A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mi fán terem a Treibball?

2015. április 28., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű




Vajon mi köt össze egy hétköznapi kutyát és egy hatalmas labdát, amit inkább egy fitness-teremben tudnánk elképzelni? Nem is gondolnánk, milyen csuda sport tud kikerekedni egy ilyen trióból: gazdi + kutya + labda = TREIBBALL!



Sokak számára ismeretlen kutyás sport még a treibball. Nem csoda, hiszen a közelmúltban, pontosabban 2003-ban indult Németországban a kidolgozása. Pár évre rá már egyesületek alakultak, versenyek szerveződtek -  megindult az őrület!

 

De kinek is van kitalálva a treibball? Mi a lényege, mit kell csinálni? A hétvégén Szombathelyen jártunk egy Treibball Workshopon, ahol egy egynapos kurzuson tanulhatták meg az érdeklődők a sport alapjait. A programnak a szombathelyi Kutyatanoda kutyaiskola adott otthont. A workshopot Vámosi-Nagy Nóra, a KLIKK! című könyv szerzője tartotta.

 

Treibball
Kép: Hornyák photo

 

A fáradt kutya a boldog kutya –szokták mondogatni. Igen ám, de egy városi kutyát nem olyan egyszerű lefárasztani. Vagy az időben szűkölködik a gazdi, vagy a hely kevés… nem beszélve az ösztön-kielégítésről! Vegyünk egy pásztor-, terelőkutyát. Levisszük sétálni, mozog is - de ez mégsem az igazi. Ezt ismerte fel és erre kínál megoldást a treibball: az „elérhetetlen” birkanyájat itt nyolc labda testesíti meg. A játék lényege így már hamar kitalálható: a kutya feladata a nagy színes labdák beterelése egy kapuba. Mégsem ennyire egyszerű. Gondolhatnánk, hogy egy olyan kutya, ami erre a feladatra lett teremtve, azonnal tudni fogja a dolgát, és amint szembeállítjuk a labdákkal, már neki is áll terelni azokat. Ezt az elméletet hamar elvetik a gazdik, akiknek pásztorkutyái pillanatok alatt szétkapják és „legyilkolják” a lasztit. Nórától megtudtuk, hogy bizony ilyenre is volt már példa!

 

Vámosi-Nagy Nóra a treibball workshopon
Kijelölt "Start-mezőről" indul a terelés
Kép: Hornyák photo

 

A sportban 2008 óta rendeznek versenyeket is. A nyolc labdát háromszög alakban helyezik el a pályán (akár egy biliárdasztalon), a gazda parancsszavaira a legtávolabbival kezdve ezeket be kell terelnie a kutyának a kapuba. Nagyon fontos ebben a sportban, hogy a kutya nem ugathat, nem haraphat, és a gazda sem kiabálhat torkaszakadtából. Az egész tényleg játéknak, szórakozásnak lett kitalálva, így a szabályok nem tűrnek semmit, ami a stressz legcsekélyebb jeleit produkálhatná. A versenyeken a terelést időre végzik, különböző méretű pályákon, és különböző nagyságú labdákkal. Mindkettőt a kutya mérete határozza meg. A treibballt ugyanis nem kizárólag a pásztorkutyáknak találták ki: bármilyen fajtájú és méretű kutya meg tudja tanulni!  „Itthon még nem igazán elterjedt sport, versenyek sem kerülnek megrendezésre, inkább csak hobbiként űzik a párosok” – tudjuk meg Nórától. A szomszédos Ausztriában már olyannyira kedvelt sport, hogy különböző pályákat találtak ki hozzá: terelnek vízen, vagy akadályokkal nehezített pályán is. Az USÁban már több egyesület is megalakult.  A treibballra többféle szabály alkalmazható, még nincs egységes: mindenhol alakítanak rajta keveset.

 

A treibball igazi csapatmunka: szoros együttműködésre van szükség kutya és gazda között, koncentrációt igényel. Nagyon jól átmozgatja a kutyát, akitől nagy odafigyelést igényel: a gazda mondja meg, milyen sorrendben kell terelnie a kapu felé a lasztikat. Csak ajánlani tudjuk minden kutyusnak és gazdinak ezt az új sportot, szóval kutyák és emberek! Treiballra fel!

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Témába vág

Mindenki odavan a szörföző kiskutyáért Mindenki odavan a szörföző kiskutyáért
A négyéves Jack Russell Terrier nap, mint nap elkápráztatja rajongóit bravúrjaival.

10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez 10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez
Test-lélek-szellem. Ha ezek egyensúlyban vannak, kiegyensúlyozott és harmonikus életet élhetünk. Kutyáinkra is érvényes ez, néhány egyszerű ötlettel pedig mi magunk is hozzájárulhatunk jólétükhöz.

Fantasztikusan szerepeltek a magyar párosok az FCI Obedience Világbajnokságon Fantasztikusan szerepeltek a magyar párosok az FCI Obedience Világbajnokságon
Szép magyar eredmények születtek a június végén Spanyolországban megrendezett FCI Obedience Világbajnokságon.

Magyar dobogós helyezések a Belga Juhászkutya Világbajnokságon! Magyar dobogós helyezések a Belga Juhászkutya Világbajnokságon!
Újabb fantasztikus magyar kutyás sporteredmények: dobogós helyeken végeztek magyar párosaink a Belga Juhászkutya Világbajnokságon!

Királyi előtagot kap a Kennel Club megalakulásának 150 évfordulója alkalmából Királyi előtagot kap a Kennel Club megalakulásának 150 évfordulója alkalmából
A Kennel Club örömmel jelentette be, hogy fennállásának 150. évfordulója alkalmából megkapja a királyi előtagot. Ettől kezdve a szervezet neve Királyi Kennel Club.

Képek

Treibball Treibball Treibball Treibball Treibball Treibball Treibball Treibball

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart Praktiker Rehabportál Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egy "virslinyi" múlt Hírek - Címlapon
Egy "virslinyi" múlt
Kinek a lábszagát érzem? Hírek - Címlapon
Kinek a lábszagát érzem?