A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mehet amerre lát, jön a gyerek - mert ilyen is van!

Túladjunk-e a kutyánkon, ha baba érkezik a családba?


2015. április 19., 12:00


Szerző: RSM


Kategória: Jó tudni!
Sokat beszéltünk már a kutya-gyerek kapcsolatról, de azt még nem veséztük ki, hogy helyes-e megtartani, vagy elajándékozni a kutyánkat, azért mert kisbabánk lesz?
A válasz egyszerűnek tűnik, de...Kisgyerekek, babák és kutyák, örök téma örök dilemmái. Együtt, külön, játszva vagy csak messziről csodalva? 

Korábban már adtunk tanácsot arra vonatkozólag, hogy a közös életet miként lehet megkönnyítnei. Erről szólt a Kisgyerekek vs kutyák 1. és 2. része. 

Most azokról szólunk, akik valamilyen oknál fogva ezt a kettősséget nem tudták, merték vállalni. 

 

Ki költözzön? A gyerek vagy a kutya?
Ki költözzön? A gyerek vagy a kutya?
Fotó: http://expatchild.com/

 

Már mindenki találkozhatott olyan hirdetéssel, vagy történettel, ahol a kutyatulajdonos babatulajdonossá vált, ezért az előbbi lapátra került, az utóbbi maradt a háznál. 

Amikor ilyet hallunk, mi az első reakciónk?

 

Mint kutyások: A szívtelen gazda, bezzeg a gyerekét nem adná másnak! De szegény Blökit elajándékozta! Nem is való neki se kutya, se gyerek! 

 

Mint kutyátlanok: Jól tette! Nem is való együtt állat és gyerek! Még jó, hogy nem a tányérjából akarta etetni! Egyetlen büdös dög sem való gyerek mellé!

 

Bármilyen szomorú is, de van, hogy a kutyának nincs többé helye
Bármilyen szomorú is, de van, hogy a kutyának nincs többé helye
Fotó: http://www.sorrentoliving.com.au/

 

És hol marad az igazság? 

 

Biztosan vannak olyan állattartók, akik életük egy szakaszában úgy döntöttek, hogy kutyát szeretnének. Aztán ahogy sodródott a mindennapokkal, egyszercsak a kisbaba is megérkezett. Lehet, hogy nem akkor, hanem később, az együttélés alatt jutott el odáig, hogy felmérje: nem tud, nem képes megfelelő életteret biztosítani egymás mellett kutyának és gyereknek. Van jogunk elítélni őt?

 

Ha megtartja a kutyát, de rettegésben telik minden napja, hogy mikor történik valami rossz, mikor kap el a baba betegséget az állattól, mikor nyúl úgy a gyerek a kutyához, mikor nem figyel akár csak egy percre ÉS TÖRTÉNIK VALAMI VÉGZETES BAJ? Akkor van értelme tovább így együtt lenni a kutyával? Így élet ez kutyának és gazdának? 

 

De történhet bármi az életben, ami kénytelen meghozatni velünk a döntést: menned kell!

Akinek van kutyája, tudja, hogy mekkora dilemma, fájdalom, keserűség és önmarcangolás árán jut el végleges, visszafordíthatatlan döntésre a gazda kedvence sorsát illetően. 

 

Lehet véleményünk, lehet álláspontunk a kutya-gyerek együttélésről, de ezer apró mozaikdarabból áll össze a teljes kép. Biztosan sok dolgban igazuk van azoknak, akik arra mutatnak rá, hogy felelősséggel, előrelátással, technikákkal, neveléssel elkerülhetők életveszélyes helyzetek. DE mindenki a maga és kutyája, gyereke mentalitásából, habitusából kiindulva jut el az együttélésig, vagy a válásig. 

Egészen addig érdemes nagy közhelyeket puffogtatni, elítélni míg bele nem kerülünk hasonló szituációba.

 

Új címzetthez csomagolva
Új címzetthez csomagolva
Fotó: http://www.bdar.org/

 

Aki kénytelen a kutya menetele mellett dönteni, gondoskodjon arról, hogy kutyája jó helyre menjen, gondoskodó szerető új gazdája legyen!

