A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mehet amerre lát, jön a gyerek - mert ilyen is van!

Túladjunk-e a kutyánkon, ha baba érkezik a családba?


2015. április 19., 12:00


Szerző: RSM


Kategória: Jó tudni!
Sokat beszéltünk már a kutya-gyerek kapcsolatról, de azt még nem veséztük ki, hogy helyes-e megtartani, vagy elajándékozni a kutyánkat, azért mert kisbabánk lesz?
A válasz egyszerűnek tűnik, de...Kisgyerekek, babák és kutyák, örök téma örök dilemmái. Együtt, külön, játszva vagy csak messziről csodalva? 

Korábban már adtunk tanácsot arra vonatkozólag, hogy a közös életet miként lehet megkönnyítnei. Erről szólt a Kisgyerekek vs kutyák 1. és 2. része. 

Most azokról szólunk, akik valamilyen oknál fogva ezt a kettősséget nem tudták, merték vállalni. 

 

Ki költözzön? A gyerek vagy a kutya?
Ki költözzön? A gyerek vagy a kutya?
Fotó: http://expatchild.com/

 

Már mindenki találkozhatott olyan hirdetéssel, vagy történettel, ahol a kutyatulajdonos babatulajdonossá vált, ezért az előbbi lapátra került, az utóbbi maradt a háznál. 

Amikor ilyet hallunk, mi az első reakciónk?

 

Mint kutyások: A szívtelen gazda, bezzeg a gyerekét nem adná másnak! De szegény Blökit elajándékozta! Nem is való neki se kutya, se gyerek! 

 

Mint kutyátlanok: Jól tette! Nem is való együtt állat és gyerek! Még jó, hogy nem a tányérjából akarta etetni! Egyetlen büdös dög sem való gyerek mellé!

 

Bármilyen szomorú is, de van, hogy a kutyának nincs többé helye
Bármilyen szomorú is, de van, hogy a kutyának nincs többé helye
Fotó: http://www.sorrentoliving.com.au/

 

És hol marad az igazság? 

 

Biztosan vannak olyan állattartók, akik életük egy szakaszában úgy döntöttek, hogy kutyát szeretnének. Aztán ahogy sodródott a mindennapokkal, egyszercsak a kisbaba is megérkezett. Lehet, hogy nem akkor, hanem később, az együttélés alatt jutott el odáig, hogy felmérje: nem tud, nem képes megfelelő életteret biztosítani egymás mellett kutyának és gyereknek. Van jogunk elítélni őt?

 

Ha megtartja a kutyát, de rettegésben telik minden napja, hogy mikor történik valami rossz, mikor kap el a baba betegséget az állattól, mikor nyúl úgy a gyerek a kutyához, mikor nem figyel akár csak egy percre ÉS TÖRTÉNIK VALAMI VÉGZETES BAJ? Akkor van értelme tovább így együtt lenni a kutyával? Így élet ez kutyának és gazdának? 

 

De történhet bármi az életben, ami kénytelen meghozatni velünk a döntést: menned kell!

Akinek van kutyája, tudja, hogy mekkora dilemma, fájdalom, keserűség és önmarcangolás árán jut el végleges, visszafordíthatatlan döntésre a gazda kedvence sorsát illetően. 

 

Lehet véleményünk, lehet álláspontunk a kutya-gyerek együttélésről, de ezer apró mozaikdarabból áll össze a teljes kép. Biztosan sok dolgban igazuk van azoknak, akik arra mutatnak rá, hogy felelősséggel, előrelátással, technikákkal, neveléssel elkerülhetők életveszélyes helyzetek. DE mindenki a maga és kutyája, gyereke mentalitásából, habitusából kiindulva jut el az együttélésig, vagy a válásig. 

Egészen addig érdemes nagy közhelyeket puffogtatni, elítélni míg bele nem kerülünk hasonló szituációba.

 

Új címzetthez csomagolva
Új címzetthez csomagolva
Fotó: http://www.bdar.org/

 

Aki kénytelen a kutya menetele mellett dönteni, gondoskodjon arról, hogy kutyája jó helyre menjen, gondoskodó szerető új gazdája legyen!

