot, amelyek 2018. január 1-jét követően, Magyarországon születtek. Ide tartoznak tehát a drótszőrű magyar vizsla, az erdélyi kopó, a komondor, a kuvasz, a magyar agár, a mudi, a puli, a pumi és a rövidszőrű magyar vizsla kölykök. A származásellenőrzés a kutya apja (kan), anyja (szuka) és az utód DNS profiljának összehasonlítását jelenti, célja a szülői származás kétséget kizáró megerősítése.

 

Puli

 

Az utód származásellenőrzésének feltétele, hogy ismert legyen a szülők genomtérképe is, az apa és az anya esetében azonban elegendő egyszer, az első alom vizsgálatakor elvégezni a kötelező mintavételt. A már megvizsgált egyedek genetikai paramétereit a hatóság adatbázisban gyűjti, így azok a későbbiekben bármikor visszakereshetők.

 

A vizsgálatokkal kapcsolatos nyomtatvány, illetve a részletes útmutató elérhető a Nébih honlapján.

 

A laboratóriumi vizsgálatok mintegy három hetet vesznek igénybe. A vizsgálati eredményeket a Nébih közvetlenül a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetségéhez, illetve az illetékes elismert ebtenyésztő szervezethez juttatja el annak érdekében, hogy a kölykök mielőbb nemzetközileg elfogadott (FCI) törzskönyvet kaphassanak. 

 

 

Forrás: Nébih

Témába vág

A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát! A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!
Igazi kincseink ők: sokoldalúak, hűségesek és hatalmas a szívük! Ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!

A mára már kihalt japán farkas adhat magyarázatot a kutyák eredetére A mára már kihalt japán farkas adhat magyarázatot a kutyák eredetére
Amikor megpróbálták felállítani a Honshu farkas családfáját, kiderült, hogy sokkal szorosabb kapcsolatban áll a kutyákkal, mint bármely más állattal.

Kutyáink a csillagok között: Magyar kutyafajták nevét kapta egy exobolygórendszer Kutyáink a csillagok között: Magyar kutyafajták nevét kapta egy exobolygórendszer
A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) az exobolygók elnevezésére kiírt pályázatán elfogadta a magyar csapat javaslatát, így a Komondor és a Puli nevet viselheti a jövőben a Vadászebek csillagképben található HAT-P-12 csillag és a HAT-P-12 b bolygó - közölte a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) az MTI-vel.

A világon elsőként sikerült felállítani a magyar kutyafajták genomját A világon elsőként sikerült felállítani a magyar kutyafajták genomját
Kiemelt állami feladat az őshonos növény- és állatfajták génállományának megőrzése, a genetikai erőforrások fenntartása - mondta hétfőn Budapesten, a magyar kutyafajták genetikai vizsgálatának eredményeit bemutató sajtótájékoztatón az agrárminiszter.

Elállta a mentőautó útját a kutyus, megmentette vele gazdája életét Elállta a mentőautó útját a kutyus, megmentette vele gazdája életét
A vonal hirtelen megszakadt és a mentésirányító hiába próbálta visszahívni a beteget már senki nem vette fel a telefont.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Praktiker Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Menhelyről loptak kutyát - Frissítve: Carlos előkerült! Hírek - Címlapon
Menhelyről loptak kutyát - Frissítve: Carlos előkerült!
Újabb óriási szaporítótelepet találtak Hírek - Címlapon
Újabb óriási szaporítótelepet találtak