 

 

Fulton története

 

Amikor nekiláttam ezt a cikket megírni, arra gondoltam, hogy a három kutyát a három pici gyerekem mellett komoly logisztikával lehet csak tartani, minden baj elkerülése érdekében. Ennek ellenére, sem a dobermanntól, sem a vaktól, sem a viselkedészavaros kutyámtól nem szeretnék elválni. Elképzelhetik, hányszor hallottam már az elmúlt másfél évben, hogy nem vagyok százas, amiért megengedem, hogy néha a lakásban, de általában az udvaron együtt legyen gyerek és kutya.

A dobit a kennelbe zárom, ha kimegyünk, mert a picik tartanak a nagy, furán mozgó testtől. A másik kettőt folyamatos kontroll alatt tartom, ha együtt vannak. A kutyáknak van lehetőségük elmenni a gyerek elől, ha megunták a játékot, vagy túl sok szőr maradt a gyerekkezekben. 

Nekem jó, hogy együtt vannak, a kutyák nem bánják, a gyerekek meg sokat tanulnak az együttélésből.

 

DE... miközben írtam, eszembe jutott FULTON, az első kutyám. 

 

Egyszer volt egy németjuhászom. Pár száz méterről figyeltem, ahogy a gyepmesteri autó állt a házunk előtt. Sosem fogom elfelejteni a tekintetét, mely belém ívódott, mielőtt elmentem volna itthonról. Tudtam, hogy nem bírom majd végignézni, ahogy elviszik. 

 

A fiam hat éves volt. Az első férjem akkor már két éve halott. Ő volt a falkavezér, rá mindenben hallgatott a kutya. Képtelen voltam az akkor hét éves kant kordában tartani, egyáltalán nem bírtam befolyásolni a visielkedését, szenvedett a gazdája elvesztésétől.

Aztán Fulton egyik pillanatról a másikra elkezdett megvadulni. Vérbe forgott a szeme, és megkapta azt, aki a legközelebb állt hozzá. Két embert harapott meg így. A harmadiknak - aki kutyaismerőként meg akarta mutatni, hogyan is kell kezelni ezt a problémát -, agyon harapta a kezét. A fiam végignézte. 

 

Akkor hívtam a gyepit.  

 

Iszonyatosan nagy szerencsém volt, hogy a gyerekben nem tett kárt! 

 

A gyepiről elvitték Ausztriába, őrzésre. Mégsem kellett elpusztulnia... 

 

Ekkor jött Pötyi az életünkbe.

 

Sosincs csak fekete, vagy fehér. 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

 

 

Témába vág

Senkinek sem kellett az öreg kutyus – mígnem egy 100 éves néni jelentkezett örökbefogadónak Senkinek sem kellett az öreg kutyus – mígnem egy 100 éves néni jelentkezett örökbefogadónak
„Olyanok ők ketten, mint a borsó meg a héja.”

Black Friday másképp - gondolj a fekete kutyákra is! Black Friday másképp - gondolj a fekete kutyákra is!
A Black Friday, ha nem is hivatalosan, de megnyitja a karácsony előtti bevásárló szezont. Óriási leárazások, vásárlásra csábító ajánlatok minden üzletben… vannak azonban, akiknek nagyobb szüksége lenne a figyelmünkre!

Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán
A négylábú főszereplő első pillantásra belopta magát a színész szívébe.

Kutyák hidegtűrése, hidegtűrő kutyafajták Kutyák hidegtűrése, hidegtűrő kutyafajták
A tél közeledtével gondot kell fordítani a kertben élő kutyák házának téliesítésére, testének melegen tartására. Ehhez azonban több tényezőt figyelembe kell venni, ugyanis minden fajtának mások az igényei, eltérő a tűrőképességük, valamint más a számukra ideális hőmérséklet.

Négylábú életmentők a világháborúban: a vöröskeresztes kutyák Négylábú életmentők a világháborúban: a vöröskeresztes kutyák
Az első világháborúban a brit Vöröskereszt csapatait speciálisan képzett kutyák egészítették ki, hogy a csatamezőn bajbajutott katonák segítségére legyenek. Ez az ő történetük.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online MTI Hírstart JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Adomány koszorúk helyett - Nyirati Lili végakarata Hírek - Címlapon
Adomány koszorúk helyett - Nyirati Lili végakarata
Dog para, no para! Hírek - Címlapon
Dog para, no para!