 

 

Fulton története

 

Amikor nekiláttam ezt a cikket megírni, arra gondoltam, hogy a három kutyát a három pici gyerekem mellett komoly logisztikával lehet csak tartani, minden baj elkerülése érdekében. Ennek ellenére, sem a dobermanntól, sem a vaktól, sem a viselkedészavaros kutyámtól nem szeretnék elválni. Elképzelhetik, hányszor hallottam már az elmúlt másfél évben, hogy nem vagyok százas, amiért megengedem, hogy néha a lakásban, de általában az udvaron együtt legyen gyerek és kutya.

A dobit a kennelbe zárom, ha kimegyünk, mert a picik tartanak a nagy, furán mozgó testtől. A másik kettőt folyamatos kontroll alatt tartom, ha együtt vannak. A kutyáknak van lehetőségük elmenni a gyerek elől, ha megunták a játékot, vagy túl sok szőr maradt a gyerekkezekben. 

Nekem jó, hogy együtt vannak, a kutyák nem bánják, a gyerekek meg sokat tanulnak az együttélésből.

 

DE... miközben írtam, eszembe jutott FULTON, az első kutyám. 

 

Egyszer volt egy németjuhászom. Pár száz méterről figyeltem, ahogy a gyepmesteri autó állt a házunk előtt. Sosem fogom elfelejteni a tekintetét, mely belém ívódott, mielőtt elmentem volna itthonról. Tudtam, hogy nem bírom majd végignézni, ahogy elviszik. 

 

A fiam hat éves volt. Az első férjem akkor már két éve halott. Ő volt a falkavezér, rá mindenben hallgatott a kutya. Képtelen voltam az akkor hét éves kant kordában tartani, egyáltalán nem bírtam befolyásolni a visielkedését, szenvedett a gazdája elvesztésétől.

Aztán Fulton egyik pillanatról a másikra elkezdett megvadulni. Vérbe forgott a szeme, és megkapta azt, aki a legközelebb állt hozzá. Két embert harapott meg így. A harmadiknak - aki kutyaismerőként meg akarta mutatni, hogyan is kell kezelni ezt a problémát -, agyon harapta a kezét. A fiam végignézte. 

 

Akkor hívtam a gyepit.  

 

Iszonyatosan nagy szerencsém volt, hogy a gyerekben nem tett kárt! 

 

A gyepiről elvitték Ausztriába, őrzésre. Mégsem kellett elpusztulnia... 

 

Ekkor jött Pötyi az életünkbe.

 

Sosincs csak fekete, vagy fehér. 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

 

 

Témába vág

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti
Milliók arcára csal mosolyt a kis bundás, pedig egykor reménytelenül várta a menhelyen, hogy felfigyeljenek rá.

4 dolog, amiért a gazdikat is ünnepelhetjük Anyák napján 4 dolog, amiért a gazdikat is ünnepelhetjük Anyák napján
Van pár dolog, ami miatt azokat a nőket is ünnepelhetnénk, akik egy, vagy több kutyusnak az „anyukája”. A gazdi szerep, ha nem is ugyanaz, nagyon hasonlít a szülői szerepre.

Megható találkozás: 13 év után találkozott újra a kutya testvérpár Megható találkozás: 13 év után találkozott újra a kutya testvérpár
10 perc séta után viszont éppen olyan látványt nyújtottak, ahogy a parkban bandukoltak együtt, mint "két öreg lélek, akik már nagyon régóta ismerik egymást”.

Albínó kutyák - 4 érdekesség a hófehér négylábúakról Albínó kutyák - 4 érdekesség a hófehér négylábúakról
Álomszép fehér bunda, igéző szemek, rózsaszín orr. Semmihez sem fogható megjelenésük mellett azonban különleges odafigyelést, törődést igényelnek az albínók. Mit érdemes tudni róluk?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Praktiker Hírstart MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Adomány koszorúk helyett - Nyirati Lili végakarata Hírek - Címlapon
Adomány koszorúk helyett - Nyirati Lili végakarata
Dog para, no para! Hírek - Címlapon
Dog para, no para!